Skip to Content

Reims: Bezienswaardigheden & Activiteiten

Reims: Bezienswaardigheden & Activiteiten

Reims, een schitterende stad in het midden van de Champagne streek in Noord-Frankrijk. Een stad boordevol geschiedenis. In de herfstvakantie van 2010 was ik samen met Linda van Mamaliefde een lang weekend in deze prachtige stad om wat geschiedenis en kunst op te snuiven en uiteraard een glaasje champagne te proeven…

Champagne huis Taittinger

Dit is een van de acht champagnehuizen die je in Reims kan terugvinden. Taittinger werd door de gelijknamige familie opgericht in 1734. Je kan het bezoeken onder begeleiding. Het mooie hier is dat je een regelrechte uitleg krijgt over het productieproces. De rondleiding die ongeveer een uurtje duurt neemt je ook mee naar de wijnkelders. Let wel op, ze vinden slechts tweemaal per dag plaats, dus plan je bezoek aan dit wijnhuis goed in.

Meer informatie vind je hier.

Champagne huis Piper Heidsieck

Een bezoek aan Reims is niet compleet zonder een bezoek aan een champagnehuis. Een van de bekendste van de stad is Piper-Heidsieck, gelegen op de kleine ring rond Reims. Dit champagnehuis werd in de 18de eeuw gesticht door Florens-Louis Heidsieck. Op dit moment produceert is Piper-Heidsieck zes verschillende champagnes. Tijdens de rondleiding rijd je op een treintje door de meer dan 15 km. lange gangen. Verschillende voorstellingen laten de bezoekers het productieproces van champagne beter begrijpen. De uitleg is ook in het Nederlands.

Meer informatie vind je hier.

Kathedraal Notre-Dame in Reims

Sinds 401 heeft er een kerk gestaan op de plaats van de Cathédrale Notre-Dame. Nadat een brand in 1210 zijn voorganger verwoestte, is aan de bouw van de huidige constructie begonnen. Jean d’Orbais was de eerste bouwmeester. Degene die hem opvolgden bleven het oorspronkelijke ontwerp redelijk trouw. Daardoor is er sprake van eenheid van stijl, ondanks het feit dat de bouw door onderbrekingen tot de 15 de eeuw duurde. Het ontwerp is beïnvloed door de kathedraal van Chartres.

De kathedraal is bijzonder rijkelijk versierd en groot van formaat. Ook de hoogte van het schip, maar liefst 38 meter, imponeert. Dergelijke inspanningen en kosten werden gerealiseerd omdat de kathedraal een bijzondere nevenfunctie had; de Franse koningen werden er gekroond. Dit is te danken aan de doop van de eerste Christelijke koning van de Franken op deze plaats. De lengte van het schip is lang terwijl het koor wel breed is maar opvallend kort. Zowel de sculptuur als de architectuur worden beschouwd als een hoogtepunt in de Franse hoge gotiek.

De buitenkant is voorzien van meer dan 2300 beelden. De befaamde koningsgalerij bevat 56 beelden van Franse koningen die 4.5 meter hoog zijn. In het midden is de doop van Clovis uitgebeeld. Opmerkelijk is het grote aantal engelen. De glimlachende engel is de bekendste. Het beeld bevindt zich boven het noordelijke portaal. Zijn vleugels zijn uitgevouwen terwijl de houding bijzonder gracieus is.

De beelden aan het hoofdportaal zijn gewijd aan Maria. Op het middelste deel is de gekroonde Maria met het kind Jezus afgebeeld. Rechts in de wangen is de verkondiging en de visitatie (de ontmoeting van de zwangere Maria en de zwangere Elisabeth) weergegeven, links het offer in de tempel. De gevelspits is voorzien van de kroning van Maria. Het origineel bevindt zich in het Palais du Tau. De meeste beelden van het westportaal zijn gemaakt tussen 1252 en 1275.

