Schoonhoven is een gezellig stadje dat bekend staat als zowel een zilverstad als vestingstad. Het ligt in de Krimpenerwaard in het Groene Hart, aan de Lek op de grens van Zuid-Holland en Utrecht. Je vindt hier een combinatie van historie, zilverwerk, boetiekwinkeltjes en koffie barretjes. Wil je iets meer van de omgeving zien dan kun je een e-step of een e-chopper huren.
De stad heeft een rijke geschiedenis en een bloeiende ambachtelijke traditie, trekt Schoonhoven ieder jaar vele toeristen aan. We waren uitgenodigd om hier een dag heen te gaan om kennis te maken met deze vestingstad, het zilverambacht en genoten we van de gastvrijheid.
Geschiedenis Schoonhoven
Schoonhoven werd voor het eerst genoemd in 1247 als Sconhouen. De stad ontwikkelde zich langs de rivier de Zevender, waarvan de loop nog steeds te herkennen is in de Lange Weistraat. Op de plek van het huidige Springerpark stond ooit een kasteel. Gedurende haar geschiedenis speelde Schoonhoven een rol in conflicten, zoals de strijd tussen Vlaanderen en Holland in de 14e eeuw.
Tijdens het beleg van Schoonhoven in juli 1304, geleid door Willem III van Holland en Witte van Haemstede, werd de stad ingenomen nadat ze een list hadden gebruikt om de overgave te verkrijgen. Schoonhoven werd echter getroffen door tegenspoed, met grote stadsbranden in 1375 en juli 1518.
In 1566 bleef Schoonhoven trouw aan Brussel tijdens de politieke onrust van die tijd. In oktober 1572 namen de Geuzen onder leiding van Lumey de stad in tijdens de Opstand tegen Spanje. De stad viel echter in 1575 weer in handen van de Spaanse troepen onder bevel van Gilles van Berlaymont, die diende onder de hertog van Alva. Uiteindelijk gaf de hertog van Alva heel Holland twee jaar later op.
Vestingstad Schoonhoven
Schoonhoven is een vestingstad en speelde een belangrijke rol als onderdeel van de Hollandse waterlinie om Holland te beschermen door polders onder te laten lopen met water zodat vijandelijke legers geen doortocht konden vinden.
Het historische centrum van de stad is omgeven door grachten en vestingwerken, die ooit dienden ter verdediging van de stad. Als je parkeert op een van de twee grote parkeerplaatsen kom je de stad binnen via de indrukwekkende Veerpoort die toegang geeft tot de stad en de vestingbuurt.
De vestingarchitectuur is goed bewaard gebleven en geeft Schoonhoven een unieke charme. Een wandeling door de straten van de vestingstad voert je terug in de tijd, met prachtige middeleeuwse gebouwen, gezellige pleinen en pittoreske grachten. Wil je hier meer van weten; dan kun je de 4km lange “waterlinie ommetje” wandelen.
Naast de Veerpoort zijn er nog andere elementen die herinneren aan Schoonhoven als vestingstad. De verdedigingswallen, vestingmuren en oude kanonnen vormen tastbare overblijfselen van het militaire verleden van de stad. Een ander opvallend kenmerk is de keersluis, gelegen onder de karakteristieke witte ophaalbrug bij het Veer. Deze sluis diende als een belangrijk middel om het waterpeil te reguleren en bescherming te bieden tegen overstromingen.
Op het Doelenplein, bevond zich vroeger de Doelen, een plek waar schuttersverenigingen bijeenkwamen om te oefenen. Tegenwoordig vind je hier nog steeds het voormalige Doelenhuis dat nu functioneert als woonhuis, ook staan er schattige huisjes en de wekelijkse markt. De voormalige stadsherberg, die een belangrijke rol speelde in het sociale leven van de stad, is ook een herinnering aan het verleden.
Een ander opmerkelijk gebouw dat getuigt van de vestingstad is het oude arsenaal, dat tegenwoordig het Nederlands Zilvermuseum herbergt.
Aan de andere kant van de Lek vind je de vestingstad Nieuwpoort, deze stad is nog vrijwel in tact en te bezoeken via de nog steeds bestaande veerboot naar Groot-Ammers.
