We hadden meerdere rondreizen op de planning staan dit jaar; zo was er het plan om een rondreis te maken door Mexico en door Ierland. Net zoals vele anderen moesten we deze plannen omgooien en besloten we gewoon in eigen land te blijven.
Hier is tenslotte nog meer dan genoeg te zien en te ontdekken. En we hoopten stiekem dat het nu zonder alle buitenlandse toeristen een stukje rustiger zou zijn. We hadden alleen de eerste camping geboekt en een lijst gemaakt van uitjes voor onderweg; van leuke natuurspeeltuinen tot musea, kinderparken, dierentuinen en lekkere restaurants.
Ook hadden we de museumkaart gekocht aangezien er wel wat musea op ons lijstje stonden. Het voordeel hiervan is dat we een grove planning hadden van de route door Nederland en vervolgens per dag konden beslissen wat we wel / niet zouden doen afhankelijk van het weer of hoe moe de kinderen zijn etc.
Aangezien we via Instagram veel vragen kregen zal ik hieronder onze route en wat we allemaal hebben gezien en gedaan delen. Gedurende de reis zal ik dit overzicht verder aanvullen.
Rondreis Noord-Holland
We begonnen de reis in Noord-Holland. Helaas was de camping van onze voorkeur al bijna helemaal volgeboekt en was er nog maar één nachtje mogelijk. Dit was ook meteen de eerste avond na het Engels voor Bengels summercamp. Dus nadat we de kinderen hadden opgehaald, reden we, op de heetste dag van de zomer, meteen door met achter de auto een vouwwagen.
Het was al weer zeven jaar geleden dat we daar voor het laatst gebruik van hebben gemaakt dus dat was wel weer even wennen. Noord-Holland is natuurlijk erg groot, dus het is even kiezen waar je heen gaat en wij besloten voor de kust in het noorden te gaan, een gebied waar we normaal langs rijden richting oma en opa op Texel.
Camping de Bongerd & Holle Bolle Boom
De camping waar wij die eerste nacht sliepen was Camping de Bongerd; dit is een heel fijne camping met zowel kampeerplaatsen als verhuuraccommodaties. Wat deze camping zo bijzonder maakte was de Holle Bolle Boom; een park met zowel een binnenspeeltuin, een binnenzwembad en een heel gaaf park buiten met meerdere zwembaden en glijbanen en een doolhof.
Bij aankomst doken de kinderen meteen het zwembad in, we hebben hier genoten van de Italiaanse avond terwijl de kinderen in de binnenspeeltuin konden spelen en de volgende ochtend hadden we gereserveerd voor het binnenzwembad.
Meer informatie vind je hier.
Lees ook: Camping de Bongerd & Holle Bolle Boom met kinderen
Minicamping de Horizon
Deze tweede nacht in Noord-Holland sliepen we bij minicamping de Horizon, ook relatief dichtbij de kust en een kleine camping met maximaal 25 plaatsen. Wat deze camping zo bijzonder maakte is de koeien; we hadden een plaats grenzend aan het weiland met een zeer weids uitzicht en werden ook weer wakker met de koeien in de nabijheid. Ook zijn er een aantal speeltoestellen voor de kinderen.
Meer informatie vind je hier.
Land van Fluwel
In de middag brachten we een bezoekje aan het Land van Fluwel; dit is een avonturenparadijs dat grotendeels bestaat uit een blotevoetenpad met speeltuin, verstoppertjesbos, skelterbaan en een strandje waar ze heerlijk kunnen spelen.
Ook is er een terras met restaurant waar je wat kan eten of drinken. Het blotevoetenpad was echt een absolute aanrader met onder andere twee heel gave bruggen en een parcours door het water, geïnspireerd op de gebieden in Noord-Holland. Ook heb je hier de tulip Experience aangezien je midden tussen de tulpenvelden zit.
Meer informatie vind je hier.
Lees ook: Avonturenpark Land van Fluwel; blote voetenpad & speeltuin in de kop van Noord-Holland
Strand van Petten
Omdat we hier vlakbij het strand zaten, besloten we toch even door te rijden. Dit is één van de nieuwere stranden in Nederland en aangelegd vanwege het behoud van de duinen. Waarom hier? Je hebt hier namelijk het palendorp dat bij hoog water in zee staat met een schommel. We hadden geluk, want net op dat moment was het hoogwater. Het was wel een stukje lopen, maar dat was het zeker waard.
Het schommelen zo boven de golven was wel echt heel erg indrukwekkend. Tafereeltjes die je normaal vaak in tropische gebieden ziet, maar nu gewoon hier in eigen land en dus ook behoorlijk wat likes opleverde op Instagram 😉 Ook is hier een panoramaduin met een mooi uitzicht over de duinen richting Schoorl en Julianadorp.
Meer informatie vind je hier.
Klimduin Schoorl
De jongste was erg moe, dus hij ging rond normale tijd naar bed, maar met dochter bracht ik nog een bezoekje aan de klimduin in Schoorl. Midden in het dorpje vind je deze enorme duin waar je naar boven kan lopen om vervolgens heel snel naar beneden te rennen.
Natuurlijk een groot succes bij de kinderen. Ik had er al een paar keer over gehoord, maar was er nog nooit geweest dus die stond ook wel op mijn bucket list 😉 Het was even zoeken naar een parkeerplaats en dus deden we een extra rondje door dit schattige dorpje.
Na afloop dronken we nog wat op een terrasje beneden aan het duin en omdat ik dochter een ijsje had beloofd haalden we die bij Pinocchio. Toen we aan kwamen stond hier al een enorme rij, maar op de terugweg was hij gelukkig zo goed als weg. Nadat we het ijs hadden geproefd snapten we wel waarom; het was echt lekker. Ook voor papa namen we een ijsje mee dat, ingepakt in zilverfolie, goed bevroren bleef.
Meer informatie vind je hier.
Lees ook: Schoorlse duinen; van klimduin tot speelbos
Friesland
Afsluitdijk Wadden Center
Vanaf Noord-Holland reden we via de Afsluitdijk naar Friesland. Vaak maken we dan halverwege een stop bij het monument om even te kijken naar de golven of naar boven te klimmen. Dit keer reden we door want ik had gelezen over het bezoekerscentrum Afsluitdijk Wadden Center. En dat is zeker een aanrader! Je mag hier gratis naar binnen en kan dan doorlopen naar boven waar je de expositieruimte vindt.
Voor 0,75 cent kun je voor de kinderen een speurtochtje kopen met diverse opdrachten die ze ook nog thuis kunnen maken en een zoektocht naar visjes. Als ze er een aantal hebben gevonden kunnen ze dat laten zien bij de receptie en krijgen ze een lolly.
Het is een heel interactieve tentoonstelling waarbij gebruik gemaakt wordt van multimediale technieken en kinderen ook echt zelf aan de slag kunnen met bijvoorbeeld dammen bouwen of vissenmigratie van zoet naar zout water.
Ook echt een aanrader is Aqua Vista; een film waarbij je in vogelvlucht over Friesland en rondom het IJsselmeer / Waddenzee vliegt alsof je zelf een grutto bent. Dat er zitzakken liggen zodat je liggend op je buik dit zelf kan ervaren maakt het natuurlijk helemaal af! Boven is er ook nog een panoramadak met uitzicht over zowel de Waddenzee als het IJsselmeer.
Meer informatie vind je hier.
Fries Openluchtmuseum Aldfaers erf
Toen ik het overzicht aan het maken was van openluchtmusea kwam ik het Fries Openluchtmuseum tegen. Hier kun je niet terecht met de museumkaart maar voor de prijs (2,50 voor volwassenen) hoef je het niet te laten. Helaas was het kabouterpad / speurtocht voor kinderen nu niet mogelijk en was ook de grote buitenspeeltuin gesloten omdat er geen toezicht gehouden kon worden.
Wel waren de huisjes open en kon je overal naar binnen om te kijken hoe de mensen vroeger woonden en werkten zoals bij de bakker of de smid. Het was een heel schattig dorpje midden op een terp en was leuk om een keer bezocht te hebben. Er is hier ook een restaurant waar je wat kan eten en drinken.
Meer informatie vind je hier.
Naturij Drachten
Nu hadden we eigenlijk wat andere plannen maar na het lezen van ervaringen van anderen over de drukte en de grote aantallen mensen hebben we die omgegooid en begonnen we de dag bij de Naturij in Drachten. Dit is een combinatie kinderboerderij / speelpark met ook nog een aantal blotevoetenpaden. We begonnen met een rondje langs de dieren zoals de volière met vogels, de ezels en paarden, geitjes, varkens en nog meer.
We eindigden bij het beginpunt van het blotevoetenpad en liepen daarna een stukje van de kabouterwandeling terug richting de speeltuin waar de kinderen lekker konden spelen.
Helaas was de speelhal gesloten op maandagochtend vanwege de grote schoonmaak, toen we even naar binnen keken zagen we dat dit goed werd aangepakt en zelfs alle ballenbadballen door de schoonmaakmachine gingen. We sloten af met een bezoekje aan het verkeerspark waar ze heel hard rondjes konden racen over het wegennet compleet met werkende verkeerslichten en verkeersborden.
Meer informatie vind je hier.
Lees ook: Naturij Drachten; familiepark & kinderboerderij bezoeken
Leeuwarden
Vanwege de regen gingen we op zoek naar een overdekt uitje en kwamen uit bij het Natuurmuseum Fryslan in Leeuwarden, konden we meteen een bezoekje brengen aan de hoofdstad van deze provincie.
Toen we door de stad liepen herkenden ze de Oldenhove (kerktoren) en de Waag uit de film die ze hadden gezien in het IJsselmeer Wadden Center. Bij de Oldenhove hadden we geparkeerd en wat heel grappig was gedaan waren de bedriegertjes; kleine fonteintjes water op de grens waar vroeger de muren van de kerk stonden.
Op het plein lagen ook zwarte stenen op de plaatsen waar grafstenen hadden gelegen. Via een omweg door het centrum van Leeuwarden, waar we bij de Subway even een broodje hebben gehaald, kwamen we uit bij het Natuurmuseum om vervolgens via de Prinsentuin weer terug te lopen naar de parkeerplaats.
Lees ook: Leeuwarden bezienswaardigheden
Natuurmuseum Fryslan – Leeuwarden
We hadden vooraf gehoord dat het Natuurmuseum Fryslan heel erg leuk zou zijn met kinderen, en daar was geen woord van gelogen. Alles was gericht op de kinderen. Bij de binnenkomst vielen al de enorme skeletten op en waren ze meteen al onder de indruk.
Na een kleine tentoonstelling met opgezette dieren kwamen we in het verwonderlab waar door middel van interactieve opstellingen ze meer te weten kwamen over albinodieren, poep van dieren, ‘opscheppers’, hoe een vogel vliegt en nog veel meer.
Overal waren filmpjes en knoppen om aan te zitten. Op zolder was er nog een zolderkamer van Darwin ingericht met meer informatie over de evolutietheorie en natuurlijke selectie, en beneden en in de hal was de tijdelijke tentoonstelling Gif over giftige dieren en planten met als hoogtepunt een selectie van levende slangen en reptielen. Ook Freek Vonk was hier ‘aanwezig’. Helaas hadden we voor de onderwatersafari apart moeten reserveren dus dat was niet mogelijk.
Meer informatie vind je hier.
