Skip to Content

Rondreis Bali; Bezienswaardigheden & Activiteiten

Rondreis Bali; Bezienswaardigheden & Activiteiten

Al snel na de overtocht vanaf Java werd duidelijk waarom Bali het paradijs op aarde of het eiland der goden wordt genoemd, iets waar we volledig achter staan. De zon was heerlijk aanwezig, waardoor het een zeer aangename temperatuur had. Op sommige plekken zagen we de diepblauwe oceaan door de bomen, met de groengele rijstvelden op de voorgrond. Na een klein uurtje stopten we bij een restaurant met dit uitzicht. Hier kregen we een Balinese rijsttafel voorgeschoteld, inclusief een mini-tafel-bbq van leem voor de saté! Hier hoorden we dat er gisterochtend een aanslag was geweest in de kerk van Solo, door een paar zelfmoordterroristen, er waren 22 gewonden en gelukkig slechts 1 dode. Best raar dat we daar donderdag nog in de buurt zijn geweest. Na een tijdje reden we van de kust af richting het binnenland zodat we hier meteen ook een indruk van kregen. Ook hier zagen we overal tempels; bij de poort hadden de meeste huizen een gespleten berg die het goed en kwaad symboliseren, een privétempel met offerpilaren ter ere van de voorouders en de grotere tempels in de dorpjes en in rijstvelden. 

Tuban

Rond drie uur kwamen we aan in de badplaats Kuta, waar het direct vaststond. Via binnenwegen reden we naar het hotel, om erachter te komen dat de route die ze hadden bedacht niet mogelijk was vanwege bouwwerkzaamheden van een nieuwe supershoppingmall en we via steegjes terug moesten naar de hoofdweg en voor het vliegveld naar het hotel (ons hotel lag helemaal op het zuidelijkste puntje van de kuststrook in wat vroeger het vissersdorpje Tuban was en nu een rij van luxe resorts).

In het hotel werden we naar de receptie begeleid waar we een handdoekje en welkomstdrankje kregen. Na het inchecken kregen we ook een welkomsttasje met informatie van de reisorganisatie over de omgeving en mogelijke excursies. De volgende dag zouden we een welkomstpraatje krijgen. Met een golfkarretje werden we naar de kamer gebracht. Op Bali geldt namelijk een bouwverbod hoger dan de palmen omdat dat de goden zou ontstemmen, waardoor de kamers in huisjes van 4 tot 6 kamers waren ingedeeld. We hebben ons even omgekleed zodat we nog even naar het centrum konden wandelen om onszelf wegwijs te maken en wat tours te regelen omdat dat hier niet is geregeld.

Kuta

We wandelden over de beachpromenade (een wandelpad dat hier begint en circa 15 km lang is) langs het strand, de beachvendors die alles van massages, manicures, sieraden, houtsnijwerken en sarees proberen te verkopen. Na een klein uurtje waren we bij het deel van het strand dat Kuta Beach genoemd wordt. Op dit stuk lagen geen golfbrekers, waardoor dit een populair strand is voor surfers. Hier zijn we gaan zitten om wat te drinken en mensen te kijken. De zon was al aan het dalen, zodat we vlak voor zonsondergang wat naar voren zijn verhuisd, zoals vele andere mensen die duidelijk gekomen waren voor wat indrukwekkend zou zijn en ook absoluut was. We hebben dan ook uitgebreid foto’s gemaakt van dit moment bij een klaarheldere hemel. Toen de zon achter de horizon was verdwenen koelde het ook al snel af zodat we na iets speciaals voor morgen geregeld te hebben, op zoek zijn gegaan om wat te eten. We hebben ook alvast een excursie voor overmorgen geregeld. Na het eten zijn we teruggewandeld over de promenade waar het nu aangenaam rustig was en de golfslag voor een ontspannend geluid zorgden. Eenmaal terug waren we stiekem best moe, en bleek het toch al wel laat te zijn geworden zodat we vrij snel gingen slapen.