Opmerkelijk is dat ook de binnenkant van de façade rijkelijk met beeldhouwwerk is versierd. Binnen is de ruimte gevuld met licht dankzij de grote hoeveelheid glas in de bovenmuren. Veel van het oorspronkelijke gebrandschilderde glas is vernietigd tijdens de revolutie en de Eerste Wereldoorlog. Het grote roosvenster uit de dertiende eeuw bleef gelukkig behouden. Het verhaal van de heilige maagd is er op uitgebeeld. Ze is omgeven door apostelen en musicerende engelen.

De kathedraal heeft ook enkele schitterende 20ste-eeuwse ramen. Ze zijn ontworpen door Marc Chagall en bevinden zich in de centrale straalkapel. In het interieur staat een astronomisch uurwerk uit de vijftiende eeuw. Om het gehele uur komen twee groepen te voorschijn die de Aanbidding der Wijzen en de Vlucht naar Egypte uitbeelden.

Meer informatie vind je hier.

Planetarium

In de tuinen van het oude college van de Jezuïeten is een uniek planetarium gevestigd. Er zijn jaarlijks meer dan 1200 voorstellingen waar ruim 27.000 geïnteresseerden op afkomen. Op een geanimeerde en interactieve manier maak je er kennis met astronomie. Door middel van een multimediale projectie word je ingeleid in de wereld van de sterren, planeten, manen, zonnen en zwarte gaten. Uiteraard mag je ook zelf plaatsnemen achter een van de telescopen en je blik in de oneindige ruimte richten.

Meer informatie vind je hier.

Paleis van Tau

Het paleis van de aartsbisschop bevindt zich naast de kathedraal. De naam van het paleis heeft het te danken aan de T-vormige plattegrond (tau is Grieks voor T). Al in 1138 stond er op deze plaats een aartsbisschoppelijk paleis. Het paleis huisvest tegenwoordig een museum. Er zijn kerkschatten (onder meer reliekschrijnen en reliekhouders) beeldhouwwerken en tapijten uit de kathedraal in onder gebracht. Ook de kroningsinsignes zijn er tentoongesteld.

In 1690 is het gebouw ingrijpend veranderd door Mansart en Robert de Cotte. Beiden architecten waren in dienst van de Franse koningen. Enkele delen uit het oudere paleis bleven bewaard, zoals de gotische kapel die tussen 1215 en 1235 gebouwd is. Boven het portaal is de aanbidding der wijzen uitgebeeld. De 15de-eeuwse Salle du Tau, de banketzaal behoort tot de interessantste zalen.

Het bezit een mooi kielbooggewelf. Aan de wand hangen de 15de-eeuwse tapijten uit Arras. De geschiedenis van Clovis is op deze tapijten uitgebeeld. De toekomstige koning bracht hier de nacht door voor de kroning. Na de kroning vond er een groots banket plaats.

Meer informatie vind je hier.

Oud-College van de Jezuïeten

Dit college is in 1606 gesticht. De gebouwen zijn hoofdzakelijk tussen 1617 en 1678 opgetrokken. Nadat de jezuïeten in 1762 uit Frankrijk werden verdreven, ging het gebouw dienen als ziekenhuis (tot 1967). Bezienswaardig zijn het ingelegde plafond in de eetzaal en de keuken. De eetzaal is voorzien van lambrisering uit de zeventiende eeuw. De keuken was de enige plaats waar een openhaard toegestaan was in de tijd van de jezuïeten. Zij hadden immers een zeer sobere levensstijl en strikte voorschriften.

Een renaissancistische dubbele wenteltrap leidt naar de bibliotheek. Deze barokke bibliotheek vormt het onbetwiste hoogtepunt van dit voormalige college. Het is voorzien van een schitterend cassetteplafond. Het wordt ondersteund door voluten, engeltjes en bloemenslingers.

Meer informatie vind je hier.

Romeinen in Rheims

Reims was de hoofdstad van de Gallische stam Remi. Onder het moderne Reims bevinden zich de funderingen van deze stad. De Gallische stad sloot in 55 voor Christus een verbond met Julius Caesar en werd kort daarop Romeins.