Lees ook: Natuurmuseum Fryslan Leeuwarden met kinderen
NP Alde Faenen & Pettebosk
Ik had gelezen en foto’s gezien van de beleeftuin bij NP Alde Faenen; een prachtig gebied aan het water. Helaas bleek het bezoekerscentrum gesloten en wilden we weer wegrijden toen we de routebordjes zagen voor een aantal wandelingen zoals het kikkerpad en het moeraspad. Dit zagen de kinderen wel zitten (en gelukkig was het net gestopt met regenen) dus laarzen aan en gaan!
Het was een korte wandeling van nog geen 2 km maar wel met een paar leuke ‘hindernissen’ en paden direct langs het water. Het grote kikkerpad liep voor een deel langs het verharde rolstoelpad en het avontureneiland met hindernisbaan wat gebruikt wordt voor schoolreisjes. Een groot deel was afgesloten, maar de boomstammen over het water waren wel toegankelijk. We liepen zelfs een stukje door het ‘moeras’.
Meer informatie vind je hier.
Lees ook: NP Alde Faenen; avontuurlijke Pettebosk wandelroute met kinderen
Bosbergtoren
Eén van de mooiste uitkijktorens in Nederland vind je in Appelscha, Friesland. Deze 33 meter hoge toren is gebouwd bovenop een 20 meter hoge stuifduin die is ontstaan vanwege het zand dat tegen een 300 jaar oude eik is opgehoopt.
Bovenaan de berg zie je nog twee takken van de boom. Het bijzondere aan deze toren is dat je met de lift naar boven kan en dus ook geschikt is met de rolstoel. Bovenaan vind je een aantal skywalks; uitstulpingen met een glazen vloer waar je op kan lopen.
Ook als je met de trap naar boven of beneden gaat kom je onderweg balkons tegen waar je naar buiten kan. Het bijzondere hieraan is dat je de bomen en wat er leeft van verschillende hoogte kan bekijken. Vanaf de toren is er ook een 2 km lange wandeling die langs het openluchttheater en de zandvlakte voert om uit te komen bij het restaurant en de parkeerplaats.
Meer informatie vind je hier.
Lees ook: Bosbergtoren Drents-Friese Wold in Appelscha
Kruidhof Hortus van Friesland
Toen ik het overzicht van speeltuinen maakte kwam ik deze tip tegen, en het bleek ook nog eens een museum te zijn die we met de museumkaart konden bezoeken. Vanwege het blotevoetenpad hadden we niet heel veel tijd meer, maar het was zeker heel leuk. Vooral ook met de kleine rugzakjes (tegen betaling) met een vragenlijst waarvan je de antwoorden kon vinden bij de kabouters in de diverse thematuinen.
Zo liepen we door het bos, maar ook een fruitboomgaard, heemtuin, kloostertuin etc. We liepen bewust eerst een rondje door de tuinen om te eindigen in de speeltuin waar ook water was. Heel grappig was de laarzenboom die hier groeit; voor als de kinderen met water willen spelen maar het toch iets minder is. Je eindigt in een winkel waar je zelf ook planten kan kopen voor thuis.
Meer informatie vind je hier.
Lees ook: Kruidhof Botanische tuin & speeltuin in Friesland
IJsboerderij BoereIIs
Onderweg kwamen we langs deze ijsboerderij en besloten we daar even te stoppen voor een ijsje. Ondertussen was het zonnetje weer gaan schijnen. Na een bezoekje aan de koeienstal bestelden we ijsjes waarvan we zagen dat die ter plaatse werden gemaakt. Het ijs was echt heel lekker en zat vol met smaak of stukjes echte chocolade. Echt een aanrader dus als je hier in de buurt bent.
Voor de boerderij is ook een terras waar je kan zitten met voor de kinderen een speeltuintje met zandbak, trampoline, klimhuisje en een airtrampoline met de Friese vlag. Je kan hier trouwens ook verse melk tappen, kaas en vlees halen of ijs meenemen naar huis. Ook in de omgeving kun je verkooppunten vinden waar ze het ijs verkopen dat hier wordt gemaakt.
Meer informatie vind je hier.
Grillrestaurant de Dwaler & Doolhofpark
Al een paar keer had ik gelezen over het doolhofpark en aangezien ik kinderen heb die dat geweldig vinden, hadden we vanuit de auto gebeld om te reserveren. Net iets voor etenstijd zodat ze eerst even lekker konden spelen voordat ze aan tafel moesten om te eten. Rond etenstijd werd het wel een stuk rustiger doordat veel bezoekers weer naar huis gingen om daar te eten.
Je hebt hier drie doolhoven; van steen, metaal en een jungledoolhof, je kan goud zoeken en er is een speeltuintje. De kinderen hebben zich hier prima vermaakt en het eten bij het grillrestaurant was ook erg lekker! We gingen voor zowel de grillplank met diverse gerechten, zodat we van alles wat hadden, als de dessertplank met diverse toetjes. Dan hoef je tenminste niet te kiezen 😉
Meer informatie vind je hier.
Lees ook: Grillrestaurant de Dwaler & Doolhofpark Bakkeveen met kinderen
Restaurant Meer van Lenten
Die avond aten we bij het restaurant Meer van Lenten, dit heeft uitzicht op het grote Sneekermeer waar je bootjes voorbij ziet varen en zeilen. Wat dit een aanrader maakt met kinderen is de zandspeeltuin dat aan het terras grenst.
Dit is volledig omheind, zodat kinderen niet zomaar richting het water of het fietspad op kunnen lopen en heeft 1 in- en uitgang op het terras. Op de kaart staan diverse vlees- en visgerechten, maar ook pannenkoeken die er bij de kinderen natuurlijk wel ingingen. De wijn hier was ook echt heerlijk!
Na het eten stopten we ook nog even in het dorp Terherne voor een foto in het Kameleondorp dat hier midden op het plein staat. Het liefste hadden we natuurlijk ook een bezoekje gebracht aan het dorp of het eiland, maar vanwege het weer en de vaardienstregeling is dat voor de volgende keer.
Meer informatie vind je hier.
Lees ook: Restaurant Meer van Lenten aan het Sneekermeer in Terherne
Pannenkoekenboerderij De Koppenjan
Ook over dit restaurant had ik veel goede verhalen gehoord, dus hebben we hier ook een avond gegeten. Ze hebben een zeer ruim aanbod van pannenkoeken inclusief een aantal specials en wat uitsmijters. De kinderen kunnen zelf hun eigen pannenkoek samenstellen, superhandig dus. Het terras is niet heel groot, dus er zijn niet heel veel plekken, maar het is zeker een aanrader om hier te eten.
Eigenlijk ben ik niet zo’n pannenkoekenfan maar de pannenkoeken hier waren echt heel erg goed! Ook het ijsje ging er goed in. Voor de kinderen is er een speeltuin en als je meer tijd hebt is een bezoekje aan de speelboerderij, minigolf, pottenbakker of één van de andere activiteiten die je hier kan doen een absolute aanrader. Ook ligt er een camping achter op het terrein.
Meer informatie vind je hier.
Groningen
Blotevoetenpad Opende
Eén van de leukste blotevoetenpaden van Nederland is toch wel te vinden in het Westerkwartier, Opende. Nu reden we hier toevallig voorbij en besloten we toch te stoppen, aangezien het in eerste instantie voor later op de planning stond.
Toen we aan kwamen rijden twijfelden we even, want het zag er wel erg druk uit en we moesten in een reserveweiland parkeren. Gelukkig viel dat op het pad zelf mee en liep iedereen netjes op afstand van elkaar. Alleen bij een aantal hindernissen werd de afstand iets korter.
Vanwege corona was er maar één uitgang geopend en het strandje gesloten, zodat iedereen dezelfde kant oploopt. In het begin had ik zelf de schoenen nog aan, maar al snel gingen die uit en dat was maar goed ook want na een aantal dagen regen was het behoorlijk modderig op een aantal plekken.
Zelfs met schoenen aan zou je het niet schoon houden. De route is echt heel leuk en uitdagend, niet zo zeer vanwege de ondergrond dat is voornamelijk gras maar wel de obstakels. Aan het einde is er een theetuin waar je ijsjes kan halen en een kleine waterspeeltuin. Bij de voetendouche stond er ook weer een rij te wachten.
Meer informatie vind je hier.
Lees ook: Blotevoetenpad Opende Groningen
Knuppelpad Roegwold
Het Roegwold is een natuurgebied ten oosten van de stad Groningen, hier wordt landbouwgrond weer teruggegeven aan de natuur en zijn er meren, maar komt er ook bebossing en natuurlijke kruiden te groeien. Wat het nu al heel bijzonder maakt is het knuppelpad; een 800 meter lang vlonderpad over één van de meren heen als onderdeel van een 2km lange wandeling. Je kan zo toch net weer iets dichterbij de vogels en eenden komen.
De kinderen vonden dit heel bijzonder en we zagen ook echt heel veel. Zeker als je het fototoestel gebruikt als verrekijker 😉 Gelukkig was het nu vanwege corona eenrichtingsverkeer en dat was wel heel fijn, want het pad zelf is heel smal en daarom ook best spannend met kinderen.
Ik was dan ook heel blij dat we geen tegenliggers tegenkwamen. Doordat we dit als eerste op de dag deden was het hier ook nog vrij rustig en waren we, tot we halverwege waren, de enigen.
Meer informatie vind je hier.
MuZEEaquarium Delfzijl
In Delfzijl vind je het Muzeeaquarium; een combinatie van een museum en een aquarium dat meerdere thema’s behandelt. Van de geschiedenis van de plaats zelf, tot het ontstaan van vulkanen, wat er in de grond te vinden is, wat rariteitenkabinetten zijn, schelpen en edelsteenformaties, hunebedden etc.
Het bijzondere aan dit museum is echter nog wel de bunker achter het gebouw; hier vind je namelijk diverse aquaria waar je kennismaakt met de vissen die op de bodem van de zee leven.
Heel leuk is ook dat er met de aankleding rekening is gehouden en je bijvoorbeeld het strand hebt, maar ook de haven of het dorp. De kinderen waren helemaal verbaasd dat ze hier zelfs (honds)haaien hadden! In de centrale hal heb je ook diverse spelelementen voor de kinderen. Naast het aquarium is een dagje uit Delfzijl sowieso een aanrader.
Meer informatie vind je hier.
Dinopark Landgoed Tenaxx
Als je kinderen hebt die fan zijn van dinosauriërs en je naar Groningen gaat is een bezoek aan landgoed Tenaxx absoluut een aanrader. Voor een klein bedrag (50 euro voor heel gezin) ben je hier bijna een hele dag zoet.
Je vindt hier onder andere tientallen dinosauriërsmodellen, waarvan een groot deel in het krijtbos waar ook geluidsboxen zijn opgehangen zodat je echt het gevoel hebt om in een echt dinobos rond te lopen. Door het bos lopen ook diverse survivalbanen voor de kinderen die wat meer uitdaging willen hebben met diverse hindernissen en trekvlotten.
Er is een meer waar je in een bootje kan roeien, een strandje maar ook een kinderplein met zandbak waar je dinoskeletten kan opgraven, een enorme opblaasbare dino survivalrunbaan, glijbaan met sledes en zelfs een opblaasbaar zwembad.
Vooraan heb je ook nog een miniatuurpark en er rijdt een treintje rond. Bij het entreebedrag is ook inbegrepen dat je onbeperkt ranja kan drinken en patat of snacks kan bestellen bij een van de twee snackpunten. Voor ijsjes en andere drankjes dien je wel te betalen.
