Skip to Content

Rugzak / backpack inpakken (voor vliegreis)

Rugzak / backpack inpakken (voor vliegreis)

Als je op vakantie gaat heb je natuurlijk bagage die je meeneemt, maar, afhankelijk van de bestemming, is een koffer niet altijd even handig en kom je al snel uit bij een rugzak / backpack. Deze zijn er in verschillende maten en vormen, afhankelijk van hoe lang je op reis gaat.

Vroeger heb ik meerdere rondreizen en zelfs kampeerreizen gemaakt waarbij ook een kampeeruitrusting mee moest met het vliegtuig in een backpack; van een korte week tot meerdere weken. Mijn cadeau voor het afstuderen was dan ook een goede stevige rugzak, die ik nu nog steeds heb!

Het fijnste is een backpack met verschillende compartimenten zodat jij je bagage handig kan inrichten, of een backpack die je open kan ritsen zodat je overal bij kan zonder alles er eerst uit te hoeven halen. Maar hoe pak je zo’n rugzak / backpack zo efficiënt mogelijk in? En wat zijn handige inpak trucs?

Voorbereiding

Voordat je begint met inpakken, is het handig om een inpaklijst te maken. Noteer alle essentiële items die je nodig hebt voor je vakantie. Dit helpt je georganiseerd te blijven en voorkomt dat je belangrijke dingen vergeet.

Heb je het echt nodig?

Wees kritisch bij het selecteren van items om in je rugzak te stoppen. Vraag jezelf af of je het echt nodig hebt. Laat overbodige spullen thuis om gewicht en ruimte te besparen. Bekijk ook of spullen voor meerdere functies gebruikt kunnen worden, zodat het scheelt in ruimte en gewicht.

Ga je een lange (wereld)reis maken; ga dan eerst eens een weekend / week weg om te zien wat je allemaal wel echt nodig hebt en gaat gebruiken, zodat je de rest thuis kan laten liggen.

Een getraind persoon kan gedurende een langere periode maximaal 20-25% van zijn lichaamsgewicht dragen in een rugzak.

Kleding

Leg de kleding die je mee wilt nemen klaar voordat je het gaat inpakken; hoeveel je mee wilt nemen is afhankelijk van hoe lang je weg gaat. Probeer zo licht mogelijk te reizen; dus neem zo min mogelijk mee.

Het beste kun je in laagjes werken; dus shirtjes met een vest / trui voor als het frisser wordt. In plaats van afzonderlijk lange en korte broeken mee te nemen kun je ook afritsbroeken meenemen. Een luchtig jurkje doet het ook altijd wel goed.

Houd er ook rekening mee dat je kleding meeneemt die niet snel gaat kreuken, of vies wordt / vlekken laat zien (zoals lichte kleding) zodat je het makkelijk nog een dag kan dragen.

Als je gaat inpakken kun je het beste de kleding oprollen in plaats van opvouwen en proppen om de ruimte zo efficiënt mogelijk te gebruiken, en te voorkomen dat het gaat kreuken. Dit wordt ook wel de rangerrolltechniek genoemd. Dit zorgt ervoor dat je de ruimte optimaler gebruikt, en je ook makkelijke overzicht houdt en alles overhoop moet halen om datgene te pakken wat je nodig hebt. Nog steeds gebruik ik deze methode voor in de lades van mijn kledingkast. 😉

Mocht je dat handig vinden kun je de kleding opbergen in packing cubes / bagage organizers die je al goedkoop bij de HEMA kan halen. Dit scheelt in ieder geval al voor kleine items zoals sokken en ondergoed, om te voorkomen dat dit door je rugzak gaat zwerven.

  • Neem ook een klein zakje mee, voor de vieze was.
  • Drysacks houden je spullen droog en zijn tot kleine verpakkingen op te rollen

Kleding die je overdag nodig zou kunnen hebben zoals een regenkleding of jas, kun je het beste apart houden en bovenin of aan de zijkant bewaren.

Schoenen

Neem je extra schoenen mee zoals slippers of bergschoenen, kan het handig zijn om een showercap mee te nemen, daar kun je de schoenen in stoppen zodat ze de rest niet vies maken.

Toiletartikelen

Ook hierbij is efficiëntie key; zorg dat je alleen meeneemt wat je echt gaat gebruiken, en niet eventueel mogelijk kan hebben.

In plaats van grote verpakkingen kun je speciale reisflesjes kopen voor bijvoorbeeld de shampoo of zonnebrand. Dit kan heel veel schelen in gewicht. Ook tandpasta en deodorant kun je in klein reisformaat kopen. En heb je de make-up wel echt nodig?

Pak de toiletartikelen zoals shampoo in een waterdichte / ziplock zak zodat mocht dit gaat lekken in het vliegtuig vanwege de druk, of doordat de dop er niet goed op zit, niet alles vies wordt. Zo is bij mij ooit eens een fles antimuggenspray ‘geknald’ en voorkwam de zak dat de geur overal in was gaan zitten.

