Skip to Content

Rijksmuseum Amsterdam, ook leuk met kinderen!

Rijksmuseum Amsterdam, ook leuk met kinderen!

Het Rijksmuseum Amsterdam, gelegen in het hart van Amsterdam, is een van de meest iconische culturele instellingen in Nederland. Het museum, dat oorspronkelijk werd opgericht in 1800, is de thuisbasis van een ongelooflijke collectie van kunstwerken en historische artefacten die de geschiedenis van Nederland en zijn cultuur belichamen.

Wij zijn van die ouders die onze kinderen overal mee naar toe nemen. Of het nu gaat om mee naar de kerk of naar een museum. Ongeacht de leeftijd. Je bent nooit te jong.

Met je dreumes en peuter naar het Rijksmuseum - Mamaliefde

Het Rijksmuseum

Het Rijksmuseum Amsterdam is een van de meest iconische culturele instellingen in Nederland en heeft een belangrijke rol gespeeld in het behoud en de presentatie van de Nederlandse kunst en cultuur. De collectie van het museum biedt een uniek overzicht van de Nederlandse kunstgeschiedenis en heeft ook een belangrijke educatieve en economische functie.

Het museum blijft zich inzetten voor het behoud en de bevordering van de Nederlandse kunst en cultuur en blijft een belangrijk cultureel juweel van Nederland en de wereld.

Geschiedenis van het Rijksmuseum Amsterdam

Het Rijksmuseum Amsterdam is ontstaan uit de nalatenschap van de Nederlandse staatsman en kunstverzamelaar, Koning Lodewijk Napoleon, die in 1800 de basis legde voor het Koninklijk Museum. Het museum was oorspronkelijk gevestigd in het Paleis op de Dam in Amsterdam en was toegankelijk voor het publiek. Het Koninklijk Museum kreeg later de naam Rijksmuseum en verhuisde in 1885 naar zijn huidige locatie aan het Museumplein.

Het Rijksmuseum is een van de grootste en belangrijkste musea ter wereld en herbergt een indrukwekkende collectie van meer dan 1 miljoen kunstwerken en historische voorwerpen. De collectie bestaat uit schilderijen, sculpturen, tekeningen, prenten, kunstnijverheid, fotografie en meer.

De Collectie van het Rijksmuseum Amsterdam

Schilderijen

Een van de grootste trekpleisters van het Rijksmuseum Amsterdam is de collectie schilderijen, waaronder enkele van de beroemdste kunstwerken ter wereld zoals de Nachtwacht van Rembrandt en het Melkmeisje van Vermeer of het Huishouden van Jan Steen.

De collectie omvat kunstwerken uit de Middeleeuwen tot de 20e eeuw en biedt een uniek overzicht van de Nederlandse kunstgeschiedenis. Het museum is vooral bekend om zijn schilderijen uit de Gouden Eeuw, waaronder werken van Rembrandt, Vermeer en Frans Hals.

De eregalerij van het Rijksmuseum is een spectaculaire tentoonstellingsruimte die enkele van de beroemdste schilderijen uit de Nederlandse kunstgeschiedenis herbergt. Hier vindt u onder andere werken van Frans Hals, Jan Steen en Jan van Eyck.

De Nachtwacht van Rembrandt is het meest beroemde schilderij van het Rijksmuseum en is een van de beroemdste kunstwerken ter wereld. Het schilderij, dat in 1642 werd voltooid, toont de compagnie van kapitein Frans Banninck Cocq en luitenant Willem van Ruytenburch die op het punt staan om uit te marcheren.

Het Rijksmuseum bezit een aantal werken van Johannes Vermeer, waaronder zijn beroemde schilderij ‘Het melkmeisje’. Vermeer is een van de meest geliefde schilders uit de Gouden Eeuw en zijn werken worden bewonderd om hun lichtgevende kleuren en subtiele composities.

