Skip to Content

Review: Quechua 2 seconds pop-up tent Fresh and Black van Decathlon

Review: Quechua 2 seconds pop-up tent Fresh and Black van Decathlon

De laatste tijd krijg ik steeds meer het gevoel dat er een soort tweedeling aan het ontstaan is; met aan de ene kant de kampeerders die gewoon lekker basic genieten in een rustige omgeving van het overnachten in een tent of eigen kampeermiddel en daar tegenover aan de andere kant de vakantiegangers die graag van luxe houden en zoveel mogelijk in de watten gelegd willen worden. Voor beiden is wat te zeggen. Natuurlijk kunnen ze ook gewoon prima tegelijk gewaardeerd worden; zo houd ik aan de ene kant van lekker relaxt genieten, maar schuw ik het kamperen en met een wc-rol over het grasveld lopen ook zeker niet.

Het grootste nadeel van het kamperen vind ik over het algemeen het opzetten van de tenten, vaak gaat daar toch even wat tijd in zitten of is het zoeken naar tentstokken en waar wat moet etc. Gelukkig is er de oplossing voor mensen die wel graag willen kamperen, maar dan zonder gedoe. Of zoals de reclame van Decathlon zegt; maak kamperen relaxed! Namelijk de Quechua 2 seconds pop-up tent uit de Fresh & Black-lijn. We proberen het eerst een keer in de woonkamer en nemen de tent daarna mee naar buiten voor de ultieme test.

2 seconds Pop-up tent?

Review: Quechua 2 seconds pop-up tent Fresh and Black van Decathlon - Reisliefde

Vroeger hebben we een deryantentje gehad voor de kinderen als we gingen logeren of op pad gingen. Superhandig; je haalt hem uit de zak, en hup het tentje staat, geen gedoe met stokken of bodems die je goed moet bevestigen. Hoe fijn is het dat dit principe nu ook beschikbaar is voor de normale 2- en 3-persoonstenten? Dit zijn ideale bijzettenten voor bij een groter kampeermiddel voor de kinderen zoals wij hem gaan gebruiken, een kindertentje dus. Ook als festivaltent als je een paar nachtjes weggaat zonder gedoe dan is dit principe ideaal.

Nog een voordeel van geen stokken; je kan ze niet kwijtraken. Hoe irritant is dat, als je na een tijdje weer je tent wilt opzetten en er dan iets ontbreekt. Bij deze tent zit alles erop en eraan, en de stokken zijn ook een stuk buigzamer waardoor je minder bang hoeft te zijn dat ze breken en je tent beschadigen.

Opzetten

Review: Quechua 2 seconds pop-up tent Fresh and Black van Decathlon - Reisliefde
Review: Quechua 2 seconds pop-up tent Fresh and Black van Decathlon - Reisliefde

Dat klinkt leuk; 2 seconds pop-up maar hoe zit dat in de praktijk? We laten deze eerste test over aan onze net 8-jarige dochter. Zou het echt zo makkelijk zijn dat een kind het kan? We geven haar de tent in de zak en laten haar wat puzzelen. Ze heeft al snel door dat de gele band van de verpakking geschoven moet worden. Daarna zijn er nog vier gespjes die losgemaakt moeten worden; 2 rode en 2 gele en ja hoor daar popt hij op. In een apart zakje zitten nog een aantal haringen om de tent mee vast te zetten indien nodig. Wow, dat scheelt dus echt heel veel tijd en hoe fijn is het dat ze dit gewoon zelf kunnen?

Inklappen

Review: Quechua 2 seconds pop-up tent Fresh and Black van Decathlon - Reisliefde

Maar dan komt de vraag; hoe vouw je hem weer op? Met de deryantentjes was dat toch echt wel een uitdaging en had je eigenlijk een extra paar handen nodig om alles goed vast te houden. Gelukkig is dat bij deze tent niet nodig, dankzij de gespjes die zich op strategische plaatsen bevinden kun je dit gewoon niet fout doen. Tenminste, als manlief dochter helpt met het inklappen ontstaat er toch wat paniek. Wat nu? Lang leve YouTube. Ik vind al snel een handig filmpje met de uitleg hoe je hem weer in elkaar klapt. Het ‘geheim’ is dat je het eerste gespje binnen in de tent vindt. Daarna is het appeltje eitje. We besluiten het buiten op een grasveld nog een keer te proberen en maken er een wedstrijdje van. Allebei hebben we binnen de anderhalve minuut de tent opgevouwen en in de zak zitten. Manlief toch net 5 seconden sneller dan ik. Het is dus handig om dit de eerste keer even thuis te oefenen en daarna ben je klaar om te gaan.

