In Juni staat Rotterdam in het teken van de Rotterdamse Daken Dagen, een jaarlijks terugkerend festival waarbij je deze moderne stad van een andere kant kan zien. Zo kom je op plekken waar je anders niet snel zal komen en het uitzicht is ook zeker de moeite waard. Ik had er wel eens van gehoord, maar we zijn er nog nooit geweest.
Dit jaar pakken ze echter nog groter uit dan normaal met de Rotterdam Rooftop Walk; gedurende een maand kun je de oversteek maken van het dak van het WTC naar de Bijenkorf. Dat wilden wij natuurlijk wel zelf ervaren!
Rotterdam Rooftop Walk
De Rotterdam Rooftop Walk is onderdeel van de Rotterdamse Daken Dagen; van 26 mei tot en met 24 juni vind je op de Coolsingel een indrukwekkende luchtbrug die het dak van het WTC verbindt met de Bijenkorf. De tijdelijke installatie is een initiatief van Rotterdamse Dakendagen en werd ontworpen in samenwerking met MVRDV. De brug is gemaakt van steigerbuizen en wordt aan beide kanten ondersteund door twee enorme pilaren.
Het idee hiervoor is ontstaan als speciaal evenement voor tijdens het Eurovisie Songfestival dat vorig jaar in Nederland werd gehouden, vanwege corona kon het destijds niet doorgaan. Gelukkig ligt dat dit jaar anders en was het toch mogelijk.
Trappen lopen
Je begint de wandeling op het beursplein; vanaf de metrohalte Beurs loop je naar boven richting het WTC. Als je de oranje stippen volgt kom je vanzelf bij de toegangspoort aan, daar wordt het tijdsslot gecontroleerd voor je bezoek. Je komt echt alleen binnen dit tijdsslot naar binnen, voor ons waren een paar dames die te vroeg waren.
Na de eerste twee trappen kom je op het eerste dak waar de kaartjes worden gescand en gecontroleerd op tijdsslot. Je bent dan al op de helft van de trappen.
Daarna kan het echte trappen lopen beginnen. Heel eerlijk, vooraf zag ik er toch wel een beetje tegenop toen ik de luchtbrug had gezien, want het leek best hoog. Niet zozeer vanwege de oversteek zelf, maar wel vanwege de hoogte en het aantal traptreden namelijk 144 om naar boven te komen. In totaal zijn er 400 traptreden. Maar doordat je niet in 1x omhoog loopt, maar er ook af en toe horizontale stukken tussen zitten valt dat enorm mee. ‘Verdwalen’ is niet mogelijk; je hoeft alleen het oranje tapijt te volgen.
Dak van het WTC
Na de eerste trappen kom je op het dak van het WTC, vanaf boven zie je goed dat er maar liefst 21.000 ronde ramen in het dak verwerkt zitten. Op andere daken zijn er zonnecollectoren aangebracht en op het dak waar je zelf rondloopt is een groen dak aangebracht. Op informatieborden kom je meer te weten over hoe deze daken zo functioneel gebruikt kunnen worden.
Luchtbrug
Daarna is het tijd voor de daadwerkelijke oversteek over de Coolsingel. De brug is 60 meter lang en 28,5 meter hoog. De brug is niet heel breed en overal staan mensen om naar het uitzicht te kijken of foto’s te maken. Soms moet je dus even wachten voordat je verder kan lopen. Of je geniet zelf ook even van het uitzicht. Het loopt verder wel aardig door.
Ondanks de hoogte, had ik geen last van hoogtevrees, maar daar heb ik zelf voornamelijk last van bij glazen vloeren en wanden en dat is hier niet van toepassing. Wel goed om te weten is dat de brug licht kan bewegen door de wind, dat hoort zo omdat als de brug te stijf zou zijn ipv meebewegen, hij om kan vallen.
Goed om te weten; als je eenmaal over de brug heen bent kun je niet meer terug, er staat hier ook een medewerker / vrijwilliger om dit te voorkomen.
Dak van het Bijenkorf
Aan de andere kant van de brug vind je het dak van de Bijenkorf, met meerdere patio’s waarvan een aantal te bezoeken zijn en er ook een toegankelijk is voor het personeel van de Bijenkorf. Ook op dit dak kom je meer te weten over het potentieel van daken.
Als eerste vallen de vrolijk gekleurde tulpen op; deze draaien in de wind. Naast dat ze er leuk uitzien, functioneren deze als windmolens. Maar ipv met lange wieken staan deze rechtop. Iets verderop vind je een slimme regenton die is gemaakt met een 3D-printer. Een ander idee zijn de landingsvelden voor bezorgdrones die in de toekomst moeten voorkomen dat de stad vol raakt met bezorgauto’s.
Heb je wat dorst gekregen of ben je toe aan een ijsje, dan vind je hier een kleine bar waar je wat kan eten of drinken. Er zijn geen tafeltjes en stoelen, wel een terrasje waar je even relaxed op de grond kan zitten.
Er is ook aandacht voor kunst; daarvoor wordt er samengewerkt met diverse musea zoals het Boijmans van Beuningen kunstmuseum dat nu tijdelijk gesloten is. Op het dak vind je een aantal kunstwerken zoals een dame waarbij zoonlief doodleuk tegen zijn zus zei: “Kijk maar goed, zo zie jij er straks ook uit.” Of een glazen persoon die ondersteboven op zijn hoofd staat. Ook is er een kunstenaar geweest die een kunstwerk heeft gemaakt van regenafvoerpijpen.
