Skip to Content

Pretpark de Valkenier Valkenburg

Pretpark de Valkenier Valkenburg

Op voor ons een uurtje rijden ligt in het Zuid Limburgse Land het oudste pretpark van Nederland: De Valkenier. De goede bereikbaarheid, lage entree, schappelijke parkeerkosten en het ruime attractieaanbod voor kleuters maakten mij nieuwsgierig! We verruilden de ons ‘bekende’ parken een keer voor een nieuwe ervaring en gingen vol enthousiasme richting Valkenburg. Onderweg kreeg ik van kleuterlief vele vragen over wat er daar in het park allemaal te vinden zou zijn. De reistijd vloog dus om.

Let op: Dit pretpark is nu gesloten

Pretpark de Valkenier

De navigatie bracht ons zonder veel problemen, als ik er goed naar had geluisterd ook zonder omwegen, naar Valkenburg. Eenmaal in de gemeente Valkenburg, ontdekte ik snel de aanwijzingen naar De Valkenier en de parkeerplaats. De deur die de parkeerplaats via een achteringang verbond met het pretpark was echter dicht (denk enkel extra open met hele drukke dagen), dus we moesten omlopen naar de hoofdingang. Met de aangekondigde verwachting dat het ging regenen, voor mij een extra reden om buienradar geregeld te checken, want dat loopje was net lang genoeg om goed nat te kunnen regenen.

valkenier - Mamaliefde

De ingang van het park – dochterlief kreeg bij het afscheid een lolly en wilde die graag showen op de foto! Een leuk detail dat ze de kinderen iets geven.

Het was heel rustig in het park. De weersverwachting en al eerdere buien vandaag hadden denk andere bezoekers die er anders wel waren geweest, laten besluiten een andere keer te gaan. Ook wij hadden onderweg menige regendruppels gehad, maar de buienradar gaf een droge periode aan en dat klopte. Toen we arriveerden druppelde het nog iets en daarna ging de zon schijnen.

De draaimolen met regenjas!

Pretpark de Valkenier Valkenburg - Reisliefde

Uiteraard had het park een draaimolen, enkel deze had nog zijn regenjasje aan. Dit gaf een wat sombere uitstraling, maar dochterlief genoot en daar gaat het om. Als hij maar draaide, dat was wat telde voor haar.

Op Safari

Ze hebben daar leuke auto’s die een soort safariroute rijden. Sturen is niet noodzakelijk, de wagen rijdt vanzelf de route en dus genoeg tijd om onderweg foto’s te schieten van wat we onderweg tegenkwamen. Na eerst met lichte aarzeling erin te willen, vond dochterlief het onderweg zo leuk, dat we gelijk nogmaals gingen voor een ronde. Hier een foto impressie van onze Safaritour.

De achtbaan is top!

Dochterlief had wat aansporing nodig (Het herhalen van de feiten: waar ze in welke parken al in de achtbaan durft en dat deze uiteraard veel langzamer (leugentje om bestwil) gaat). Na het zien van allemaal andere kinderen in de wagentjes, krijg ik haar over de streep en stappen we ook hier zonder wachtrij gelijk in een wagentje. Als echte achtbaankenner, moet ik toegeven dat het echt een top achtbaan is, met voldoende snelheid voor volwassenen, maar net niet te heftig, waardoor ook de kinderen mee kunnen. En Riana genoot! Enkel is deze mama niet zo’n held om dan ook nog tijdens de wilde rit foto’s te maken. Dus wat foto’s op de rustige momenten. Ook de duimpjes van dochterlief, die aangaven hoe geweldig ze het vond.

Griezelen kan ook!

Ook hier weer de nodige overtuiging nodig gehad voordat dochterlief de wagentjes in stapte. Ze liet me niet los tijdens de rit, dus geen foto’s. Het is goed te doen, ook met kleine kinderen, zeker als je als ouder met een lach verwoord wat er grappig is aan de griezelbeelden. De rit duurt ook niet te lang, waardoor de kinderen weer vrij snel het daglicht zien. Het griezelniveau vond ik als volwassene tegenvallen, maar dat is denk ik een goed teken! Zeker geschikt voor kinderen dus!

Paardrijden op bewegende paarden

Ja, ja, daar ging dochterlief, helemaal alleen. Ik vond het best knap van haar! Ze liet wel andere kinderen voorgaan, is zelf niet zo’n voorpieper eerder een achter pieper, maar ze ging zelf alleen paardrijden (Mama mocht niet eens mee, ook al had ze dat gewild, te oud!) Dus natuurlijk weer de nodige foto’s genomen van een lachend dametje te paard. Wat bedenk je, je op zulke momenten hoe groot je kleine meid ineens wordt! *trots momentje*

Daarna uitrazen in de speeltuin!

