Skip to Content

Salzburgerland; bezienswaardigheden & activiteiten

Salzburgerland; bezienswaardigheden & activiteiten

In de omgeving van Salzburg in Oostenrijk vind je het Salzburgerland, een prachtige streek waar niet voor niets The Sound of Music is opgenomen en je in het dal kan genieten van de groene alpenweides. Maar ook in de bergen is meer dan genoeg te beleven, ook in de zomer! En wat dacht je dan van de meren met prachtige stadjes zoals Hallstatt, beroemd geworden vanwege Frozen? T

oen onze oudste een jaar was zijn we hier al eens geweest, en later hebben we het gecombineerd met een vakantie in Karinthië iets meer in het zuiden. Echter; de tips hieronder zijn echter slechts een fractie van wat hier allemaal nog meer te zien en doen is.

Salzburg

Salzburgerland; bezienswaardigheden & activiteiten - Reisliefde

Salzburg ligt in het noorden van Oostenrijk op een paar kilometer afstand van de Duitse grens. Salzburg is bekend geworden als de geboortestad van Mozart, vandaar ook de Mozart kugeln (chocolade) en als decor voor de film de Sound of Music. Een bezoek aan Salzburg is ideaal als stedentrip voor een paar dagen, of als een dagje uit als je in de omgeving bent. Salzburg wordt door midden gesplitst door de rivier de Salzach en is relatief vlak. Aan een kant vind je een heuvel met daarop het kasteel Hohensalzburg.

Bekende bezienswaardigheden in Salzburg zijn:

 • De benedictijnerabdij St. Peter, deze werd in 696 gesticht en is het oudste klooster van Oostenrijk. Ook vind je hier de oudste bibliotheek van het land.
 • De Dom van Salzburg; de Romaanse Dom uit 774 die voorheen op deze plek stond brandde af aan het einde van de 16e eeuw en werd vervangen door de huidige barokke kerk.
 • De vesting Hohensalzburg bestaat uit verschillende gebouwen, musea en torens met een muur daarom heen. De bouw begon in 1077.
 • Aan de Getreidegasse vind je het geboortehuis van Mozart dat nu dienst doet als museum.
 • In 1606 liet aartsbisschop Dietrich het Slot Mirabell bouwen, na een stadsbrand in 1818 werd het in eenvoudige vorm heropgebouwd. Niet alleen het kasteel zelf, maar ook de tuinen die in 1690 werden aangelegd zijn de moeite waard.
 • Met kinderen is het spielzeug museum heerlijk om tussen de gebouwen door even te kunnen spelen.
 • Iets verderop vind je het Haus der Natur & Science Center; voor dit museum moet je zeker wel even de tijd uittrekken maar is zeker de moeite waard. Het is een interactief museum dat varieert van aquaria en dino’s op de begane grond tot en met een tentoonstelling over ruimtereizen. In het Science Center kunnen kinderen zelf proefjes en experimenten doen.
 • Een boottochtje over de Salzach is ook zeker een aanrader.

Lees ook: Salzburg bezienswaardigheden

Schloss Hellbrunn

Salzburgerland; bezienswaardigheden & activiteiten - Reisliefde

Je komt er makkelijk met het openbaar vervoer of de hop-on-hop-offbus. Het is er heerlijk rustig wandelen in het park nadat je het kasteel hebt bezocht. Je kan een rondleiding volgen door het paleis en slotpark. Het paleis zelf vonden we niet zo heel interessant, op de unicorn na. Maar het park is zeker een bezoekje waard, hier vind je onder andere het glazen theehuisje uit The Sound of Music dat hierheen is verplaatst nadat toeristen de originele plek probeerden te bereiken.