Depot Boijmans van Beuningen met rooftop
Parkeergarage
Na een tweede brug kom je terecht op de bovenste verdieping van de parkeergarage bij de Bijenkorf. Deze is afgesloten voor bezoekers en auto’s. Op dit dak is een voedselbos ingericht, naar voorbeelden zoals in Amsterdam en Utrecht. Er staan voorbeelden van tiny houses waarin geslapen kan worden terwijl er op het dak geleefd wordt. Ook de moestuinen ontbreken hier niet. Grappig is de auto met een boom die aan de achterkant uit de auto groeit.
Op de hoek is er een uitkijkpunt aangelegd waarvandaan je het dak van de winkels aan de Lijnbaan kan zien. Bijzonder aan deze daken is dat de bovenkant beschilderd is, ook de buizen en de airco zijn meegenomen. Weer eens wat anders dan street art aan de zijkant van een gebouw.
Je eindigt de wandeling met een aantal zuilen waarop je kunt aangeven wat jouw wensen / verwachtingen zijn aan een dak en waar je voorkeur naar uit gaat. Zoals energie, groenvoorziening of ter recreatie. Vanaf hier is het een lange trap naar beneden langs de parkeergarage. Op deze trap had ik aan een kant wel licht last van hoogtevrees, door te wisselen naar de kant langs de muur was dat over.
Als je beneden bent kun je de oranje stippen volgen terug naar de Koopgoot en de metro bij de Beurs. Of als je toch hier bent kun je even winkelen of op een terrasje gaan zitten om wat te eten of drinken. Zelf hebben we een ijsje gehaald.
Daarna nog een bezoekje gebracht aan het Depot van Boijmans van Beuningen. Het museum zelf is gesloten vanwege herinrichting, maar het depot waar de kunstwerken staan opgeslagen is geopend. Hier zijn we ook al eerder geweest tijdens corona om te spelen met het lichtkunstwerk en het bijzondere spiegelende gebouw te bekijken. Nu was het depot wel geopend (gratis toegang met museumjaarkaart) en kun je met de lift naar de 6e verdieping waar je ook een dakterras vind en je helemaal rond kan lopen.
Handig om te weten
Vooraf moet je een kaartje kopen en een tijdsslot van een kwartier reserveren, als je dit nog niet hebt gedaan kan je dat ook ter plekke door een qr-code te scannen die je naar de bestelsite brengt. Je betaalt alleen kaartjes voor 16-jarigen en ouder, kinderen mogen gratis mee. Het tijdsslot is alleen het moment van toegang. Je krijgt ongeveer een uur om het dak te bezoeken, maar daar word je verder niet op gecontroleerd. Zelf deden we ruim een half uur, kleine drie kwartier over de wandeling.
Houd er rekening mee dat je maar 1 kind per volwassene mag meenemen. We waren in het weekend ook in Rotterdam, maar toen was ik alleen met twee kinderen en was dit dus niet mogelijk. Vanwege het weer hebben we toen een aantal musea bezocht en zijn we op woensdagmiddag teruggegaan toen het zonnetje scheen en we met zijn vieren konden.
Er waren ook speciale momenten voor mensen in een rolstoel om het dak te bezoeken. Zij konden via de lift van de parkeergarage naar boven en via de bruggen zonder treden de oversteek maken naar het dak van de Bijenkorf tot aan de luchtbrug zelf. Deze zijn echter al uitverkocht, maar komen misschien terug.
Op het dak en de brug kan het flink waaien en is het een stuk frisser dan op de begane grond. Neem dus voor de zekerheid een vest of een jas mee.
Parkeren kan in een van de parkeergarages in de buurt, wij parkeerden bij Interparking Kruiskade. Deze is relatief dichtbij het einde van de wandeling. In het centrum van Rotterdam is het wel altijd druk met rijden en er zijn veel verkeerslichten waardoor je rekening moet houden met extra reistijd. Je kunt ook buiten de stad parkeren en dan met de metro verder reizen.
Meer informatie vind je hier.
Rotterdamse Daken Dagen: Je kan het dak op!
Het Rotterdamse Dakendagen is een jaarlijks festival waarbij Rotterdammers, en bezoekers van de stad welkom zijn op diverse daken in Rotterdam. Dit jaar kun je tijdens het festival 35 daken bezoeken; voor sommigen moet je betalen en aanmelden om te voorkomen dat het te druk wordt, het gratis programma is vrij te bezoeken. Daarnaast zijn er speciale wandel- en fietsroutes, kun je een rondleiding volgen en zijn er speciale evenementen en shows.
Het doel hiervan is om te laten zien hoe je optimaal daken kan benutten in een stedelijke omgeving om zo bij te dragen aan een gezonde, levendige, inclusieve, aantrekkelijke en toekomstbestendige stad. Je kunt dan ervaren hoe je deze ruimte (beter) kunt gebruiken voor verschillende doeleinden. Op deze manier wordt de stad een groot laboratorium waar je inspirerende voorbeelden kunt bezoeken.
Zo vind je boven het Nieuwe Instituut een tweede trap met roze bekleding die je naar het dak brengt van dit museum (ligt naast het Depot van Boijmans van Beuningen). Daar vind je het Podium waar een dj aan het werk was. Vanaf het depot keken we hier van boven af op. Ook hiervoor moet je een kaartje kopen.
Meer informatie vind je hier.
- Vakantiepark De Weerterbergen in Weert, Limburg review - 16 september 2024
- Mainport Hotel Rotterdam review - 14 september 2024
- Landal parken; ervaringen leukste vakantieparken met zwembad - 14 september 2024
Leave a comment