We konden vandaag uitslapen, toch was ik al tegen zes uur wakker. Na nog twee uur te hebben gelegen zijn we toch maar aangekleed en hebben we de dagtas voor vandaag gepakt zodat we niet heen en weer hoeven te lopen naar de kamer.

Na het ontbijt hebben we een plekje gezocht bij het zwembad met uitzicht op het strand. Echt weer hiervoor was het niet, er vlogen heel wat wolken over en ook regelmatig een aantal miezerdruppels. Toch was het wel even goed bijkomen. Natuurlijk ook even een duik genomen in het zwembad dat een zeer aangename temperatuur had. Natuurlijk ook al even voorbereid op de mogelijke excursies want er is zoveel te zien en doen, dus moesten er wel keuzes gemaakt worden. Tegen kwart over twaalf was Ruben in slaap gevallen, dus moest ik hem wakker maken omdat de lokale host langs kwam voor een welkomstpraatje. We waren nu echt in een badplaats aangekomen…

Na het controleren van de reisgegevens en de toelichting op de kaart, konden we de excursie voor donderdag boeken. Blijkbaar was deze nog niet veel aangevraagd aangezien er drie telefoontjes overheen gingen voor het geregeld was. Een uur later waren we klaar zodat we de shuttle naar het centrum konden reserveren en ik nog een klein half uurtje bij het zwembad kon zitten. Ruben ging op zoek naar de bibliotheek, wat eigenlijk meer een leestafel met kranten bleek te zijn.

Om twee uur vertrokken we naar het centrum waar we een kleine 20 minuten later aankwamen. We hadden nu nog een kleine anderhalf uur voor souvenirshoppen (wilde Ruben graag, en hij had erover gelezen in de reisgids dus moest hij het ook zien). Gelukkig kwamen we een heel grote souvenirwinkel tegen met een grote verscheidenheid aan spullen zodat we snel klaar waren en konden eten. Omdat het nog vroeg was en het niet duidelijk was waar de shuttle ons weer zou oppikken in deze wirwar van straten, zijn we over het strand teruggelopen.

Hier waren we precies op tijd om ons om te kleden voor de afspraak vanavond. Dit was heel leuk en bijzonder, maar heeft ook veel spierpijn opgeleverd en was vermoeiend dus hebben we een restaurant opgezocht in de zijstraat waar het vrij lang wachen was op het goede eten zodat ik toch wel erg slaperig werd en we direct naar bed zijn gegaan.

Vanochtend zouden we tussen acht uur en half negen opgehaald worden. Om acht uur stonden we dus al klaar en een paar minuten later kwam de auto voor vandaag al aan rijden. We hadden vandaag een chauffeur/gids en een stagiaire mee voor onze tocht naar het oosten van Bali.

Barong & Krisdans

De eerste extra stop op ons verzoek was in Batubulan. Hier wordt de traditionele Balinese Barong en krisdans opgevoerd. We waren hier de eerste dus ruim op tijd, zodat we eerst rustig even wat konden drinken en kaartjes kopen. Bij het naar binnen gaan kreeg ik een Franipanibloem voor in mijn haar, de uitleg bij de dans en mochten we op de foto met een danseres in vol kostuum. Het was even wachten tot de show begon, maar konden er al wel foto’s gemaakt worden van het gamelanorkest. De priesteres bracht een offer voor de show begon en de beelden van goed en kwaad kregen ook nog een bloem.

