Skip to Content

Schaapskooien Nederland overzicht

Schaapskooien Nederland overzicht

Het beeld van een schaapsherder met een kudde schapen was vroeger heel gewoon. Tegenwoordig kijken kinderen echt wel even op als ze iemand voorbij zien lopen met een kudde achter zich aan. Vooral voor wie opgroeit in een stad is dit straatbeeld zeer ongewoon. Gelukkig bestaan er nog wel enkele kooien en is het mogelijk om hier een bezoekje aan te brengen. Zo zijn er in Drenthe, Noord-Brabant, Noord-Holland en Gelderland best nog schaapskooien waar je heen kunt. Ook echt een aanrader tijdens de lammetjesdagen als lente uitje.

Schaapskuddes Nederland

Schapen vinden hun onderkomen in schaapskooien. Een soort overdekte stal waar ze slapen op grassen of heide die om de schaapskooi heen groeien. Als een schaap genoeg gras of heide heeft gegeten, begraasd, dan moet het beest uiteraard ook poepen. De poep vermengt zich met de stro of heide die in de kooi ligt en dit wordt na een tijdje mest. Deze mest is ontzettend vruchtbaar en goed voor akkers en landbouw in de buurt.

Herders leiden hun kudde schapen over speciale gebieden en laten de schapen gericht op plekken grazen om zo het gebied op natuurlijke wijze in tact te houden. Zo blijven de heidevelden bestaan uit heide zonder veel extra begroeiing van grassen, struiken en bomen.

Schaapskooi Epe

Op de Veluwe vind je mooie uitgestrekte heidevelden. Dit Nationale Park moet door iedereen een keer bewandeld worden. Lopend over de Renderklippen zie je direct dat je je in een duinomgeving begeeft. Alleen zijn het geen zandduinen (meer) maar duinen bedekt onder bloeiende heide. Voornamelijk in bloei rond eind augustus, begin september. En de rest van het jaar blijft het ook een bijzondere plek voor een fijne wandeling. En de kans is groot dat je een kudde schapen tegenkomt, afkomstig van schaapskooi Epe. Met de herder is altijd wel een gezellig praatje te maken en hij weet je veel te vertellen over het gebied.

Meer informatie vind je hier.

Schapedrift, Ermelo

In deze schaapskooi is genoeg te beleven voor jong en oud. Zo kun je tijdens een workshop leren wolvilten, er worden verschillende kinderactiviteiten georganiseerd en excursies. En het is zelfs mogelijk om een wandeling met de schaapsherder te maken. De herder leidt je als gids door het gebied en laat je kennismaken met zijn schapen.

Meer informatie vind je hier.

Gooise schaapjes

In Blaricum staat een Gooise schaapskooi die nog volop dienst draait. Elke zondag is de kooi te bezoeken en staan verschillende medewerkers klaar voor een informatief praatje. Gelukkig is er voor de kinderen ook nog volop leuks te doen. Verschillende activiteiten worden door het jaar heen georganiseerd. En het schaapscheren is ook een feest om te zien.

Meer informatie vind je hier.

Schaapskooi Dwingelderveld

Via de website van natuurmonumenten zijn verschillende schaapskooien te vinden in de provincie Drenthe. Waaronder het bezoekerscentrum Dwingelderveld vlakbij Ruinen. Dit centrum is dagelijks te bezoeken en er worden ook leuke activiteiten georganiseerd, zoals demonstraties van wol spinnen, vilten en kaarden.

Meer informatie vind je hier.

Schaapskudde Exloo

Vroeger waren de schapen eigendom van diverse boeren. De herder haalde ’s morgens de schapen op en bracht ze ’s avonds weer terug. Deze traditie bestaat nog steeds. Iedere dag trekt de herder met zo’n 250 Drentse heideschapen vanuit de schaapskooi in het dorp naar het schitterende natuurgebied Molenveld. Dit trekt altijd veel bezoekers.

Meer informatie vind je hier.

Schaapskooi Weiteveen

In 2018 is er nog een schaapskooi geopend in Drenthe. Koning Willem-Alexander opende toen de grootste schaapskooi van Nederland in Bargerveen. Schaapskooi Weiteveen biedt ruimte voor maar liefst 1000 schapen. Zou jij ze allemaal kunnen tellen, of val je dan in slaap?
Op de website kun je alvast een kijkje nemen met een leuke video.

Meer informatie vind je hier.

Schaapskooi Schijndel

In Schijndel, Noord-Brabant, worden verschillende soorten schapen gehuisvest. Zo zijn er bijvoorbeeld Drentse, Veluwse en Kempische heideschapen te spotten en ook Schoonebeekers en Zwartblessen. Op de website kun je zien welke activiteiten er wanneer te beleven zijn. En als het nodig is, kan er zelfs een bezoek op afspraak geboekt worden. Misschien leuk als familiedaguitje, want jong en oud kunnen zich prima vermaken op het terrein.

Meer informatie vind je hier.

Schaapskooi It Fryske Gea

Een mobiele schaapskooi die zich makkelijk kan verplaatsen van het ene naar het andere gebied. Voor kinderen wordt veel leuks georganiseerd. Vier hier je kinderfeestje, schrijf je in voor een excursie, loop een rugzakroute of kom leuke knutseltips verzamelen.

Meer informatie vind je hier.

Rhedense Schaapskudde

De schaapskudde in Rheden loopt al zeker 60 jaar rond op de Veluwe. Samen met de herder mag je een hele dag meelopen met de kudde en zien wat de schapen en de herder zoal doen op een dag. Ben je daarna helemaal verliefd geworden op zo’n schaap, dan is het mogelijk om een eigen schaapje, een lammetje te adopteren. Je mag het dan zelfs een eigen naam geven.

Meer informatie vind je hier.

Holtinger Schaapskudde

Vlakbij Havelte, in Holtingerveld ligt de schaapskooi met De Holtinger Schaapskudde. Vanuit de schaapskooi trekken de schapen dagelijks met de herder de heide op om te grazen. De kudde bestaat uit iets meer dan 300 Drentse Heideschapen. En in de lente komen daar maar liefst nog eens 300 lammetjes bij! De schapen hebben mooie gekleurde vachten en bijzondere horens. Vooral de mannetjesschapen, de rammen hebben een mooie hoorn, in de vorm van een krul. Ook hier worden tal van activiteiten georganiseerd, dus zeker een bezoekje waard als je in de buurt bent.

Meer informatie vind je hier.

Lijkt het je leuk om een keer een bezoekje te brengen aan één van de schaapskooien, check dan even de website en kijk wat er die dag te doen is, zodat je niet teleurgesteld kunt worden of voor vervelende verrassingen komt te staan.

Veel plezier alvast, liefs Isabell

Isabell Muller

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.