Skip to Content

Rogue One; a Star Wars story film recensie

Rogue One; a Star Wars story film recensie

Een jaar na “The Force Awakens” is het eindelijk zo ver, een nieuwe Star Warsfilm Rogue One is te zien in de bioscoop. Als fan en Star Wars cosplayer keek ik hier al lang naar uit en was dolblij toen Linda vertelde dat ik naar de perspreview mocht, twee dagen voordat hij uitkomt in de bioscoop. Een dag voor de galapremière waar ik dit jaar helaas niet naartoe kon zoals vorig jaar met Star Wars; the Force Awakens. De dag begon goed.

De NS begon vandaag met een nieuwe reisschema en ik had voor de zekerheid de hele reis goed voorbereid. Andere reizigers helaas niet, wat voor redelijk wat oponthoud zorgde op Den Haag NOI waardoor mijn eerste trein 3 minuten vertraging had waardoor ik mijn overstap miste en uiteindelijk een half uur vertraging had. Geen probleem, daar had ik rekening mee gehouden en kwam keurig op tijd aan. Na een kop koffie was het eindelijk zo ver, de film begon.

Rogue One; a Star Wars story - Mamaliefde.nl

Het verhaal (zonder spoilers)

Rogue One vertelt het verhaal over hoe de Rebel alliance de plannen van de Deathstar bemachtigen. Jyn Erso (Felicity Jones) is de hoofdpersoon in het verhaal. Als dochter van de hoofdontwerper van de Deathstar Galen Erso (Mads Mikkelsen) raakt zij op jonge leeftijd in contact met een afscheidingsbeweging van de Rebel alliance geleid door Saw Gerrera (Forest Whitaker), een karakter die we al kennen uit de “Star Wars Rebels”-serie.

Het verhaal begint pas echt als we Jyn zien als volwassen vrouw en zij met Cassian Andor (Diego Luna) erop uitgaat om de plannen van de deathstar te bemachtigen. Hierover kan ik veel schrijven maar ik wil de film niet voor jullie verpesten door het verhaal prijs te geven. Ik kan wel zeggen dat de koppeling tussen “Rogue One” en “a New Hope” heel mooi in beeld wordt gebracht.

Rogue One; a Star Wars story - Mamaliefde.nl

Recensie; Rogue One is een hele ervaring om te zien

Het verhaal is goed geschreven en de acteurs zijn goed gecast, al moet ik toegeven dat ik de eerste paar minuten dat Galen in beeld was continue dacht “kijk nou, daar is Hannibal”. De special effects zijn fantastisch met een goede mix tussen practical effects en CGI. Ik was echt verbaasd over hoe ze grant moff Tarkin in beeld hebben gebracht, origineel gespeeld door de acteur Peter Wilton Cushing die in 1994 is overleden.

Muziek is wat een film kan maken of breken. Rogue One heeft een goede soundtrack die op de juiste momenten verwijst naar zowel de prequels als de originele trilogie. De battles zijn ook echt goed in beeld gebracht. Waar bij de originele trilogie opnames van echte dogfights zijn gebruikt om de gevechten van de diverse ruimteschepen goed te timen hebben ze nu duidelijk beelden van zowel D-day als Vietnam gebruikt voor de gevechten op Scarif.

Tijdens de film komen we een hoop oude bekenden tegen uit “a new hope”, zowel als hoofdpersonen als Tarkin en Mon Mothma als ook op de achtergrond. Dit geeft echt het gevoel dat deze film rond dezelfde tijd afspeelt als de originele trilogie. Tijdens de film worden ook nieuwe stormtroopers geïntroduceerd wat het realisme alleen maar tegoed komt.

Wat de film ook interessant maakt zijn de ethische dilemma’s die aan de kaak gesteld worden. De rebellen groep van Saw Gerrera wordt gezien als extremistisch door de alliance terwijl zij zelf ook vinden dat het doel de middelen heiligt en binnen de empire is het ook niet zo netjes geregeld. De empire wordt duidelijk als een groot bedrijf neergezet waar mensen bijna letterlijk over lijken gaan om hogerop te komen en met de eer van een ander te strijken.

Soundtrack Rogue One

Spin Off Star Wars?

Rogue One; a Star Wars story - Mamaliefde.nl

Rogue One a Star wars story zegt eigenlijk al genoeg, dit is een “spin off” van de eigenlijke filmserie. Het verhaal heeft niks te maken met het leven van Anakin Skywalker en zijn nageslacht en heeft daardoor totaal geen impact op de rode draad van de serie. Als spin off, of anthology zoals Disney het noemt, zou je deze film eigenlijk in het rijtje “Caravan of Courage”, “Battle of Endor” en durf ik het te zeggen de “Holiday Special” moeten plaatsen. Het verhaal is echter zo goed geschreven en in beeld gebracht dat het naast een echte goede actie/oorlogsfilm ook wel echt een Star Wars feel heeft. Iets wat je van de andere spin off films niet kan zeggen.

Maar moet je deze film zien en vanaf welke leeftijd?

Dat ligt er helemaal aan hoe je de film wilt zien;

  • Ben je fan van goede actiefilms dan is het zeker een aanrader.
  • Houd je van goede filmmuziek dan zeker ook.
  • Ben je een die hardfan dan heb je de kans dat je de film meer ziet als een film in het Star Wars universum in plaats van een Star Wars film maar dan enkel omdat de film niet echt iets nieuws toevoegt aan de rode draad in episode 1 tot/m 7.
  • Verwacht je een film met een goede opbouw met veel achtergrond dan kom je mogelijk van een koude kermis thuis. Het verhaal is te uitgebreid om goed in 1 film te stoppen waardoor het verhaal redelijk vaak geforceerd overkomt en er dingen gebeuren zonder dat het duidelijk is waarom.
  • Met kinderen? Vorig jaar hebben we gezellig met z’n vieren thuis zonder problemen“The Force Awakens” gekeken en worden de speelgoed lightsabers met enige regelmaat uit de kast gehaald. Toch is dit niet een film welke ik mijn kinderen op hun huidige leeftijd zou laten zien. De film is erg gewelddadig en de ethische kwesties die aan de kaak gesteld worden zijn echt te zwaar voor ze. Dit is echt een film vanaf een jaartje of 13/14.

Meer informatie vind je hier.

Heb jij al kaartjes voor deze film?

Redactie Reis-liefde

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.