Toen we aankwamen was het hier vrij druk, dus zijn we eerst het bos in gegaan waar het ook een stuk koeler was. Daarna was het gelukkig al een stuk rustiger en ook goed te doen om afstand te houden. Op een gegeven moment waren we zelfs alleen in het miniaturenpark.
Meer informatie vind je hier.
Lees ook: Dinopark Landgoed Tenaxx met kinderen
Familiepark Nienoord
Op het terrein van Landgoed Nienoord vind je dit familiepark; het is een combinatie van een grote speeltuin met kinderboerderij compleet met een aantal attracties zoals tractoren, en een tochtje op een paardenparcours. Ook is er een monorail en diverse grotere speelelementen. Nadat we eerst een rondje samen deden hebben we een fijn plekje gezocht in de schaduw en hebben de kinderen zich een paar uur prima vermaakt.
Ideaal was de speelschuur met overkapping waar het heerlijk koel was en daarom ook zeer aangenaam om te vertoeven. Vanwege het warme weer was er een waterpistolengevecht en stonden er badjes klaar.
Met oudere kinderen is het ook een aanrader om een bezoekje te brengen aan Expeditie Nienoord; een soort hindernisbaan over oude weilanden. Natuurlijk hebben we ook een rondje gemaakt met het miniatuurtreintje en de modelbouwtreinen binnen bekeken.
Meer informatie vind je hier.
Lees ook: Landgoed Nienoord met kinderen; familiepark, zwemkasteel, treinen, kasteel borg en museum
Museum Nienoord
Op het terrein van de borg, dat centraal ligt op het Landgoed Nienoord, vind je een koetsmuseum. In een grote zaal staan een aantal koetsen opgesteld met een leuke (maar wel lastige) speurtocht voor de kinderen.
Het leukste was nog wel dat ze zich konden verkleden en plaatsnemen op een koets en met behulp van teugels en een scherm zelf een paard mennen. Dit vonden de kinderen natuurlijk fantastisch. Ook de schelpengrot vonden ze heel interessant. Na afloop aten we nog even een ijsje op het terras van de borg voor we weer verder gingen.
Meer informatie vind je hier.
Lees ook: Landgoed Nienoord
Vesting Bourtange
Vesting Bourtange is natuurlijk een heel bekend dorp in Nederland vanwege de volledig bewaard gebleven verdedigingswerken waar ons land zo bekend om is geworden. Echter ligt het op de grens met Duitsland dus je komt hier niet zomaar. Daarom besloten we daar de dag af te sluiten met een ijsje op het terras. Helaas waren alle museumkaarten al vergeven, anders hadden we zeker ook een rondje gedaan.
Ook zonder de musea is het echter zeker de moeite waard en is het leuk om hier rond te lopen door het dorpje of over de wallen. De kinderen verbaasden zich natuurlijk over de gezamenlijke toiletten boven het water en deden net alsof ze kanonnen aan het afvuren waren bij de kanonopstelling.
Meer informatie vind je hier.
Lees ook: Vesting Bourtange met kinderen; van wandelen tot musea, restaurant en winkels
Restaurant het Booze Wijf
Op de grens van Friesland en Groningen vind je het Lauwersmeer, in het Groningse deel vind je restaurant het Booze Wijf wat tegenwoordig onderdeel is van het Siblupark (ligt wel naast het park, dus je hoeft er niet op).
We konden helaas niet meer reserveren, maar gelukkig was er nog wel plaats op het terras wat ook onze voorkeur had zodat we de kinderen in de gaten konden houden die aan het spelen waren in de (water)speeltuin voor de deur.
Hier waren diverse klimelementen, airtrampoline, waterspeeltuin, schommels, speelboten en een uitkijktoren over het Lauwersmeer heen waar de kinderen zich helemaal konden uitleven. Het eten was echt heel lekker en je kon hier voor de kinderen tenminste kiezen uit iets anders dan het standaard patat, poffertjes of pannenkoeken, je kreeg een glas water bij de wijn en dat soort kleine dingetjes.
Echt een aanrader dus als je op zoek bent naar een lekker restaurant of net terugkomt van Schiermonnikoog en nog even wat wil eten. Na afloop liepen we nog even een rondje langs de museumhaven richting de Waddenzee over een vlonderpad heen.
Meer informatie vind je hier.
Minicamping Veldstreek – Zevenhuizen
Het idee was twee nachten per provincie, maar vanuit praktisch oogpunt besloten we vanaf een camping in het midden van Friesland, Groningen en Drenthe die provincies te combineren. Dat scheelt tenslotte qua reistijd en opbouwen en afbreken van de vouwwagen, waardoor er meer tijd overblijft voor leuke dingen. Zo kwamen we uit bij deze minicamping met maximaal tien kampeerplaatsen, lekker kleinschalig dus!
Er zijn wat speeltoestellen zoals een glijbaantje, schommel en trampoline voor de kinderen om te spelen en er lopen kippen rond over het terrein. De aanwezige gasten variëren van wat ouder tot ook andere gezinnen met kinderen. Het voordeel van een kleine camping is ook dat het minder ver lopen is naar bijvoorbeeld het sanitair.
Meer informatie vind je hier.
Drenthe
Drentse Koe speel- en ijsboerderij
De Drentse Koe heeft de gouden prijs gewonnen als leukste uitje van Drenthe, deze kwam dus zeker ook op ons lijstje te staan om te bezoeken! Vlakbij Ruinen vind je deze speelboerderij waar je zowel binnen als buiten kan spelen en met water. Vanwege het warme weer bleven we zoveel mogelijk binnen. De kinderen vermaakten zich prima met het klimpark bovenin de koeienstal of met het water in de overdekte waterspeeltuin.
Ook in de speelschuur zagen we ze niet meer, op de speelzolder waren er allemaal blokken en een speelboerderij om mee te spelen. Ook was hier nog een uitdagend klimparcours en een paardenmannege compleet met eenhoorns, zelfs onze zoon ging hier vol voor.
In de kelder werden we verrast door een glow-in-the-dark-ruimte met pannaveldjes om te voetballen maar ook oud-Hollandse spelletjes. Dat gaat er toch wel heel anders aan toe. Buiten zijn er ook diverse speeltoestellen en was er een waterglijbaan opgezet.
Ook is hier een kabelbaan en zijn er trampolines en een tafel minigolf. Achteraan vind je de kinderboerderij en de toegang tot het maisdoolhof. Heel handig is de tip om altijd rechts aan te houden, zo mis je geen vragen en kom je altijd weer uit bij het einde. Natuurlijk is een bezoek niet compleet zonder een ijsje gemaakt van het melk van de koeien die hier staan.
Meer informatie vind je hier.
Lees ook: Drentse Koe; speelboerderij, waterspeeltuin, binnenspeeltuin en maisdoolhof
Museum Kinderwereld – Roden
Nederland kent een aantal speelgoedmusea; een museum waarin het speelgoed van de afgelopen jaren uitgestald staat wat veel herkenning oproept bij ouders en grootouders. Want daar heb ik vroeger ook nog mee gespeeld…
Hier is dat niet anders; van een spelcomputer met pacman, tot een Fisher Pricekamer en oude kasten die omgetoverd waren tot poppenhuis. Het leuke aan dit museum is dat je niet alleen kan kijken maar ook echt kan spelen. In iedere ruimte was er wel iets om mee te spelen.
Zo is er de speelzolder met modelbouwtreintjes, k’nex, duplo, houten treinbaan en nog veel meer, is er een knutselkamer, een spelletjeskamer en krijg je buiten het gevoel alsof je op een oud schoolplein bent beland met de fietsjes waar je vroeger zelf ook mee hebt gespeeld.
Er is zelfs een draaimolen en ook de oud-Hollandsche spelen ontbreken niet. Het museum bestaat dit jaar 50 jaar en dat gaat natuurlijk niet onopgemerkt voorbij.
Meer informatie vind je hier.
Nationaal gevangenismuseum
Een museum waar ik al veel over heb gehoord is het nationaal gevangenismuseum in Veenhuizen. Helaas was het reserveren nogal een uitdaging omdat het heel populair was en ze maar weinig bezoekers binnen kunnen laten. Dit hadden er zeker ook niet meer kunnen zijn. Daarom hadden we maar een uurtje, wat eigenlijk net te weinig is.
Voor het museum en de speurtocht van Gaius is het precies genoeg, en je houdt ook nog tijd over om buiten een rondje te lopen en te spelen in de klauterbajes, te spelen op de buitenruimte en een kijkje te nemen in de cellen maar voor de combinatie met een bezoek aan de Rode Pannen of een rondje met de Boevenbus was het helaas te kort. Toch maar een keertje terugkomen 😉
Meer informatie vind je hier.
Lees ook: Gevangenismuseum Veenhuizen met kinderen
Veenpark
Tegen de grens met Duitsland vind je het Veenpark; een openluchtmuseum dat meer inzicht biedt in hoe de mensen vroeger in deze regio leefden en de invloed van het turf. Zo zijn er een tweetal dorpjes; een turfdorp met huisjes van turf verscholen in het bos (lekker in de schaduw) en een tweede zoals Bargersmond er aan het begin van de 19e eeuw uit zag compleet met school en diverse ambachten.
De kinderen vonden het heel bijzonder om te zien hoe ze leefden in een woonkamer met bedstedes als slaapkamers en dat er vanuit huis gewerkt werd.
Ook de school was heel indrukwekkend; ze gingen hier meteen schooltje spelen en oefenden met lezen uit de schriftjes die hier opengeslagen lagen. Op het schoolplein lag er ook speelgoed om mee te spelen. Natuurlijk werd er bij de bakker ook een koek gekocht.
Ook echt een aanrader is een tochtje met de turftrein waarmee je een rondje rijdt door het landschap met heide en moeras naar het afgravingsveld waar je meer uitleg krijgt over dit proces en waarvoor het werd gebruikt.
Meer informatie vind je hier.
Lees ook: Veenpark met kinderen; van openluchtmuseum tot turf steken
Speelvijver Kibbelkoele
Als de temperatuur stijgt tot boven de 30 graden kan een bezoek aan één van de fijne zwemplassen in Drenthe niet ontbreken. We kozen uiteindelijk voor de Kibbelkoele, omdat deze langs de route lag en niet zo druk en populair is als een aantal anderen. Dit was een heel fijne plas en we vonden direct een plekje om te parkeren en om langs de bosrand in de schaduw te zitten.
De kinderen vermaakten zich hier prima met een schep aan de rand van het water of door te zwemmen en naar het eilandje te waden in het midden van de plas. Heel fijn is ook dat de plas niet al te groot is, dus jij je kind makkelijk in de gaten kan houden. Het water hier is ook niet zo heel diep zodat ze er makkelijk in kunnen lopen. Er is ook een kiosk waar je wat kan eten of drinken.
Meer informatie vind je hier.
Speelvijver ’t Nije Hemelriek
Na het avondeten besloten we nog even een kijkje te nemen bij ’t Nije Hemelriek, ook dit is een zwemvijver en één van de populairste van Drenthe. Via Google had ik al lokale nieuwsberichten gevonden dat er werd opgeroepen om hier vooral niet heen te gaan omdat de parkeerplaatsen vol zijn en er enorme files stonden.
Daarom gingen we hier rond acht uur heen en dat was prima te doen. Onderweg zagen we nog op een paar km afstand auto’s staan geparkeerd langs de weg en mensen die aan het lopen waren terwijl wij nu naast het toegangspad konden parkeren.
