Skip to Content

Schiermonnikoog; bezienswaardigheden & activiteiten

Schiermonnikoog; bezienswaardigheden & activiteiten

Een vakantie op een Waddeneiland is anders dan anders. Het echte eilandgevoel geeft het een heel eigen beleving. Schiermonnikoog is 1 van de Nederlandse Waddeneilanden en biedt veel voor een fijne vakantie. Of je nu van cultuurhistorie houdt of juist van de prachtige natuur. Of van beide natuurlijk!

Schiermonnikoog

Schiermonnikoog is een Waddeneiland welke behoort tot de provincie Friesland. Het aantal inwoners was in 2021 931. Het is 20 kilometer lang en 4 kilometer breed. Er bevindt zich dan ook 1 dorp op het eiland, wat dezelfde naam draagt als het eiland zelf. Er bestaat zoiets als een eigen eilandertaal, die nog door een aantal inwoners wordt gesproken én er is zelfs een eilander volkslied! Schiermonnikoog heeft naast het dorp ook een Nationaal Park. Overnachten of andere horeca op het eiland bezoeken? Dat kan uiteraard. Het eiland biedt hierin veel mogelijkheden. Ook leuk om te weten: van Nederland is Schiermonnikoog het donkerste plekje!

Het Baken

Wil je activiteiten plannen, excursies boeken of je overnachtingsplek reserveren? Dan is een bezoek aan Het Baken een aanrader. Het Baken bevindt zich in het centrum van het dorp (Reeweg 9) en je kunt hier eveneens terecht om meer te weten te komen over het eiland. Zo kun je kennismaken met het Nationaal Park, het Werelderfgoed Waddenzee en natuurlijk het dorp.

Nationaal Park Schiermonnikoog

Om met het Nationaal Park te beginnen: dit beslaat het grootste deel van het eiland. Natuurlijk vind je hier het Wad, duinen en strand. Maar daarnaast vind je in dit park ook bos en polder. Een veelzijdig gebied dus, met een veelzijdige flora. Houd je van vogels? Dan ben je hier op het juiste adres want het eiland is enorm in trek bij vogels.

Zeehonden spotten

Op vakantie naar een eiland betekent dat je toch die zee ook weleens op wil. Schiermonnikoog kun je kennis laten maken met zeehonden. Een zeehondentocht tussen de zandbanken door, waarbij je keuze hebt uit meerdere excursies. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een zeehondentocht met schelpenbankexcursie of wat dacht je van een zandplaatexcursie bij zonsondergang. Zo combineer je het verkennen van het Wad met de kans om zeehonden te spotten. Hierbij ga je dus de boot af op het Wad!

Exposities

Op het eiland zijn meerdere exposities te vinden. Zo is er een expeditie over Wrakhout en expositie “Badhotel, strandhotel”. Wisselende exposities vind je bij Klasiena Soepboer.

Sportief op het strand

Op sportief gebied kun je ook veel doen op het eiland. Wat is er mooier dan actief bezig zijn op het strand? Of bij De Berkenplas! Strandzeilen, powerkiten, boogschieten of toch liever standgolven? Het kan allemaal. Of je nu alleen of met een groep bent. Meer hierover lees je bij het VVV.

Fietsverhuur

Fietsen over het eiland en het zo op een andere manier verkennen? Dat kan. Op 5 verschillende locaties zijn fietsen te huur! Deze vallen onder fietsverhuur Soepboer of fietsenverhuur Schiermonnikoog.

Musea

Bunkermuseum Schlei

Het museum is gevestigd in een bunker die dienst deed als communicatiecentrum. Hij was daarbij in handen van de Duitsers en heette dan ook Radarstelling Schlei. De Duitse bezetter voerde met behulp van het communicatiecentrum in de bunker een luchtoorlog. In het museum kom je meer te weten over deze geschiedenis en zijn er onder andere foto’s en bodemvondsten te zien, die hier mee te maken hebben.