Veerpoort
De Veerpoort is de enige overgebleven poort van de stad, die vroeger vier andere poorten had. De poort dankt zijn naam aan de veerverbinding tussen Schoonhoven en Gelkenes aan de overkant van de Lek. De oorspronkelijke Veerpoort werd in de 14e eeuw gebouwd, maar werd later gesloopt en vervangen door de huidige poort in 1601. Boven de poort was de woonruimte van de poortwachter gevestigd, die er tot 1862 woonde.
De Veerpoort heeft ook een praktische functie als onderdeel van de waterkering. Bij hoogwater worden de houten deuren van de poort gesloten om overstromingen te voorkomen. Op gedenktekens in de poort zijn de waterhoogten van belangrijke gebeurtenissen, zoals de watersnood van 1953, aangegeven.
In de toren van de Veerpoort is de galerie Meesters van de Zilverstad gevestigd, deze werd in 2018 geopend door de burgemeester. In de galerie vind je diverse tentoonstellingen en sieraden van lokale edelsmeden die in Schoonhoven zijn opgeleid.
Stadhuis van Schoonhoven
Het stadhuis van Schoonhoven is het oudste nog in gebruik zijnde stadhuis van Nederland en wordt al sinds 1452 gebruikt. De toren herbergt een indrukwekkend carillon bestaande uit vijftig klokken. Na restauraties in de 19e eeuw zijn er wel een aantal dingen aan het uiterlijk gewijzigd.
Een opmerkelijk detail is dat in 1775 een kanon, dat geschonken was aan de stad door de ontdekkingsreiziger Olivier van Noort die als eerste een rondje om de wereld voer en vertrok vanuit Schoonhoven, werd omgesmolten om enkele klokken te creëren die nu dienstdoen in het carillon van het stadhuis. Hij ligt zelf begraven in de Grote Kerk van Schoonhoven.
Tip: Ieder kwartier, woensdagmiddag (13.00 uur) en zaterdag (10.00 uur) geeft de stadsbeiaardier een concert.
Grote of Bartholomeüskerk
De Bartholomeüskerk is vermoedelijk in de 13e of 14e eeuw gebouwd en werd gewijd aan de apostel Bartholomeüs. Het oorspronkelijke kruiskerkgebouw werd in de 17e eeuw uitgebreid tot een hallenkerk met zuilen in de Dorische stijl. Na de Reformatie in de 16e eeuw werd het een protestantse kerk. De toren, die dateert uit de 15e eeuw, kwam in de loop der tijd scheef te staan.
Het interieur van de kerk bevat enkele bijzondere elementen, waaronder een renaissance-oksaal uit de 16e eeuw dat oorspronkelijk dienstdeed als koor- en orgeltribune. Het graf van ontdekkingsreiziger Olivier van Noort bevindt zich in de kerk, hoewel de grafsteen tegenwoordig in de muur is geplaatst. Een kanon dat van Noort aan de stad schonk, werd omgesmolten tot klokken voor het carillon van de kerk. Het orgel in de kerk dateert uit de 15e eeuw en werd later vervangen door een nieuw instrument in 1975.
Waag
De stad Schoonhoven had voor het eerst een waag in 1356, die werd gehuurd door de burgers van Jan van Blois. Deze waag werd voornamelijk gebruikt om vlas- en hennepproducten te wegen, aangezien deze gewassen eeuwenlang veel werden geteeld voor het maken van weefsels en touw. De weegschaal uit 1662 is nog steeds aanwezig.
Helaas werd het gebouw verwoest bij een stadsbrand in 1518. In 1617 werd de huidige Waag gebouwd, en in 1758 werd het nog verder vergroot. Sinds 1971 vind je een restaurant met terras in de voormalige waag.
Stadskorenhuis
Het Stadskorenpakhuis in Schoonhoven, Zuid-Holland, is een voormalige 16e-eeuwse graanopslag. Het werd gebouwd in 1566 als reactie op een strenge winter en voedselschaarste. Het pand werd opgericht op een erf dat werd gekocht van de commanderij van de Duitse Orde. De bouw werd gefinancierd door de verkoop van een zilveren bokaal.
