Skip to Content

Safari park Kosta Zweden & Lodge

Safari park Kosta Zweden & Lodge

Op safari in Kosta Zweden? Misschien niet het eerste land waar je aan denkt bij safari, maar absoluut een aanrader! Een safari compleet met boottocht op het water, of op land met een gids op jacht naar de wilde dieren en overnachting in een lodge compleet met zwembad en whirlpool om te ontspannen?

Om ’s avonds te genieten van een heerlijk wild diner van ‘eigen’ vlees of op pad om kreeftjes te vangen. Je kan er zelfs voor kiezen om in een tipi te verblijven in het midden van de natuur, maar wel met de nodige voorzieningen, om echt even optimaal de natuur te beleven! Volgens de kinderen was dit toch wel één van de leukste dingen tijdens onze zomervakantie in Småland, Zweden.

Kreeftjes vissen

Safari park Kosta Zweden & Lodge - Reisliefde
Safari park Kosta Zweden & Lodge - Reisliefde
Safari park Kosta Zweden & Lodge - Reisliefde
Safari park Kosta Zweden & Lodge - Reisliefde
Safari park Kosta Zweden & Lodge - Reisliefde

Nadat we hadden ingecheckt bij de lodge werden we ontvangen door onze gids die ons die middag mee het water op zou nemen om te gaan ‘crayfishing’. Oftewel, zoetwaterkreeftjes vangen! Crayfishing is een populaire activiteit hier in Zweden bij jong en oud. Het meer waar we heen zouden gaan is voor een groot deel privé-eigendom, maar regelmatig treft hij hier anderen aan die ook graag komen vissen. Daarnaast was dit meer ook zeer populair om te vissen op snoekbaars vanwege een aantal diepe plekken.

Met het busje werden we naar het meer gereden waar hij achterin de auto zwemvesten vandaan toverde voor zowel de kinderen als onszelf. Daarna gingen de netten en aas aan boord en demonstreerde hij hoe we de netten moesten uitwerpen. Gelukkig dus geen uren zitten wachten tot we iets hadden gevangen, maar netten uitgooien en weer terug aan wal. De kinderen hadden het al snel door.

Wij maakten de netten los, zij deden het aas er in en gooiden ze omstebeurt over boord. Tussendoor verplaatsten we ons zodat de netten ongeveer 15/25 meter uit elkaar kwamen te liggen om zo het meeste te vangen. Aan het net zat een heel lang touwtje met een gele drijver zodat ze makkelijk terug te vinden zijn.

De kinderen vonden dit heel erg indrukwekkend om te doen. Het was ook wel erg lekker om zo even op het water te zitten en te genieten van het uitzicht. Natuurlijk hadden we weer ‘geluk’ en was het net weer droog geworden en zaten we niet net midden in een regenbui op het water. Heel wat anders dan vorig jaar, toen ze ook hier enorm veel last hebben gehad van de droogte. Nog steeds kon je aan de stenen aan de zijkant zien dat het waterlevel gemiddeld 15 tot 25 cm lager staat. Daarom was het ook voorzichtig manoeuvreren vanwege de stenen en rotsen op de bodem van het meer.

Mochten we interesse hebben konden we de om vier uur de volgende ochtend mee om ze weer op te halen 😉 Gedurende de nacht vangen ze namelijk de meeste kreeftjes. Met de kinderen leek ons dat echter iets te vroeg en teveel van het goede. Terug bij Kosta Lodge liet hij de vangst van die ochtend zien die nog in een mand zat die tot grote verbazing van de kinderen nog leefden. En stiekem vonden ze dat ook wel zielig.