Schelpenmuseum Paal 14

Een museum gericht op weekdieren vind je op Martjeland 14. Naast informatie over deze dieren zijn er ook schelpen te bewonderen. Van over de hele wereld (maar liefst meer dan 1.500 soorten!) én alle soorten schelpen die voorkomen op het eiland. Een greep uit de rest van de collectie: resten van scheepswrakken, steenkool uit schepen die gezonken zijn, barnsteen, krabben en nog meer. Ook leuk: een map met briefjes die gevonden zijn in aangespoelde flesjes! Bij Schelpenmuseum Paal 14 kun je ook excursies boeken.

Rariteitenkabinet Gribus

Ook op Schiermonnikoog kun je terecht voor een rariteitenkabinet. Op hetzelfde adres vind je er een groepsaccommodatie. Met rariteiten, maar ook een expositie over de Nederlandse walvisvaart naar de Zuidpool. Het kabinet is gratis te bezoeken.

Kinderactiviteiten

Wadexpeditie

Ga je met kinderen naar het eiland? Dan is een wadexpeditie van Natuurmonumenten ontzettend leuk om te doen. Als Wadranger ga je jutten op het strand en vissen, terwijl je ook nog eens een expeditie gaat maken op de Waddenzee. Onder in deze boot is er een Waddenlab waar van alles verteld wordt en waar natuurlijk ook kennisgemaakt kan worden met het Wad. Misschien komen jullie ook nog wel zeehonden tegen! En met de verrekijker kan er van alles waargenomen worden wat je zo moeilijker kan zien.

Speelbos

Op Schiermonnikoog kun je een leuk speelbos vinden voor de kinderen. Je vindt deze bij de Berkenplas.

Zwembad

Zwembad De Dúnatter is te vinden op het Duinpad, nummer 10. Het is een openluchtzwembad met 3 baden (wedstrijdbad, recreatiebad en een peuterbad), en een ligweide.

Atelier Schier

Van het voorjaar tot het najaar staat een atelierbus op het strand. Kinderen vanaf vier jaar zijn hier welkom om mee te doen met een workshop ‘Blij met je schilderij’.

Lytje Willem

Lytje Willem biedt leuke activiteiten voor de kinderen in de vakantieperiodes. Deze activiteiten zijn heel uiteenlopend. Zo kun je levend stratego spelen of een potje voetballen. Maar ook koken en theater staan op het programma.

Schierkampen

Leuke actieve kampen worden georganiseerd voor de jeugd. Bijvoorbeeld het schierkitesurfkamp of het schierzomerkamp.

Bezienswaardigheden Schiermonnikoog

Vuurtorens

De vuurtoren op het eiland is van verre (uiteraard) te zien. Hoewel de rode toren officieel geen naam draagt, wordt het de Noordertoren genoemd. De andere witte toren is De Zuidertoren.

De Monnik

In 1961 is er een standbeeld geplaatst in het dorp om de monniken te herinneren. Dit beeld wordt ‘De Schiere Monnik’ genoemd. De maker is Martin van Waning.

Walviskaak

In 1950 is er een blauwe vinvis gevangen waarvan de onderkaak nog altijd in het dorpscentrum te zien is. Het dier is gevangen genomen in de Zuidelijke IJszee.

Jachthaven Schiermonnikoog

Aan de zuidkant van het eiland is de jachthaven te vinden, waarvan het oudste deel in 1927 is aangelegd.

Oorlogs- en drenkelingenhof

Aan de Reddingsweg is de Vredenhof te vinden. Hier liggen oorlogsslachtoffers en drenkelingen begraven.

Bunker

De bunker Wasserman is te bezoeken en dient als uitkijkpost. Het heeft dienst gedaan als bunker in de Tweede Wereldoorlog en is onderdeel van de Atlantikwall.

Vogelkijkhut Westerplas

Vogels kijken doe je op een mooie manier vanuit de vogelkijkhut. Deze ligt bij De Westerplas en vogels komen tot onder de hut. Hierdoor kun je ze heel goed bekijken.

Meer informatie vind je hier.

Wil Cats

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.