Met name een aanrader zijn de zogenaamde wasserspiele; dit is een combinatie van een rondleiding en audiotour. In de 17de eeuw was het een twijfelachtig genoegen om te tafelen met de vorst: op een teken van Marcus Sittikus liet een dienaar een koude waterstraal door de gaten in de bank spuiten waarop zijn gasten zaten. Volgens de regels va het hof mocht men echter pas opstaan, nadat de vorst het einde van de maaltijd had verkondigd. Je kunt hier dus een beetje nat worden… 😉

Aan de voet van de Hellbrunnerberg ligt de dierentuin van Salzburg. Dit is onderdeel van Schloss Hellbrunn. Het is een grote en ruim aangelegde dierentuin met ruim 140 diersoorten verdeeld over 1200 dieren. De dierentuin staat bekend om de witkop- en ganzegier. Ze lopen en vliegen vrij rond. Op de site van de dierentuin vind je actueel nieuws over de dieren, rondleidingen en shows die je kunt bezoeken. De prijs valt reuze mee (zeker in vergelijking met Nederlandse dierentuinen), met de Salzburgcard is de entree zelfs gratis!

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Schloss Hellbrunn Salzburg; Kasteel, tuinen en Salzburg Zoo

Hallstatt

Salzburgerland; bezienswaardigheden & activiteiten - Reisliefde

De schilderachtige architectuur van Hallstatt en de ligging aan het prachtige meer, ingesloten door de hoge bergen is één van de belangrijkste redenen waarom dit dorp zo populair is. Het dorpje is dan ook de inspiratie geweest voor Arendelle in de film Frozen. Als je in Hallstatt bent, verken dan de hoofdstraten en zijstraten. Zo vind je hier mooie bogen en zie je in de verte een waterval. Met een kabeltreintje kun je de bergen in waar je het zoutmijnmuseum vindt en je kan genieten van het uitzicht over het dorp en het meer. Ook vind je hier een aantal ijsgrotten en natuurlijk kun je een boottochtje in een van de traditionele boten maken over het water.

Lees ook: Hallstatt bezienswaardigheden

Kasteel Hohenwerfen

Salzburgerland; bezienswaardigheden & activiteiten - Reisliefde

Burcht Hohenwerfen ligt zo’n 40 km ten zuiden van Salzburg, hoog boven het stadje Werfen. De burcht werd in de 11e eeuw aangelegd en heeft als dusdanig vele jaren dienst gedaan. Pas in de 20e eeuw werd het verkocht en werd het tijdens WO 2 gebruikt als opleidingscentrum voor militaire leiders en vervolgens als politieschool. Pas sinds 1987 is het te bezoeken, en is het een van de populairste bezienswaardigheden van Oostenrijk geworden. Naast een rondje door een kasteel en het museum, is het bijwonen van de roofvogeldemonstratie een absolute aanrader.

Avonturenpark

Waar we in Nederland de speelbossen hebben, zijn er in Oostenrijk zogenaamde avonturenparken. Dit zijn een combinatie van wandelingen en speeltuinen. De meeste zijn gratis te bezoeken, echter om er te komen (bovenop de berg) moet je óf eerst een stevige wandeling afleggen óf met een bergbaan naar boven.

Wagrainis Grafenberg

Wagrainis Grafenberg; kinderwandelroute met speeltuin - Mamaliefde.nl

Een absolute aanrader is de Grafenberg bij Wagrainis, dit schijnt ook een van de grotere avonturenparken te zijn en staat in het teken van de boerderij. Als je boven komt is het alleen al genieten van het uitzicht terwijl je langs een bergmeertje loopt. Tijdens de wandeling kom je langs diverse speeltuinen en speeltoestellen die variëren van een glijbaan de berg af tot een speelboerderij, een kabelbaan maar ook een compleet blotevoetenpad en diverse hangmatten. Bij mooi weer is het lekker spelen in de waterspeeltuin.

Lees ook: Wagrainis Grafenberg wandeling & avonturenspeeltuin

Geisterberg

Voor de Geisterberg ga je ook met een kabellift naar boven, vervolgens is het nog 20 minuten lopen of met een treintje naar boven. Onderweg kom je al langs diverse speeltuinen die je op je route naar beneden allemaal kan bezoeken. Tijdens de wandelroute op de Geisterberg maak je kennis met verschillende soorten geesten en legendarische sprookjesfiguren. Zo doorloop je de 4 geestenwerelden, en maak je kennis met spoken, heksen en ‘Krampussen’. Voor oudere kinderen is het ook mogelijk om hier kennis te maken met de Klettersteig.

