Skip to Content

Spanje; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden

Spanje; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden

Spanje zit vol met allemaal pareltjes om te bezoeken; bekend en onbekend. Van grote steden en moderne architectuur tot eeuwenoude bouwwerken of prachtige natuurgebieden. Spanje is niet voor niets een populair vakantieland, en dan heb ik het nog niet eens over de Canarische eilanden en de Balearen. Hieronder vind je een lijst van de meest ultieme uitjes en bezienswaardigheden!

Inhoudsopgave verberg

Andalusië

Almeria

Spanje; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

De naam is afgeleid van het Arabische woord Al-Mariya, de ‘spiegel van de zee’.  Tijdens het kalifaat Córdoba was Almería de belangrijkste havenplaats die belangrijk was voor de handel. In 1522 werd de stad verwoest door een aardbeving. In Almería heerst een woestijnklimaat met relatief warme winters en zomers, het is zelfs de enige stad binnen continentaal Europa waar nog nooit officieel een temperatuur onder het vriespunt is waargenomen. Daardoor is het populair als zonbestemming. Populair zijn de boulevards ‘Las Ramblas’ met vele tapastentjes. En het historische centrum met wirwar van straatjes, winkeltjes en café’s. Ten noorden van de stad ligt het berggebied van de Sierra Nevada.

Cadiz

Spanje; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

De kustplaats Cádiz was in het verleden een belangrijke havenstad aan de Middellandse Zee. Hierdoor beleefde de industrie en daarmee ook de bevolking er mooie tijden. Het wordt door sommigen zelfs ‘Klein Havana’ genoemd, omdat er veel gelijkenis is met de Cubaanse stad. Inmiddels heeft het toerisme ook hier een belangrijke plek ingenomen. Het compacte centrum van Cádiz laat bezienswaardigheden zien, zoals de kathedraal, Torre Tavira, verdedigingswerken als Castillo de San Sebastián en het bijzonder mooie plein Plaza San Juan de Dios. Daarnaast zijn er nog een aantal boeiende musea, waaronder de archeologische musea. Zo is er nog niet zo heel lang geleden een Romeins theater blootgelegd die veel informatie over het verleden van de stad vertelt.

Cordoba; Mezquita

Spanje; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

In Cordoba vind je diverse invloeden terug, deze stad werd al 44.000 jaar geleden bewoond. Op dit moment vind je er nog de Romeinse brug over de rivier Guadalquivir met 16e-eeuwse stadspoort. De beroemdste bezienswaardigheid in Cordoba is de Mezquita, een enorme Moorse moskee die na herovering door katholieken in de 13e eeuw werd omgebouwd tot kathedraal en is beroemd vanwege de enorme rood-witte bogen. Net buiten het centrum vind je de opgravingen van de 11e-eeuwse Moorse stad Al Madinah al-Zahr. Ook het middeleeuwse ‘Alcázar de los Reyes Cristianos’ (koninklijk paleis) met tuinen in het historische centrum is de moeite waard. Je vindt er een joodse wijk met synagoge.

Lees ook: Cordoba bezienswaardigheden & activiteiten

Costa del Sol

Spanje; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

De Costa del Sol is de meest zuidelijke kuststrook van Spanje. Letterlijk betekent Costa del Sol zonnekust, wat geheel te danken is aan het overwegend zonnige weerbeeld dat hier het hele jaar door heerst. Nergens in Spanje duurt het zomerseizoen zo lang als aan de Costa del Sol. Dat heeft geresulteerd in een groot aantal drukke badplaatsen, waarvan Marbella ongetwijfeld de meest bekende is. Voor golfliefhebbers zijn er hier een ontelbaar aantal prachtige golfbanen waar een balletje geslagen kan worden.

Jerez de la Frontera

Spanje; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

Jerez de la Frontera staat bekend als de sherryhoofdstad, het Andalusische paardenras en om de traditionele flamencodans. Daarnaast kun je in Jerez de la Frontera een leuke dierentuin bezoeken, de wijncultuur beleven in één van de vele bodega’s of een museum bezoeken. Het 12e-eeuwse paleis Alcázar behoort tot één van de meest belangrijke monumenten van de stad net als de 12e-eeuwse kathedraal.