Het is even een klim naar boven en dan weer naar beneden om bij het zwemwater te komen. Dit is een vrij diepe kuil en een stuk kleiner dan de Kibbelkoele; je kan hier helemaal rond kijken en er is een waterelement dat zorgt voor stromend water. Na even gespeeld te hebben in het water was het toch echt tijd om weer terug naar huis te gaan.
Meer informatie vind je hier.
Hunebedden
Natuurlijk hoort een bezoekje aan één van de vele tientallen hunebedden die Drenthe telt er ook bij. We zijn even gestopt bij het Hunebedcentrum in Borger, waar we eerder al zijn geweest omdat je hier het grootste hunebed vindt, maar ook twee mammoeten bij het mammoetpad. Helaas lag dit pad in de volle zon, dus hebben we dat maar even gelaten voor wat het was.
Wel zijn we even door de gesteentetuin gewandeld naar het grootste hunebed. Ook kwamen we langs d50 en d51 waar we even uitgestapt zijn. Gelukkig kan je bij veel langs de weg stoppen om even te kijken. En zagen we er onderweg vanuit de auto nog een aantal langs de weg liggen.
Meer informatie vind je hier.
Wereld van Oerrr – Dwingelderveld
Bij het bezoekerscentrum bij Dwingelderveld kan je een speurtocht kopen, hiermee kun je op ontdekkingsreis door de diverse tuinen. Zo leer je onder andere meer over de bijen, het nut van een composthoop, is er een mozesbrug waarmee je goed kan zien welke dieren er onder water leven, is er een zand- en waterspeelplaats, groeit er heide en kan je zo achter het centrum over het Kloosterveld wandelen naar de schapen.
Je kan zelfs kiezen tussen een verhard pad of een zwerfroute dwars over het veld heen dat staat aangegeven met grote keien. Helaas was het met 35 graden toch echt te warm voor een wandeling, dus houden we de heide nog te goed!
Meer informatie vind je hier.
Robin Hood Ribhouse
In Drouwen, naast Drouwenerzand waar we een aantal jaar geleden zijn geweest vind je het Robin Hood Ribhouse. Ik had daar nu al zoveel over gehoord dat we hier zelf wel eens wilden kijken.
En dat was een groot succes, na veel twijfelen over wat we zouden kiezen besloten we voor het Robin Hood Menu te gaan waarbij je vooraf een van de soepjes kan kiezen en daarna een schaal krijgt met vlees en bijgerechten van aardappelgerechten tot groenten en salades en sausjes.
Voor de kinderen wordt er dan een speciale schaal gebracht met kindersnacks, nu is onze ervaring echter dat de kinderen dan zeuren omdat ze willen hebben wat wij hebben. Daarnaast waren zij er al wel over uit dat ze graag spareribs wilden eten van het kindermenu, die ook onderdeel zijn van de mixed grill vleesgerechten voor ons.
Daarom werd er voorgesteld om gewoon een schaal te maken en die snacks te laten vervallen, heel fijn dat het personeel zo meedenkt!
Nu werd de tafel helemaal volgeladen dus er was echt heel veel keuze en het een was nog lekkerder dan het andere. Mocht je toch ergens meer van willen dan kun je heel eenvoudig om meer vragen, of dat nu gaat om de sauzen of het vlees. We hadden nog wat vlees over en toen werd er zelfs gevraagd of we dat mee wilden nemen.
Om nog maar niet te spreken over de enorme bokaal wijn die er werd geserveerd. Het enige minpuntje; het was jammer dat het zo warm was binnen en buiten, groot respect ook voor het personeel met deze temperaturen. En pas toen we weggingen ontdekten we naast de toog de speelkamer voor de kinderen. Grappig ook het harnas naast de toiletten met mondkapje op 😉
Meer informatie vind je hier.
Overijssel
Fluisterboot Giethoorn
Misschien wel het meest toeristische uitje van ons land; bootje varen in Giethoorn. Als kind heb ik dit een keer gedaan, maar de afgelopen jaren is dit heel populair bij buitenlandse toeristen. Die zijn er dit jaar vrijwel niet, dus gingen we hierheen met de kinderen. En dat was een heel groot succes!
Ze vonden het heerlijk op het water. Je vaart eerst in een semioptocht door de dorpsstraat heen om daarna het ruime sop te kiezen op het meer waar we ook even hebben aangelegd bij het eiland om te zwemmen.
Natuurlijk wilden de kinderen het zelf ook even proberen om te sturen. Daarna nog een stukje door het natuurgebied waar we koeien en een uitkijktoren tegen kwamen waar we even zijn gestopt en een ijsjesboot; een drijvende ijssalon op het water. Echt een gouden vondst! Het laatste stukje terug in het dorp was het echt een stuk drukker geworden en ook wel een uitdaging om te manoeuvreren maar we zijn veilig weer teruggekomen.
Meer informatie vind je hier.
Lees ook: Giethoorn met de fluisterboot
Groot Twentsch Maisdoolhof & Pluktuin
In Fleringen vind je het groot Twentsche maisdoolhof, om er te komen was het even zoeken omdat je de weg moet oversteken, maar dit staat goed met borden aangegeven. We begonnen met de wandeling door het doolhof wat echt wel een uitdaging is, zo begin je met een aantal rondjes in tegengestelde richting zodat je volledig het oriëntatiegevoel kwijt bent.
Daarna waren we wel even zoet met het vinden van de uitgang. En vooruit, we hebben ook even vals gespeeld en een sluiproute genomen naar een ander pad waardoor we na tig keer fout te zijn gelopen verder konden.
Groot was de opluchting toen we bij de toren kwamen, al blijft het dan nog steeds zoeken naar de uitgang. Gelukkig was dit wel iets makkelijker dan het eerste deel. Als je de uitgang hebt gevonden kom je uit in de pluktuin waar je zelf bloemen mag plukken, is er nog een terras en voor de kinderen een pannaveldje, een zandbak, maiszwembad en skelterbaan. Vooral het maiszwembad vonden ze erg bijzonder.
Meer informatie vind je hier.
Hulsbeek
Als je op zoek bent naar een plek om te zwemmen is het Hulsbeek een absolute aanrader. Dit recreatiegebied bij Oldenzaal is geschikt voor alle seizoenen. Wij kwamen hier voor het strand waar we verrast werden door de vele speeltoestellen om het meer heen maar ook in het water en heel fijn ook veel schaduw.
Ook waren er toiletten aanwezig en een kiosk om wat te eten of drinken te komen. We waren hier in de avond, dus was het lekker rustig en konden we makkelijk een parkeerplaats vinden en een plek in de schaduw.
Naast het zwemmeer vind je nog veel meer in dit gebied zo is er ook een dierenpark Hulsbeek bij restaurant Klein Afrika, een roeivijver, een kartbaan, survivalbaan en nog veel meer.
Meer informatie vind je hier.
Stadsstrand Deventer
Bij Deventer vind je sinds dit jaar aan de oever van de IJssel het stadsstrand met horeca. Je mag hier echter nog niet zwemmen, ook al is er wel een strandje. Vanaf hier heb je ook een prachtig uitzicht op de stad Deventer en kan je bijvoorbeeld met het pontje de oversteek maken naar het centrum.
De oudste heeft wel even in een zijarm van de rivier gezwommen, maar vond de eendjes die er waren interessanter. Aangezien de jongste erg moe was zijn we toch vrij snel terug gegaan naar de camping.
Meer informatie vind je hier.
Big Insects bij Natura Docet Wonderryck
De expositie van Big Insects op het vliegveld Twente ging niet door, aangezien evenementen niet werden toegestaan en het vliegveld nu in gebruik is als langparkeerplaats voor vliegtuigen. Daarom is deze tentoonstelling nu te zien bij het museum Natura Docet Wonderryck in Denekamp en is echt een aanrader om te bezoeken (als je snel bent). De insecten die anders zo klein zijn hebben nu de hoofdrol gekregen en zijn enorm uitvergroot.
Je begint met een rondje in het museum waarbij je kennismaakt met onder andere de Das en de blauwe vlinder en vragen van een speurtocht beantwoordt om vervolgens naar de tuin te gaan waar een looproute is uitgezet om alle dieren te bekijken.
Ook is er een activiteitenplein waar je kan vergelijken hoe hard je kan rennen, liggen er schepnetjes en dode blokken hout klaar om te zien wat daar in leeft en is er een leuke buitenspeeltuin. Ook worden er regelmatig quizzen georganiseerd waarbij een mier en krekel aan de aanwezigen vragen stellen.
Meer informatie vind je hier.
Lees ook: Big Insects tentoonstelling bij Paleis Soestdijk
Openluchtmuseum Ootmarsum
Als klein meisje ben ik hier geweest met mijn ouders, maar veel kon ik me er niet meer van herinneren. Daarom namen we nu de kinderen mee om hier een bezoekje te brengen. Ook hier was een looproute uitgezet waarbij je alle gebouwen bezoekt en van binnen kan bekijken.
Met behulp van de audiotour hoor je meer over hoe ze vroeger leefden. Na het bezoeken van een aantal openluchtmusea begin je toch wel echt verschillen te zien qua opzet maar ook hoe ze leefden, terwijl er aan de andere kant juist ook overeenkomsten zijn.
Na afloop deden we nog even een drankje op het terras naast de ingang waar ook een bierbrouwer is.
Meer informatie vind je hier.
Lees ook: Openluchtmuseum Ootmarsum
Oyfo techniekmuseum
Ook dit museum heb ik vroeger bezocht met mijn ouders, mijn oma en opa woonden tenslotte in Hengelo. Nu zijn er de laatste jaren een hoop veranderingen geweest en is het verhuisd. Ik vond het vroeger al een erg leuk museum omdat je overal aan mocht zitten dus benieuwd hoe dat nu was.
De kinderen mochten zelf kiezen wat we zouden gaan doen, maar nadat ze foto’s zagen maakten ze een vergelijking met NEMO en waren ze om. Iedere verdieping heeft zo zijn eigen thema’s zoals elektriciteit, maar ook opsporingstechnieken, van handwerk naar machine en bovenin vind je de installaties waarmee kinderen zelf aan de slag kunnen.
Meer informatie vind je hier.
Lees ook: OYFO Techniekmuseum
Woody’s Pancakes & Steaks
Als je het hebt over kindvriendelijke restaurants in het oosten van het land krijg je regelmatig de tip Woody’s. We zaten hier vlakbij dus nadat de vouwwagen stond gingen we hierheen om te eten. Je vindt dit op de Sallandse Heuvelrug.
Op het menu staan niet alleen pannenkoeken en steaks, maar ook heerlijke hamburgers en salades. Het een nog lekkerder dan het ander. Voor de kinderen is er normaal gesproken een kinderbuffet, maar ook een kindermenu met soepje vooraf en een ijsje na.
Tijdens het wachten kunnen de kinderen heerlijk spelen in het Klauter- en spetterbos. Dat was wel erg fijn, want we moesten inderdaad even wachten tot we geholpen werden. Nadat de bestelling is opgenomen krijg je een buzzer die afgaat op het moment dat het eten klaar is en dien je dat zelf op te halen bij de keuken.
Je vindt dit restaurant bovenop de Holterberg, tegenover het Natuurmuseum. Achter het restaurant vind je ook een speelbos en wandelpad met kinderen. Iets verderop reden we ook langs de Canadian Cemetry.