Stappenplan voor inklappen:

 1. Haringen verwijderen in het kleine zakje en zoveel mogelijk ritsen dichtmaken, op de voorste kant na.
 2. 2 rode gespjes dichtklikken; de eerste bevindt zich dus in de tent, de andere twee aan de buitenkant. Je kan dit gewoon niet fout doen. Zodra deze dicht zijn ontstaat er al een grote cirkel.
 3. 2 gele gespjes dichtklikken, deze zorgen dat de cirkels goed aan elkaar blijven zitten.
 4. Trekken aan het rode touwtje; hierbij moet je wel even opletten dat je hem niet alleen dichttrekt zodat er een 8 ontstaat, maar er ook een soort draai in komt zodat de ene cirkel nu naar boven kijkt en de ander naar beneden.
 5. Daarna klap je deze twee kleine cirkels dicht zodat je een kleine cirkel overhoudt. Vervolgens schuif je het gele riempje daarover heen en vouw je alle losse flappen naar binnen zodat deze niet tussen de rits kunnen komen.
 6. En dan is de laatste stap de tent in de zak stoppen en dichtritsen.

Meer informatie vind je hier.

Fresh & Black tentdoek

Zoals ik al aangaf is deze tent gemaakt met het Fresh & Black tentdoek. Deze is heel stijlvol wit aan de buitenkant en zwart aan de binnenkant. Dit heeft een aantal heel fijne voordelen die het kamperen een stuk aangenamer maken! Naast deze pop-up tenten zijn er ook opblaasbare tenten en koepeltenten gemaakt met dit tentdoek. Alle tenten met de naam Fresh & Black zijn gemaakt van een speciale stof (tentdoek) die bestaat uit 4 lagen, dit is een uitvinding van Decathlon/Quechua. Deze 4-laagse tentdoek houdt de tent donker en koeler. Elke laag vervult een functie:

 • Laag 1 – (buitenste) Polyester – Reflecteert (stralings)warmte en licht
 • Laag 2 – Titanium dioxide – Reflecteert (stralings)warmte
 • Laag 3 – “Black” carbon doek – Absorbeert licht
 • Laag 4 – Aluminium – Reflecteert warmte

Fresh; blijft koeler

Review: Quechua 2 seconds pop-up tent Fresh and Black van Decathlon - Reisliefde

De binnentent warmt dankzij deze techniek minder snel op dan een gewone tent. De claim is zelfs dat een 2 Seconds Fresh & Black-tent tot maximaal 17 graden Celsius koeler blijft dan een gewone 2 Seconds-tent! Dat is een enorm verschil. De FRESH-techniek werkt doordat meerdere laagjes de stralingswarmte van de zon weerkaatsen zodat de tent (in de ochtend) minder snel opwarmt. Houd er wel rekening mee dat, zodra je de tent opent, warmere lucht binnen kan komen en je de koele lucht kwijt bent. Voor het optimale resultaat houd je dus de openingen dicht. De tent beschermt tenslotte tegen stralingswarmte, niet tegen warme lucht (convectieverwarming). Het voordeel hiervan is dat de tent een stuk minder snel opwarmt dan een gewone tent in de zon. Zodoende kun je in een koele tent in het donker nog uitslapen terwijl de rest uit zijn gewone tent drijft van het zweet. Als je overdag de tent zoveel mogelijk dichthoudt en het niet heel hard waait is de tent ook ’s avonds een stuk aangenamer. Zeker als je richting het zuiden gaat kan de temperatuur in een tent na een dag zon flink oplopen. Dan is het echt niet fijn om te gaan slapen, ook niet voor de kinderen die dan toch nog wel even wakker zullen blijven tot het donker is en het iets meer afkoelt. Combineer dat met het vroege opstaan en je kan zelf wel raden dat dat de vakantie niet altijd even gezellig maakt.

De tent MOET wit zijn om het effect te maximaliseren. Je kan dus niet kiezen voor een bepaald kleurtje.

