Skip to Content

Rondreis Europa met kinderen; roadtrippen met de auto

Rondreis Europa met kinderen; roadtrippen met de auto

Onze rondreis begon met een weekje Toscane en later kwam er vooraf een camping bij in Frankrijk, ideaal om de heenreis op te splitsen, en ook na afloop kwamen er overnachtingen bij in de Ardennen en Eifel. En zo gingen we in plaats van een week naar Toscane, drie weken lang een rondreis maken door Europa. In een auto met twee kinderen.

Vooraf stond ik er nog niet bij stil, maar gaandeweg kwam steeds meer het besef dat dit toch echt een roadtrip was. Weliswaar met overal minimaal 3 overnachtingen, maar toch. Mocht je dit ook overwegen? Graag deel ik deze ervaringen!

Spreid overnachtingen uit over de rondreis (bij voorkeur max 500/600 km)

Wij hadden tussen de 300 en 900 km tussen de campings. Die korte afstanden zijn ideaal voor aan het einde van de vakantie; de kinderen en ook jijzelf zijn het reizen op een gegeven moment zat. 900 km was eigenlijk teveel, en vanwege de weersvoorspellingen zijn we daarom ’s nachts gaan rijden. Dat was wel ideaal, nadat we uitgecheckt waren, bezochten we nog Florence en reden vervolgens door Zwitserland en Frankrijk naar België waar we de volgende ochtend aankwamen.

Daar konden we een half uur laten inchecken en meteen onze accommodatie in. Of je de campings vooraf gaat reserveren of op de bonnefooi wil gaan reizen; probeer campings te vinden op maximaal 500 / 600 km afstand. Reis je met een caravan, is 400 km (5 uur) toch wel de max. Zo kan je ook nog echt even genieten van een frisse duik of op pad om boodschappen te doen als je aankomt op de plaats van bestemming.

Eindig in luxe

Je ziet het ook bij rondreizen, die eindigen altijd aan het strand om even bij te komen. Nu hoef je niet direct aan het strand te eindigen, wij verbleven in Toscane dichtbij het strand. Maar zorg wel dat je comfortabel eindigt. Een fijne accommodatie waar je je gewoon thuis voelt. Waar de kinderen heerlijk uitslapen, je kan genieten van een duik in het zwembad en lekker eten. Ook faciliteiten als een vaatwasser, WiFi etc maken het helemaal af! Zeker die laatste dagen ben je moe en kan je toch even uitrusten van de reis.

Verdeel de ritten

Wissel als chauffeur met rijden, zorg dat je op tijd stopt. Al is het maar vijf minuten om even de benen te strekken of snel naar de wc te gaan (al leert de ervaring dat dat altijd langer duurt dan je hoopt), probeer bij voorkeur rustplaatsen op te zoeken met een speeltuintje. Vaak staat dit langs de weg al aangegeven. Zo kunnen de kinderen er ook even uit en bewegen zonder dat je bang moet zijn dat ze de straat oprennen of iets dergelijks.

Ja, dit kost meer tijd maar zo blijft het wel behapbaar voor de kinderen. Geef ook duidelijk aan als je moe begint te worden zodat de ander alvast kan wakker worden / instellen om de volgende etappe achter het stuur door te brengen. Ben je beiden moe, stop dan om weer even te bewegen of wat te eten en te drinken! Beter wat later op de volgende bestemming van de rondreis dan een ongeluk.

Zoek steden onderweg om te stoppen

Bij een roadtrip draait het niet alleen om de eindbestemming maar ook de weg ernaartoe. Ga dus op zoek naar een aantal steden om te bezoeken. Bij voorkeur op zo’n 100 / 150 km afstand van de camping zodat je daarna nog maar een uur hoeft te reizen en het grootste deel al achter de rug hebt. Ook ideaal voor steden en bezienswaardigheden die eigenlijk net te ver zijn om te bezoeken vanaf de camping, maar wel interessant zijn.

