Wij zijn van die ouders die onze kinderen overal mee naar toe nemen. Of het nu gaat om mee naar de kerk of naar een museum. Ongeacht de leeftijd. Je bent nooit te jong. We hadden twee kaartjes gekregen voor het Rijksmuseum en hebben afgelopen week spontaan bedacht dat we er dan wel een dagje Amsterdam van konden maken.

In combinatie met een paar andere activiteiten in onze hoofdstad. Natuurlijk kan je rustig de hele dag doorbrengen in het Rijksmuseum. Met kinderen gaat het toch iets anders. Stiekem vond ik het toch wel spannend. Eerder ben ik al in het Louvre geweest, of het Natuur Historisch Museum in Londen, maar in ons ‘eigen’ Rijksmuseum was een unicum. Voor ons alle vier eigenlijk. Op zich niet zo raar, doordat ze een aantal jaar gesloten zijn vanwege de verbouwing. 

Met je dreumes en peuter naar het Rijksmuseum - Mamaliefde

Rond twaalf uur kwamen we aan bij het Rijksmuseum. Vooraf waren we heel erg gewaarschuwd voor de wachtrijen. Sterker nog, toen we die ochtend vertrokken kwamen we de buurman tegen, die toen hij hoorde van onze bestemming, toch wel informeerde of we al kaartjes hadden. Dat zou namelijk al wat wachttijd schelen.

Als je onder het Rijksmuseum doorloopt kan je zo naar binnen kijken. Geen rij te zien. Dat was stiekem wel een opluchting. Met de lift gingen we naar beneden. De tassen gingen in een kluisje, nog even naar het toilet en een waterflesje bijvullen zodat we voor dreumes een slaapflesje konden maken. Peuter op eigen voeten en met dreumes in slaapstand van de buggy, gingen we de uitdaging aan.

In het begin was het even wennen, op hoog Speedy Conzales tempo raceten we langs de begane grond met de collectie 1100 – 1600 heen. Ze vond hier weinig interessant aan. Terwijl mama deze tijdsperiode juist wel altijd interessant vindt. Bij een groepje Mariabeelden bleef ze wel staan; volgens haar was dat mama met kleine broer. Zo leuk om te zien hoe ze de wereld binnen haar kader probeert te passen. Jammer, maar een volgende keer zonder / met oudere kinderen komt dat vast nog wel.

Op naar de eerste verdieping. Met onder andere de Van Gogh-voorstelling. Bij het zelfportret van Van Gogh was het vrij druk. Vooral met groepen toeristen. In de verte zag ze echter iets anders dat haar aandacht trok, namelijk een serie kanonnen, dus liepen we snel verder. Hier kwamen we aan bij de collecties vanuit het voormalig Nederlands-Indië. Bij deze collectie zijn we relatief lang gebleven. Vooral al het blingwerk en de speren vond ze erg indrukwekkend.

We liepen verder en kwamen bij enorme Waterloo-schilderij. Dat begon al bij het opgezette paard, en vervolgens het schilderij. Die paarden moesten natuurlijk wel even geteld worden. Zo grappig om zo’n klein meisje voor zo’n enorm schilderij te zien staan. We hebben zelfs even op het bankje gezeten om eens goed te kijken.

Vanaf hier gingen we door naar de tweede verdieping waar we begonnen in de enorme zaal met gebrandschilderde ramen en mozaïek op de vloer. Zoonlief was nog wakker, dus begonnen we in de eregalerij met de verschillende bekende Nederlandse schilders en natuurlijk het pronkstuk ‘De Nachtwacht’ van Rembrandt van Rijn. 

Als je de foto ziet zou je het niet zeggen, maar dit vonden ze toch wel erg interessant. Hier heeft peuter ook even met papa op de grond gezeten om eens goed overal naar te kijken en aan te wijzen. Voor zoonlief vulde ik nog een keer het flesje in de hoop dat hij nu wel in slaap zou vallen. Dit keer met meer succes.

Deze verdieping was een succes. Met name de tentoonstellingen van William Rex met het enorme schip en de wereldbollen deden het erg goed. Evenals de poppenhuizen, het Delfts Blauw, Nova Zembla waarbij ze het poppenbedje en boot interessanter vond dan de kroon, Willem van Oranje, Hugo de Groot met de vermoedelijke boekenkist van Hugo de Groot. Die deed het ook erg goed. Ze is helemaal weg van koffers, kisten en tassen. Al vond ze het wel jammer dat deze niet open kon 😉 Ook interessant was de bibliotheek, waar ze zowaar ook netjes stil was.

