Skip to Content

Schloss Oranienburg bezoeken

Schloss Oranienburg bezoeken

In het najaar was ik twee weken op vakantie in Berlijn. Ik vind het altijd leuk om ook de omgeving van zo´n stad op te zoeken. Vaak zijn daar ook een aantal pareltjes te vinden, die wellicht niet iedereen kent. Onder andere Potsdam en Dresden zijn aanraders. De stadjes die hieronder beschrijf, heb ik allen bezocht met het openbaar vervoer. Oranienburg is te bereiken met de zogenoemde “S-Bahn”, een soort metro-trein en Brandenburg met een regionale trein. Verdiep je van te voren in de verschillende vervoersbewijzen, want dat kan een leuk voordeeltje opleveren.

Oranienburg

Oranienburg is een stad 20 km ten noorden van Berlijn. De stad ontstaat rond 1200 en heet aanvankelijk Bötzow. In de Dertigjarige Oorlog werd dit stadje verwoest. In 1652 liet Frederik Willem van Brandenburg voor zijn echtgenote Louise Henriëtte van Oranje-Nassau de stad opnieuw aanleggen als Oranienburg en bouwde er ook het slot Oraniënburg en bracht zo het Hollands classicisme over naar Brandenburg. De kunstschilder Jan Lievens werkte er tussen 1653-1655 aan de decoratie van het slot.

De naam kreeg een wrange bijsmaak omdat hier in 1933 een van de eerste concentratiekampen gebouwd werd; kamp Oranienburg. Het kamp werd in 1934 opgeheven. In 1935 werd in de wijk Sachsenhausen een nieuw concentratiekamp gebouwd. Dit kamp is over de hele wereld bekend als Sachsenhausen.

Schloss Oranienburg

Schloss Oranienburg bezoeken - Reisliefde

De noordwestelijke voorstad dankt zijn naam aan Louise Henriette van Oranje-Nassau. Haar echtgenoot, de keurvorst Frederik-Willem, schonk haar hier in 1650 een buitenverblijf en zij nam Nederlandse vaklieden in dienst om in het gebied bedrijven te vestigen. Paleis en tuinen zijn te bezoeken via een rondleiding en er is een museum.

Het indrukwekkende paleis Oranienburg is één van de belangrijkste barokke gebouwen van de Mark Brandenburg. Het paleisgebouw dateert uit 1651 en is een landgoed. Rond 1700 werd het kasteel beschouwd als de mooiste van de Pruisische huizen. In het midden van de 18e eeuw hadden het paleis en de tuin een tweede bloeiperiode onder de prins August Wilhelm van Pruisen, een broer van Frederik de Grote.

Het museum heeft een collectie kunstwerken, waaronder een bijzondere porseleinkamer. Ook erg bijzonder zijn een groep van stoelen van ivoor, een serie wandtapijten die de heerlijkheden van de Grote Keurvorst te beschrijven, sculpturen van François Dieussart en plastic beeldhouwwerken van beeldhouwer Bartholomeus Eggers.

Tot de schilderijencollectie behoren meesterwerken van de Vlaamse Anthonie van Dyck. Een ander hoogtepunt is de zilveren kluis, waarin geselecteerde voorbeelden van koninklijk zilver worden getoond.

Park schloss Oranienburg

Schloss Oranienburg bezoeken - Reisliefde

Er is ook een mooi groot Park bij het Kasteel. Zelf ben ik daar niet in geweest, omdat ik wat minder mooi weer had, maar parken zijn altijd een aanrader als je van rust en wandelen houdt. Een zichtas van bijna 1.000 meter geeft een beeld van de afmetingen van het park uit de tijd van koning Frederik I. Dit deel van het park presenteert een barok landschap met wilde en romantische oude bomen. De gerestaureerde kasteelvijver met de fontein herinnert aan de talrijke waterpartijen die ooit het park sierden.

Aan de zuidelijke rand van het paleispark staat de oranjerie van prins August Wilhelm. Het gebouw uit het midden van de 18e eeuw doet sinds 2003 dienst als concert-, theater- en festivalzaal. Achter de oranjerie heeft het park door de oude bomen een bosachtig karakter. Hier was een boskette of lustbos gepland, waarvan de barokke, vierkante structuren nog herkenbaar zijn. De paden van het historische park nodigen uit tot het maken van ontspannende wandelingen in elk jaargetijde en brengen een groot stuk natuur midden in de stad Oranienburg.

Als je de pittoreske laan met de klok mee volgt, kom je bij de Hochgraben, die het oude en nieuwe park scheidt.

Meer informatie vind je hier.

Astrid Tillemans

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.