Tijdens een vakantie in Parijs en heb buiten de bekende plekken veel meer bezocht en zo ben ik ook de stad uit geweest. Hierbij geef ik je mijn tips voor een dagje buiten de binnenstad van Parijs namelijk in de wijk Saint Denis. Met onder andere de kathedraal en het stadium.
Saint Denis
In de volkse voorstad Saint Denis staat de beroemde kathedraal, die model stond voor de gotische architectuur in Frankrijk, Meer dan 800 jaar verschillen de twee monumenten die St.-Denis beroemd hebben gemaakt: de kathedraal, een mijlpaal in de ontwikkeling van de gotiek, waarvan de bouw in 1136 begon, en het splinternieuwe Stade de France, het sportstadion waar in 1998 om het wereldkampioenschap voetbal werd gestreden en nu grote sport- en muziekevenementen worden gehouden. Beide gebouwen zijn zo groot dat je ze eigenlijk niet op deze plek verwacht.
St.-Denis, officiële laatste rustplaats van de Franse monarchen sinds 1122, betekent een keerpunt in de geschiedenis van de architectuur. De bekende middeleeuwse legende van de beroemde christelijke martelaar Denis inspireerde Saint Geneviève (de patroonheilige van Parijs) rond 475 tot de bouw van een basiliek. Karel Martel werd hier begraven en zowel zijn zoon Pepijn de Korte als zijn kleinzoon Karel de Grote werden hier gekroond.
Kathedraal van St.-Denis
De abdij van St.-Denis genoot al veel aanzien toen abt Suger de Merovingische basiliek verbeterde door het aanbrengen van gewelven, voor die tijd een zeer vernieuwende ingreep. De bouwers van de latere grote kathedralen (waaronder die in Chartres en Senlis) namen deze abdij als voorbeeld. Helaas werd de kerk ernstig beschadigd tijdens de Revolutie; de meeste schatten bevinden zich nu in het Louvre.
De crypte vertegenwoordigt een boeiende chronologie van de Franse monarchie. Rond 1260 liet koning Lodewijk de Heilige beelden van zijn voorgangers maken, te beginnen in de 7e eeuw. Vanaf de 14e eeuw werden het hart en de ingewanden uit het lichaam van de overleden monarchen verwijderd en in aparte monumenten bijgezet, terwijl de lichamen werden begraven in St.-Denis.
Eeuwenlang werden bijna alle koningen, koninginnen en hun kinderen hier begraven, van Dagobert tot Lodewijk XVIII. De interessantste grafmonumenten zijn die van Dagobert, Hendrik II, Catharina de Medici, Pepijn de Korte, Karel Martel, Lodewijk XII en Frans I.
Vlakbij de kathedraal is nog een mooi park (Parc de la Légion d’Honneur) om lekker te wandelen of te zitten, af te koelen op hete dagen, de kinderen kunnen er spelen en er zijn mooie bomen en bloemperken.
Meer informatie vind je hier.
Musée d’Art et d’Histoire
Het museum werd in 1981 opgericht in een voormalig klooster van de orde der Karmelieten. Het museum heeft een grote collectie objecten die gerelateerd zijn aan de Karmelieten, de Commune van Parijs en de dichter Paul Éluard. Ook beheert het museum alle archeologische vondsten die gevonden zijn rondom en in de Kathedraal van Saint-Denis. In 1982 werd het uitgeroepen tot Europees museum van het jaar.
In 1779 vertrouwde Louise de France, de zevende dochter van Lodewijk XV en karmeliet in Saint-Denis, de wederopbouw van de kapel toe aan Richard Mique, architect van het hof en van de Trianon in Versailles. Dit gebouw, met een koepel, maakt deel uit van een Grieks kruis. Het wordt voorafgegaan door een portiek met vier Ionische zuilen onder een fronton versierd met een Aanbidding der Wijzen.
Het interieur is schitterend. Je ziet reliëfs uit de Karmelieten-iconografie (Transverberation Santa Teresa, episodes uit het leven van de profeet Elia), de caissons van de zuilengang en de koepel zijn een typerend voorbeeld van de Hellenistische overgang naar het neoclassicisme. Van 1895 tot 1993 diende de kapel als een magistraatshof, wat de aanwezigheid van de inscriptie Justice of Peace op het fronton verklaart.
Meer informatie vind je hier.
Stade de France
Eén van de belangrijkste voetbalstadions van Frankrijk. Hier speelt vaak het nationale elftal. Het stadion is te bezoeken met rondleidingen en er is een tentoonstellingsruimte. Verder worden er evenementen georganiseerd, concerten gehouden etc. Uiteraard kun je ook “gewoon” een voetbalwedstrijd bezoeken.
Meer informatie vind je hier.
Overnachten in Parijs
Hier vind je de leukste hotels voor tijdens je stedentrip; van gezellige boetiekhotelletjes tot luxe moderne hotels met strakke kamers. Natuurlijk gaan we ook voor de voordeligste deals.
Hotel Bellepierre
Dit 4-sterrenhotel ligt op een heuvel met uitzicht op de stad Saint-Denis en biedt moderne kamers en suites, een buitenzwembad, een fitnesscentrum, een restaurant en een bar. Het hotel heeft een prachtig uitzicht op de bergen en de oceaan.
Meer informatie vind je hier.
Hotel Mercure Créolia Saint-Denis La Réunion
Dit 4-sterrenhotel ligt in het hart van Saint-Denis en biedt comfortabele kamers en suites, een buitenzwembad, een restaurant, een bar en een fitnessruimte. Het hotel is gunstig gelegen nabij winkels en restaurants.
Meer informatie vind je hier.
Central Hotel
Dit 3-sterrenhotel ligt in het centrum van Saint-Denis en biedt eenvoudige kamers, een restaurant en een bar. Het hotel is gunstig gelegen nabij de winkels en bezienswaardigheden van de stad.
Meer informatie vind je hier.
Tulip Inn Sainte Clotilde La Reunion
Dit 3-sterrenhotel ligt in de voorstad Sainte Clotilde en biedt comfortabele kamers en suites, een buitenzwembad, een restaurant en een bar. Het hotel is gunstig gelegen nabij de luchthaven van Réunion en het zakelijke district van Saint-Denis.
Meer informatie vind je hier.
Hotel Select Ocean Indien
Dit 3-sterrenhotel ligt aan de kust van Saint-Denis en biedt eenvoudige kamers, een restaurant en een bar. Het hotel heeft een prachtig uitzicht op de Indische Oceaan en is gunstig gelegen nabij de winkels en restaurants van de stad.
Meer informatie vind je hier.
- Weimar Goethe; Bezienswaardigheden & Activiteiten - 30 augustus 2024
- Madrid Stedentrip; Bezienswaardigheden & Activiteiten - 10 juli 2024
- Tweede Wereldoorlog; interessante monumenten en musea in Nederland - 1 november 2022
Leave a comment