Wat is er nu lekkerder voor kinderen van 2-6 jaar, dan heerlijk even zichzelf zijn in de speeltuin. Dochterlief was gelijk in de weer met alles uitproberen. Ze ging zo snel overal doorheen, dat het een kunst was nog foto’s te schieten, die mijn goedkeuring konden wegdragen. Nu is een speeltuin natuurlijk niet spectaculair, maar wel een rustpunt voor de kinderen om even alle indrukken te verwerken, van de spannende dingen. Deze zag er leuk en origineel uit! Niet te groot en zeer overzichtelijk omdat het geheel op een rij stond.

Lachen joh!

valkenier - Mamaliefde

Altijd leuk, de lachspiegels. Dochterlief stond echt zichzelf uit te lachen voor de spiegels!

Een beetje snelheid

Na de rustige fase weer even wat meer pit! We gaan in een ronddraaiende baan, die onderweg heuveltjes afwisselt met dalen. De attractie heeft geen naam (stond niet op de site), dus is wellicht nieuw? Ook deze viel erg goed in de smaak dus we bleven, na toestemming, zitten voor gelijk een tweede ronde. Toen vond ik het wel genoeg rondgedraai, als ik dochterlief haar zin had gegeven, hadden we er nog in gezeten!

Hevige regen in aantocht!

Terwijl wel even pauzeerden om iets te eten, zag ik verontrustende beelden in de lucht die werden bevestigd op buienradar. Er was hevige regen onderweg. Nadat ik zag dat het daarna lang niet meer droog zou worden, besloten we de leuke dag in De Valkenier helaas vroegtijdig af te breken. Dochterlief was dolenthousiast en wilde eigenlijk niet weg. Toen ik uitlegde dat het flink ging regenen en we dan door en door nat zouden worden, wilde ze toch liever naar de auto. We hebben zeker een 5-tal attracties, die we anders wel nog hadden willen uitproberen, daardoor moeten missen. Er is nog een boot die rondvaart, je kan in zwanen zelf het meertje op, er rijdt een treintje door het park, ook is er een hoge railbaan waar je op kan rondrijden en een soort aparte draaimolen met bakjes die omhoog gaan. Tevens ontbreekt een reuzenrad niet en is er een waterglijbaan waar je met matten afkan, maar dat durfden wij niet. In het restaurant is een overdekt speelgedeelte en ook aan de andere kant is nog een overdekte speelmogelijkheid. Kortom, de regen gooide voor ons roet in het eten, waardoor we niet alles hebben kunnen zien.

Conclusie

Het park is in mijn ogen een aanrader voor gezinnen met jonge kinderen. (Oudere kinderen komen hier niet tot hun recht. Daarvoor zijn de attracties te tam.) Zeker als je in de omgeving een weekend verblijft, is het een leuk park, waar je zeker een halve dag goed jezelf kunt bezighouden. Graag doen wij deze dag nog eens over, met wat mooier weer. Dat is wel een klein aandachtspunt: het is een park waar een beetje mooi weer wel welkom is, om er goed van te kunnen genieten. Het feit dat het nu een mindere dag was, maakte de wachttijden niet aanwezig. Dit zal op mooie dagen denk ik wel anders zijn, gezien de toeristische locatie van het park, dichtbij andere toeristische trekpleisters. Al met al, hebben we ons goed vermaakt!

Meer informatie vind je hier.

Redactie Reis-liefde
Laatste berichten van Redactie Reis-liefde (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 1. marjon schreef:

  Leuk ja voor de kleintjes! Wij gingen er altijd op schoolreisje heen…. Wil er ook nog heen met onze eigen 4 jarige… dus leuk dat Barbara en Riana het getest hebben 😉

 2. Sylvie schreef:

  Lijkt me een leuk park met kleine kindjes! Volgens mij ben ik er zelfs ooit met schoolreisje geweest, heeel lang geleden, zal eens aan m’n moeder vragen! Het is hier niet ver vandaan dus misschien gaan we binnenkort eens een keertje kijken 🙂

  • barbara schreef:

   Het is zeker heel erg geschikt als park voor kleine kinderen. De oudere kids gaan hier de echte spanning missen, maar de kleinere kunnen veilig hun gang gaan!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.