Ook was er een grote tank met pomp zodat het water in beweging bleef waarin de kreeftjes van de afgelopen twee dagen zwommen. Die avond kregen we er een aantal vuurrood opgediend bij het avondeten. Zoonlief vond dat wel interessant en deed een poging om ze te ontleden na aanwijzingen van manlief, dochter en ik moesten er echter niets van hebben 😉

Kosta Safari park

Safari park Kosta Zweden & Lodge - Reisliefde
Safari park Kosta Zweden & Lodge - Reisliefde
Safari park Kosta Zweden & Lodge - Reisliefde
Safari park Kosta Zweden & Lodge - Reisliefde
Safari park Kosta Zweden & Lodge - Reisliefde
Safari park Kosta Zweden & Lodge - Reisliefde

De volgende dag gingen we dan ‘echt’ op safari in het Kosta Safari Park. Dit park bestaat pas sinds twee jaar en dat is duidelijk te zien, en ruiken. Het hek en de veranda roken namelijk nog naar vers hout 😉 Bij een aantal locaties zoals de Kosta Lodge kun je een ticket kopen met qr-code die je hier bij de poort kan scannen. Tussen 10.00 en 22.00 uur heb je dan toegang om met de auto het park in te gaan.

De raampjes mogen open, maar het is niet toegestaan om uit de auto te stappen vanwege de bizons, maar ook de wilde zwijnen die net jongen hebben kunnen zeer beschermend zijn. Je kan daarnaast ervoor kiezen om op pad te gaan met een gids in een busje, de schuifdeur blijft dan open zodat je de dieren ook kan voeden! Dit mag alleen onder begeleiding zodat hij weet hoeveel de dieren te eten krijgen. Of met een treintje met open zijkanten. Dit moet je vooraf wel reserveren.

In het park vind je twee soorten herten, de ‘bambi’s’ hebben we er meerdere van gespot, het koningshert was iets meer zoeken, steenbokken, wilde zwijnen, heel veel wilde zwijnen, er waren er maar liefst 180 die in verschillende groepjes leven bij de voedingsstations en een aantal jongen hadden van nog geen week oud, en 5 bizons. Die laatste zijn we helaas niet tegen gekomen en waren wat dieper het bos in. Het terrein is trouwens maar 600 meter breed en 3 km lang zodat je grote kans hebt dat je als je aan de ene kant heen en de andere kant terug rijdt, dieren kan spotten.

De meeste kans om dieren te spotten is als het niet regent, of als het te warm is omdat ze dan schuilen in de bossen. Nu hadden we wel wat miezer maar hebben toch een behoorlijk aantal dieren gezien. Ieder uur krijgen ze te eten en kun je ze dus ook makkelijk vinden. Langs de bosrand is het goed zoeken, zeker bij open velden en soms staan ze gewoon op het midden van de weg 😉 Toen we zelf met de auto nog een rondje maakten zagen we zelfs een vos die heel snel de weg overstak!

Je bent ongeveer een uur kwijt aan een rondje, afhankelijk van hoe lang je overal stil blijft staan om de dieren te bekijken of foto’s te maken. Toen wij er waren hebben we slechts drie andere auto’s gezien, grote kans dus dat je helemaal alleen bent in het park en niet hoeft te wachten op andere auto’s of in een file door het park rijdt 😉 Wat het echt een heel unieke ervaring maakt.

Mocht het toch tegenvallen hoeveel dieren je hebt gezien, geen nood. Het ticket biedt de hele dag toegang. Je kan dus in de ochtend een rondje rijden en dan vlak voor de schemer begint, terugkomen. Het licht is dan ook anders wat het voor fotografen ook heel aantrekkelijk maakt. Krijgen jij, of de kinderen, er geen genoeg van dan is het ook mogelijk om een weekticket te kopen. Als het dan een keer slecht weer is kan je altijd later nog terug.

Meer informatie vind je hier.

Kosta Lodge

Safari park Kosta Zweden & Lodge - Reisliefde
Safari park Kosta Zweden & Lodge - Reisliefde
Safari park Kosta Zweden & Lodge - Reisliefde
Safari park Kosta Zweden & Lodge - Reisliefde
Safari park Kosta Zweden & Lodge - Reisliefde
Safari park Kosta Zweden & Lodge - Reisliefde

Om het safarigevoel helemaal compleet te maken verbleven we in de Kosta Lodge. Rond een meertje staan er diverse stuga’s die je kan huren en er zijn hotelkamers. Wij hadden twee familiekamers aangezien in Zweden de kinderen regelmatig bij hun ouders in bed slapen en er dus maar drie slaapplekken gecreëerd konden worden per kamer. We hadden dus een jongens-, en een meisjeskamer 😉 Bij de receptie werden we heel vriendelijk ontvangen en konden we al om half twee onze kamers in!