Porte de Mars

De Porte de Mars is 13,5 meter hoog. De triomfboog is rond het jaar 200 gebouwd en versierd met bas-reliëfs. Het is de grootste triomfboog in de Romeinse wereld. De gewelfde galerijen van de Cryptoportique (place du forum) waren mogelijk een onderdeel van een oude tempel. Resten van oude schilderingen geven aan dat de galerieën waarschijnlijk een belangrijkere functie diende.

Forum

Tussen de Porte de Mars en de kathedraal ligt een Romeins overblijfsel, het Forum. Op dit plein liggen nog een paar vermeldenswaardige huizen, zoals dat van Broeder Jean-Baptiste de la Salle, grondlegger van de Christelijke Scholen in de 17de eeuw die zouden toeleggen op onderwijs aan de armen. Aan de overkant ligt het Musée-Hôtel Le Vergeur met vooral kunstwerken die de geschiedenis voorstellen van Reims.

Cryptoportique

Deze zuilengalerij is een Gallo-Romeins monument dat dateert uit de 3de eeuw. Het bevindt zich half boven, half onder de grond. De galerij bevond zich onder het antieke forum, wat de centrale plaats was van elke oude Romeinse stad. Met zijn rechthoekige vorm en een oppervlakte van 100 meter op 50 meter was dit een van de belangrijkste plaatsen van Reims. Vandaag blijft enkel nog de oostelijk gelegen galerij over, die toch opvallend goed bewaard is gebleven, eerder uitzonderlijk voor bouwwerken uit het Gallische rijk.

Meer informatie vind je hier.

Museums in Rheims

Museum van Schone Kunsten

Het Musée des Beaux-Arts is gevestigd in het achttiende-eeuwse Abbaye St.-Denis. De bijbehorende kerk is vernietigd tijdens de Franse Revolutie. De collectie bestaat uit beeldende kunst vanaf de renaissance. Een groot deel van de kunstwerken is afkomstig van minder bekende kunstenaars. De collectie bezit wel een aantal kunstwerken die een bezoek de moeite waard maken. Het hoogtepunt uit de verzameling zestiende-eeuwse kunst vormen de portretten van de Cranach de Oude en de Cranach de Jonge. Het zijn tekeningen van Duitse vorsten die zijn ingekleurd met olieverf en waterverf.

De dood van Marat van Louis David en een pikante Odalisk van Boucher behoren tot de bekendste schilderijen uit het museum. Het museum heeft ook 26 landschappen van Corot. En er zijn enkele schilderijen aanwezig van bekende kunstenaars uit de tweede helft van de negentiende eeuw en de eerste helft van de twintigste eeuw: Courbet, Pisarro, Monet, Gauguin, Matisse, Dufy.

Leuk was te zien hoe schoolkinderen in kleine groepjes bij een schilderij plaats namen en deze gingen natekenen. In het museum waren wel een paar indrukwekkende schilderijen aanwezig van onbekende schilders. Op een gegeven moment draaide ik me om en stond ik te oog in oog met het interieur van de Dom van Utrecht.

Let op: Dit museum kan permanent gesloten zijn.

Meer informatie vind je hier.

Capitulatiemuseum

In feite beslaat dit museum slechts een zaal (Salle de la Reddition), maar wel een met een historisch doorslaggevende waarde. Op maandag 7 mei 1945 om 2u41 precies tekenden de Duitsers hier het verdrag dat het einde van de Tweede Wereldoorlog betekende. De zaal maakt deel uit van het Modern- en Technisch College van Reims, dat tijdens de oorlog dienst deed als hoofdkwartier van Generaal Eisenhouwer. Sinds die belangrijke gebeurtenis is de zaal uitgeroepen tot Historisch Monument. In 1995 werd het museum volledig heringericht. Geschiedenisliefhebbers mogen dit museum zeker niet missen.

Museum van Saint-Remi

In de prachtige oude abdij van Sint-Remi is een indrukwekkende collectie van gebruiks- en kunstvoorwerpen te bezichtigen. Het aanbod bestaat uit prehistorische voorwerpen tot kunst uit de latere middeleeuwen. De meeste stukken zijn afkomstig uit Reims en haar omgeving. je ziet er tal van religieuze beeldhouwwerken in brons en hout, mozaïeken en het pronkstuk van het museum: de marmeren graftombe van Jovinus, een Gallo-Romeinse senator uit de 5de eeuw.