Granada; Alhambra

Spanje; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

Ook in deze stad zie je op een aantal plekken nog de Moorse invloeden terug. Met name in de vele paleizen die de stad telt zijn er heel veel prachtige details uit het verleden te bespeuren. Granada heeft ontelbare mooie pleinen, historische wijken, pittoreske hoekjes, en een unieke natuur. Bezienswaardig zijn de kathedraal en het 16e-eeuwse klooster, maar veel mensen komen hier voor de wijk Alhambra. Binnen de stadsmuren op de heuvel La Sabik vind je het ‘Palacio de Generalife’. Ook vind je hier het voormalig verdedigingsfort Alcazaba.

Lees ook: Granada bezienswaardigheden & activiteiten

Juzcar

Spanje; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

Juzcar wordt ook wel het smurfendorp genoemd vanwege de blauwe huizen om de film De Smurfen promoten. Vroeger was dit een “normaal” traditioneel Spaans stadje, met witgekalkte huizen. Blauwe huizen, blauwe kerken, blauwe drogisterijen, zelfs de huisdieren hebben hier blauwe halsbanden. Dit zou tijdelijk zijn, maar de bewoners waren er zo blij mee dat ze het zo hebben gelaten. De smurfen zijn verdwenen, behalve op de muurschilderingen, maar er zijn nu klimmuren en ziplines.

Malaga

Spanje; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

Malaga ligt in het meest zuidelijk gedeelte van Spanje en wordt veel bezocht vanwege het historische centrum, nostalgische pleinen en de Spaanse cultuur met gezellige terrasjes, stranden en winkeltjes. In de 11e eeuw werd bovenop de berg Gibralfaro de vesting Alcazaba gebouwd met een kasteel. Ook de kathedraal is de moeite waard. Al in de Romeinse tijd woonden hier mensen, het theater is daar een overblijfsel van. De belangrijkste winkelstraat is de Calle Marqués de Larios en ook het Sea Life is populair.

Lees ook: Malaga bezienswaardigheden & activiteiten

Marbella

Spanje; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

Marbella wordt gezien als dé plek waar de Spaanse (en internationale) jetset graag samenkomt, met name in en rondom de moderne jachthaven Puerto Banùs. Je vindt hier ook veel luxe winkels. In het historische centrum Cascao Antiquo vind je smalle straatjes en kleine pleintjes vol witte huisjes, oude kerkjes én sinaasappelbomen waarvan Plaza de Los Naranjas de populairste is. Ook de Arabische stadsmuur, bewonder het 17e-eeuwse Casa de Corregidor, het 16e-eeuwse raadhuis ende 17e-eeuwse Iglesia de la Encarnacion zijn de moeite waard.

Ronda

Spanje; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

De rivier Guadalevín splitst het stadje Ronda in tweeën en heeft een diepe kloof uitgesneden, bekend als Tajo de Ronda. Er zijn hier sporen teruggevonden vanuit de prehistorie. Ook de Romeinen en Moren hebben hier hun sporen achtergelaten. In 1572 werd de Koninklijke Ruiterschool Real Maestranza de Caballería de Ronda opgericht. Je vindt hier ook de oudste nog bestaande stierenvechtarena en er zijn bezienswaardige kerken en bruggen over de rivier.

Setenil de las bodegas

Spanje; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

Setenil de las bodegas staat bekend om zijn rotswoningen waardoor het erg populair is. Zo zijn er twee straten aan beide kanten van de rivier waarvan de één in de zon en de ander in de schaduw waar je veel restaurantjes en terrassen vindt. Met name bijzondere rotswoningen die je op meerdere plaatsen in de dorp tegenkomt zijn prachtig. Het is zelfs mogelijk om tegen een kleine vergoeding enkele van deze huizen te bezoeken. Ook in deze stad vind je veel witte huizen.

Sevilla

Spanje; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

Sevilla wordt door sommige mensen ook wel de mooiste stad van Spanje genoemd. Uniek zijn de doeken in de historische straten die moeten zorgen voor schaduw. Ook hier vind je nog veel Moorse invloeden waardoor de gehele stad bezienswaardig is. In Sevilla vind je ook tienduizenden sinaasappelbomen. Het Alcázar (koninklijk paleis) van Sevilla wordt nog steeds bewoond door de huidige familie en is een voorbeeld van de Mudejar-architectuur. Wel is een deel voor bezoekers toegankelijk. Ook de historische wijk Santa Cruz met kathedraal en de klokkentoren is de moeite waard.

