Skip to Content

Romeinse steden en ruïnes in Europa

Romeinse steden en ruïnes in Europa

In Europa kun jij je hart ophalen aan diverse Romeinse steden, met hun eigen unieke sfeer en prachtige gebouwen. Je vindt ze verspreid over het hele continent. Maar waar?

Rome – Italië

Oké, een open deur, maar ben je fan van de Romeinse tijd, dan moet je toch echt gewoon in Rome beginnen. Eigenlijk is er hier te veel om op te noemen, maar om even een paar hoogtepunten aan te stippen:

  • Colosseum: een enorm amfitheater, die ooit plaats bood aan 65.000 toeschouwers!
  • Pantheon: een prachtig, goed bewaard gebouw uit de Romeinse tijd. Apart detail: men weet eigenlijk niet echt welke functie het gebouw toen had!
  • Forum Romanum & Palatino: het centrum van het Romeinse Rijk was dit fort. Naast het fort is er de Palatino. Dit is een Palatijnse heuvel waar opgravingen van keizerlijke residenties te vinden zijn.
  • Piazza Navona: een plein wat ooit het atletiekstadion van de Romeinen was.
  • Castel Sant Ángelo: het kasteel stamt uit de tweede eeuw en was onderdeel van de verdedigingslinie van Rome.
  • Via Appia: een oude toegangsweg die nog stamt uit de Romeinse tijd.
  • Domus Romane: Onder Palazzo Valentini liggen nog de resten van Romeinse huizen en baden. 
  • En natuurlijk biedt Rome nog heel veel meer uit lang vervlogen tijden, waarbij de Romeinse tijd niet de enige interessante is!

Andere Romeinse steden in Italië zijn:

  • Ostia Antica (havenstad van Rome)
  • Pompeii, Herculaneum, Stabiae, Baia, Cuma en Paestum (bij Napels)
  • Aquileia bij Trieste
  • Egnazia
  • Cagliari (Sardinië)
  • Populonië (Piombino)
  • Rimini

Trier in Duitsland

Voor ons prima te doen voor een weekendje is Trier. Een prachtige oude stad in ons buurland Duitsland. Trier ligt net over de grens met Luxemburg, op de rechteroever van de Moezel, en is samen met Worms de oudste stad van Duitsland. Dit is lange tijd ook de hoofdstad van het Westelijke deel van het Romeinse Rijk geweest en wordt daarom ook wel het Rome van Duitsland genoemd.

Er zijn meerdere gebouwen te vinden die nog dateren uit de Romeinse tijd. Om de Porta Nigra kun je simpelweg niet heen. Hij doemt op bij het gezellige winkelgebied en is de stadspoort van lang geleden. De poort is donker (‘zwart’) verkleurd en is gewoon toegankelijk.

Je kunt alle drie de verdiepingen bereiken. Uiteraard heb je daarmee een prachtig uitzicht. Verder vind je in Trier het Rheinisches Landesmuseum, het Basilica van Constantijn en de Keizerthermen. 

Keulen in Duitsland

Een andere stad in Duitsland is Keulen, waar je eveneens de oude geschiedenis kunt proeven. Hier was één van de grootste Romeinse nederzettingen van het noorden te vinden.

Gelukkig zijn er nog veel Romeinse pareltjes gespaard gebleven. Zo zijn er Romeinse torens en zie je nog de oude stadsmuren. Maar je kunt uiteraard ook het Romeins-Germaans Museum een bezoek brengen. Deze vind je bij de grote blikvanger van de stad: De Dom. 

Andere steden in Duitsland zijn:

  • Xanten

Pula in Kroatië

Pula ligt op het schiereiland Istrië en is al meer dan 3.000 jaar oud. Pula heet in het Italiaans Pola, wat nog afstamt van de Romeinse naam van de provincie: Lulia Pola Polentia Herculanea. Je vindt hier nog een tempel, het Forum, de Herculespoort en het amfitheater. Verder kun je je hart ophalen bij het archeologisch museum. 

Bath in Engeland

Een plek om te baden; dat hadden de Romeinen voor ogen met deze Engelse stad. Vandaar dus de naam! Hoewel er na het verval van het Romeinse Rijk veel verloren gegaan is van de nederzetting, hebben de Engelsen verschillende belangrijke gebouwen én baden weer herbouwd in het Roman Bath Museum. De hele stad is trouwens UNESCO Werelderfgoed.

Mérida in Spanje

Ook Spanje kent zijn Romeinse steden, waaronder Mérida. In Mérida zelf en in de buurt van deze plaats vind je veel ruïnes die stammen uit de Romeinse tijd. De langste Romeinse brug van de wereld vind je ook hier. Deze brug, de Puenta Romano, kun je nog altijd gewoon oversteken. De brug is maar liefst 721 meter lang! Verder vind je hier het aquaduct Los Milagros, een amfitheater en je kunt de zuilen bewonderen van de Tempel van Diana.

Ook hier is een museum gewijd aan de Romeinse tijd en dan vooral gericht op de Romeinse kunst. Dit is Museo de Arte Romano. Maar eigenlijk is dit nog niet alles. Want je zou ook nog de Romeinse begraafplaats kunnen bezoeken, met graftombes van twee belangrijke Romeinse families.

Ook is er nog het Casa del Mitreo, dit is een Romeinse villa waar vroeger de god Mithras werd vereerd. Een oud Moors fort vind je hier eveneens.

