Skip to Content

Saba; bezienswaardigheden en activiteiten

Saba; bezienswaardigheden en activiteiten

Saba, een prachtig divers eiland in het Caribisch gebied waar men ook wel het hoogste punt van het Nederlandse Koninkrijk vindt. Tot heden heeft Saba niet in de schijn van de massatoerist gestaan, waardoor het de lieflijke bijnaam “The Unspoiled Queen” heeft gekregen.

Natuur-, avontuur- en cultuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen op dit prachtige eiland van 13 km2. Van een klimtocht door de flora en fauna, een duik naar het kleurrijke koraal of een ontmoeting met de gastvrije locals. Per 1 mei zijn er geen inreisvoorwaarden meer van toepassing. Om het eiland te bezoeken is een negatieve test of mondkapje niet langer nodig – Saba is open en heet je welkom!

Saba

“The Unspoiled Queen” Saba, het kleinste eiland van de Nederlandse Cariben maar het unieke aanbod overstijgt haar omvang. Dit tropische bos van 13 km2 is één van de meest onderscheidende plekken op aarde en stijgt zo’n 900 meter boven de zee uit. Met iets meer dan 1.800 inwoners bestaat Saba uit The Bottom, Windwardside, St. John’s en Zion’s Hill.

Men vindt er een uitzonderlijke mix van een unieke biodiversiteit en charmante Sabaanse huisjes en gebouwen – van intieme boetiekhotels, tot luxe villa’s en charmante cottages – Saba is het gastvrije en vriendelijke paradijs voor reizigers die verlangen naar vrede, rust en pure schoonheid. Fijnproevers kunnen genieten van de lokale gastronomie, variërend van casual tot stijlvol.

Daarnaast is Saba wereldberoemd om haar duik- en wandelpaden, evenals diepzeevissen en snorkelen. Saba is via de lucht en over zee te bereiken vanaf het naburige eiland St. Maarten.

Een tropisch avontuur

Saba; bezienswaardigheden en activiteiten - Reis-liefde.nl

Vanaf St. Maarten reis je per ferry of vliegtuig naar Saba waarbij de reis an sich al een avontuur is, zeker als je met het vliegtuig gaat. Saba beschikt namelijk over de kortste commerciële landingsbaan ter wereld! Dit zorgt voor een spectaculaire (maar veilige) start van je bezoek.

Eenmaal op het eiland bevind je je in een groene oase van jungle en te midden van de bloeiende flora en fauna. Trek dus meteen de wandelschoenen uit de koffer en maak je klaar voor een hike op Mount Scenery. Dit is de 877 meter hoge slapende vulkaan die het eiland domineert. De uitzichten zijn er fenomenaal, zoals de naam misschien al doet vermoeden.

Rijke biodiversiteit

Saba; bezienswaardigheden en activiteiten - Reis-liefde.nl

Mede dankzij de vulkanische oorsprong van het eiland en de 5 verschillende ecosystemen waar het over beschikt, is er zowel boven als onder water een hoop te ontdekken. In de zee rondom Saba vind je een uniek maritiem ecosysteem, dat bekend staat om de biodiversiteit van het zeeleven en wordt erkend als één van ‘s werelds mooiste marineparken en duiklocaties.

Het eiland organiseert jaarlijks het “Sea & Learn” event in oktober om de lokale bevolking en gasten mee te nemen in deze rijke biodiversiteit. Elk jaar heeft een thema en worden er verschillende veldprojecten, lezingen en discussies georganiseerd om aan deel te nemen. Denk aan het bouwen van een onderwaterrobot, veilig duiken met haaien en schildpadden en voor echte avonturiers; een nachtelijk bioluminescentie-snorkel-avontuur!

Authentiek Saba

Saba; bezienswaardigheden en activiteiten - Reis-liefde.nl

Het eiland Saba herken je in de lucht al door de karakteristieke dorpjes met witte huisjes en rode daken. De beste manier om kennis te maken met de lokale cultuur, is door de twee unieke Sabaanse specialiteiten te ervaren: Saba Spice en Saba Lace. Saba Spice is een lokaal geproduceerd drankje op basis van rum met een mix van kruiden en specerijen en Saba Lace is het handwerk dat de vrouwen van Saba al decennialang maken. Breng zeker een bezoek aan de wekelijkse bijeenkomst van de ‘Lace Ladies’ als je wilt zien hoe de dames te werk gaan.

De ideale dagtrip

Omdat Saba makkelijk en snel te bereiken is vanaf St. Maarten en St. Eustatius, leent het eiland zich ook perfect voor een dagtrip. Voor een dagtrip naar Saba is er geen COVID-test of online gezondheidsformulier meer nodig. Ga tijdens een bezoek op pad en wandel de Cloud Forest Hike naar de top van Mount Scenery of ontdek de onderwaterwereld en bezoek verschillende gebieden om te duiken.

Meer geïnteresseerd in culturele activiteiten? Neem deel aan één van de creatieve en artistieke workshops, georganiseerd en begeleid door de locals van Saba. Van sieraden maken en glas, tot het tie-dyen van textiel. Creativiteit is iets waar de bevolking mee geboren wordt!

Meer informatie vind je hier.

Redactie Reis-liefde

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.