Skip to Content

Saint-Malo; Bezienswaardigheden & Activiteiten

Saint-Malo; Bezienswaardigheden & Activiteiten

Wanneer je een rondreis door Bretagne maakt, moet je zeker Saint-Malo aandoen. Dit is een oude vestingstad met een prachtige geschiedenis. Wat is er te doen in Saint-Malo met kinderen en wat zijn onze aanraders? Je leest het in dit artikel.

De geschiedenis van Saint-Malo

Saint-Malo is een stad die tot de verbeelding spreekt. Ook voor kinderen valt hier van alles te beleven. In de 17e eeuw was Saint-Malo een belangrijke handelsstad. Maar het was vooral berucht vanwege de kapers.

Zeerovers kregen van de Franse koning kaperbrieven zodat ze handelsschepen mochten aanvallen van landen waarmee Frankrijk in oorlog was. In die tijd was dat altijd wel met het een of andere land en vaak met Engeland. De bekendste zeerover uit Saint-Malo was Dugyay-Trouin. Hij veroverde 300 handelsschepen en 16 marineschepen. Zijn standbeeld staat op de stadsmuren en in het centrum.

De bezienswaardigheden die je niet mag missen met kinderen

Echt genoten van een typisch Frans ontbijt? Dan wordt het tijd om erop uit te gaan. Met kinderen bezoek je andere bezienswaardigheden dan bijvoorbeeld tijdens een romantische citytrip met je geliefde. Wat is leuk om te ontdekken in Saint-Malo wanneer je op vakantie bent met kids? Hieronder een aantal leuke bezienswaardigheden die je met kinderen kunt gaan bezoeken.

De haven van Saint-Malo

Uiteraard ga je met de kinderen meteen naar de haven kijken van deze bijzondere stad. Daar ligt namelijk een replica van het schip van Surcouf, ook dat was een beruchte kaper, die zelfs de titel de koning van de kapers verdiende. Je kan een tochtje maken met dit bijzondere schip. Reserveer dan wel tijdig en online, want wie het eerst komt.. Maar ook van afstand is deze replica de moeite al waard.

Intra-muros

Saint-Malo; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

Het oude gedeelte van Saint-Malo bevindt zich ook letterlijk tussen de muren. Als piratennest moest de stad uiteraard goed verdedigd worden tegen eventuele buitenlandse mogendheden die de kapers wel een lesje zouden willen leren. Aan de prachtige panden in het centrum is te zien dat dit niet is gelukt.

Toch bedriegt de schijn. In de Tweede Wereldoorlog hielpen de muren niet tegen de bombardementen van de geallieerden. Bijna de gehele binnenstad werd verwoest en is gerenoveerd al zou je dat niet denken. Tip: Er gaat ook een treintje door de binnenstad die je langs de mooiste punten in de stad brengt. Ook leuk voor de kids.

Een leuk dorpje om in Bretagne te bezoeken is Rochefort-en-Terre, ook wel het Bloemendorp van Frankrijk genoemd.

Het strand

Het strand van Saint-Malo is niet het mooiste van Frankrijk, maar als het mooi weer is, kun je je hier met de kinderen best vermaken. Het zandstrand begint meteen na de stadswallen. Let wel op dat dit de Atlantische Oceaan is die op het strand slaat. Het verschil tussen eb en vloed is erg groot en de temperatuur van het water is ook in de zomer niet echt geschikt voor een fikse zwempartij. Houd de kinderen dus in de gaten!

Avontuur vanaf het strand

Op het strand kun je het eiland Grand Bé zien liggen. Als het eb is kun je vanaf het strand daar naartoe wandelen. Op het eiland vind je het graf van de bekende schrijver Chateaubriand, afkomstig uit Saint-Malo. Hij is ook de enige die hier begraven ligt. Het is uiteraard een hele belevenis om die tocht te maken omdat de vloed er weer voor zal zorgen dat het eiland onbereikbaar wordt. Laat je goed informeren over de getijden voordat je deze wandeling maakt en zorg voor stevig schoeisel.

De stadswallen van Saint-Malo

Als je de kans krijgt om Saint-Malo te bekijken vanaf zee zul je beslist onder de indruk komen van het uiterlijk van deze vesting, Aan zeezijde zijn de stadsmuren bewaard gebleven over de gehele lengte van 2 kilometer. Ze lopen van het ene bastion naar het andere. Je kunt de de muur helemaal bedwingen.