Lees ook: Sevilla bezienswaardigheden & activiteiten

Sierra Nevada

Spanje; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

De hele Sierra Nevada omvat 16 bergtoppen die allen hoger zijn dan 3000 meter, waarvan de berg Mulhacen met een hoogte van 3482 meter de hoogste berg van het vasteland van Spanje is. Deze regio in het zuiden van Spanje staat bekend om zijn veelzijdigheid, in de winter kan er geskied worden en in de zomer trekt het Nationaal Park veel bezoekers. In de dalen vind je olijven-, vijgen- en amandelbomen waar ook wijn wordt geproduceerd. Ook vind je hier de Tabernaswoestijn met canyons en drooggevallen rivierbeddingen.

Zahara

Spanje; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

Zahara de los Atunes is een vissersdorp aan de Costa de la Luz, oftewel Kust van het Licht aan de Atlantische kust. Het 8 km lange strand is erg populair. Je vindt hier ook de ruïnes van het 15e-eeuwse Castillo de las Amadrabas ter bescherming tegen de zeepiraten. In de eeuwen erna werd het kasteel gebruikt door lokale vissers voor het opbergen van hun materiaal.

Aragon

Albarracin

Spanje; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

Albarracín lijkt een openluchtmuseum waar sinds de 17e eeuw nauwelijks iets is veranderd, op het hoogste punt prijkt de 13e-eeuwse kathedraal op de plek waar eerst een moskee stond. Het ligt tussen de bergen van de Sierra de Albarracín en de Montes Universales. Vlakbij liggen spookdorpen zoals El Cañigral, Las Casillas de Bezas, Collado de la Grulla, Casas de San Juan en El Alconzal. Karakteristiek zijn de monumenten in zachtroze kleur die tegen een bergwand zijn aangebouwd.

Ordesa y Monte Perdido Nationaal Park

Spanje; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

Het Parque Nacional de Ordesa y Monte Perdido, is de parel van de Aragonese Pyreneeën en tot beschermd gebied verklaard en door UNESCO tot Werelderfgoed verklaard. Het park bestaat uit vier valleien met grote diversiteit. In het voorjaar wanneer de natuur op zijn mooist is, zijn er 1500 diersoorten te zien. Je vindt hier dan ook meerdere watervallen en je kunt er goed rotsklimmen.

Teruel

Spanje; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

Teruel ligt op de plek waar de rivieren Alfambra en Guadalaviar bij elkaar komen op een plateau van 915 meter hoogte. Vanwege de Mudéjar-bouwwerken met torens en bezienswaardigheden heeft het een plekje gekregen op de UNESCO-werelderfgoedlijst. De mudéjar-architectuur wordt gekenmerkt door terracotta bakstenen, constructies van hoefijzervormige bogen, keramiek met geglazuurde azulejostegeltjes en sierlijke houten plafonds. Dit is prima te combineren met een bezoek aan Albarracín.

Zaragoza

Spanje; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

Zaragoza ligt aan de Ebrorivier en kent een lange geschiedenis, je vindt hier meer dan 2000 jaar geschiedenis. De Onafhankelijkheidsoorlog heeft helaas ook hier sporen nagelaten, bezienswaardig zijn onder andere de kathedraal van El Pilar, de El Salvador of La Seo kathedraal, het schitterende Aljafería Paleis en een aantal interessante musea.

Asturië

Cudillero

Spanje; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

Cudillero is in de winter een slaperig vissersdorp en in de zomer populair bij toeristen. Onder andere vanwege het 19e-eeuwse paleis Quintas de Selgas waar een museum is gevestigd. Het hoogtepunt van de collectie is het schilderij van Hannibal de veroveraar die Italië voor het eerst ziet vanaf de Alpen van Goya.

Gijon

Spanje; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

Gijón ligt direct aan zee en wordt omringd door schitterende natuur. Populaire stranden zijn Playa de San Lorenzo of Playa de Poniente die door de kaap Cerro de Santa Catalina van elkaar worden gescheiden en een panoramisch uitzicht biedt. Ook het kunstmuseum in Palacio de Revillagigedo is de moeite waard net als de botanische tuinen Jardín Botánico Atlántico.