Zo bezochten we op weg naar Venetië de stad Verona. Vanaf Venetië was het ons te lang in de auto, maar zo prima te doen. Helemaal omdat we ’s nachts reisden en je dan in de ochtend daar aankomt en dus iets kan doen voordat je gaat inchecken. Vaak kan dit tenslotte pas in de middag. Ook dit jaar bezochten we eerst de stad Dijon voor we doorreden naar de camping een uur verder.

Boodschappen

Zorg dat je een aantal houdbare producten hebt zodat je ook na een dag reizen snel iets in elkaar kan flansen en je niet na een vermoeiende dag nog op zoek moet gaan naar een restaurant waar de kinderen nog langer stil moeten zitten, of je nog boodschappen moet doen. Zorg dus voor een paar basis ingrediënten zoals pasta, sauzen en blikken / potten met groenten en vlees die je mee kan nemen op je rondreis.

Pak overzichtelijk in

Veel tijd en energie kan je besparen op het inpakken voordat je aan de rondreis begint. Probeer zo min mogelijk tassen mee te slepen en losse dingen te vermijden. Denk bijvoorbeeld aan één tas / koffer per reisgenoot die je aan de bovenkant makkelijk kan openen zodat je er altijd bij kan. Wij waren erg blij met onze carbags op maat. Het is zo ingepakt en zo uitgepakt. Neem daarna 1 grote wastas mee voor de kleding die echt vies is (vlekken) en dus niet terug de tas in kan.

Eventueel een losse tas voor wat nog klam / vochtig is en dus niet in ‘gewone’ tas kan, maar niet vies is en je op de volgende bestemming zo weer kan ophangen.

Daarnaast 1 rugzak per kind met speelgoed, 1 tas buitenspeelgoed, 1 (koel)tas met eten, 1 tas voor laptop/elektronica en tot slot een dagrugzak. Eventueel is een tas met handdoeken en zwemkleding ook handig om onderweg af te koelen. Geloof me, je weet maar nooit. Zo stonden wij in Nederland in de file en gaf Google een andere route aan die langs Best ging. Waar vanwege een pr-stunt eerder die dag het dorpsplein vol sneeuw was gespoten. Ipv in de file stonden de kinderen in hun zwemkleding in de sneeuw!

Niet vergeten mee te nemen!

  • Zorg voor heel veel water; drinkbekers en flessen, vul alles met water en neem het mee. Koop je ergens een fles frisdrank, vul deze dan met water en indien er een vriezer aanwezig is, de nacht ervoor in de vriezer bewaren. Dan heb je de volgende dag heerlijk ijskoud water. Ideaal voor in de zomer!
  • Neem slaapzakken mee. Al is het maar voor de zekerheid. De ene keer moet je extra beddengoed reserveren en de andere keer moet je het zelf meenemen. Ook als je ’s nachts reist zijn deze ideaal voor in de auto of voor als je kind een ongelukje heeft gehad en het beddengoed nat is en niet op tijd weer droog.
  • Ook als je overal een handdoekenpakket hebt gereserveerd, neem handdoeken mee, voor een verkoelende duik onderweg (samen met zwemkleding) maar ook bijvoorbeeld om op te hangen voor het raam. Scheelt in de warmte die de auto binnenkomt en zorgt voor een donkere ruimte zodat de kinderen makkelijker slapen.
  • Lange usb-kabels en gesplitte usb-autolader zijn ideaal, niet alleen voor telefoons maar ook om de tablets van de kinderen op de achterbank op te laden.
  • Ook een autobingo of uitgeprinte route als de kinderen kunnen lezen is handig zodat je de kinderen echt betrekt bij de reis.

Tot slot; zorg altijd voor een veilige auto en check vooraf wat je mee moet nemen in welk land en wat de maximumsnelheden zijn. Check ook even de pechhulp en reisverzekering. Je wilt niet tussen wal en schip vallen!

Lees ook; Vaak vergeten op vakantie

Heb jij wel eens een roadtrip gemaakt met kinderen?

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.