Meer informatie vind je hier.
Dierenpark Taman Indonesia
Dit is één van de kleinere dierenparken in ons land, al is de naam dierenpark misschien nog wat te veel. Je vindt hier vooral veel volières met verschillende soorten vogels en wat andere inheemse dieren zoals het Maleisische stekelvarken en een kip.
Het idee is wel heel leuk gedaan qua aankleding, met diverse Indonesische elementen die we herkenden van onze huwelijksreis naar Indonesië. Toch viel het ons wel een beetje tegen en waren we er binnen een half uur doorheen, gelukkig betaal je er ook niet de hoofdprijs voor.
De speeltuin lag er wat verwilderd en oud bij, dus daar konden ze ook niet even spelen. Wel hebben we hier nog even wat gegeten, wat echt heel lekker was en precies zoals in Indonesië.
Alleen jammer dat we niet binnen mochten zitten in de airco want we waren met vier en dat zou niet kunnen vanwege corona, terwijl er meerdere tafeltjes vrij waren met in totaal plek voor meer dan vier personen… Vooral vervelend omdat er buiten op het terras vrijwel geen schaduw was en het 36 graden was.
Meer informatie vind je hier.
Pannenkoekenrestaurant Klein Afrika
In het Hulsbeek vind je pannenkoekenrestaurant Klein Afrika, je kan hier kiezen om binnen te zitten maar ook buiten op het terras met uitzicht op de speeltuin. Achter de speeltuin is er ook nog een dierenpark dat vanaf hier toegankelijk is tegen betaling. Op het menu vind je niet alleen een ruime keuze aan pannenkoeken, maar ook hamburgers en andere vleesgerechten. Voor de kinderen is er een speciale kinderkaart.
Wel was het eten hier gemiddeld wat duurder dan dat we de rest van de vakantie hebben gehad en moesten we betalen voor een fles water toen we daarom vroegen bij 36 graden. Het eten was wel gewoon goed. De burger van manlief zag er echt spectaculair uit op een harde Italiaanse bol.
Na het eten liepen we hier een rondje en we waren aangenaam verrast door de grote verscheidenheid aan dieren, dit is veel meer dan de gemiddelde kinderboerderij. Ook vonden ze het erg leuk om de geitjes eten te geven en de alpaca’s te aaien.
Meer informatie vind je hier.
Camping Campeerd
Overnachten doen we deze dagen bij Camping Campeerd, ook dit is een kleine boerencamping. Het is een vrij nieuwe camping naast een paardenpension waar oude paarden in de pal staan. Deze mag je natuurlijk ook aaien!
Op het veld staan een aantal plekken zodat je zelf je kampeermiddel mee kan nemen, maar is het ook mogelijk om een vaste caravan, tent, pipowagen of chalet te huren. Er is schoon sanitair aanwezig en water en elektriciteit. Er is zelfs een miniwoonkamer buiten met ventilator en spelletjes en knutselmaterialen om te doen. Ook kun je hier verse eitjes halen en is er een automaat voor sapjes etc.
Meer informatie vind je hier.
Flevoland
Batavialand
Vorig jaar ben ik hier geweest met een persreis en had hier gemengde gevoelens over; het watertheater zou echt iets voor de kinderen zijn maar verder was ik bang dat het wellicht een beetje saai zou zijn. Niet dus!
Er is in de tussentijd een hoop veranderd en interactief gemaakt zodat dit echt heel leuk is om met kinderen te bezoeken! Ze hadden al vrij snel het watertheater gevonden waar ze spelend begonnen te ontdekken hoe sluizen werken en dammen en zelfs natuurkundige principes zoals de wet van Archimedes.
Daarnaast waren er nog veel meer interactieve dingen zo konden ze een kogge schip besturen, onderwater mensen bezoeken, spelen met zand om een schip veilig van de zee naar de haven te loodsen en nog veel meer.
De vorige keer hebben we ook alleen het museum bezocht, nu gingen we ook even kijken op de werf waar de snoepjeswinkel natuurlijk wel heel erg aansprak en konden ze zelf hun eigen springtouw slaan. En hebben we natuurlijk ook het Bataviaschip bezocht, deze zagen ze al liggen vanaf de werf dus toen was het al heel snel: “mama gaan we daar ook heen”?
Meer informatie vind je hier.
Lees ook: Batavialand Flevo museum en Batavia werf met kinderen
Aviodrome
Hier ben ik als klein meisje geweest en zijn we al een paar keer langs gereden, maar nog niet binnen geweest. Hoog tijd dus om daar nu verandering in te brengen! We kregen bij binnenkomst een tijdstip voor de 4D-film en gingen daarom eerst even naar buiten om te kijken bij de vliegtuigen die daar staan en natuurlijk om even te spelen in de speeltuin.
We waren precies op tijd in de zaal waar iedereen netjes op afstand van elkaar zat. Het was een leuke film ook met de kinderen waarbij we meer zagen over de vliegtuigen, heel fijn ook om deze voor het bezoek aan de expositie te zien omdat het daardoor veel meer ging leven voor de kinderen en ze de vliegtuigen herkenden uit de film.
De expositie zelf was ook echt heel leuk; het begon met het vouwen van vliegtuigjes en vervolgens de opbouw van het zelf vliegen naar nu en zelfs de toekomst met de ruimtevaart. Er waren ook opvallend veel vliegtuigen waar je even naar binnen kon of een bezoek aan de simulator.
Helaas was die buiten buiten werking vanwege de warmte en konden we helaas ook geen bezoek brengen aan de cockpit van de boeing of de luchtverkeerstoren vanwege de coronamaatregelen. Toch een keertje terugkomen dan maar 😉
Meer informatie vind je hier.
Lees ook: Aviodrome
Blotevoetenpad Zeewolde
In eerste instantie stond deze niet op het lijstje voor deze vakantie om te doen, maar toen we op het terras zaten bij Aviodrome hoorde dochter hierover en wilde ze daar graag naar toe. De afstand is slechts anderhalve kilometer waardoor het prima te doen is in een uurtje dus gingen we daarheen.
Bij de ingang kan je je schoenen ophangen en daarna loop je het parcours onder andere door de biologische pluktuin, langs een labyrinth, door een doolhof heen maar ook over heel veel hindernissen van glijbanen tot een pad met diverse ondergronden.
Op een plek is er ook een modderpoel, dochter was hierdoor een beetje teleurgesteld want die wilde graag meer, zoonlief was daarentegen heel blij want hij vindt het heerlijk om op blote voeten te lopen maar niet in de modder 😉
Meer informatie vind je hier.
Netl de Wildste tuin
Dit is misschien nog wel het leukste uitje van Flevoland, aldus onze kinderen. En ik snap wel waarom; er is niets leuker dan lekker met zand en water spelen.
Verspreid over het terrein vind je diverse strandjes, duinen, hindernissen als onderdeel van een obstacle course, touwbruggen, pontjes, maar ook heel steile modderglijbanen en diverse eilandjes waaronder één met een bamboebos om doorheen te struinen. De kinderen kijken hier hun ogen uit en zullen zich zeker niet vervelen!
Ook een aanrader is een bezoek aan het ‘circusterrein’ met diverse activiteiten, maar ook muziek en terras. Dit is veel meer dan alleen een strand en ideaal voor een compleet dagje uit! Een tip; vergeet geen schone kleding mee te nemen! Wist je trouwens dat als je kinderen er ook geen genoeg van krijgen ze hier ook een camping hebben!
Meer informatie vind je hier.
Het Grote Kabouterbos & Kabouterpad
We hebben eerder al een keer gegeten bij Hans en Grietje in Zeewolde maar ook het Grote Kabouterbos is een absolute aanrader om met kinderen te bezoeken. Achter het restaurant is een kabouterdorpje aangelegd met meerdere paddenstoelen, er is een airtrampoline, zandgraver maar ook een waterspeeltuin.
Binnen in een aparte ruimte is er ook een ballenbad en een kaboutertreintje. Ideaal dus om te spelen terwijl je even moet wachten op de pannenkoeken. Voor de volwassenen staan er enkel pannenkoeken op het menu.
Vanaf hier kan je ook het kabouterpad lopen dat begint tegenover het restaurant, je ziet direct al een aantal huisjes staan. We deden het dit keer zonder rugzakje en dat is hier geen enkel probleem.
Overal staan informatieborden zoals waarom kabouters rode mutsjes dragen of waar ze hun water halen en dan bijvoorbeeld de opdracht om twee emmertjes water halen te zingen. Hier en daar kom je ook een kabouter tegen of een elektrische muziekmolen die je door te draaien kan bedienen.
Meer informatie vind je hier.
Lees ook: Het Grote Kabouterbos
Gelderland
Spelerij – Uitvinderij
We houden van unieke uitjes en dit is daar absoluut een van. Manlief was hier als kind geweest tijdens een zomerkamp en had hier mooie herinneringen aan. We hebben wel eens vaker een werkplaats bezocht waar kinderen zelf aan de slag mogen gaan met diverse materialen en dat is altijd een groot succes. In de uitvinderij kunnen ze onder andere naamplaatjes maken, plastic smelten, boekjes maken, piepschuimen vormpjes maken, stempels en maskers maken en nog veel meer.
Vooral dochter en manlief vonden dit fantastisch, allebei maken ze graag dingen. Zoonlief daarentegen genoot echt van de spelerij buiten, met niet de standaard schommel en glijbaan, maar creatieve en interactieve speeltoestellen waarbij je toch op een andere manier gaat kijken.
Er is echt een hoop te doen en zien, want als je denkt dat je het wel gehad hebt blijkt er nog een heel nieuwe hoek te zijn met bijvoorbeeld een waterspeeltuin of een kasteeldorp. Je kan ook nog zelf broodjes bakken, maar aangezien de praktijk leert dat de kinderen dat na 5 seconden al weer zat zijn en wij overblijven, hielden we het gewoon op een tosti en soep op het terras.
Meer informatie vind je hier.
Lees ook: De Spelerij en Uitvinderij in Dieren
Nationaal Bakkerij Museum Hattem
Over dit museum had ik al veel gehoord en gelezen, met name dat dit heel erg leuk zou zijn met kinderen. Toen we er aankwamen waren er dan ook vooral heel veel gezinnen met kinderen aanwezig.
We wilden net beginnen aan de speurtocht toen we door de bakker werden gevraagd of we zin hadden om koekjes te bakken. Dat lieten de kinderen zich natuurlijk geen twee keer zeggen, en achteraf wel praktisch ook omdat de koekjes nog 20 minuten in de oven moeten en je ondertussen zelf kan rondkijken in het museum.
Het totale museum is verdeeld over vier gebouwen, maar je bezoekt er twee. Daar kom je door middel van diverse opstellingen met poppen en een speurtocht meer te weten over hoe de bakker vroeger werkte. Zo vind je op zolder een minidorpje.
Ook echt heel erg leuk is om een bezoekje te brengen aan het bakkerstheater, de kinderen vonden deze man hilarisch en wilden niet meer verder met de speurtocht. Toen ze in de museumwinkel de speurtocht inleverden kregen ze een snoepje en konden ze hun koek ophalen.
Echt een groot succes dus! Natuurlijk hebben we ook nog even op het terras gezeten bij de poffertjeswinkel, het vierde gebouw. Wel goed om rekening mee te houden is dat je het vrij compact is en je het in een uurtje wel gezien hebt, natuurlijk kan je het prima combineren met een wandeling door de hanzestad of een bezoekje aan bijvoorbeeld het Anton Pieckmuseum die uit dit dorpje kwam en bekend is geworden vanwege zijn werk voor de Efteling.
