Skip to Content

Ga zorgeloos op vakantie met de juiste verzekeringen

Ga zorgeloos op vakantie met de juiste verzekeringen

Nu er weer wat meer versoepelingen komen kunnen we weer nadenken over vakantie. Heerlijk samen in de auto richting Frankrijk, of gezellig met de boot naar Texel. Of je nu in Europa of in Nederland op vakantie gaat, een reisverzekering is zeker geen overbodige luxe.

Lees ook: Kosten vakantie; van gemiddelde uitgaven tot hoeveel zakgeld mee

Ga zorgeloos op vakantie met de juiste verzekeringen - Reisliefde

Reisverzekering

Een reisverzekering heb je nodig, omdat veel van je Nederlandse verzekeringen niet in het buitenland gelden. Een reisverzekering is niet verplicht, maar kan wel heel handig zijn als je in onverwachte situaties terecht komt.

Een reisverzekering geeft je een veilig gevoel op reis. Je bent hiermee verzekerd voor alle vervelende, onverwachte gebeurtenissen die je kunnen overkomen. In noodsituaties kun je altijd terugvallen op deze reisverzekering. Als je camera wordt gestolen vergoed je reisverzekering de kosten voor een nieuwe en als je bagage te laat aankomt kan je hiervoor ook aanspraak maken op de verzekering.

Waar let je op bij het afsluiten van een reisverzekering?

Je hebt een mooie reis geboekt en wilt de reisverzekering direct afsluiten. Hoe vind je nu de reisverzekering die bij jou past? Vaak krijg je direct bij de boeking van het reisbureau een reisverzekering aanbevolen. Toch loont het om even zelf verder te kijken. Vaak bespaart dit veel geld, want de aanbevolen reisverzekeringen zijn meestal niet de goedkoopste.

Kortlopend of doorlopende reisverzekering?

Kies je voor doorlopend of kortlopend? Een doorlopende reisverzekering is vaak voordeliger. Hoeveel gaan jij en je gezin per jaar op vakantie? Tel daarbij ook de weekenden en midweken op. Als je boven de twee weken uitkomt is een doorlopende reisverzekering voordeliger. Daarnaast bespaart het je een hoop zorgen en geeft het ruimte voor spontaniteit. Onverwachts een weekendje naar de efteling met de kinderen? Ook dan ben je met de doorlopende reisverzekering altijd verzekerd.

Europa- of werelddekking?

Ook kun je kiezen tussen Europa- en werelddekking. Makkelijk zou je denken? Toch moet je hierop letten:

  • Alle landen in Europa vallen onder de Europadekking;
  • Turkije en Rusland vallen onder de Europadekking;
  • Bijzonder: Algerije, Egypte, Israël, Libanon, Marokko en Tunesië vallen onder de Europadekking.

Let hier goed op, want als je naar Egypte reist kan dit je veel geld besparen. Een reisverzekering met werelddekking is namelijk een stuk duurder.

Let bij het afsluiten van de reisverzekering ook op eventuele overlappingen met andere verzekeringen. Heb jij bijvoorbeeld buitenhuisdekking bij je inboedelverzekering? Dan heb je de bagagedekking van de reisverzekering niet nodig, omdat je spullen al buitenshuis verzekerd zijn tegen diefstal en verlies.

Er is ook overlap tussen de aanvulling die zorgverzekeringen bieden voor het buitenland en de medische kosten dekking van de reisverzekering. Een handig onderdeel van de reisverzekering is de pechhulp voor automobilisten, maar let dan wel op dat je de ANWB pechhulp uit hebt staan. Zo voorkom je overlap en onnodige kosten.

Reisverzekeringen vergelijken kan onder ander bij Inshared, Geld.nl en Consumentenbond

Wintersportdekking

Ga je lekker met het gezin op wintersport? Dan is er een speciale wintersportdekking. Deze wintersportdekking heb je nodig, omdat er op wintersport meer gevaren zijn voor blessures. Skiën en snowboarden vallen onder extreme sporten, en veel wintersporters voeren dit maximaal één keer per jaar uit, waardoor de kans op ongelukken toeneemt. Logisch dus dat van wintersporters verwacht wordt dat zij een extra dekking afsluiten.

Bij bijna alle verzekeraars moet je voor de wintersport een extra dekking afsluiten. Deze vergoedt bijvoorbeeld de kosten als je je dure ski-uitrusting kwijt raakt. De wintersportdekking dekt niet alle schade die je kan oplopen tijdens een weekje wintersporten. Zo wordt een gipsvlucht, of ander vervoer van de piste na een ongeval niet vergoed.

Dit wordt vergoedt vanuit je basis zorgverzekering, alleen wordt hiervoor wel naar het Nederlandse tarief gekeken. In wintersportlanden als Frankrijk en Oostenrijk liggen de tarieven voor medische zorg doorgaans een stuk hoger. Hiervoor kun je de dekking voor geneeskundige kosten afsluiten. Het verschil wordt dan uitbetaald en als bonus betaal je dan ook nog eens geen eigen risico.

Meer hierover lees je bij de ANWB en Achmea.

Annuleringsverzekering

Met een annuleringsverzekering ben je verzekerd voor de kosten die je maakt als een reis die je hebt geboekt niet door kan gaan. Ook als je deze vroegtijdig af moet breken ben je verzekerd. Bij alle redenen waarbij overmacht een rol speelt, zoals het overlijden van een naaste of ernstige ziekte van een van de reisgenoten kan je aanspraak maken op de annuleringsverzekering.

Soms is een annuleringsverzekering inbegrepen bij je reisverzekering. Controleer dit altijd goed, zodat je niet voor verrassingen komt te staan, of dubbel betaald.

Controleer voor je de reis boekt of je reisverzekering annuleringskosten dekt en tot welke som. Als je een grote reis boekt die duurder is dan het maximale bedrag, kun je het beste direct een aanvullende reisverzekering afsluiten. Doe dit binnen een week na het boeken van de reis, zodat er geen dekkingsproblemen zijn bij een mogelijke annulering.

Stel je zelf je reis samen en boek je hotel en vlucht apart? Kijk dan even in de voorwaarden van de annuleringsverzekering of een annulering van een samengestelde reis ook wordt gedekt. Sommige annuleringsverzekeringen bieden hier geen dekking voor. Zo kan het gebeuren dat je het hotel en de vlucht annuleert, maar alleen het geld voor de vlucht terugkrijgt.

Lees ook: Vlucht vertraagd en geannulleerd

Annuleringsverzekering vergelijken doe je onder andere bij geld.nl, Inshared en Consumentenbond.

Tips om ontspannen op reis te gaan

Hieronder volgen nog 3 laatste tips, zodat jouw gezin ontspannen op reis kan gaan:

  • Zorg dat je alle paspoorten of id-kaarten, de verzekeringspapieren meeneemt en vergeet ook je EHEIC (European Health Insurance Card) niet.
  • Check nog een laatste keer of je reisverzekering geldt in het land van bestemming.
  • Schrijf noodnummers van je verzekeringsmaatschappij op zodat je ze direct bij de hand hebt (ook als je mobiel uitvalt!).
Redactie Reis-liefde
Laatste berichten van Redactie Reis-liefde (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.