Andere schilderijen zijn:

  1. Het Straatje van Vermeer: Dit schilderij uit 1658-1661 toont een schilderachtig straatje in Delft. Het is een van de weinige schilderijen van Vermeer met een stedelijk tafereel.
  2. Het Puttertje van Carel Fabritius: Dit schilderij uit 1654 toont een puttertje, een kleine vogel die in Nederland voorkomt. Het schilderij is een van de bekendste werken van Fabritius.
  3. De Joodse Bruid van Rembrandt: Dit schilderij uit 1665-1669 toont een man en vrouw die samen op een bed zitten. Het schilderij wordt beschouwd als een van de grootste meesterwerken van Rembrandt.
  4. De Staalmeesters van Rembrandt: Dit schilderij uit 1662 toont vijf Amsterdamse staalmeesters die bezig zijn met het meten van laken. Het schilderij is een van de belangrijkste werken van Rembrandt.
  5. De Liefdesbrief van Johannes Vermeer: Dit schilderij uit 1669 toont een vrouw die een liefdesbrief leest. Het schilderij is een van de weinige werken van Vermeer met een expliciet erotisch thema.
  6. Het Aardse Paradijs van Jan Brueghel de Oude en Peter Paul Rubens: Dit schilderij uit 1615 toont Adam en Eva in het aardse paradijs. Het schilderij is een van de grootste werken van Rubens.
  7. Portret van een jonge vrouw van Jan Lievens: Dit schilderij uit 1630 toont een jonge vrouw in een uitdagende pose. Het schilderij is een van de bekendste werken van Lievens.
  8. De Stier van Paulus Potter: Dit schilderij uit 1647 toont een imposante stier in een Nederlands landschap. Het schilderij is een van de beroemdste werken van Potter.

Deze schilderijen zijn slechts een greep uit de indrukwekkende collectie van het Rijksmuseum in Amsterdam. Elk van deze werken is op zichzelf al de moeite waard om te zien en biedt een unieke blik op de Nederlandse kunstgeschiedenis.

Poppenhuizen

Een ander hoogtepunt van de collectie zijn enkele 17e-eeuwse poppenhuizen, die in de Gouden Eeuw werden gemaakt als miniaturen van de huizen van de rijke elite. Deze poppenhuizen zijn uniek in de wereld en bieden een kijkje in het dagelijks leven van de rijke elite in de 17e eeuw.

De bibliotheek

Het Rijksmuseum heeft een uitgebreide bibliotheek met meer dan 350.000 boeken, tijdschriften en documenten over kunst en geschiedenis. De bibliotheek is open voor het publiek en biedt een schat aan informatie over de collectie van het museum.

Aziatisch Paviljoen

Het Rijksmuseum heeft een uitgebreide collectie Aziatische kunst, waaronder porselein, lakwerk, sculpturen en textiel uit China, Japan en Indonesië. De collectie geeft inzicht in de culturele uitwisseling tussen Nederland en Azië in de 17e en 18e eeuw.

De tuinen

Het Rijksmuseum heeft prachtige tuinen die openbaar toegankelijk zijn voor het publiek en die een oase van rust bieden in het hart van Amsterdam. De tuinen zijn ontworpen in de Engelse landschapsstijl en bieden een spectaculair uitzicht op het museum en de omringende gebouwen.

Tijdelijke tentoonstellingen

Naast de permanente collectie organiseert het museum regelmatig tijdelijke tentoonstellingen over verschillende onderwerpen. Deze tentoonstellingen bieden de bezoekers de mogelijkheid om kunstwerken en artefacten te zien die anders niet te zien zijn in het museum. Zo is er momenteel de unieke kans om een groot deel van de Vermeer collectie te bezichtigen.

Familiespel Rijksmuseum

Het Rijksmuseum heeft geen speurtocht voor kinderen, maar tegen betaling kan je een audioguide afhalen met het familiespel. Dit speel je met minimaal 2 spelers waarbij je samen op zoek gaat naar enkele hoogtepunten in het museum om daar een vraag over te beantwoorden of een opdracht bij te maken. Hier ben je ongeveer een uurtje voor kwijt en is echt heel leuk om te doen.