Meer informatie vind je hier.
Lees ook: Nederlands Bakkerijmuseum Hattem met kinderen
Nederlands Watermuseum
In Arnhem vind je het Nederlands watermuseum. Als je kinderen fan zijn van water is dit absoluut een aanrader! Naast het gebouw vind je een waterspeeltuin die ook toegankelijk is voor bezoekers van het Park Sonsbeek. Dit hadden de kinderen natuurlijk meteen gezien, dus duurde het even voor ze mee wilden naar binnen waar onder de grond (lekker koel dus) de tentoonstelling is te vinden.
Deze lijkt wel echt gericht op kinderen en is enorm interactief; overal zijn er spelletjes en beeldschermen of andere opstellingen waarbij je in de praktijk kennismaakt met water. Van hoeveel procent uit je lichaam uit water bestaat (wat visueel gemaakt werd door een kolom water naast een weegschaal) tot hoe stuwmeren werken en energie kunnen opwekken.
Daarnaast kon je deelnemen aan één van de activiteiten zoals shampoo maken of waterdiertjes zoeken aan de rand van de sloot.
Meer informatie vind je hier.
Lees ook: Watermuseum Arnhem
Afrika Museum
Eerder zijn we al bij het Museumpark Orientalis geweest, dit Afrika museum was vroeger onderdeel van dit park maar is al een tijdje zelfstandig. Hier leer je meer over de cultuur in Afrika. Ik had gelezen dat hier als zomeractiviteit een doolhof was neergezet, en de kinderen zijn gek op doolhoven dus toen ik vroeg of ze daarheen wilde gaan was het meteen ja.
Het doolhof was ook echt heel leuk, er stond drie kwartier voor en vooraf had ik zoiets van we zien wel, maar we waren ook echt exact drie kwartier bezig van het moment van uitleg tot het moment dat we de code hadden gekraakt nadat we de spellen die we in het doolhof hadden gedaan en een medaille mochten uitzoeken.
Ook hebben we buiten een rondje gelopen over de drie woonerven, waar ze nu veel plannen voor hebben en een rondje door het museum binnen. Dat viel met de kinderen toch wel een beetje tegen en was veel kijken en lezen en niet echt iets wat ze aansprak.
Meer informatie vind je hier.
Zomeravonden Nederlands Openluchtmuseum
Deze zomer is er een festivalachtig sfeertje in het openluchtmuseum. Er staan namelijk diverse foodtrucks en er worden na sluitingstijd diverse activiteiten georganiseerd van silent disco tot wandelingen en een bioscoop.
Voordat we naar deze pleinen liepen deden we eerst een rondje over het Canon van Nederland wat echt wel indruk maakte, niet alleen omdat een deel bekend voorkwam van andere uitjes deze vakantie, zoals het turfsteken, maar ook hoe ze dit hebben opgezet.
Echt heel gaaf gedaan met eerst een tijdreis, daarna diverse ‘huisjes’ per periode, Nederland in vogelvlucht en tot slot de ’test’. Buiten hebben we ook een paar huisjes bezocht voor we wat gingen eten bij de foodtrucks die er stonden. Aangezien de kinderen toch wat moe begonnen te worden zijn we niet heel lang gebleven en willen we zeker terug komen als het niet zo warm is en er dan veel meer tijd voor uittrekken.
Meer informatie vind je hier.
Coda Museum
In Apeldoorn heb je het Coda museum, nu bezoeken we vooral veel natuur- of historische musea en dit is dan toch wel even wat anders. Je vindt hier namelijk moderne kunst. Echter het idee om op safari te gaan bij de tentoonstelling Animalia klonk toch wel heel erg verleidelijk.
De kinderen vonden het ook leuker dan gedacht en keken aandachtig rond, het is ook opvallend hoeveel fantasie zij nog hebben en ze overal een verhaal bij hebben. Juist bij deze vorm van kunst maken zij hun eigen verhaal. Heel leuk was ook dat je met een loep op pad kon. Toch even een verrassing zo tussendoor.
Meer informatie vind je hier.
Lees ook: Tip: Kidsroute Tour de Forêt & een CODA Museum familiedag voor thuis
Landgoed Schovenhorst – Brasserie & Bostoren
Eigenlijk wilden we de toren bij het Veluwetransferium in Nunspeet beklimmen, maar die bleek dicht. Toch niet goed voorbereid dus… Voordat we naar de toren liepen hebben we wat gegeten bij de brasserie naast de parkeerplaats. Hier is ook een klein speeltuintje voor de kinderen in een ommuurde tuin.
De bostoren op Landgoed Schovenhorst in Putten was het alternatief en toen we de toren zagen waren we toch wel heel erg blij dat de eerste niet door ging want deze is echt veel gaver!
In totaal klim je maar liefst 234 treden op, maar doordat je onderweg diverse hindernissen tegenkomt merk je daar niets van. Zo is er een wenteltrap, een panoramaraam met vogelkastjes en nog wel het gaafste een net waar de kinderen op kunnen klimmen om naar boven te gaan. Dit net hangt op maar liefst 30 meter hoogte, dus ik was erg blij dat je ook gewoon met de trap verder kon.
Om helemaal boven verrast te worden door het 360 graden uitzicht over de Veluwe en Flevoland. Heel uniek is dat hier ook een stukje bos is gecreëerd zodat je eigenlijk het gevoel hebt bovenop een berg te staan.
Meer informatie vind je hier.
Lees ook: Landgoed Schovenhorst
Posbank
In augustus staat de heide natuurlijk prachtig in bloei en één van mijn bucketlistdingetjes was om de Posbank in deze periode te bezoeken. Nu we toch in de buurt waren besloten we een klein stukje om te rijden om te zien hoe dichtbij we konden komen. Eerder bij Dwingelderveld was dat helaas niet mogelijk.
Toen we de heide zagen opkomen hebben we dan ook meteen de auto geparkeerd om een stukje te wandelen. Later zijn we doorgereden en kwamen we langs het bezoekerscentrum en uitkijkpunt waar je echt een prachtig uitzicht hebt en opvallend ver kan kijken. Stiekem zaten we best hoog. De rit daarna deed bijna onnederlands aan, zo mooi was het door het bos. We waanden ons even in het buitenland.
Meer informatie vind je hier.
Recreatiegebied Bussloo
Aan de rand van de Veluwe vind je deze langgerekte plas met diverse stranden waar je kan zwemmen. Er zijn een aantal stranden met speeltoestellen, maar ook zonder vermaken de kinderen zich hier prima in het heldere water.
Op een aantal plekken zijn er ook kiosken waar je wat kan eten of drinken, en ook heel fijn een douche om al het zand van je af te spoelen! Om hier te parkeren moet je wel betalen, dit wordt namelijk beheerd door LeisureLands die meerdere stranden in de provincie beheert.
Meer informatie vind je hier.
Zandziebar
Bij het strandpark bij Slijs-Ewijk vlak boven Nijmegen vind je het speeleiland Zandziebar. Je komt hier via een vlot, vlonderbrug of touwbrug en op het eiland is er voldoende om mee te spelen zoals kabelbanen, tunnels en dingen om te klimmen en klauteren. Het was zeer aangenaam dus ging de zwemkleding aan en hadden ze zelfs een strandje helemaal voor zichzelf!
Daarna toch weer terug naar het grotere strand met een waterpomp en een piratenboot waar we bij de kiosk wat eten en een ijsje konden bestellen. Heerlijke tussenstop dus als je ruim 2 uur in de auto moet zitten.
Meer informatie vind je hier.
Restaurant Malkenschoten
Eten deden we die avond bij Restaurant Malkenschoten, die stond vooraf niet op het ‘lijstje’ maar de één wilde graag pizza eten en de ander een speeltuin en aangezien we in Apeldoorn waren kwamen we hier uit. Dit restaurant vind je naast Binky, wat vroeger Park Malkenschoten was. Op de kaart staan diverse vlees- en visgerechten, maar ook pizza’s waar we eigenlijk wel zin in hadden.
Voor de kinderen is er een speciaal kindermenu met een hoofdgerecht en een ijsje na. Terwijl je wacht kunnen ze lekker buiten spelen bij de glijbanen of de trampoline met uitzicht op de kinderboerderij. Ook binnen is er een enorme speelkamer vol met speelgoed en een relaxte bank om een filmpje te kijken.
Meer informatie vind je hier.
Lees ook: Binky Malkenschoten; kinderparadijs met kinderboerderij en waterpark
Limburg
Continium Discovery Center
In dit museum zijn we al eens eerder geweest en waren we in eerste instantie niet helemaal van plan om te bezoeken. Vanwege de heftige regen- en onweersbuien gingen we toch op zoek naar een overdekt uitje en aangezien dit de vorige keer een groot succes was besloten we hier toch heen te gaan.
En dat was maar goed ook! Er zijn begin dit jaar namelijk een aantal aanpassingen gedaan waardoor het nog veel leuker is geworden. Ik heb het gevoel dat er veel meer interactie is en de kinderen ook veel meer leren / kunnen doen.
Er zijn nog steeds allemaal proefjes en installaties of puzzels en opdrachten waarmee ze aan de slag kunnen. Zoals Tetris spelen met je voeten, een vlog opnemen, buizen aanleggen, een e-nummer spel, zingende robot etc. Ook de time warp is aangepast en nog steeds erg leuk om te doen.
We zijn heel even kort bij de tijdelijke tentoonstelling over de ruimtevaart geweest omdat we zo lang hier bleven hangen dat het museum alweer bijna dicht ging…
Meer informatie vind je hier.
Lees ook: Continium Discovery Center
Mondo Verde
Dit was één van de grotere attractie- / dierenparken die er voor deze vakantie op de potentiële lijst stonden, we twijfelden heel erg want we hadden vooraf gelezen dat het hier heel erg druk kan zijn. Daarom ook dat er mondkapjes worden uitgedeeld en verplicht zijn in wachtrijen en restaurants. Toch besloten we te gaan, op een dag waarbij het in de ochtend nog wel mooi was maar in de namiddag heel heftige regen was voorspeld.
Het viel enorm mee met de drukte, zo zijn we eerst naar de achtbaan gegaan waar ze 7x achter elkaar konden blijven zitten omdat er niemand was die er in wilde gaan en ook de zweefmolen kon een paar keer achter elkaar. Toen we die middag weg wilden gaan, zagen we dat er toen wel een rij stond.
Daarna hebben we het park bezocht met de dieren en verschillende tuinen. Echt prachtig gedaan allemaal, al was het wel te merken dat het een paar dagen tropisch weer was geweest en een aantal planten die daar toch niet zo goed tegen konden / te weinig water hadden gehad.
Normaal kun je ook heel dicht bij de dieren komen en bijvoorbeeld over het apeneiland lopen, dat was nu niet mogelijk. Toch hebben ze bijvoorbeeld pony’s geaaid en konden we in de tropenhal heel dichtbij de ara’s komen.
Wel jammer vond ik het all-you-can-eat-concept met diverse restaurants waar je pannenkoeken, patat en snacks of pasta kan halen; hierdoor trek je toch een bepaald publiek dat specifiek daarop afkomt en doet in mijn ogen afbreuk op de rest wat echt de moeite waard is om te bezoeken. Ik bleef in ieder geval foto’s maken.