Flachau met rodelbaan

Ook Flachau wordt regelmatig geadviseerd als interessant, met name vanwege de Lucky Flitzer alpinecoaster. In het avonturenpark (in het dal) voor jong en oud vind je diverse sport- en spelactiviteiten. Kinderen kunnen zich uitleven op de springkastelen, in de zandbak en met diverse andere speeltoestellen. Voor volwassenen zijn er diverse sporten te beoefenen zoals boogschieten of de segway. Ook is er een groot zwembad aanwezig voor slecht weer.

Kloofwandelingen

Wil je lekker wandelen, maar zitten de kinderen daar niet altijd op te wachten? Dan zijn de kloofwandelingen een echte aanrader. Onderweg is er zoveel te zien en beleven, dat ze het helemaal niet eens doorhebben dat ze aan het wandelen zijn. 😉 Deze kloven zijn ontstaan tijdens de ijstijd door het smeltwater dat hier doorheen is gestroomd en zijn nog steeds erg indrukwekkend.

Liechtensteinklamm

Liechtensteinklamm kloof met waterval in Salzburgerland Oostenrijk - Mamaliefde.nl

De Lichtensteinklamm is niet alleen de mooiste kloof, maar het is ook de langste en diepste kloof in de Alpen. Op sommige plaatsen zijn de rotswanden 300 meter hoog en naar elkaar toe gegroeid dat je de lucht nauwelijks ziet. Het wandelpad in deze kloof bestaat voornamelijk uit houten vlonders en bruggen met steunpilaren van staal. In 2017 is een deel van het pad ingestort en duurde het een paar jaar voor hij weer toegankelijk was. Nu is een instagramwaardige ronde trap onderdeel geworden van de wandeling. Met een buggy is deze zeker niet aan te raden. Aan het einde van de kloof vind je een waterval.

Lees ook: Liechtensteinklamm kloof & waterval

Lammerklamm

De Lammerklamm vind je in Scheffau am Tennengebirge, op ongeveer 40 minuten rijden van Salzburg. Door deze kloof lopen twee wandelpaden, een korte route over houten paden en trappen naar de donkere kloof waar de wanden dicht op elkaar staan. En een tweede pad in het wat bredere gedeelte, hier is het ook een stuk minder hoog. Vlak na het begin van dit pad kun je ook naar het water toe klimmen.

Vorderkaserklamm

Salzburgerland; bezienswaardigheden & activiteiten - Reisliefde

Vlakbij Sankt Marin bei Lofer vind je de Vorderkaserklamm, deze is de kleinste van de drie en 400 meter lang en 80 meter diep. Nog steeds wordt de kloof ieder jaar 6 milimeter breder. Het pad bestaat voor een deel uit een bergpad afgewisseld met houten loopbruggen en trappen, om deze kloof te bezoeken moet je dus aardig klimmen. Bij deze kloof vind je ook een natuurleerpad.

Watervallen

In het Salzburgerland vind je diverse watervallen, de meeste liggen in een kloof en zijn onderdeel van dat bezoek.

Gollinger waterval

Salzburgerland; bezienswaardigheden & activiteiten - Reisliefde

Deze waterval net ten zuiden van Salzburg hebben we nu al twee keer bezocht. Vanaf de parkeerplaats is het wel een stukje lopen naar de ingang, vervolgens loop je vrij snel naar de onderkant van de waterval. Vanaf daar kun je ook naar boven lopen / klimmen (bergschoenen zijn aan te raden, want het pad is zeer oneffen) naar een brug halverwege of helemaal naar boven waar de waterval ontspringt.

Grotten

In de bergen vind je natuurlijk ook diverse grotten. Bij Hallstatt vind je onder andere zoutmijnen en ijsgrotten, maar er zijn ook ‘normale’ grotten te vinden zoals de Lamprechtshohle. Ideaal om bijvoorbeeld te bezoeken op een regenachtige dag, al zul je dan zeker niet de enige zijn.

Lamprechtshohle

Salzburgerland; bezienswaardigheden & activiteiten - Reisliefde

De ingang van de grot ligt direct achter een restaurant aan de hoofdweg tussen Lofer en Saalfelden. De grotten hebben een totale lengte van 51 kilometer en is daardoor een van de grootste grottenstelsels in Europa. Hiervan is ongeveer 700 meter toegankelijk voor toeristen via houten bruggen en trappen die door de grot heen slingeren. Onderweg kom je langs diverse meren, watervallen en kloven. Als het regent zijn de ondergrondse rivier en watervallen nog veel indrukwekkender.

