Skip to Content

Review Coleman Aspen 6L tunneltent

Review Coleman Aspen 6L tunneltent

Het is voor velen het hoogtepunt van het jaar: met het gezin op zomervakantie. Echter de huidige prijzen maken het er niet leuker op, kamperen is dan een goed alternatief. Het belangrijkste echter als je gaat kamperen is dat je toch een zekere mate van comfort wilt; zo is het fijn als je een tent hebt die je snel en eenvoudig opzet zonder te hoeven puzzelen en je ook veel leefruimte hebt en overal kunt staan.

Van Coleman mochten we een familietent uitkiezen om te testen; deze zijn ideaal voor gezinnen. Ook al zijn we met zijn vieren, hebben we gekozen voor de 6L Aspen versie voor 6 personen en een leefoppervlakte van 18,72 m2.

Kampeervakantie met het gezin

Minicamping de Flierefluiter Raalte - Reis-liefde.nl
Review Coleman Aspen 6L tunneltent - Reis-liefde.nl

Al kan het best wel even wennen zijn, in plaats van dat je gebruik maakt van een accommodatie die al volledig is ingericht zul je zelf de tent en materialen mee moeten nemen. Vroeger, voordat er kinderen waren, hebben we regelmatig gekampeerd. Met kinderen sleep je al snel meer spullen mee, en zag ik dat niet meer zitten. Totdat we in de zomer van 2020 vanwege de coronamaatregelen besloten in Nederland te blijven en met de vouwwagen op pad gingen. Dat is ons best goed bevallen.

Minicamping de Flierefluiter Raalte - Reis-liefde.nl

Daarom dat ik het aandurfde om met de tent op pad te gaan voor een ‘proefweekend’. Niet alleen om de tent uit te proberen, maar ook om zelf te ervaren hoe het kamperen nu bevalt. Wel hebben we gebruik gemaakt van veldbedden zodat wij niet op de grond hoeven te liggen. De kinderen lagen wel op een opblaasbaar matje. Terwijl de kinderen lekker aan het spelen waren hebben wij de tent opgezet bij minicamping de Flierefluiter, en later ook weer opgeruimd. Gelukkig waren het grote velden, want de tent is echt heel ruim. We konden hem makkelijk opzetten en hadden nog ruimte over om buiten te spelen en relaxen.

Na een soort ‘proefweekend’ met de tent is ons dit zo goed bevallen dat we nu ook in de zomer van plan zijn om twee weken met de tent op stap te gaan.

Opzetten

Review Coleman Aspen 6L tunneltent - Reis-liefde.nl

De tentzak zelf is niet heel klein en weegt 25,2 kg, maar wat wil je anders met zo’n grote tent. Gelukkig hebben we een grote auto, zodat alles makkelijk achterin past en we geen extra aanhanger nodig hebben.

Review Coleman Aspen 6L tunneltent - Reis-liefde.nl

De eerste keer dat je de tent gaat opzetten is dat natuurlijk altijd even kijken hoe of wat. Gelukkig was de handleiding beperkt tot een aantal stappen en spreekt alles voor zich. Je begint met het uitpakken en uitrollen van de tent. In de buitentent zit ook de zak met haringen, tentstokken en de binnentent.

Review Coleman Aspen 6L tunneltent - Reis-liefde.nl

Als die helemaal is uitgerold en uitgelegd ga je verder met de tentstokken. Deze zijn gemaakt van lichtgewicht glasvezels. Je klapt ze eenvoudig uit en steekt ze vervolgens door de tentgoten heen. Eén van de tentstokken heeft een rode stok, deze is wat korter en hoort achteraan de tent waar je ook een rood lusje vindt. Vergissen is dan ook niet mogelijk. Daarna zet je de tent omhoog, dit gaat wel zo gemakkelijk als je met zijn tweeën bent omdat er nu wat meer spanning op komt te staan.

Minicamping de Flierefluiter Raalte - Reis-liefde.nl

Als de tent staat hoef je eigenlijk alleen nog maar de haringen in de grond te steken en de scheerlijnen te spannen. Natuurlijk wilden de kinderen helpen met de hamer om de haringen in de grond te timmeren. Omdat we de eerste keer maar twee nachten zouden staan en er mooi weer was voorspeld met weinig wind, en we ook nog eens beschut stonden met aan 3,5 kant bomen en een heg hebben we alleen de voorste, achterste en hoek scheerlijnen gespannen. Ga je langer dan kun je ook aan de zijkant de scheerlijnen spannen.

Review Coleman Aspen 6L tunneltent - Reis-liefde.nl

In totaal zijn we hier misschien een half uurtje mee bezig geweest, inclusief het bekijken hoe of wat. Ik weet zeker dat dit de volgende keer een stuk sneller kan en je hooguit 15 tot 20 minuten nodig hebt. Ook het opruimen is zo gedaan. Na twee dagen zaten de ‘vouwen’ nog in het grondzeil dus konden we ook goed zien hoe hij weer opgerold diende te worden.

