Skip to Content

Ruska; indian summer in Lapland

Ruska; indian summer in Lapland

Herfstkleuren in de bossen © Tarvainen

Heb je wel eens van Ruska gehoord? Deze bijzondere periode in de herfst geeft Lapland een schitterend landschap. Een perfect moment om het Hoge Noorden te bezoeken dus. De Ruska duurt ongeveer van eind augustus tot begin november. Dankzij de overgang van de zomer naar de winter krijgt de natuur allerlei kleuren, terwijl de temperatuur nog aangenaam is.

Veel Finnen uit het zuiden kiezen er dan ook voor om het noorden te bezoeken rond deze tijd. En daar hebben ze natuurlijk genoeg redenen voor. Naast dat de natuur in deze periode schitterend is, zijn er ook nog veel andere voordelen aan de Ruska. Zo is het mogelijk om op een unieke manier het noorderlicht te zien. Voigt Travel deelt de leukste tips en vertelt je waarom je juist tijdens de Ruska naar Lapland zou moeten reizen.

Noorderlicht zonder een dik pak sneeuw

Ruska; indian summer in Lapland - Reisliefde
Noorderlicht © Kauppinen

Eén van de redenen om tijdens de Ruska het Hoge Noorden rondom Rovaniemi te bezoeken, is vanwege het noorderlicht. Zodra de zon weer onder de horizon zakt, komt het natuurfenomeen tevoorschijn. Bij de poolcirkel in Zweeds en Fins Lapland heb je ongeveer vanaf 20 augustus al een goede kans om dit te bewonderen. Meer richting het Noorden zal het begin september van start gaan.

Er zijn veel voordelen aan het spotten van het noorderlicht tijdens de Ruska. Zo zijn de temperaturen in deze periode een stuk milder en hoef je niet door een dik pak sneeuw te ploegen. Voor de koukleumers onder ons is dit al helemaal perfect. Het kan gerust nog 10 graden Celsius zijn, waardoor je niet meerdere lagen thermokleding aan hoeft te trekken voor je naar buiten rent.

Verder zijn de meren en wateren nog niet bevroren. Hierdoor krijg je eigenlijk twee keer het noorderlicht in één keer; zowel in de lucht, als in de reflectie van het water. Dit is een uniek gezicht dat je nooit meer zult vergeten en het levert heel gave foto’s op. Daarover gesproken, de Ruska is ook nog eens een beter moment om te fotograferen. Dit komt doordat er nu nog geen ijsdeeltjes op je cameralens zullen groeien en je batterij het veel langer volhoudt wanneer het niet zo koud is. Handig!

Een bos vol kleuren

Ruska; indian summer in Lapland - Reisliefde
Oulanka National Park © Kauppi

Lapland in de herfst, de bossen zijn bijna niet meer groen, maar kleuren oranje, geel en rood. Een echte Indian Summer. Hierdoor voelt het soms net als een sprookje. De Ruska is de perfecte periode om de bossen in te trekken. Het natuurlijke kleurenpalet is op dit moment op z’n mooist en de temperaturen zijn nog aangenaam. Maak een avontuurlijke hike door de ongerepte wouden.

Ondanks dat veel locals tijdens de herfst naar het Noorden afreizen, is het alsnog rustig in de omgeving. Maar hoe gezellig is het dat je na een wandeling samen met hen de marshmallows boven het kampvuur kan maken? De Ruska is ook een goed moment om het water op te gaan tijdens het suppen of kanoën. Het water is namelijk nog lekker warm van de zomer.

Leuk én praktisch

Ruska; indian summer in Lapland - Reisliefde
Kanoën © Anna Muotka

Naast dat het simpelweg heel leuk is om tijdens de Ruska naar Scandinavië te reizen, zijn er ook een aantal praktische voordelen. Zo zijn er bijna geen muggen meer, omdat de temperaturen al wat lager liggen dan een paar weken ervoor. Je kunt nu makkelijk een tijd op een steiger relaxen zonder gestoken te worden.

Ook is het fijn dat de eindeloze zomerdagen voorbij zijn en het in de nacht weer donker wordt. Hierdoor slaap je vaak een stuk beter. Ten slotte heb je in september al kans om de eerste sneeuwvlokken van het jaar langs te zien komen, zonder dat het dus zo ijzig koud is. De sneeuw zal niet lang blijven liggen, maar toch is het heel bijzonder om te zien.

De Ruska bezoeken

Ben je enthousiast geworden en wil je graag tijdens de Ruska richting het Hoge Noorden? Bij Voigt Travel ontdek je de leukste reizen in dit herfstseizoen. Tijdens de Ruska en noorderlichtavontuur Ruka ontdek je in 8 dagen alles wat Lapland te bieden heeft.

Je doet dan ook activiteiten die je normaal alleen in de winter, of juist alleen in de zomer kan doen. Zo maak je overdag een mountainbiketocht, terwijl je ‘s avonds een noorderlichtwandeling doet en in een glazen iglo slaapt. Ook kun je gratis gebruik maken van kano’s, roeiboten en SUP-planken. Wij zouden het wel weten!

Overnachten in Lapland

Arctic Light Hotel – Rovaniemi

Het Arctic Light Hotel is een stijlvol en modern hotel gelegen in het hart van Rovaniemi, Finland. Het biedt een unieke mix van design, comfort en Laplandse cultuur. Het hotel beschikt over een restaurant, een sauna en een fitnessruimte. Daarnaast biedt het hotel ook activiteiten aan zoals husky-sleeën, sneeuwscootertochten en rendiersafari’s.

Meer informatie vind je hier.

Santa’s Igloos Arctic Circle – Rovaniemi

Santa’s Igloos Arctic Circle biedt een unieke ervaring in het hart van Lapland, Finland. Het hotel beschikt over luxe iglo’s met panoramische ramen, waardoor gasten het noorderlicht en de sterrenhemel vanuit hun eigen bed kunnen bewonderen. Het hotel heeft ook een sauna en een restaurant waar traditionele Laplandse gerechten worden geserveerd.

Meer informatie vind je hier.

Kakslauttanen Arctic Resort – Saariselkä

Kakslauttanen Arctic Resort biedt een breed scala aan accommodaties, waaronder glazen iglo’s en traditionele houten hutten. Het hotel ligt in Saariselkä, Finland en biedt activiteiten zoals husky-safari’s, sneeuwscootertochten en langlaufen. Gasten kunnen ook ontspannen in de sauna van het hotel en genieten van het uitzicht op het omliggende landschap.

Meer informatie vind je hier.

Levi Hotel Spa – Levi

Levi Hotel Spa is een modern hotel gelegen in het skigebied Levi, Finland. Het hotel beschikt over een spa met zwembaden, sauna’s en een fitnessruimte. Gasten kunnen ook genieten van het restaurant van het hotel, dat lokale gerechten serveert. In de winter biedt het hotel activiteiten aan zoals skiën en sneeuwscootertochten.

Meer informatie vind je hier.

SnowCastle of Kemi – Kemi

Het SnowCastle of Kemi is een uniek hotel dat elk jaar wordt gebouwd van sneeuw en ijs. Het hotel beschikt over kamers met sneeuwbedden en ijssculpturen, evenals verwarmde iglo’s voor gasten die op zoek zijn naar meer comfort. Het hotel heeft ook een restaurant dat lokale gerechten serveert en activiteiten zoals sneeuwschoenwandelen en ijsvissen.

Meer informatie vind je hier.

Redactie Reis-liefde
Laatste berichten van Redactie Reis-liefde (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.