Meer informatie vind je hier.
Lees ook: Mondo Verde met kinderen; een wereldreis in 1 dag met tuinen, attracties en dierenpark
Agogo Valkenburg; Kabelbaan, rodelen, tubing & adventure minigolf
In Valkenburg vind je niet alleen maar grotten, maar het is ook mogelijk om met een kabelbaan naar boven te gaan richting de Wilhelminatoren. Deze toren was nu gesloten voor bezoekers en alleen toegankelijk voor tokkelaars van Breakpoint Valkenburg. Gelukkig hadden we meteen om 10 uur gereserveerd omdat het toen nog lekker rustig was, we konden zo mee naar boven.
Boven kan je kiezen uit verschillende activiteiten waar je weer los voor moet betalen. Als eerste zijn de kinderen een paar keer van de tubing baan geweest, ideaal is dat je voor een paar euro een bandje koopt en ze vervolgens onbeperkt naar beneden kunnen glijden.
Daarna was de rodelbaan aan de beurt. In eerste instantie wilde alleen dochter, maar al snel bedacht zoonlief zich ook. Maar goed dat ik vier muntjes had gehaald want ze wilden natuurlijk allebei nog een keer. Manlief vond dit niets dus heb ik 4x 2 rondjes met de kinderen gegaan.
Natuurlijk wel lekker hard 😉 Ondertussen was het elf uur geweest en was de tokkelbaan geopend, dat wilden ze ook wel proberen. Dus tuigjes aan en naar boven klimmen, dat is nog best wel een klim en boven was het vrij druk want er waren er meer die dit wilden doen.
Zoonlief ging naar beneden alsof hij het dagelijks deed, dochter vond het toch wel een beetje spannend en wilde eerst weer terug. Later bedacht ze zich en is ze toch naar beneden gegaan. Dat gaat natuurlijk veel sneller dan met de trap 😉 Manlief volgde nog. Ze waren zo enthousiast dat ze alledrie nog een keer gingen 😉
Ondertussen was het ook wel tijd voor een ijsje geworden, helaas vlogen er ook aardig wat wespen zodat we de ijsjes halverwege maar weg hebben gegooid. In plaats daarvan gingen we in de rij staan om naar beneden te gaan, gelukkig ging dit lekker vlot.
Eenmaal in de kabelbaan zagen we ondertussen dat er bij het rodelen, waar wij nog door konden lopen en binnen een minuut aan de beurt waren, nu een flinke zigzagrij was ontstaan. Ook bij het tokkelen was een flinke rij, en beneden bij de kabelbaan. Echt een aanrader dus om direct om 10.00 uur te reserveren, is ook makkelijker met het zoeken naar een parkeerplaats 😉
Meer informatie vind je hier.
Lees ook: Valkenburg
Gemeentegrot
Eigenlijk wilden we naar de Fluweelengrot gaan, deze hoort bij de kasteelruïne, op de website stond dat het alleen mogelijk was om kaartjes voor die dag bij de kassa te halen. Toen wij er waren bleek dat die allang op waren en je al voor een paar dagen vooruit moet reserveren. Beetje jammer dus. In plaats daarvan besloten we naar de Gemeentegrot te gaan.
Dat was een stuk beter geregeld, online kon je reserveren maar omdat het een beetje onduidelijk was of dat ook de rondleiding was met het treintje zijn we er gewoon heen gelopen. Ze liggen tenslotte slechts 180 meter van elkaar. Daar konden we mee met de eerstvolgende rit en hadden we nog even tijd voor een toiletronde.
Het treintje was ideaal, je hoeft dan niet te lopen en ziet net wat meer omdat je verder de grotten in kan gaan. We zagen hier diverse kunstwerken die ze in de mergel hadden uitgehakt of met houtskool hadden getekend.
Zo kwamen we honderd jaar oude silhouetten tegen van hoe ze destijds dachten dat dinosauriërs er uitzagen, maar ook portretten van het Koningshuis. Ook reden we door de schuilkelder heen waar maar liefst 15.000 mensen kunnen schuilen tegen atoomwapens en langs het water wat heel uniek is voor mergelgrotten.
Na de rit kan je lopen naar de licht- en geluidshow. Met gekleurde lampen en projectoren werden er op de muren beelden geprojecteerd vanuit de oorlog. Dit was toch wel iets anders dan we hadden verwacht en is meer een walk through show.
Meer informatie vind je hier.
Kasteelruïne Valkenburg
Het was wel mogelijk om de ruïne zelf te bezoeken. Aangezien zoonlief het een beetje had gehad met kastelen gingen wij op een terrasje zitten met een wafel en vond hij een vriendinnetje in een speelhoek terwijl papa met dochter een bezoek brachten aan het kasteel. Of wat daarvan is overgebleven. Vooral het uitzicht en de ridderzaal vond ze erg interessant en ze kwam helemaal enthousiast terug.
Meer informatie vind je hier.
Drielandenpunt Vaals
Op het drielandenpunt bij Vaals vind je de grenzen van Duitsland, België en Nederland. Er zijn hier diverse activiteiten die je kan doen. Zo hebben we een rondje gelopen door het labyrinth wat nog best wel een uitdaging was. We kwamen iedere keer weer terug bij de ingang.
Wat wel heel leuk was gedaan is dat je in het doolhof verschillende doolhoven en speeltoestellen vindt. Ook zijn er waterstralen die de weg versperren waar je langs moet, hier moet je dan even wachten tot ze weer uitgaan. Ook staan er vragen of bordjes.
Dat is wel erg handig, want daardoor is het al snel herkenbaar of je ergens al wel of niet bent geweest. Net toen we het een soort van op wilden geven en we een plattegrond hadden gevonden op Google kwamen we onverwachts bij de derde brug uit waar we nog niet waren geweest en konden we van daaruit de laatste paar bochten ontdekken richting de uitkijktoren in het midden. Yes, dus toch op eigen kracht gevonden!
Natuurlijk zijn we ook even gaan kijken bij de paal die het hoogste punt van Nederland aangeeft, en bij de vlaggen en steen bij het drielandenpunt en daar een rondje gelopen. Er zijn ook diverse terrassen en een gratis speeltuin, vanwege corona was deze wel maar vanaf één kant te bezoeken.
Verder kan je hier net over de grens in België de Koning Boudewijntoren bezoeken, maar we besloten een stukje terug de Wilhelminatoren met skywalk te beklimmen. Ook omdat deze een lift heeft 😉
Hier is ook een restaurant waar we hebben gegeten, ik had gelezen dat er ook een speeltuintje zou zijn maar dat viel een beetje tegen. Het uitzicht daarentegen was fenomenaal, zeker ook zo met een dalende zon en aan de andere kant een regenboog vanwege de regen die net was gevallen.
Meer informatie vind je hier.
Gulperberg
Als je op zoek bent naar heuvels en verre uitzicht is een bezoek aan Gulpen echt een must, dit ligt midden in een dal uitgesleten door een rivier dat door het landschap heen slingert. Onderweg naar het restaurant zagen we een panoramapunt met Mariabeeld, dus besloten we daar op de terugweg even te stoppen.
Precies op dat moment was ook de zonsondergang dus konden we even mooi foto’s maken. Ook maar net op tijd, want daarna kwam er een klein buitje over. Dat had wel weer het voordeel dat er boven het Mariabeeld een regenboog verscheen dat wij natuurlijk niet zagen, maar de kinderen wel.
Meer informatie vind je hier.
Restaurant Jantje zag eens pruimen hangen
Alleen al de naam is natuurlijk geweldig, daarnaast lazen we dat het terras op de Gulperberg panoramisch uitzicht zou hebben (dat viel ons een beetje tegen nadat we een paar meter eerder langs een ander restaurant reden aan de andere kant van de weg wat echt panoramisch uitzicht had) maar wel fijn was de speeltuin en omdat dit restaurant onderdeel is van een camping was er ook animatie en waren ze net op tijd om mee te doen met de minidisco.
Helemaal goud, want in de auto hadden we toch wel de opmerking gekregen dat ze dat misten deze vakantie. Het eten was ook echt heel lekker, vooral de zuurvlees die manlief had besteld. Voor de kinderen hadden we een pizza besteld en heel handig kan je een boevenbordje bestellen zodat kinderen kunnen ‘stelen’ bij hun ouders, of zoals in dit geval een volwassen pizza konden delen aangezien dit niet op de kinderkaart stond.
Meer informatie vind je hier.
Camping Oenselsfruitweike
Het was even wennen aan de naam, maar in Oensel vind je een camping tussen de boomgaard vol met appel- en perenbomen. Vanaf hier heb je een panoramisch uitzicht op de heuvels. Echt heerlijk. Toen we hadden gereserveerd kregen we wel even de melding dat er geen kinderfaciliteiten zijn, aangezien er normaliter veel ouderen staan maar aangezien we overdag toch veel op pad zijn was dat voor ons geen dealbreaker.
Sterker nog, we waren alleen maar blij om in deze regio nog een plekje te vinden, aangezien de rest al vol zat en we dan hadden moeten uitwijken naar over de grens met België of Duitsland met ook langere reistijd. Op de camping lopen ook kippen rond, dus dat vonden de kinderen natuurlijk weer hoogst interessant.
Meer informatie vind je hier.
Zeeland
Het Arsenaal
Deze stond in eerste instantie niet op het lijstje, maar toen we naar de camping reden moesten we ergens wachten omdat deze stoomtrein passeerden en toen waren de kinderen toch wel nieuwsgierig. Vanwege de coronamaatregelen was het even puzzelen, maar was het toch mogelijk om een plekje te reserveren en hadden we een heel coupé in dit rijdende museum voor ons alleen.
Vanaf het museumterrein met de werkplaats in Goes vertrek je in ongeveer een half uur met een stop in Kwadendamme vlakbij Tropical Zoo (ook echt een aanrader) naar Hoedekenskerke waar een restaurant is met minitrein, klein haventje, maar ook een waterdoolhof en binnen een modelspoorbaan. We verbleven hier circa anderhalf uur waarna de trein weer terug reed naar Goes.
Meer informatie vind je hier.
Lees ook: Arsenaal Vlissingen met kinderen
MuZeeum
In Vlissingen heb je ook het MuZeeum waarbij je meer leert over de scheepvaart in Zeeland en het belang daarvan. Er zijn drie routes uitgezet die je kan volgen. De kinderen vonden het hier echter niet heel erg interessant en ik snap wel een beetje waarom; het zijn veel lijsten aan de muur en een aantal maquettes over de invloed van de Tweede Wereldoorlog.
8Het is leuk geprobeerd met bijvoorbeeld een helmpje op en een kinderaudiotour en speurtocht maar toch viel het tegen en stonden we vrij snel weer buiten.
Meer informatie vind je hier.
Hof Poppendamme
Als je vraagt naar tips om te bezoeken in Zeeland komt Hof Poppendamme regelmatig voorbij, daarom dat deze speel- en beleefboerderij ook op ons lijstje kwam te staan. En ik snap waarom iedereen zo enthousiast is; de kinderen kunnen binnen heerlijk spelen in een van de speelhoekjes zoals de huishoek, de grote blokkenhoek of de kinderhoek, ze kunnen klimmen en klauteren in het alternatieve klimgedeelte zonder de felle kleurtjes zoals je gewend bent in binnenspeeltuinen, maar vol verrassende gangen, trappen en glijbanen.
