Skip to Content

Slot Charlottenburg Berlijn bezoeken; paleis & tuinen

Slot Charlottenburg Berlijn bezoeken; paleis & tuinen

In de hoofdstad van Berlijn vind je dit prachtige paleis Slot Charlottenburg. Dit is het grootste paleis van de Hohenzollerndynastie en zeker een aanrader. Bezoek de rijkversierde privéappartementen van koningen en koninginnen, prinsen en prinsessen. Het begon in 1699 als een bescheiden optrekje op het platteland voor de intellectuele Sophie-Charlotte van Hannover, de vrouw van keurvorst Frederik III, die gekroond werd tot eerste koning van Pruisen: Frederik I. Hij noemde het paleis na de dood van zijn vrouw Charlottenburg. Frederik de Grote heeft het uitgebreid met de Neuer Flügel.

Schloss Charlottenburg

Slot Charlottenburg Berlijn bezoeken; paleis & tuinen - Reisliefde

Altes Schloss

Met zijn natuurstenen voorgevel in pastelgeel, rode dakpannen en een verguld beeld van de Romeinse godin Fortuna boven op zijn centrale koepel ademt het paleis een verfijnde, vrouwelijke sfeer. Dit paste goed bij de koningin, maar minder bij de koningen erna. Vele prachtig versierde barokkamers en interieurs met prachtige meubels en antiek.

Neuer Flügel

Gebouwd in 1747. Een sobere, neoklassieke zaal en een weelderige rococo (Gouden) zaal.

Frederik de Grote was in 1740 naast het Sanssouci-paleis in Potsdam ook de nieuwe vleugel aan het bouwen als uitbreiding van het oude paleis hier in Berlijn. Het hoogtepunt van deze Nieuwe Vleugel zijn de balzalen: De Witte Hal en de Gouden Zaal behoren tot de mooiste in Europa. Afgezien van de eetzalen, werden er twee afzonderlijke appartementen gebouwd voor de “koning van de muziek”. Deze kamers herbergen tegenwoordig een van de grootste collecties Franse schilderkunst uit de 18de eeuw buiten Frankrijk.

Ook de neef en de opvolger van Frederik de Grote, koning Frederik II, had in de Nieuwe Vleugel een aandeel in de zomerappartementen in Chinese en Etruskische stijl en in de vroege classicistische winterkamers. Van 1788 tot 1791 voltooide hij het hele paleisensemble in de Grote Oranjerie door er een theater te laten bouwen. Zijn zoon, koning Frederik Willem III, gebruikte met zijn vrouw Louise de Nieuwe Vleugel ook als hun favoriete zomerresidentie.

De koningin woonde in de winterkamers van haar schoonvader op de westelijke verdieping. Haar elegante slaapkamer, een prachtig voorbeeld van Pruisische meubelkunst, werd ontworpen door Karl Friedrich Schinkel in 1810. Er zijn nog meer schilderijen te bewonderen in de andere appartementen en een sculpturencollectie.

Meer informatie vind je hier.

Schlossgarten

Slot Charlottenburg Berlijn bezoeken; paleis & tuinen - Reisliefde

Dit is een openbaar park en ligt ten noorden van het paleis, aan de westoever van de Spree. Het park is verdeeld in een decoratieve Franse tuin dicht bij het paleis en een meer natuurlijke, met bomen bezaaide Engelse landschapstuin verderop, doorkruist door stroompjes die naar een grote karpervijver leiden. Het is er heerlijk wandelen en je komt er ook nog het een en ander tegen aan beelden etc.

Bezienswaardigheden in het park zijn onder andere;

  • Beeld van de grote keurvorst: Een ruiterstandbeeld uit 1696 van Grote Keurvorst Frederik Willem staat op de binnenplaats van het Altes Schloss.
  • Mausoleum: Dit is de laatste rustplaats van Frederik Willem III en koningin Louise. Tegen een kleine meerprijs kun je dit bezoeken (of je koopt van te voren een alles-in-één-kaart).
  • Belvedere: Dit tuinkasteeltje is gebouwd in 1788, bedoeld als theehuis aan de noordpunt van de paleistuin. Je vindt er een collectie antiek porselein. Voorbij de Belvedere vind je ook nog een leuke speelplaats voor de kinderen. Er zijn allerlei toestellen, maar voor de toiletten moet je naar de Orangerie of het paleis.
  • Grosse en Kleine Orangerie: Bloemen en planten in de Grote Orangerie en een café-restaurant in de Kleine Orangerie.

Meer informatie vind je hier.

Astrid Tillemans

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.