Black; verduistering

Review: Quechua 2 seconds pop-up tent Fresh and Black van Decathlon - Reisliefde

Het tentdoek zorgt voor maar liefst 99,9% verduistering; ook op klaarlichte dag. 1 van de 4 lagen in het tentdoek is namelijk de “black” laag die het licht absorbeert. Als je de rits dicht doet is het ook echt donker en is het wel zo handig om verlichting te hebben. Dit is wel zo fijn als je met kinderen gaat kamperen. Hoe irritant is het dat als je in een tent slaapt en daar meteen al de eerste zonnestralen doorheen komen. Aan de ene kant zorgt dit ervoor dat het sneller warm wordt in de tent en aan de andere kant dat je vroeger wakker wordt. Je hebt dan misschien wel iets meer aan de dag, maar het is ook wel eens fijn om een keer uit te slapen. Zeker als je de tent gebruikt als kindertent is het fijn als de kinderen niet al om vijf uur wakker worden en je dan de kinderen moet zien te vermaken om te voorkomen dat ze de rest van de camping lastig vallen. Bij grotere familietenten is deze techniek wel verwerkt in de slaapcompartimenten maar niet in het woongedeelte, omdat het daar juist wel fijn is om licht te hebben.

Meer informatie vind je hier.

Andere eigenschappen

Review: Quechua 2 seconds pop-up tent Fresh and Black van Decathlon - Reisliefde

Afmetingen & Gewicht

De afmeting van de binnentent is 120 bij 210 cm waardoor hij geschikt is voor twee bedjes van 60 cm en de buitentent is 140 bij 230 cm. Het hoogste punt van de binnentent is 98 cm. Ik kon er net in rechtop zitten, maar merkte wel dat mijn hoofd een beetje tegen de bovenkant aan schuurt en er zo wat wrijving ontstaat. Vanwege de beperkte oppervlakte is er dus ook niet heel veel ruimte voor bagage en kampeermiddelen, het is dus echt geschikt als extra tentje of voor een nachtje of twee.

De tent weegt in totaal 3.3 kilo. Dit is inclusief de haringen die er standaard worden bijgeleverd. De opbergzak heeft een handvat om hem aan op te tillen, en een riempje die er diagonaal overheen gaat. Hierdoor kun je hem ook bijvoorbeeld over je schouder heen dragen als een soort rugzak waardoor jij je handen vrijhoudt of hem ergens aan kan bevestigen als je bijvoorbeeld met de fiets op pad gaat. Ga je echt hiken dan is gewicht heel belangrijk en is de tent zonder Black & Fresh techniek zo’n 600 gram lichter.

Product samenstelling

Dubbel dak : 100.0% Polyester
Stof binnenkant : 100.0% Polyester
Vloerbedekking : 100.0% Polyethyleen
Zadelboog : 100.0% Glasvezel
Achtertas : 100.0% Polyester

Opbergen

Na gebruik of na een reinigingsbeurt steeds goed laten drogen om geurtjes of schimmel te voorkomen.

Waterdichtheid

Alle Quechua-tenten worden getest in het lab (volledige tent 4 uur lang onder 200 l/m²/u) en op het terrein. (Buitentent in polyester met PU-coating van 2000 mm, grondzeil in polyethyleen van 120 g/m², alle naden afgedicht met tape).

Windbestendigheid

Decathlon test ook alle tenten in een windtunnel, op een draaiplatform om elke kant bloot te stellen aan wind. Als de tent correct is opgezet, met alle scheerlijnen goed aangespannen rondom, is ze bestand tegen windsnelheden tot 50 km/u aan de grond (windkracht 6).

Verluchting

De tent bestaat uit een buitendoek en een binnentent die daaraan vasthangt. Je hoeft dus niet zelf te gaan knopen om deze vast te maken of los op te zetten. Naast het gebruik maken van dit tentdoek is de buitentent voorzien van 2 zijpanelen die je uit elkaar kunt doen en vastmaken aan de scheerlijnen opzij. Hierdoor kan de lucht circuleren in de binnentent en voorkom je onaangename geurtjes. Doordat er ruimte is tussen de buitentent en de grond aan weerskanten is het ook mogelijk om natuurlijke condensvorming zoveel mogelijk te voorkomen. Daarnaast kun je de hele achterwand van binnen uit omhoog doen door aan een koord te trekken.

Garantie

Je krijgt maar liefst 3 jaar garantie en de tenten kunnen worden gerepareerd in het atelier van de Decathlon-winkel.

Meer informatie vind je hier.

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 1. Lydia schreef:

  Heb ook zo’n pop-up tent van decathlon gehad. Is voor volwassenen vrij lag als je op een luchtbed zit en je ik wilt kleden. Leuk idee als je ‘black’ variant hebt. Als rest van de camping om je heen al wakker is door de hitte, kun je door de herrie toch niet meer in je tentje blijven liggen. Uitslapen dan ook maar relatief idee. Nadeel is ontbreken van voortent je voor de spullen. 1x voortent openen met regen en alles is nat. kids werden groter en hebben tunneltent met voortent voor ze gekocht. Meer opzet werk, maar meer profijt tijdens kamperen.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.