Handdoeken zijn van die micro-vezeldoeken, nemen niet zoveel ruimte in beslag.

Inpakken

Volgorde inpakken

Rugzak / backpack inpakken (voor vliegreis) - Reisliefde

Als je gaat inpakken is de volgorde ook relevant; door bijvoorbeeld rekening te houden met het zwaartepunt zal de rugzak comfortabeler aanvoelen en kun je er langer mee lopen.

Begin met het ondervak van de rugzak, hier kun je de minst gebruikte items zoals een jas of een slaapzak in opbergen. Als dit veel ruimte in neemt kan een compressiezak helpen om zoveel mogelijk lucht te vermijden. Als er nog ruimte over is, kun je hier ook wat losse items zoals reservekleding of toiletartikelen toevoegen.

Plaats de zwaarste voorwerpen in het midden van de rugzak, direct tegen je rug aan. Deze items heb je niet direct nodig. Denk hierbij aan schoenen of een toilettas. Door ze dicht bij je rug te plaatsen, zorg je voor een ideaal zwaartepunt boven je heupen.

Voor fragiele voorwerpen zoals een camera is het raadzaam om ze in het midden van de rugzak te plaatsen en ze te omringen met kleinere, lichtere en zachtere items. Je kunt ze ook in kleding wikkelen om extra bescherming te bieden. Of je bewaart deze in een aparte ’techbag’.

Kleinere spullen kunnen veilig worden opgeborgen in het compartiment in de deksel waar ze snel toegankelijk zijn. Dit zijn spullen die je onderweg nodig hebt, zoals snacks, een gps-apparaat, regenjas, zonnebrand of zonnebril en de EHBO-kit. Stop hier geen al te zware voorwerpen in, anders komt het zwaartepunt van de rugzak te hoog te liggen.

Praktische tips

Spullen zoals een paspoort, portemonnee, ehbo-kit, snacks of een regenhoes wil je direct bij de hand houden. Het is aan te raden om deze op te bergen in het bovenvak zodat deze spullen altijd binnen handbereik zijn. Sommige rugzakken hebben ook een vakje in de heupgordel hiervoor.

Veel backpacks hebben ook een extra vakje in het rugpand waar je belangrijke spullen zoals geld, je pinpas en paspoort veilig in kunt opbergen.

Harde voorwerpen zoals waterflessen kunnen worden opgeborgen in zijzakken of onder de riemen aan de buitenkant van de rugzak. Dit minimaliseert ongemak tijdens het dragen van de rugzak. Zorg er wel voor dat het gewicht evenredig wordt verdeeld en de rugzak niet te breed wordt.

Zorg er voor dat je alle ruimte opvult, en er geen holle ruimtes ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan sokken in je schoenen.

Neem je eten en drinken mee; zorg er voor dat deze goed opgeborgen wordt zodat er geen kruimels door de tas gaan zwerven of er ongedierte bij kan. Het beste kan je dit afzonderlijk van de rest van je bagage opbergen.

Om te voorkomen dat je ergens aan blijft hangen, kwijtraakt, of te voorkomen dat het nat wordt door de regen, is het verstandig zo min mogelijk aan de buitenkant van de rugzak te bevestigen.

Iedere gram telt. Pak daarom geen onnodige spullen in en kies indien mogelijk voor lichtgewicht items.

Geef alles in je tas een vaste plek. Zo kun je snel ergens bij als je iets nodig hebt, zonder de hele tas overhoop te hoeven halen.

Afstellen

Als je de rugzak gaat gebruiken; zorg dan ook dat je alle banden goed hebt afgesteld zodat je deze zo comfortabel mogelijk kan dragen. Je begint van beneden naar boven; dus heup, schouder en tot slot borst.

  • Je heupen (en niet je rug of schouders) dragen het zwaarste gewicht; daarom begin je met de heupband. Deze moet goed strak zitten.
  • Vervolgens stel je de schouderbanden in; zorg dat je goed rechtop staat en deze netjes aansluiten. De loadlifters moeten in een hoek van ongeveer 45 graden staan om te voorkomen dat je naar achteren gaat hellen door het gewicht.
  • Tot slot sluit je de borstband, halverwege de schouderbanden. Deze moet niets te strak om te zorgen dat het gewicht op de heupen blijft zitten.

Flight bag

Een flight bag is ook een must; dit is een speciale hoes voor als je met bus of het vliegtuig reist en je backpack in het laadruim verdwijnt. Zo’n hoes beschermt niet alleen tegen viezigheid en regen, maar ook de banden en gespen voor ergens vast raken.

Een flightbag voorkomt dat je op het vliegveld je rugzak in moet laten sealen (en levert eventueel nog extra ruimte op). Mocht je dat prettig vinden, kun je hier vaak ook een slotje aan hangen.

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.