De show begon met een dans van de Barong (leeuw) die het symbool is van het goede. Vervolgens werd er in de dans het verhaal uitgebeeld van een koning die de opdracht krijgt van een heks om zijn dochter te offeren. De prinses wordt beschermd door de god Shiwa die medelijden heeft en ontvangt ontsterfelijkheid. Dan wordt ze vastgebonden aan een boom tot het kwaad haar komt opeten, dit lukt niet waardoor er een gevecht ontstaat en de heks transformeert in een kraai en later Rangda (kwaad), terwijl de prinses de Barong wordt. Niemand wint, dus pleegt het goed zelfmoord zodat er een aantal dansers opkomen om met het kwaad te strijden met een kris en vervolgens ook massaal zelfmoord plegen. Deze strijd tussen goed en kwaad is heel belangrijk voor de Balinese hindoes die geloven dat het een niet zonder het ander kan, de Barong en Randa kom je dan ook heel veel tegen.

Na deze superdans begonnen we met het normale programma, terwijl het ondertussen al middag was geworden.

Rijstvelden

We maakten een tweetal stops bij rijstvelden, waarvan het bij de eerste regende. Gelukkig was hierin voorzien en waren er twee kleurige paraplu’s meegenomen zodat we toch even naar buiten konden. De tweede was bij een beginstop van het raften, maar helaas lag de rivier zelf teveel verscholen. Er was ook nog een derde fotostop bij een restaurant dat uitzicht heeft over de Padangaibaai met de haven naar Lombok.

Vissate

Tussendoor werd er ook nog een tweetal stops gemaakt om ons twee typische Balinese gerechten te laten proberen, namelijk varkens- en vissaté die langs de weg werden gekocht bij een klein groepje vrouwen. De saté lag in een grote bak en was al afgekoeld maar was heel erg gekruid en ook zeer smaakvol. Het tweede was een soort van restaurantje waar de lokale bevolking ook komt waar er babi guleng werd geregeld. Dit geroosterd varken is zeer traditioneel maar moet je meestal vooraf reserveren. Dit lag echter al in kleine stukjes te wachten (vraag is hoelang) en was ook populair bij de vliegen. Toch lieten we ons niet kennen en hebben een paar hapjes van dit gerecht dat wordt geserveerd met rijst geprobeerd in combinatie met de cola om het een beetje te neutraliseren. Onze favoriet was het echter niet.

Waterpaleis Tirta Gangga

Na dit avontuur stopten we bij de tweede hoofdactiviteit van vandaag, namelijk het waterpaleis. Of eigenlijk de baden die hiervan over zijn. In een mooi aangelegd park midden in de heuvels lagen een aantal baden en fonteinen. De meeste baden werden nu bewoond door grote vissen, maar in de voormalige koningsbad kon je nog wel in. We hadden zwemkleding bij ons maar zagen het toch niet zo zitten, met name vanwege het weer. We hebben uiteindelijk nog wel even pootje gebaad in het irrigatiesysteem waar ik bijna wegzakte tussen de steentjes voor waterzuivering. Bij de tempel was er op dat moment ook een ceremonie gaande waarbij er door mannen in het tweede plein muziek werd gespeeld en er op het derde plein een vijftal vrouwen klaar stonden met een grote mand op hun hoofd om te offeren en de overige mensen rondom zaten. Dit was ook de bestemming dat het verste weg lag zodat we via een andere route langs de kust (na eerst nog een fotostop bij rijstvelden) weer terugreden.

Candi Dasa

De eerste stop hier was bij het dorpje Candi Dasa waarvan echter niet veel strand over was, wel was hier een mooi uitzicht op het eiland Nusa Penida en hadden ze een emeraldgroene visvijver. Rondom deze vijver was echter wel een moderne badplaatscultuur ontstaan met diverse horecagelegenheden. Heel bijzonder was dat op het strand het koraal voor het oprapen lag.