Het Stadskorenpakhuis is gebouwd in renaissancestijl en heeft drie verdiepingen met een trapgevel. Het koren werd opgeslagen op de bovenste twee verdiepingen, terwijl de onderste verdieping dienstdeed als schooltje. Een gevelsteen draagt het stadswapen van Schoonhoven en een inscriptie die verwijst naar de bevriezing van het graan en de noodzaak van het pakhuis voor het behoud van het graan en het welzijn van de gemeenschap.
Gereformeerd Weeshuis
Vlakbij de kerk vind je ook het Gereformeerde weeshuis. In de 14e eeuw werd er een weeskamer opgericht, en werden wezen ondergebracht bij een weestgezin. Na het overlijden van een burgemeester die zijn bezittingen achterliet aan de armen in de stad, en na de Tachtigjarige Oorlog waarbij de bezittingen van Katholieken werden geconfisqueerd, werd dit geld gebruikt voor het oprichten van een weeshuis in 1581.
In eerste instantie in een voormalig klooster en na een aantal verhuizingen werd het ondergebracht in het huis tegenover de Grote of Bartholomeuskerk. In de topgevel van dit huis bevinden zich twee gevelstenen die herinneren aan de geschiedenis van het pand. Naast een steen met het jaartal is er ook een stichtingssteen met een specifieke tekst.
Watertoren
De watertoren staat momenteel in het midden van een woonwijk en rijst als een soort sprookjestoren uit boven de woonhuizen. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de stad en de rivier. De watertoren werd gebouwd in 1901 en was tot 1982 in gebruik als watertoren. Nadat het werkt gebruikt als atelier, functioneert het tegenwoordig als gastverblijf, compleet met originele steile trappen, patrijspoortjes en houtwerk.
Schoonhoven als Zilverstad
Naast een vestingstad staat Schoonhoven ook bekend als de zilverstad. Schoonhoven heeft al eeuwenlang een reputatie als een belangrijk centrum voor zilver- (en goud)smeden. Dit begon in de 17e eeuw, toen Schoonhoven zich ontwikkelde tot een belangrijk knooppunt voor de zilverindustrie. Ambachtslieden uit het hele land kwamen hier om een opleiding te volgen aan de Zilvervakschool en vestigden zich in de stad.
De zilverambachtstraditie leeft nog steeds voort in Schoonhoven; de school bestaat nog steeds en daarnaast zijn er meerdere ateliers, smederijen en een zilvermuseum waar je de zilverkunst kan bewonderen. Deze vind (of hoor) je als je over straat loopt; hoor je ergens hard getik dan kan je er vanuit gaan dat er een zilversmid aan het werk is. Voor het pand van voormalige of huidige werkplaatsen ligt er ook een tegel met een zilverkleurig meesterteken. Deze kan je combineren tijdens de Silver Walk of Fame.
Of je nu gewoon wilt kijken, op zoek bent naar trouwringen of iets hebt geërfd waar je graag wat mee wilt doen; hier kunnen ze je helpen.
Wist je trouwens dat zowel zilver- als goudsmeden met alle edelmetalen werken. Het grootste verschil is dat een zilversmid voornamelijk gebruiksvoorwerpen zoals schalen, kandelaars of schepwerk maakt en een goudsmid zich voornamelijk op het fijnere werk van sieraden. Daarnaast heb je ook nog de kunst van het horloge maken.
Zilvermuseum Schoonhoven
Een hoogtepunt voor als je meer wilt weten over de geschiedenis van het zilver en de verschillende toepassingen is het Zilvermuseum Schoonhoven een aanrader. Dit museum is gewijd aan de geschiedenis en de kunst van het zilversmeden. Bezoekers kunnen er naast de uitgebreide collectie historische zilveren voorwerpen ook tijdelijke tentoonstellingen aanschouwen die iedere 9 maanden wisselen.
Momenteel is er ook een expositie rondom het thema van ramp tot kans, waarbij er loten worden verkocht en je een zilveren schaal kan winnen, waarmee er geld wordt opgehaald voor het goede doel. Dit is op dit moment de long covid stichting.
Ook worden er workshops georganiseerd zodat je zelf aan de slag kan gaan en je eigen sieraad / voorwerp ontwerpen.