Oviedo

Spanje; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

Oviedo heeft een bijzonder historisch centrum met onder andere een kathedraal die op de UNESCO-wereldergoedlijst staat en waar je het zweetdoek van Oviedo kan bezichtigen. Aan het plein voor de kathedraal vind je ook het paleis Vadecárzana Heredia waar nu een casino is te vinden. De gezellige autovrije straatjes zijn zo uitnodigend dat je graag op pad zult gaan om de mooie pleinen en paleizen te bewonderen, of breng een bezoek aan het Palacio del Conde de Toreno of Plaza de la Constitución, waar het stadhuis van Oviedo en de kerk San Isidoro el Real staan. En het Teatro Campoamor met een standbeeld van Woody Allen.

Picos de Europa

Spanje; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

Picos de Europa is een bergketen bestaat voornamelijk uit kalksteen die van elkaar gescheiden wordt door de kloof van de rivier de Cares. Veel bergtoppen komen boven de 2400 meter uit, met de hoogste top Torre de Cerredo van 2648 meter. Het gebied is populair bij bergbeklimmers en -wandelaars. Daarnaast zijn er een aantal bergmeren, waaronder de Meren van Covadonga. De Picos de Europa herbergt veel van de diepste grotten in Spanje en zelfs één die in de top 10 diepste grotten ter wereld hoort. Nog steeds worden er nieuwe grotten ontdekt en onderzocht. In de gemeente Cangas de Onís ligt het nationale heiligdom Covadonga met basiliek, waar volgens de overlevering de Spaanse Reconquista begon.

Balearen

Mallorca

Spanje; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

Mallorca is het grootste eiland van eilandengroep Balearen. Langs de zuidkust liggen de populaire badplaatsen zoals El Arenal, Playa de Mallorca en Playa de Palma. Voor natuurliefhebbers biedt Mallorca een aantal prachtige natuurgebieden met name de bergen in het Noorden, vanwege die bergen is het ook populair bij wielrenners. De hoofdstad Palma de Mallorca is zeker de moeite waard met onder andere het paleis en de kathedraal, een ritje met de Ferrocaril de Soller wat de mooiste stoomtrein van Europa genoemd wordt of de drakengrotten waar je een stukje gaat varen.

Menorca

Spanje; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

Menorca, of Minorca betekent “kleiner eiland”. Menorca is ook een stuk rustiger dan Menorca en Ibiza. De rustig aflopende zandstranden worden door ouders met jonge kinderen als zeer aangenaam ervaren. De hoogste berg van Menorca is de Monte Toro of El Toro waarvan je een mooi uitzicht hebt op het eiland en bij mooi weer zelfs de bergen op Mallorca. De grootste stad van het eiland Menorca is Mahón, met in de historische binnenstad de Santa Maria kerk, stadhuis uit 1789, middeleeuwse poort aan de  Pont de Sant Roc en in de haven resten van het Sant Felip kasteel en fort La Mola.

Ibiza

Spanje; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

Ibiza staat internationaal bekend om het uitgaansleven, de welnesscultuur en de aantrekkingskracht op de internationale jetset daardoor is het hier niet heel goedkoop. Cultureel gezien is Ibiza-stad met de oude wijk Dalt Vila een aanrader.

Formentera

Spanje; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

Ten zuiden van Ibiza vind je het kleinere eiland Formentera. Het grootste verschil zijn de rustige parelwitte stranden en prachtige natuur. Het eiland is uitgerust met een aantal vuurtorens en mooie uitkijkpunten. Wereldberoemde bezienswaardigheden zijn onder andere het hippiecafé Fonda Pepe in San Ferran en de zonsondergang in Cala Saona. Het plaatsje Cap de Barbaria met 18e-eeuwse verdedigingstoren en de dorpen Sant Francesc Xavier – Sant Ferran de Ses Roques – El Pilar de la Mola mogen tijdens je verblijf eigenlijk niet overgeslagen worden.

Lees ook: Mooiste stranden Formentera

Baskenland

Bilbao

Spanje; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

Deze streek staat bekend om zijn culinaire lekkernijen, tapas (of pintxos). Je vindt hier ook het wereldberoemde Guggenheim Museum en andere musea die zeer de moeite waard zijn. Bekende winkelstraten zijn Indautxi en Ensanche en de wijk Abando is een populair uitgaansgebied. De historische hoogtepunten liggen echter goed centraal in de ‘oude stad’, ook wel Las Siete Calle genoemd.