Leefruimte

Review Coleman Aspen 6L tunneltent - Reis-liefde.nl

De 4L- en 6L-modellen zijn ontworpen met een ruime voortent, perfect om beschut te kunnen zitten of uitrusting droog te houden. Binnen was er ook genoeg ruimte om een tafel en vier vouwstoelen neer te zetten, naast alle spullen die we mee hadden. We hadden nu alles in kratten en koffers in de voortent liggen. Super handig zijn ook de ringen bovenaan in de tent waar je een lamp aan kan ophangen. Ook vind je aan de zijkant een speciale opening voor een elektriciteitssnoer, zodat deze veilig de tent in kan.

Voor extra gemoedsrust zijn de tentmaterialen ook nog eens brandvertragend. De brandvertragende eigenschap van dit materiaal zorgt ervoor dat de stof niet op een gevaarlijke en ongecontroleerde manier in brand schiet. Het vuur wordt zelfs automatisch gedoofd, waardoor je de tijd hebt om te ontsnappen in geval van nood. Ook zorgen de ritsstoppen op de tentddeuren ervoor dat de ritsen in geval van nood altijd binnen handbereik zijn, zelfs voor kinderen.

Slapen

Review Coleman Aspen 6L tunneltent - Reis-liefde.nl

De 6L is voorzien van 3 slaapcabines zodat beide kinderen een eigen ‘slaapkamer’ hebben. Al kun je er natuurlijk ook voor kiezen om ze bij elkaar te leggen en de overgebleven cabine te gebruiken als ‘opslag’. Of de tussenschotten niet op te hangen zodat je een grote binnentent houdt. De slaapcabines zijn zo groot dat je hier ook met twee luchtbedden makkelijk naast elkaar kunt liggen. De middelste cabine is wel wat hoger dan aan de zijkant.

Review Coleman Aspen 6L tunneltent - Reis-liefde.nl

Ideaal is ook dat de binnentent is voorzien van de BlackOut Bedroom® zodat het in de slaapcabines ook echt donker is en je goed kan slapen. Dit revolutionaire systeem bestaat uit een speciaal ontworpen tentdoek voor de slaapcabines en blokkeert tot 99% van het daglicht. Daardoor is het in deze ruimtes zelfs overdag donker, wat handig is om te voorkomen dat kinderen vroeg gewekt worden door de opkomende zon. Waar onze jongste thuis vrijwel standaard om 6 uur wakker is, bleef hij hier tot bijna 8 uur liggen! Ondanks dat het hele weekend de zon scheen. Maar het is ook ideaal voor jonge kinderen die nog een ochtend- of middagdutje doen.

Wat te doen als de zon schijnt?

Review Coleman Aspen 6L tunneltent - Reis-liefde.nl

Daarnaast heeft de BlackOut Bedroom® heeft nóg een voordeel: de slaapcabine blijft dankzij het gebruikte materiaal op warme, zonnige dagen ook nog eens tot 5 graden koeler. En dat was heel erg welkom, want de zon scheen volop en het was 30 graden overdag. De voortent hielden we koel door de zijdeur en de voordeur open te maken en de insectenhor te sluiten. En fijnmazig materiaal aan de binnenkant van alle deuren en ventilatieopeningen houdt insecten buiten.

Om te voorkomen dat er ‘s-nachts condens in de tent ontstaat, is het belangrijk om goed te ventileren. De tenten zijn allemaal voorzien van verstelbare ventilatiepanelen om de temperatuur in de tent te regelen en condensatie te voorkomen. Ook de grote ramen in het leefgedeelte kunnen worden gesloten voor privacy door hoezen met ritssluiting.

Ook is elke tent behandeld met Coleman’s UVGuard™. Gecertificeerde laboratoriumtesten tonen aan dat Coleman® UVGuard™-stoffen met een beschermingsfactor van SPF50 een uitstekende bescherming bieden tegen de ultraviolette stralen van de zon.

Wat als het regent?

De buitentent van de Aspen heeft een waterkolom van 4.000 mm tegen regen, dat is echt heel hoog. De waterdichtheid van een stof wordt gemeten met behulp van de zogenaamde waterkolom. De buitentent van de Aspen heeft een waterkolom van 4.000 mm tegen regen, dat is echt heel hoog. Dit betekend dat de tent een waterkolom van 4 meter op zijn oppervlak kan dragen voordat er aan de onderkant van de stof druppels verschijnen. Ter vergelijking; het Engelse ministerie van defensie classificeert een stof met een waterkolom van meer dan 800 mm als waterdicht. Fleur die deze tent ook mocht testen heeft hij met gemak een week vol regen doorstaan in de bergen van Oostenrijk.

Ook zijn de tenten voorzien van getapete naden om lekkage te voorkomen. De tenten zijn voorzien van een volledig stevige geïntegreerd geïntegreerde polyethyleen grondzeil met opstaande randen, dat is niet alleen makkelijker met het opzetten. Maar zo voorkom je ook dat water onder de randen de tent doorloopt in de tent en je zelf droog blijft, maar ook al je spullen droog blijven.

Ook de deur kan dichtgeritst worden om water buiten te houden. Als dat niet nodig is zijn ze voorzien van een barrièrevrije toegang, zonder randen waarover gestruikeld kan worden bij het in- en uitlopen. Voor de tent, in de luifel hebben we een matje neergelegd waar de schoenen uitgetrokken konden worden en je zo de tent schoon kan houden.

Meer informatie vind je hier.

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.