Openluchtzwembaden & badesee

Op een zonnige dag is het heerlijk afkoelen in het water; in de omgeving vind je diverse badesee (zwemmeertjes waar je over het algemeen wel toegang voor moet betalen) als openluchtzwembaden. Vaak zijn deze ook voorzien van faciliteiten zoals douches, kleedruimtes, en soms ook glijbanen, duikplanken en andere elementen.

Lofer Steinbergbad

In Lofer vind je het Steinbergbad; dit is een openluchtzwembad met een groot sportbad met glijbaan. Daarnaast is er een peuterbadje, bergstroom, speelbeek, speeltuin, beachbolleybal en nog veel meer. Naast het zwembad vind je een ruim aangelegde ligweide zodat je lekker kan zonnen.

Seepark Sankt Martin

Salzburgerland; bezienswaardigheden & activiteiten - Reisliefde

Dit zwemmeer is gevuld met bronwater en is ideaal om even lekker af te koelen. Het meertje loopt half rond met aan een kant een kiezelstrand en ligweide waar je kan zonnen. Ook vind je daar een glijbaan voor de kinderen. Aan de andere kant is het dieper en vind je duikplanken op verschillende hoogten. Ook is er een restaurant met terras aan het water.

Kabelbanen

Een bezoek aan Oostenrijk is natuurlijk niet compleet zonder een bezoek aan de bergen. Je kunt onder andere de avonturenparken die hierboven al staan genoemd bezoeken, maar er zijn ook andere kabelbanen die zeker de moeite waard zijn.

Lofer Almenwelt

Lofer Oostenrijk met kinderen; wat te doen bezienswaardigheden, uitjes en activiteiten tijdens zomer vakantie - Mamaliefde.nl

Zo vind je in Lofer de Almenwelt; met de Loferkaart is dit gratis te bezoeken en kun je genieten van het uitzicht vanuit de bergen. Daar vind je ook een restaurant met speeltuin. Vervolgens kun je weer met de kabelbaan naar beneden of je gaat gezellig naar beneden wandelen.

Dachstein gletscherbahn

Dachstein gletsjer met hangbrug, skywalk en ijspaleis - Mamaliefde.nl

Echt indrukwekkend (maar niet heel goedkoop) is de gletscherbahn naar Dachstein. Alleen al de rit naar het onderstation is de moeite waard via allemaal zigzagweggetjes, zeker als je vanuit het westen komt. Dit is een van de hoogste bergbahnen van Oostenrijk en brengt je naar de besneeuwde bergtoppen van de gletsjer.

Wel is het zo dat deze ieder jaar in de zomer kleiner wordt. Onder het dak van de gletsjer vind je een ijsgrot met verschillende ijssculpturen. Ook een must is een bezoek aan de Treppe im nichts en de metalen hangbrug die een uitdaging kan zijn als je last hebt van hoogtevrees.

Lees ook: Dachstein gletsjer & hangbrug

Grossglockner Hochalpenstrasse – Oostenrijk

Großglockner Hochalpenstraße bergpas & autoroute in Oostenrijk met kinderen - Mamaliefde.nl

Verken de bergen van Oostenrijk via de Grossglockner Hochalpenstrasseroute. Je komt langs 6 populaire bestemmingen tijdens het rijden van deze route. De route sluit je af op de Kaiser-Franz-Josefs-Höhe, vanaf daar heb je een panoramisch uitzicht. Onderweg kom je langs musea en panoramawegen.

Bezoek het Haus Alpine Naturschau, dit is een modern museum over ecologie en hooggebergte. Let vooral op de marmottenshow en de wisselende tentoonstellingen. Maar breng ook een bezoek aan het Schöneck – Lariksbos en bloemenpracht. Je kunt jezelf vergapen aan prachtige bloemen, en mooie stralende lariksbomen met heldergroene en gouden kleuren. Ook is er een speelplaats aanwezig waar kinderen uitleg krijgen over vlinders.