Hier vandaan heb je een prachtig uitzicht op de oceaan en de binnenstad. Is het te veel gevraagd voor de kinderen om alleen maar van het uitzicht te genieten, dan kun je ze verrassen. Op de muur zit ook een restaurant waar je kan pauzeren om een lekkere pannenkoek of galette te gaan eten. Lekker rustiek met grote houten tafels en banken. Daarna voelt iedereen zich uiteraard echt een kaper bij het uitkijken over de weidse oceaan.

Het Grand Aquarium

Het regent af en toe ook in Saint-Malo, maar ook dan kun je je met kinderen vermaken, in het aquarium. Hier zijn maar liefst 6.000 verschillende soorten zeedieren verzameld van over de gehele wereld. Je ziet hier reuzenkrabben uit Japan, haaien uit tropische wateren maar ook de kleinste bewoners van de zee.

Er zijn bijzondere plekken in dit aquarium, bijvoorbeeld een zaal waar je volledig omringd bent met het glas van aquaria. Ook kun je met de nautibus in principe onder water gaan en de grote vissen op je neer zien kijken. Ook is er de bijzondere ervaring van vissen en zeesterren die aangeraakt mogen worden. Dat zit dus wel goed voor een regenachtige dag.

Musée d’ Histoire

Een museum dat ook kinderen leuk zullen vinden. Hier kun je alles te weten komen over het woeste verleden toen de kapers de baas waren in Saint-Malo. Zij verborgen de geroofde spullen niet in schatkisten, want het grootste deel ging naar de koning. Maar de kapiteins van de kaperschepen werden soms zeer rijk. Ze lieten dan dure huizen bouwen en beschouwden zichzelf als voorname heren. In het museum is er ook veel te vinden over de rol van de stad in de Tweede Wereldoorlog en na de invasie van de Geallieerden.

Le Labyrinthe du Corsaire

Dit doolhof is ideaal om kinderen tot een jaar of 14 zich helemaal te laten uitleven. Het heeft speeltoestellen en er zijn allerlei opdrachten om uit te voeren. Uiteraard is ook hier het thema ‘kapers’ overal terug te vinden.

Saint-Malo is een toeristische attractie waar zowel Fransen als buitenlanders op af komen. In het hoogseizoen is het er altijd er druk. Het is dan verstandig om vooraf kaartjes te reserveren voor bezienswaardigheden waar je voor moet betalen. In het oude centrum zijn er diverse plaatsen waar je lekker kunt eten of iets kunt drinken. In het nieuwere gedeelte van de stad zit ook horeca en vaak is het daar minder druk en beduidend goedkoper.

Overnachten in Saint-Malo met kinderen

Of je nu op zoek bent naar een fijn hotel, een vakantiehuis of gite om met kinderen te overnachten maar dan wel met de nodige privacy. Of ben je meer van het kamperen en ben je op zoek naar een kampeerplek voor je camper, caravan of tent. Of zoek je een huuraccommodatie al dan niet op doorreis naar het zuiden. Je hebt hier alle keuze.

Hôtel Le Nouveau Monde

Dit 4-sterrenhotel ligt aan het strand van Saint-Malo en biedt comfortabele kamers met uitzicht op zee, gratis WiFi en een minibar. Het hotel heeft ook een binnenzwembad, een spa en een restaurant.

Meer informatie vind je hier.

Hôtel de l’Univers

Dit historische 4-sterrenhotel ligt in het hart van Saint-Malo en biedt elegante kamers met gratis WiFi en een minibar. Het hotel heeft ook een restaurant en een bar.

Meer informatie vind je hier.

La Maison des Armateurs

Dit charmante 4-sterrenhotel ligt in het historische centrum van Saint-Malo en biedt individueel ingerichte kamers met gratis WiFi en een minibar. Het hotel heeft ook een spa en een restaurant.

Meer informatie vind je hier.

Hotel Oceania Saint Malo

Dit moderne 4-sterrenhotel ligt op loopafstand van het strand en de oude stadsmuren van Saint-Malo en biedt comfortabele kamers met gratis WiFi en een minibar. Het hotel heeft ook een binnenzwembad en een fitnesscentrum.

Meer informatie vind je hier.

Grand Hôtel des Thermes: Dit luxe 5-sterrenhotel ligt aan de kust van Saint-Malo en biedt elegante kamers met gratis WiFi en een minibar. Het hotel heeft ook een spa en een restaurant. Boek hier: https://www.booking.com/hotel/fr/grand-hotel-des-thermes.nl.html

Meer informatie vind je hier.

Redactie Reis-liefde
Laatste berichten van Redactie Reis-liefde (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.