Verder bevindt er zich nog een prachtige collectie 16de-eeuwse wandtapijten en een uitgebreide wapenverzameling. Maar ook het 17de-eeuwse gebouw op zich maakt een bezoek aan dit museum een aanrader.

Museum-Hotel Le Vergeur

Dit prachtige hotel werd in de 13de eeuw gebouwd en in de 16de eeuw verfraaid met renaissance-elementen. In 1910 kocht baron Hugues Krafft het huis en hij investeerde een groot deel van zijn fortuin in de restauratie, nadat het gebouw tijdens de Eerste Wereldoorlog zware vernielingen leed. Toen de baron stierf, liet hij een indrukwekkende meubel- en kunstcollectie achter, die vandaag een schat aan waarde heeft voor kunstliefhebbers. Naast bezittingen van de baron, is ook de geschiedenis van Reims in dit museum in beeld gebracht. Zeker de moeite zijn de werken van Dürer, met onder meer de Apocalyps en de Grote Passie.

Kerken in Reims

Basilique Saint-Remi

Deze basiliek is enerzijds de oudste kerk van Reims en anderzijds de grootste Romaanse kerk van Noord-Frankrijk. De oorspronkelijke constructie dateert uit 852 en werd gebouwd voor de heilige Remigius. De belangrijkste verbouwing vond plaats rond het midden van de 12de eeuw, toen de kerk in gotische stijl werd omgevormd. De basiliek is een indrukwekkende bezienswaardigheid. In de abdij naast de basiliek bevindt zich het Museum van Sint-Remi.

Meer informatie vind je hier.

Basiliek St. Clothilde

Het was nog vrij vroeg dus begaven we ons naar de basiliek St. Clothilde, met een indrukwekkende koepel en maar liefst 2000 relieken. Deze basiliek was helaas gesloten. Ondertussen trokken we wolken weg, dus namen we de kaart erbij en konden we een toeristische champagne route ontwaren.

Kapel van Foujita

Deze sfeervolle kapel werd in 1964 door René Lalou, directeur van een Champagnehuis, en Léonar Tsuguharu Foujita, een Japanse schilder aan de school van Parijs, opgericht. De reden hiervoor was hun erkentelijkheid ten aanzien van de mystieke verlichting. Foujita in het bijzonder had deze heel sterk aangevoeld bij een bezoek aan de basiliek van Sint-Remi en dat heeft hem ertoe gebracht zich te laten dopen.

Lalou werd gevraagd peter te zijn van Foujita tijdens zijn doopsel. Het is Foujita die instond voor het concept en de uitwerking van de kapel in Romaanse stijl en binnenin zijn tal van prachtige, kleurrijke fresco’s van zijn hand terug te vinden. De kapel werd in 1966 ingewijd en nog datzelfde jaar aan de stad Reims overgedragen.

Meer informatie vind je hier.

St. Jacobskerk Rheims

Boven de garage was een centraal plein met cafeetjes en hotels die het begin van het winkelcentrum volgden. Aan het einde van dit langwerpige plein was er een markt met tipi’s en marktkraampjes die de Canadese cultuur promoten. Hier stonden ook bordjes voor een toeristische route die we volgden door het centrum van Reims die en langs alle bezienswaardigheden.

De eerste stop was bij de St. Jacobskerk; de op een na oudste kerk in Reims uit de 11e eeuw. Hij werd verbouwd in de 13e, 14,e en 16e eeuw. Het is een klein authentiek middeleeuws kerkje met een paar mooie beelden en een erg prettige uitstraling.

Na een winkelstraat met heel veel kledingwinkels kwamen we uit op het plein met het theater en het paleis van justitie. Allebei gebouwd in de eerste helft van de 19e eeuw en grote statige gebouwen. Voor het plein was het erg druk met scholieren en anderen die aan het wachten waren op bussen die nog niet reden en hard werkenden mannen die bezig waren met het aanleggen van de tramhaltes die vanaf 2010 zou gaan rijden.