Andere Romeinse steden en ruïnes in Spanje zijn:

  • Tarragona (ook wel Carthago Nova genoemd, het nieuwe Carthago)
  • Itálica bij Sevilla
  • Segóbriga bij Cuenca
  • Aquaduct in Segovia
  • Alcántarabrug in Cáceres
  • Herculestoren vuurtoren in la Coruña
  • Muren van Lugo

Orange in Frankrijk

Orange is een Romeinse plaats in de Provence. Hier vind je twee monumenten uit de Romeinse tijd. Het is het Romeins theater, wat werd gebouwd toen keizer Augustus aan de macht was. Het is nog in zeer goede staat en staat op het UNESCO-werelderfgoedlijst. Dit theater is 103 meter lang en 37 meter hoog. Het bezit nog altijd een prachtige akoestiek.

Het andere monument wat ook op de lijst van UNESCO staat is de triomfboog bij de noordelijke ingang van Orange. Natuurlijk biedt Orange nog meer moois en ook een leuk detail: het stadje was eeuwenlang de hoofdstad van het prinsendom van Oranje! Weliswaar een heel andere geschiedenis, maar daarom nog wel leuk om te weten!

Andere Romeinse steden en ruïnes in Frankrijk zijn:

  • Nice
  • Pont du Gard

Conímbriga in Portugal

Een grote Romeinse nederzetting kun je eveneens in Portugal vinden. In Conímbriga vind je badhuizen, stadsmuren, woningen en meer. Deze zijn opgegraven in het voormalige stadje. Je vindt Conímbriga zo’n 200 km ten noorden van Lissabon. De opgravingen gaan nog altijd door. Niet echt een stad van nu dus, maar minstens net zo interessant.

Athene in Griekenland

In het rijke verleden van Athene prijken talloze monumenten die een bezoek zeker waard zijn, niet alleen uit de Griekse tijd, maar ook uit de Romeinse tijd. De iconische Akropolis, gekenmerkt door het Parthenon en andere klassieke ruïnes, is niet te missen en biedt een panoramisch uitzicht over de stad. Vlakbij bevindt zich het indrukwekkende Akropolis Museum, waar originele objecten te bewonderen zijn.

Of wat dacht je van het historische Theater van Dionysus dat werd gebouwd ten tijde van de Romeinse tijd, de Romeinse Agora (marktplein) van Athene, deze vind je vlak bij de Griekse Agora en is te herkennen aan de opvallende Toren van de Winden. Ook de Tempel van Zeus, ooit nog groter dan de tempel op de Akropolis, achter de imposante Poort van Hadrianus, werd afgemaakt door de Romeinse keizer Hadrianus.

Efeze in Turkije

Efeze is nu een ruïne en een echte toeristenbestemming. Je kunt er goed zien hoe een stad er uitzag toen het Romeinse Rijk in haar bloeitijd was. De stad werd niet gesticht door de Romeinen, maar door de Grieken. De Romeinen namen het echter in beslag rond het begin van onze jaartelling.

Efeze biedt dan ook zowel Griekse als Romeinse bezienswaardigheden. Het is bekend vanuit de Bijbel. Je vindt hier de tombe van de apostel Johannes. Efeze heeft verder ruïnes uit de Romeinse tijd, zoals de Bibliotheek van Celsus. Ooit stond hier de Tempel van Artemis, wat tot de zeven wereldwonderen wordt gerekend. Helaas niet meer te bewonderen. In 262 werd het namelijk verwoest. 

Nijmegen in Nederland

Misschien niet de bekendste en grootste stad in dit overzicht, maar Nijmegen draagt als oudste stad van Nederland trots de sporen van haar Romeinse verleden en was de grootste stad ten tijde van de Romeinen in Nederland In vroeger tijden was deze stad een bruisend handelscentrum, met imposante gebouwen en monumenten die getuigen van een rijke geschiedenis. Twee tempels, een badhuis en een majestueus amfitheater met plek voor duizenden toeschouwers sierden het landschap.

De naam ‘Nijmegen’ zelf is een overlevering van de Romeinen, ooit bekend als ‘Noviomagus’, wat ‘nieuwe markt’ betekent. Het bekende gezicht van Nijmegen wordt getoond op het stadseiland Veur-Lent, waar een reusachtig Romeins masker de skyline siert en de stad bekijkt door de ogen van vervlogen soldaten.

Bewonderaars kunnen de Romeinse geschiedenis nog altijd ervaren op deze historische locaties, zoals de fascinerende muurresten die dateren uit de tweede eeuw en het betoverende Museum het Valkhof, waar kostbare schatten uit het Romeinse tijdperk worden tentoongesteld.

Andere Romeinse ruïnes zijn onder andere te vinden in de Bastei, met onder andere een Romeinse fundering uit de tweede eeuw en het hergebruik van Romeinse stenen in de kelder van het stadskasteel. Bij het Holland Casino vind je een stuk van de muur en een deel van de vloerverwarming. In de Burchtstraat vind je een metalen plaat op de plek waar een loden grafkist werd gevonden van een rijke dame. Naast Museum het Valkhof vind je ook in Museum Kam diverse Romeinse vondsten. En een replica van de Romeinse wachttoren bij Fort de Spees.

Lees ook: Bezienswaardigheden Nijmegen

Wil Cats
Laatste berichten van Wil Cats (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.