Toen we aan kwamen rijden zag zoonlief al meteen de minigolf, dat vinden ze erg leuk dus zijn we tussen de buien door een paar keer naar buiten gegaan 😉 Ook zijn er twee zwembaden te vinden, deze zijn verwarmd tot 28 graden en er zijn ruime omkleedhokjes om je om te kleden. Na de safari doken dochterlief en ik even het bad in. Dat vonden we toch wel iets fris dus doken we de whirlpools in met een heerlijke temperatuur van 38 graden.

Een half uur later was alle vermoeidheid van me afgegleden en was ik weer helemaal zen 😉 Bij het restaurant kun je ook een drankje bestellen of een ijsje om die in één van de luxe zitjes naast het zwembad op te eten. Ook tijdens het avondeten stonden de deuren naar het zwembad nog open en gingen de kinderen tussen de gangen door even met de voetjes in het water. Natuurlijk zaten bij zoonlief zijn voeten achterop zijn billen en kwam hij met een natte broek terug…

Wat echt het vermelden waard is, is het restaurant waar we ’s avonds hebben gegeten. Op het menu stond andere blackrockcooking; dit is een zwarte lavasteen waar je zelf je eigen wild op kan bereiden. Per persoon krijg je een plank met de steen, wild naar keuze, garniment en saus naar keuze en een salade. Het leek ons handig om dit met de kinderen te delen en bestelden er voor hun een aantal bijgerechtjes zoals gefrituurde uienringen, mozarellasticks etc. bij. Dit vlees is afkomstig uit het wildpark en was echt ongelofelijk lekker.

Het valt duidelijk op dat ze hier in Zweden graag met verse ingrediënten koken en je dus echt heel lekker kan eten. Zo kon je duidelijk proeven dat het vers vlees is van dieren die alle vrijheid hebben in het safaripark. Doordat je zelf het vlees bakt kun je zelf bepalen hoe doorbakken je het wilt hebben.

Voor de kinderen weet je dan ook zeker dat het goed doorbakken is. Ze vonden het natuurlijk ook leuk om dat zelf eens te proberen en voor we het wisten ging de helft van ons vlees naar de kinderen. Daarna bestelden we nog een toetje, maar de lavacake bleek toch iets teveel voor mij ook met hulp van zoon ondanks dat ook dit lekker was.

’s Avonds viel het wel op dat de muren behoorlijk dun waren, als de buren hun kamer in gingen kon je ze goed verstaan en ook als ze gingen douchen of met een koffer aan het rollen waren was dat heel hoorbaar. In de ene kamer hoorden we ze om twaalf uur aankomen en vervolgens nog uitgebreid douchen en in de andere kamer stonden ze al om half zeven hun bagage te verslepen… Met een gezin is een eigen stuga dan ook wel iets prettiger, omdat je dan minder last hebt van de andere gasten.

Wel heel fijn was de aanwezigheid van de WiFi, zeker omdat we een paar dagen zonder hebben gedaan kon ik zo toch weer even wat bijwerken. Het nadeel van zzp-er zijn; de mail en opdrachten blijven altijd komen. Ook de kinderen vonden dit ideaal want ze waren toch wel een beetje moe en hangerig en konden zo fijn op de bank hangen om rust te pakken terwijl ze naar Netflix keken ipv Zweedse tekenfilmpjes op de tv.

Meer informatie vind je hier.

Wil je deze rondreis naar Zuid-Zweden zelf ook maken? Plan je reis met de ferry en de Öresundbrug via Scandlines. Ik reisde door de regio’s Skåne en Småland. Meer informatie over je vakantie naar Zweden vind je ook bij Visit Sweden.

Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.