De kinderen blijven zo goed gefocust. Het nadeel is wel dat je dan echt alleen met het spel bezig bent en je een groot deel van het museum niet ziet, zoals de poppenhuizen of de bibliotheek. Het beste kan je dus eerst het familiespel doen en daarna nog een rondje lopen of andersom. In de game wordt je namelijk ook helemaal gestuurd welke kant je op moet, zodat je niet hoeft te gaan zoeken.

Het Belang van het Rijksmuseum Amsterdam

Het Rijksmuseum Amsterdam is niet alleen een cultureel juweel van Nederland, maar heeft ook een belangrijke rol in het behoud en de presentatie van de Nederlandse kunst en cultuur. Het museum is een belangrijk onderdeel van het culturele erfgoed van Nederland en draagt bij aan het behoud en de bevordering van het culturele erfgoed van het land.

Het museum heeft ook een belangrijke educatieve functie. Het biedt educatieve programma’s en rondleidingen voor zowel scholen als individuele bezoekers, waardoor het publiek meer kan leren over de kunst en cultuur van Nederland en de wereld.

Het Rijksmuseum Amsterdam heeft zich ook ingezet voor de digitalisering van zijn collectie. Het museum heeft zijn collectie online beschikbaar gemaakt, zodat het publiek over de hele wereld toegang heeft tot de kunstwerken en artefacten. Dit is vooral belangrijk in tijden van beperkte fysieke toegang tot het museum, zoals tijdens de COVID-19-pandemie.

Het Rijksmuseum Amsterdam heeft ook een belangrijke economische impact. Het trekt jaarlijks miljoenen bezoekers van over de hele wereld, waardoor het een belangrijke bijdrage levert aan de Nederlandse economie. Het museum draagt ook bij aan de ontwikkeling van de toeristische sector en de creatieve industrie in Nederland.

Tips om je kinderen mee te nemen naar het museum

  • Lees vooraf het boekje Nijntje naar een museum of maak zelf een museum voor oma en opa.
  • Bekijk vooraf wat de ‘regels’ zijn van het museum. Hoe zit het met eten / drinken? Is het toegankelijk voor minder validen (en dus wandelwagens)? Mogen draagzakken mee (niet overal het geval)?
  • Zoek wat ervaringen en verslagen op van andere moeders die in dit museum zijn geweest.
  • Zorg dat je slim inpakt; grote tassen zijn vaak niet toegestaan. Neem dus een klein handtasje mee, met water voor heel jonge kinderen, een rol koekjes (of andere zoethouders), twee luiers, wat poetsdoekjes en verder zo min mogelijk.
  • Maak een lijstje van de items die je graag wilt zien, bij voorkeur met op welke afdeling ze te vinden zijn zodat je hier niet snel aan voorbij gaat.
  • Oefen desnoods een paar keer met het begrip ‘handen op je rug’. Zeker bij een ietwat zenuwachtige suppoost of chagrijnige oudere die vind dat je dit niet met kinderen hoort te doen kan je dan toch een lach op het gezicht toveren als ze dit doen.
  • Begin in wat kleinschalige lokale musea, zodat ze weten wat een museum is.
  • Houdt rekening met het slaapritme van de kinderen, op momenten dat ze wat drukker zijn kan je beter niet een stil museum bezoeken. Daarom gaan wij bij voorkeur in de ochtend, of rond slaaptijd als we verwachten dat ze niet al te hangerig zijn.
  • Juist op warme dagen kan een museumbezoek vrij aangenaam zijn door de aanwezige airco.
  • Tot slot; pas je verwachtingen aan. Een museumbezoek verloopt heel anders met kinderen. Wees niet teleurgesteld als je er na afloop achter komt dat je de helft gemist hebt.

Neem jij je kinderen wel eens mee naar een, niet specifiek voor kinderen, museum?

Linda van Aken
  1. Tamara says:

    wat ontzettend leuk zeg dat je ze gewoon meeneemt naar een museum! Ik deed dat vroeger ook vaak met mijn ouders. Heel leuk en interressant!

Comments are closed.