Edelambachtshuys
Sinds de 18e eeuw was er een Joodse gemeente aanwezig in Schoonhoven, zij gebruikten eerst een bovenkamer als gebedshuis tot in 1823 het 17e eeuwse koopmanshuis werd aangekocht en afgebroken, op de kelder na. Op die plek kwam een nieuw gebouw met een neoclassicistische voorgevel. Het ontwerp van de synagoge is nog steeds te herkennen, achteraan vind je ook nog de mikwe, een ritueel bad.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het gebouw vernield en de Joodse bevolking afgevoerd. De thorarollen werden op tijd naar Amsterdam gebracht en bleven gespaard. Nadat de joodse gemeente in Schoonhoven was uitgedund werd hij samengevoegd met Rotterdam en kreeg het gebouw een andere functie.
Na de restauratie werd hij in 1952 in gebruik genomen als Edelambachtshuys van het Gilde St. Eloy, en later overgenomen door naastgelegen juwelier Rikkoert die ook hofleverancier is. Na een nieuwe renovatie werd de kelder van het middeleeuwse herenhuis compleet met originele zilverwerkplaats teruggevonden en toegankelijk gemaakt voor toeristen. Op de bovenverdieping is een tentoonstelling ingericht met zilveren voorwerpen uit de geschiedenis va 1600 tot 1930. Deze is tegen betaling van een vrijwillige vergoeding te bezoeken.
Zilver aan de Lek
Zilver aan de Lek; dit is de oudste nog actieve werkplaats in Schoonhoven, en is al meer dan 100 jaar in de familie is, ooit werkten hier meerdere smeden tegelijkertijd. De werkplaats is nog steeds in originele staat met twee ovens om zilver te smeden, de werkbanken en diverse instrumenten zoals een trekbank. De sieraden die hier worden gemaakt worden verkocht in de galerie aan de Koestraat. Ook kun je hier een cursus volgen om zelf je eigen sieraad te ontwerpen.
Galerieën Schoonhoven
In Schoonhoven hebben veel goud- en zilversmeden niet alleen een ambachtelijke werkplaats waar ze op maat gemaakte sieraden vervaardigen, maar ook een galerie waar ze hun eigen werk tentoonstellen. Met meer dan twintig edelsmeden in de stad is er een enorme diversiteit aan goud- en zilverkunst te vinden, waardoor Schoonhoven de thuisbasis is van de meest veelzijdige sieradencollectie van Nederland. De meeste bevinden zich rondom de haven.
Een ander atelier die de moeite waard is; is die van Marjon Kappers aan de haven, met achterin de werkplaats.
Een aanrader is ook ’s lands grootste juwelierscollectie van familiebedrijf Rikkoert; van moderne internationale collecties tot en met vintage zilverwerk en een uitgebreide collectie van trouwringen en klokken. Dit is dan ook de hofleverancier. Je vindt hier ook een werkplaats en museumgedeelte, maar dan met stukken die je kan kopen.
Shoppen
Je kan hier trouwens niet alleen slagen voor nieuwe sieraden, je vindt hier ook gezellige concept stores, boetiekwinkeltjes en prachtige bloemenwinkels. Iedere keer zul je je weer verbazen over het aanbod. Aanraders zijn onder andere de L.O.I.C. Concept Store, Pand 96, GreenPicnic, Wijnzinnig en De Kaardebol.
Eten en drinken
In de stad Schoonhoven vind je ook meerdere plekken waar je terecht kan voor een hapje en drankje, of het nu gaat om een koffie (to-go), een heerlijke lunch, verfrissend ijsje of diner er is voor ieder wat.
L.O.I.C. Concept Store is de perfecte combinatie van een concept store waar je de leukste spulletjes vindt en een koffiebar, met buiten een aantal zitjes. Volgens lokale bewoners vind je hier de lekkerste koffie van de stad, van een chai latte tot een cappuccino met havermelk. Geen koffieliefhebber? Ga dan voor een van de verse theeën of een (warme) chocolademelk.
Boutique Café Lien is dé plek waar je kunt genieten van een heerlijke lunch, koffie met gebak, high tea’s en nog veel meer. Onder andere de scones met jam, slagroom en eetbare bloemen zijn de moeite waard!