Voor de kleintjes is er een aparte hoek. Ook buiten meer dan genoeg te doen met een springkussen, een tunnelpark, een modderbad, een airtrampoline, voetbalveldje, speeltoestellen maar ook bijvoorbeeld dieren. Hier zullen ze zich zeker vermaken, en terwijl jij heerlijk zit op het terrasje is de deelplank met borrelgarnituur, stokbrood met smeerseltjes en nacho’s uit de oven een echte aanrader om te borrelen!
Meer informatie vind je hier.
Lees ook: Hof Poppendamme
De Jonge Johannes
Een andere tip die je vaak voorbij hoort komen is eten bij de molen Jonge Johannes. We zaten vlakbij deze gele molen, en zijn hier een paar keer langs gereden dus hebben hier natuurlijk ook gegeten. Ook hier kan je kiezen tussen binnen zitten of buiten op het terras. Nu had het vlak daarvoor flink gestormd en zagen we nog dreigende wolken maar probeerden het toch buiten en hadden zowaar geluk want het werd een prachtige avond.
Er staan diverse pannenkoeken zowel zoet als hartig en specials op de kaart en de kinderen kunnen hier heerlijk spelen of bij de diertjes kijken. Tegen betaling is er ook een trampoline en skelters. Bij de kinderpannenkoek kregen ze een muntje waarmee ze in de grijpmachine een prijsje (snoepjes of kleine speelgoedjes) konden winnen.
Meer informatie vind je hier.
Brasserie de Meerpaal
Deze brasserie is onderdeel van een vakantiepark in Zoutelande, de gemeente in Nederland met de meeste zonuren. Toen we hier kwamen was het ook prachtig zonnig weer, terwijl het iets terug er een stuk grauwer en dreigender uitzag. Waarom ik hier had gereserveerd? Omdat er naast de brasserie een geweldige waterspeeltuin ligt in de vorm van een piratenschip. Deze is alleen toegankelijk voor campinggasten, en gasten van de brasserie.
Tegen een kleine vergoeding krijg je een polsarmbandje waarmee je de deur kan openen naar de waterspeeltuin zodat ze lekker kunnen spelen terwijl jij op het terras zit. Het eten hier is ook zeker de moeite waard, het was echt heel lekker allemaal! En heel fijn ook dat ze wat anders dan de eeuwige pannenkoeken en patat met vlees op het menu hebben staan; de rode curry was echt heerlijk net als de soep en saté die ik van de anderen mocht proeven 😉
Ook de spareribs zagen er heel verleidelijk uit, en roken ook zo toen ze een tafeltje verder werden gebracht. Echt een aanrader dus om hier te gaan eten en bijvoorbeeld te combineren met een bezoek aan het strand in Zoutelande.
Meer informatie vind je hier.
RCN Vakantiepark de Schotsman
Tijdens het deel van de reis in Zeeland verbleven we bij RCN vakantiepark de Schotsman. Een combinatie van een camping en vakantiepark met bungalows. We hebben hiervoor gekozen omdat de kinderen aangaven heel graag een camping te willen met zwembad met glijbanen en vanwege de ligging op Noord-Beveland, waar we de uitjes hadden gepland zodat we niet al te lang hoefden te rijden. Een grote camping heeft zo zijn voordelen, zoals een winkel waar je in de ochtend warme broodjes kan halen maar is ook wel erg massaal en veel mensen die liepen en fietsten op de paden waar je ook met de auto overheen moet.
Net zoals andere delen hebben we deze camping vooral gebruikt om te slapen, en zijn we overdag op pad geweest. Natuurlijk zijn we ook een keer gaan zwemmen en hebben we een wandeling langs het water gemaakt. We hebben de kinderen maar niet verteld dat er hier ook een animatieteam is, anders hadden ze niet meer weg willen gaan 😉
Meer informatie vind je hier.
Utrecht
Play-in Utrecht
Eén van de leukste, zo niet dé leukste binnenspeeltuin van Nederland is toch wel de Play-in in Utrecht. Niet alleen superhandig centraal gelegen in Utrecht vlakbij de snelweg, maar ook een fijne combinatie voor jonge en oudere kinderen. Zo kan je hier niet alleen terecht in de binnenspeeltuin maar ook jumpen op het grootste trampolinepark van Europa of klimmen op één van de vele uitdagende muren.
In tegenstelling tot veel andere binnenspeeltuinen is het speelgedeelte aangekleed met een onderwater / strandthema. Geen drukke primaire kleuren, maar veel rustgevende blauw / paarstinten. Ook de aankleding is echt super met centraal in de hal een enorme octopus, maar ook parasols en een hoekje met beach ligstoelen voor de ouders.
Meer informatie vind je hier.
Lees ook: Kids-in Utrecht; Play-in binnenspeeltuin, jump-in jumphal, climb-in klimhal
Kasteel Ter Haar – Haarzuilens
Het mooiste kasteel van Nederland vind je in Haarzuilens, alleen al in het dorp kom je helemaal in de stemming. Een stuk verderop vind je het kasteel met een enorm park met diverse tuinen. Je komt via de poorten en een aantal bijgebouwen binnen. Je vindt dan eerst de rozentuin en ziet al het kasteel opdoemen met de ‘nieuwe’ vleugel die nog steeds bewoond wordt. Je kan kiezen om alleen het park te bezoeken of ook het kasteel. Die combinatie is wel echt een aanrader; want het kasteel zelf is echt heel bijzonder.
Dit was een ruïne en helemaal herbouwd. Tot in de jaren ’70 was het kasteel in gebruik, de kamers zijn dus nog volledig ingericht zodat je goed kan zien hoe ze destijds woonden. Daarna kan je een rondje lopen door de tuinen en bijvoorbeeld een bezoek brengen aan het doolhof, langs de kruisvijver lopen en een bezoekje brengen aan het hertenkamp. Er zijn hier echt sprookjesachtige plekken te vinden.
Meer informatie vind je hier.
Lees ook: Haarzuilens met kinderen; Kasteel de Haar, park tuinen en Geertjes Hoeve
Geertje’s Hoeve Haarzuilens
In Haarzuilens vind je Geertje’s hoeve; één van de bekendere kinderboerderijen van Nederland met heel veel geitjes. Ook zijn er veulens, varkens en kippen. Centraal vind je het terras met een speeltuintje waar de kinderen lekker kunnen spelen. Ook is er de hooistal waar ze lekker over de balen hooi kunnen kruipen. Aanrader is om in de boerderijwinkel een flesje melk te kopen om deze aan de geitjes te geven.
Meer informatie vind je hier.
Pyramide van Austerlitz
We zouden hier al een tijdje terug heen gaan, maar vanwege het slechte weer ging dit niet door.
Lees ook: Pyramide van Austerlitz
Brasserie De Eendracht Blaricum
In het midden van de Tafelbergheide vind je Brasserie de Eendracht; dit restaurant bestaat al meer dan een eeuw maar is begin dit jaar toegetreden tot de Eendrachtfamilie. Vanaf het terras heb je een mooi uitzicht op de heide waar de kinderen ook lekker kunnen spelen. Er is zelfs een heel speelmenu voor ze samengesteld en er ligt speelgoed om mee te spelen. Naast het terras vind je ook een speelhuisje met glijbaan.
Het eten hier is echt heel lekker; we bestelden diverse gerechten zodat we samen konden delen zoals de ribs, de steak, maar ook de pizza uit eigen steenoven en een kinderpasta. Als het regent of het kouder is kan je ook prima binnen zitten. Na (of voor) het eten is het een aanrader om even een rondje te wandelen, bijvoorbeeld richting de Tafelberg op de grens tussen Blaricum en Huizen of de Schaapskooi min of meer tegenover de brasserie.
Meer informatie vind je hier.
Lees ook: De Eendracht Blaricum met kinderen
Camping Kampeerboerderij ’t Boerenerf
Een heel fijne camping met kinderen is ’t Boerenerf in Woudenberg, vlak naast het Henschotermeer. Het is een overzichtelijke camping met drie velden, waarvan twee voor toeristenplaatsen en één voor seizoenplaatsen. Het zijn ruime plekken met elektriciteit en water en ieder veld heeft zijn eigen sanitair. Ook zijn er overal speeltuintjes voor de kinderen om te spelen en zagen we een veldje met geiten. Er is zelfs een speelschuur en een programma met animatie voor de kinderen. Soms wordt er ook geregeld dat er een snackkar op het terrein staat zodat je niet hoeft te koken.
Meer informatie vind je hier.
Brabant
Biesbosch Museumeiland
Een relatief nieuw museum is het Biesbosch Museumeiland. Op een eiland vind je aan de ene kant de parkeerplaats en de andere kant het museum dat helemaal verscholen ligt onder een natuurlijk dak. Je kan hier kiezen voor een rondvaart of een bezoek aan het museum. Dat bestaat uit twee delen waarbij je wat meer te weten komt over de lokale flora en fauna maar ook de geschiedenis en de invloed van de Sint Elizabethsvloed die dit gebied heeft laten ontstaan.
En een tentoonstelling over de rol van de Biesbosch ten tijde van WO 2. Het leukste met kinderen is echter nog wel buiten: de Biesboschbeleving. Een maquette van de Biesbosch in het klein waar ze door het gebied kunnen wandelen. Ieder half uur wisselt hier het getij en wordt het hoog water waarbij alles overstroomt en je met klepjes polders kan beschermen of juist laag water waarbij je goed alle eilandjes en geultjes kan zien.
Meer informatie vind je hier.
Lees ook: Biesbosch Museumeiland
Natuurmuseum Brabant
Een super kindvriendelijk museum is het natuurmuseum Brabant. Hier kom je meer te weten over de dieren die hier wonen. Er zijn diverse zalen met ieder een eigen thema zoals de wolf maar ook zijn prooien en familieleden, dinosauriërs, de prehistorie, het bos etc. Wat dit museum zo bijzonder maakt is de interactie; zo begin je in een onderzoekzaal waarbij je achter een computer plaatsneemt en je een onderzoek gaat doen, een pubquiz waarbij je tegen elkaar strijdt maar ook een zaal waar Kikker centraal staat en ze zich kunnen verkleden of activiteiten kunnen doen uit die wereld, het bos met interactieve opdrachten en de dinozaal waar je ook weer kan verkleden.
Meer informatie vind je hier.
Zuid-Holland
Fluisterboot Biesbosch
De Biesbosch vind je in twee provincies, in het deel ten noorden van de Waal vind je in Dordrecht het bezoekerscentrum van het Nationaal Park. Daar kan je bij het bezoekerscentrum ook een fluisterboot huren (of roeiboot, kano, sup-board) om de omgeving te ontdekken. We kozen ervoor hier al vroeg in de ochtend heen te gaan en maakten een mooi rondje langs de eilandjes en kreekjes. Halverwege legden we aan bij een eiland met een vogelhut waar je naar broedende vogels kan kijken. Je krijgt twee uur voor het rondje, maar in vijf kwartier kan je het makkelijk halen, alle tijd dus om rustig aan te doen.
Meer informatie vind je hier.
Lees ook: Fluisterboot Biesbosch
- Het Dutch Pinball Museum in Rotterdam: een eerbetoon aan een tijdloze klassieker - 13 oktober 2024
- Buckingham Palace: Het Iconische Verblijf van de Britse Monarch - 13 oktober 2024
- Mondriaanhuis Amersfoort - 12 oktober 2024
Wat een leuk verslag! Ik ben benieuwd naar de rest.