Tenganan

De volgende stop was een bezoekje aan het dorpje Tenganan dat ook wel ancient village wordt genoemd. Behalve de behuizing en wellicht een aantal gebruiken was er echter weinig overgebleven. Overal werden er handgeschilderde eieren, geweven doeken en kalenders verkocht. Eén van de gebruiken is dat er niet getrouwd mag worden met iemand buiten het dorp en de huwelijkspartners één keer per jaar gekozen worden als de vrouwen de tempel in gaan en de mannen van buiten een bloem gooien en de persoon die hem vangt de partner wordt. Ook worden hier nog hanengevechten georganiseerd, er waren dan ook veel rotan kooien met hanen. Tot slot maakten we een stop bij het zwarte lavastrand tegenover de vleermuizentempel. Nadat we een traditionele saree hadden gekregen mochten we naar binnen. Ook hier was op dat moment een ceremonie bezig. Achter de offertafels was de grot met vleermuizen waarnaar dit was vernoemd.

Kendongan

In plaats van terug naar het hotel werden we naar het dorpje Kendongan gebracht aan de andere kant van het vliegveld waar het wel toegestaan was om op het strand te eten. Met als gevolg dat er 24 visrestaurants naast elkaar gebouwd waren, met ongeveer dezelfde kaart en live amusement in de vorm van een Balinese dans. Het restaurant waar we gebracht werden had echter alleen vis op de kaart ook al was er iets anders beloofd door de chauffeur. Helaas kwamen we hier pas achter toen we aan een tafel in het zand zaten en de menukaart kregen. Gelukkig was het een paar restaurants verder wel mogelijk iets anders te krijgen. Dus konden we heerlijk genieten van het geluid van de golven vlak voor ons, het warme zand aan de voeten, de livemuziek van een trekkende band en het heerlijke eten. Na afloop bracht de chauffeur ons weer terug, al kwamen we voor hem zeer ongelegen aangezien hij net de danseres van dat restaurants aan het versieren was. Hier hebben we nog even gebadderd voor we gingen slapen.

Bali Safari en Marine park

Ook vandaag werden we om acht uur opgehaald. In het busje zat al een Russisch stel waarmee we in een klein uurtje naar het Bali Safari en Marine park reden. Niet echt iets wat ons eerste idee was, maar de combinatie van een ritje op een olifant en een jeeptocht was wel wat we wilden, ook al was het geen echte jungle. We mochten bij de entree meteen doorlopen naar de ontvangsthal waar we een armband omkregen en een gids ons samen met in totaal zes Russen naar het treintje begeleidde. Met de trein reden we naar de Barong Lobby met diverse aquaria.

Vervolgens liepen we verder het park in naar onder andere een baby oerang oetang waarmee we op de foto mochten. Na een pauze liepen we verder naar de kamelen voor een kort ritje en de olifanten voor een langere rit. We mochten met zijn tweeën op een olifant en liepen met de groep naar het deel van de Afrikaanse savanne waar onder andere zebra’s, neushoorns en pelikanen waren. We liepen hier doorheen en mochten bananen geven, kregen een demonstratie van het waterspuiten en liepen door het water. Helaas mocht het fototoestel niet mee in verband met veiligheid, maar kregen we wel een attractiefoto mee na afloop. Het was even wachten op het printen dus kregen we wat drinken waarna we naar de olifantenshow konden. Als herinnering kregen we een grote hoed mee. Dit was een zeer educatieve goed in elkaar gezette show van Sumatraanse en Afrikaanse olifanten over de geschiedenis van Bali en een demonstratie van de verschillen.

Safaririt

De safari per 4×4 was hier meteen na, maar begon iets later zodat we het voeren van de witte Sumatraanse tijgers konden zien. Met zijn vieren gingen we in een jeep en kregen wortelen om de dieren mee te voeren. Wat volgde was een rondje door het safaripark, echt een ervaring die we niet snel zullen vergeten. Naast lokale dieren waren er ook veel afkomstig uit India en Afrika. Een aantal dieren zoals olifanten en beren waren op afstand, maar heel veel dieren kwamen dichtbij. Zo was er een zebra zo nieuwsgierig om zijn hoofd naar binnen te steken. Dit gold ook voor een struisvogel zodat we snel de raampjes dicht moesten doen. Het was echt heel bijzonder om dit van zo dichtbij mee te maken. Gelukkig konden we na afloop lunchen om even bij te komen in een restaurant met panoramaview op het leeuwenverblijf. Het eten hier was erg lekker en na afloop kregen we de foto met de babyaap.