Bij Basta kun je terecht voor een koffie gemaakt met koffiebonen van Stean’s Bean’s, of een borrel aan het einde van de dag met onder andere Peroni Pils of speciaalbieren. Een aanrader zijn ook de brownies, blondies, carrotcake en gebak van Jonne Herens. Je kan binnen zitten in de sfeervolle kamer, of buiten op het zonnige terras met uitzicht op de haven.
Behoefte aan een ijsje; dan is het IJsbuffet van Schoonhoven een absolute aanrader. Hier vind je in pozetti’s ijs gemaakt volgens Italiaans recept met verse ingrediënten; van roomijs, yoghurtijs tot sorbetijs op basis van water. Ze hebben hier ook unieke smaken zoals citroen-basilicum, Aranciolata maar ook witte chocolade met schaafsel.
Lunchen deden we bij Forchetta, dit restaurant dankt zijn naam aan een Italiaan gezegde; ‘Essera una buona forchetta’. De letterlijke vertaling; een goede vork zijn. Maar wat ze ermee bedoelen; dol zijn op lekker eten. En lekker eten doe je hier zeker! Voor de lunch hebben ze hier de lekkerste pannuozo, een soort broodje gemaakt van pizzabodem achtig deeg. Onder andere gevuld met zalm, spianata of gegrilde groenten.
Dineren kan bij Brasserie Springer, winnaar van de Gouden Pollepel in 2019 in de regio het Groene Hart. Chef-kok Per Boerefijn en Sous-chef Jelmer Mourik koken zoals de Franse impressionisten schilderden: kleurrijk, vol en rijk, met het mooiste vlees, de verste vis en verrassende groenten. Vinoloog en gastvrouw Margot Boerefijn selecteert voor jou de lekkerste wijnen van over de gehele wereld.
E-step tour
Wil je Schoonhoven, en de omgeving van de Krimpenerwaard ontdekken, dan is een e-steptour een aanrader. De e-steps kan je in Schoonhoven huren, als je in het bezig bent van een rijbewijs, en aangezien ze wettelijk worden gezien als snorfiets dien je een helm te dragen. In de omgeving vind je onder andere veenriviertjes, molens en eeuwenoude boerderijen, of rijd je door kleine dorpjes of historische vestingstadjes.
Kano varen
Groenalliantie Midden-Holland beheert het kanoroutenetwerk in de Krimpenerwaard. Dit netwerk met een lengte van 65 km geeft je de mogelijkheid om je eigen route en afstand te bepalen aan de hand van knooppunten. Langs de route zijn bordjes geplaatst die de weg wijzen van knooppunt naar knooppunt. Op strategische locaties bevinden zich informatiepanelen met een kaart van de Krimpenerwaard.
Er zijn meerdere startpunten, waaronder in Schoonhoven. Ook kan je hier een sup huren en de Vlist opvaren.
Overnachten in Schoonhoven
Wil je niet alleen Schoonhoven ontdekken, maar ook de omgeving van de Krimpenerwaard dan kan je hier ook overnachten. Aan de Lek vind je hotel Belvédère, een hotel/restaurant met uitzicht op het water. Op de begane grond vind je hier nog een authentieke kegelbaan.
Andere aanraders zijn B&B de Edelsmederij, een bed & breakfast dat achter een werkplaats is te vinden. Of een tiny house op loopafstand van het centrum op de Stadscamping Schoonhoven, compleet met een aantal strandjes. Een unieke accommodatie vind je ook in de watertoren.
Zilverdag
Schoonhoven biedt het hele jaar door een scala aan evenementen en activiteiten in het teken van de stad, een populair evenement waar duizenden mensen op af komen is de Zilverdag. Alle ateliers van goud- en zilversmeden openen hun deuren op deze feestelijke dag en daarnaast laten vanuit meer dan 140 locaties, kramen en paviljoens goud- en zilversmeden, graveurs en edelsteendeskundigen de geheimen van hun vak zien. Vakschool Schoonhoven geeft voorlichting, het Zilvermuseum biedt allerlei extra’s en er zijn exposities en demonstraties. Het zilver in al zijn facetten is hier te bewonderen.
Meer informatie vind je hier.
- Vakantiepark De Weerterbergen in Weert, Limburg review - 16 september 2024
- Mainport Hotel Rotterdam review - 14 september 2024
- Landal parken; ervaringen leukste vakantieparken met zwembad - 14 september 2024
Leave a comment