Ik vond het best bijzonder om eens door de ogen van een peuter zo door een museum te lopen. Een peuter ziet tenslotte heel andere dingen; van baby’s die kleine broertjes voorstellen, tot molens, schepen, blingbling, poppenhuizen, leeuwen en boekenkisten. Het was duidelijk dat ze het nu wel een beetje had gehad. Nadat we niet direct de ‘ingang’ vonden naar de 1900 – 1950 en 1950 tot 2000 splitsten we even op.

Manlief ging nog even een klein rondje doen langs onder andere de special collections terwijl wij een drankje gingen doen bij de bar. Ze hadden hier zelfs kinderlimonade op het menu staan. Konden we ook even bladeren in de familiegids voor dit museum. Echt een aanrader als je met (iets) oudere kinderen gaat. Vol met interactieve activiteiten die je kind laten kennismaken met de Gouden Eeuw.

Na een verschoning genoten we van het mooie weer in de museumtuinen. We zijn bijna drie uur binnen geweest, dat ze zich ‘netjes’ hebben moeten gedragen. Hoog tijd dus om die energie weer de ruimte te geven. Bij het schaaksspel konden we heerlijk onderuit zakken en hebben ze gespeeld met het zand/kiezeltjes dat er lag. Totdat papa ook alles had gezien en weer bij ons kwam.

Tips om je kinderen mee te nemen naar het museum

 • Lees vooraf het boekje Nijntje naar een museum of maak zelf een museum voor oma en opa.
 • Bekijk vooraf wat de ‘regels’ zijn van het museum. Hoe zit het met eten / drinken? Is het toegankelijk voor minder validen (en dus wandelwagens)? Mogen draagzakken mee (niet overal het geval)?
 • Zoek wat ervaringen en verslagen op van andere moeders die in dit museum zijn geweest.
 • Zorg dat je slim inpakt; grote tassen zijn vaak niet toegestaan. Neem dus een klein handtasje mee, met water voor heel jonge kinderen, een rol koekjes (of andere zoethouders), twee luiers, wat poetsdoekjes en verder zo min mogelijk.
 • Maak een lijstje van de items die je graag wilt zien, bij voorkeur met op welke afdeling ze te vinden zijn zodat je hier niet snel aan voorbij gaat.
 • Oefen desnoods een paar keer met het begrip ‘handen op je rug’. Zeker bij een ietwat zenuwachtige suppoost of chagrijnige oudere die vind dat je dit niet met kinderen hoort te doen kan je dan toch een lach op het gezicht toveren als ze dit doen.
 • Begin in wat kleinschalige lokale musea, zodat ze weten wat een museum is.
 • Houdt rekening met het slaapritme van de kinderen, op momenten dat ze wat drukker zijn kan je beter niet een stil museum bezoeken. Daarom gaan wij bij voorkeur in de ochtend, of rond slaaptijd als we verwachten dat ze niet al te hangerig zijn.
 • Juist op warme dagen kan een museumbezoek vrij aangenaam zijn door de aanwezige airco.
 • Tot slot; pas je verwachtingen aan. Een museumbezoek verloopt heel anders met kinderen. Wees niet teleurgesteld als je er na afloop achter komt dat je de helft gemist hebt.

Meer informatie vind je hier.

Neem jij je kinderen wel eens mee naar een, niet specifiek voor kinderen, museum?

4 thoughts on “Rijksmuseum Amsterdam bezoeken

 1. wat ontzettend leuk zeg dat je ze gewoon meeneemt naar een museum! Ik deed dat vroeger ook vaak met mijn ouders. Heel leuk en interressant!

 2. Wat een mooi verhaal en de foto’s spreken boekdelen. Ik ga ook met mijn kinderen naar het museum. Bijvoorbeeld in 2013 samen met mijn zoons van toen net 6 en 1,5 naar de tentoonstelling van Pixar in Amsterdam. Gisteren met alle kinderen (bijna 7, 5 en ruim 3,5) naar Museon in Den Haag. Het was een topdag. Veel te zien en te doen; ook voor de jongste. Ze vinden het leuk en ze pikken er veel van op.

 3. Wat een geweldige dag is dat geweest! Ik vind het ook wel een idee om eens met Riana te doen… ben benieuwd hoe zij dat zal beleven als kleuter.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.