Waterpark & Funzone

Na een kort rondje langs de komodoren en vogels mochten we zelf naar het waterpark en funzone lopen. Het waterpark was echter vooral een groot kinderzwembad met glijbanen en we hadden nog geen uur meer dus zat dat er niet in. We hadden om vier uur afgesproken om weer naar het hotel gebracht te worden. Dit was maar goed ook, want waar we op de heenweg er drie kwartier over deden waren we nu ruim het dubbele kwijt.

Hard Rock Hotel

Dus was het snel de grote dingen naar de hotelkamer brengen en over de strandboulevard naar het Hard Rock hotel om de foto’s van twee dagen geleden op te halen. Gelukkig kwamen we precies om zes uur aan dus mochten we ze nog even bekijken en hadden ze de mooiste voor ons afgedrukt. De foto’s waren erg mooi geworden. Daarna zijn we eerst even gaan ontspannen op het strand, de zon was al onder dus konden we genieten van de rustgevende golven voordat we ons in het drukke Kuta begaven.

In Kuta kan je niet om de twee Poppies lane en Legianstreet heen. Dat was dus ook waar wij heen gingen op zoek naar de laatste paar souvenirs. Bij een beautysalon ben ik gestopt voor een voetreflexmassage, één van de beste tot dan terwijl Ruben in het café ernaast genoot van een Bintang en rugby keek. Na afloop hebben we daar gegeten en een ijsje gehaald op Legian street. Gelukkig vond Ruben het hier ook erg druk dus zijn we met een taxi terug naar het hotel gegaan.

Dit was maar goed ook, want voordat we klaar waren met inpakken en alvast alles uitzoeken zodat dat niet op Lombok hoeft, waren we anderhalf uur verder zodat we tegen half twaalf gingen slapen.

Vandaag werden we pas om negen uur opgehaald dus stonden we om half acht op zodat we rustig aan konden doen. Na het ontbijt hebben we iemand gevraagd om met het golfkarretje mee te gaan om alle koffers op te halen. We waren net klaar met uitchecken toen er een groot busje voor gereden werd. We reden verder het centrum van Kuta in om nog vier anderen op te halen voor we naar de haven in Padangbai reden. We waren nog een uur kwijt in Kuta en kwamen vlak voor elf uur aan in Padangbai waar we afgezet werden bij een kantoortje.

Padangbai

Hier werden de gegevens gecontroleerd en kregen we een polsbandje naar Lombok met een P erop. We hadden nu ruim een uur de tijd om even niets te doen in het naastgelegen café met de naam No Name Café. Hier hebben we wat gedronken en op het mooie strandje rondgelopen met fototoestel. Tegen twaalf uur verzamelde er een groep waar we bij gingen staan. De meesten hadden echter een blauw bandje dus hoopten we dat toen de groep ging lopen we aan boord van de juiste boot gingen. Op het laatste moment nog wat zoute versnaperingen gekocht voor onderweg. De koffers hadden we al met een kleiner bootje zien wegvaren en terugkomen. Om half één stapten we op een bootje waar alle plaatsen al bezet waren, dus we moesten staan. Gelukkig bleek deze boot ons naar een grotere boot te brengen die niet dichterbij kon aanleggen. Hier mochten we voorin het schip naar het premiumgedeelte. Het voelde net als een vliegtuig met handdoekjes, drinken, safety uitleg en de film Avatar op twee grote schermen. Het was ongeveer anderhalf uur varen waarbij we de golven goed raakten en soms goed geschud werden.

De beste hotels op Bali vind je hier.

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.