Avenue de Champagne in Epernay

Dit is een brede straat volgebouwd met grote champagnehuizen. Onder deze straat liggen tientallen kilometers gangen, uitgehouwen in de krijtrotsen en volgestouwd met champagne. Je vindt hier de grootste champagnehuizen zoals Moët et Chandon, Mercier en wat dieper ook De Castellane met zijn bekende toren. Dit champagnehuis werd opgericht in 1895.

Je kunt er het museum en de keldergangen bezoeken. In het museum kom je meer te weten over het productieproces van Champagne, van de wijngaarden tot in de fles. Een publiekstrekker is de 66 meter hoge toren vanwaar je een prachtig zicht hebt over Epernay en de wijngaarden.

Geschiedenis van Reims

De Romeinen noemden Reims Durocortorum en maakten er de hoofdstad van de provincie Gallia Belgica en later Belgica Secunda van. Daardoor zou de stad uitgroeien tot een van de welvarendste steden van Gallië en later Frankrijk. In de 3de eeuw had Reims al een bisschop. Na plunderingen door o.a. de Hunnen, herstelde de stad zich onder bisschop Remigius, die de Frankische koning Clovis doopte in de bekende kathedraal van Reims. Hierdoor genoten de bisschoppen van Reims heel wat aanzien en Reims zou de kroningsstad van Frankrijk blijven tot 1825.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de bebouwing van Reims bijna geheel door de Duitsers verwoest. Na de oorlog kon maar een klein deel van de bevolking terug naar hun eigen huis. Door de moeilijkheden kon pas in 1920 worden begonnen met het opnieuw opbouwen van de stad. Het werd verboden om de huizen in de oorspronkelijke middeleeuwse stijl te bouwen.

De stad Reims werd onderscheiden met het Legioen van Eer, het Franse Oorlogskruis met de palm uit de Eerste Wereldoorlog en het Oorlogskruis uit de Tweede Wereldoorlog. Reims was op 7 mei 1945 de stad waar de Duitsers de capitulatie tekenden.

Overnachten in Reims Frankrijk

Hier vind je de leukste hotels voor tijdens je stedentrip; van gezellige boetiekhotelletjes tot luxe moderne hotels met strakke kamers. Natuurlijk gaan we ook voor de voordeligste deals.

Hotel de la Paix

Dit luxe hotel ligt in het hart van Reims, op loopafstand van de belangrijkste bezienswaardigheden, zoals de kathedraal van Reims. Het hotel biedt stijlvolle kamers en suites met moderne faciliteiten, een spa en een restaurant met Michelin-ster.

Meer informatie vind je hier.

Grand Hotel Continental

Dit elegante hotel ligt in het centrum van Reims en biedt kamers met een prachtig uitzicht op de stad. Het hotel beschikt over een restaurant, een bar en een fitnessruimte.

Meer informatie vind je hier.

Hotel Le Bristol

Dit charmante hotel ligt in het historische centrum van Reims en biedt kamers met een klassieke inrichting en moderne faciliteiten. Het hotel beschikt over een eigen tuin, een restaurant en een bar.

Meer informatie vind je hier.

Best Western Premier Hôtel de la Paix

Dit moderne hotel ligt in het centrum van Reims, op loopafstand van de belangrijkste bezienswaardigheden. Het hotel biedt stijlvolle kamers en suites met moderne faciliteiten, een fitnessruimte, een sauna en een restaurant.

Meer informatie vind je hier.

Mercure Reims Centre Cathédrale

Dit comfortabele hotel ligt in het centrum van Reims, op korte loopafstand van de kathedraal. Het hotel biedt kamers met moderne faciliteiten, een fitnessruimte, een sauna en een restaurant. Het is een goede keuze voor een betaalbaar verblijf in de stad.

Meer informatie vind je hier.

Ben jij al eens in de champagne regio geweest?

Astrid Tillemans

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  1. Marie-Lise | Reisrustig.be schreef:

    Ooh, erg informatieve blogpost!
    Ik was afgelopen zomer in Reims en heb erg genoten van de stad en vele bezienswaardigheden :)!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.