Lees ook: Großglockner Hochalpenstraße bergpas & autoroute

Tip: SalzburgerLandCard

Wil je meerdere uitjes met elkaar combineren, zonder dat je daarvoor heel diep in de buidel hoeft te treden is het handig om een SalzburgerLandCard, of een van de andere lokale kortingskaarten zoals de Salzburgkart. Dit zijn speciale actiekaarten die in de zomer geldig zijn en gratis of met korting toegang geven tot kabelbanen, musea of andere bezienswaardigheden.

Meer informatie vind je hier.

Overnachten in Salzburgerland

Of je nu op zoek bent naar een fijn hotel, appartement of een vakantiehuis om met kinderen te overnachten maar dan wel met de nodige privacy. Of ben je meer van het kamperen en ben je op zoek naar een kampeerplek voor je camper, caravan of tent. Ook een aanrader zijn de unieke accommodaties zoals een boomhut of een cruise of rondvaartboot. Je kunt hier alle kanten op.

Zelf hebben wij hier zowel gekampeerd bij camping Grubhof (hier). Dit is een ruim opgezette camping in het dal vlakbij Lofer. De camping ligt langs een beek waar je heerlijk kan zwemmen, ook is er een speeltuin aanwezig. De tweede keer hadden we een appartement in het hotel Harry’s Home in Bischofshofen (hier). Dit bleek ideaal om de regio te ontdekken en uitjes te maken naar onder andere Salzburg maar ook Hallstatt. Wil je het oostelijke gedeelte van de regio vlakbij de Grossglocker ontdekken, dan is bijvoorbeeld Vakantiepark Rehrenberg in Viehhofen vlakbij Zell am See een aanrader.

 • TUI; Op zoek naar een voordelige vakantie in een hotel of appartement? TUI doet er alles aan om reizigers een onvergetelijke vakantie te bezorgen en de verwachtingen te overtreffen. De belofte is niet voor niets; discover your smile.  Het aanbod vind je hier.
 • Prijsvrij; Ideaal voor als je op zoek bent naar een fijne pakketreis in combinatie met vlucht, transfer en accommodatie in een hotel en appartement. Je weet hier zeker dat je nooit teveel betaald. Het aanbod vind je hier.
 • Vakantiediscounter; Of je nu gaat voor de typische strandvakantie of toch liever een stedentrip. Bij Vakantiediscounter vindt je voordelige aanbiedingen. Inclusief fijne last-minute reizen. Het aanbod vind je hier.
 • De Jong Intra Vakanties; Voor als je op zoek bent naar populaire autoreizen of pakketreizen, ook in combinatie met een cruise of een busreis. Het aanbod vind je hier.
 • Landal; Voor fijne vakantiehuizen met veel privacy in een mooie omgeving is Landal een aanrader. Genieten van luxe op een vakantiepark voorzien van alle faciliteiten en zeer geschikt met kinderen. Het aanbod vind je hier.
 • Belvilla; Voor een onvergetelijke vakantie is er altijd een Belvilla: Belvilla heeft een verrassend en breed aanbod aan unieke vakantiehuizen met typische streekkenmerken op prachtige locaties. Het aanbod vind je hier.
 • ASCI Eurocampings; ASCI is de campingspecialist van Europa. Of je nu wilt gaan kamperen met een eigen tent, camper of caravan. Maar ook als je op zoek bent naar een glamping of chalet voor een vakantie in een huuraccommodatie. Het aanbod vind je hier.
 • Suncamp Holidays; Dit is onderdeel van ASCI Eurocampings, maar dan met een specifieke selectie van kindvriendelijke vakantiebestemmingen. Alle campings liggen aan een strand of hebben een mooi zwembad. Het aanbod vind je hier.
 • Natuurhuisje; Heerlijk ontspannen in een natuurlijke omgeving? Kies dan voor een natuurhuisje, deze vind je zowel op de natuurlijke bestemming als buiten de gebaande paden. Het aanbod vind je hier.
 • SNP- Actief en avontuurlijk; Ideaal voor als je van actieve en avontuurlijke vakantie houdt en graag wandelt. Het aanbod bestaat uit zowel groepsreizen als individuele rondreizen met een aanbod van campings of hotels. Het aanbod vind je hier.
Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.