Guernica

Spanje; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

Guernica is vooral bekend vanwege het bombardement op de stad en het schilderij van Picasso. Al in de 14e eeuw werden er bijeenkomsten gehouden door de heren van Vizcaje. Op 26 april 1937 bombardeerde een conglomeraat van Duitse en Italiaanse luchtmacht Guernica, en vernietigde alles behalve een paar gebouwen.

Dit was dan ook het onderwerp van het schilderij dat was te zien op de Wereldtentoonstelling in 1937 in Parijs. Tegenwoordig is het te bekijken in het Centro de Arte Reine Sofa in Madrid. Aangezien praktisch alle gebouwen in Guernica werden verwoest door het bombardement, vind je hier nog nauwelijks historische gebouwen.

Hondarribia

Spanje; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

Wat Hondarribia nog het meest kenmerkt zijn de typische Baskische vissershuisjes van kleurrijke huizen met houten balkons. Daarnaast vind je er statige pleinen, de smalle kasseistraatjes, arcades, zuilen en muurschilden. De middeleeuwse dorpskern wordt omringd door een stadsmuur met ophaalbrug en slotgracht. Ook de haven en het strand zijn heerlijk.

San Sebastian

Spanje; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

Donostia-San Sebastián zoals de officiële benaming is, ligt in een baai en staat bekend als een familiebadplaats. Het oude stadsdeel (parte vieja) kenmerkt zich door smalle straten, huizen met balkonnetjes en de vele Pintxos barretjes waar je onder het genot van een drankje heerlijke hapjes krijgt geserveerd. Deze zeer gastronomische stad heeft veel te bieden voor de van het leven genietende toerist.

Vitoria-Gasteiz

Spanje; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

Vitoria is de zetel van de Baskische regering en is het culturele en financiële centrum. De stad heeft een historisch centrum en was de groene hoofdstad van Europa. Je vindt er mooie 17e- en 18e-eeuwse gebouwen waaronder oude palacios, kerken maar ook veel uitstekende restaurants en tapasbars, diverse musea en veel grote muurschilderingen. Voor de toeristen is er een handig treintje. Sinds 2004 zijn er roltrappen aangelegd om de oude stad beter bereikbaar te maken.

Canarische eilanden

Gran Canaria

Spanje; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

Gran Canaria behoort tot de Canarische Eilanden voor de kust van Afrika die zijn ontstaan door de vulkanen. Het aangename subtropische klimaat zorgt ervoor dat je hier het hele jaar terecht kunt voor een strandvakantie. Naast de aaneenschakeling van badplaatsen in het zuiden, kun je er zwemmen met dolfijnen, zijn er diverse authentieke dorpjes en hoge rotsen.

Tenerife

Spanje; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

Tenerife is vooral populair onder zonliefhebbers, wat te danken is aan het milde subtropische klimaat dat vooral aan de zuidelijke kust zorgt voor uitstekend vakantieweer. Tenerife is echter ook vrij populair onder actieve mensen, die het eiland bezoeken om te wandelen, te fietsen of om aan allerlei vormen van watersport te doen of op zoek te gaan naar dolfijnen. Verder kent het eiland indrukwekkende vulkaanlandschappen met als letterlijk en figuurlijk hoogtepunt de Pico del Teide.

Fuerteventura

Spanje; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

Fuerteventura is een vulkanisch eiland waar deels het overgewaaid Saharazand het droge landschap hervormd heeft. Fuerteventura kent een groot aantal zandstranden, waar vaak een redelijk stevige passaatwind waait. Het eiland dankt haar naam aan de passaat, Fuerteventura betekent letterlijk “sterke wind’. Fuerteventura is een populaire vakantiebestemming onder zonliefhebbers die hier vrijwel het hele jaar door kunnen genieten van aangenaam zomers weer. Aan de noordkant van het eiland en langs de westkust zijn het vooral watersporters die hun gang gaan. De omstandigheden zijn vaak ideaal om te windsurfen.

Lanzarote

Spanje; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

Dankzij het milde klimaat trekt Lanzarote gedurende het hele jaar veel toeristen naar zich toe, die vooral in de grote badplaatsen Puerto del Carmen, Playa Blanca en Costa Teguise verblijven. Arrecife is de sfeervolle hoofdstad van Lanzarote. Vanwege de aanwezigheid van de haven heeft Arrecife ook economisch gezien een belangrijke  rol op het eiland. De meeste excursies die je kunt maken zijn vooral gebaseerd op prachtige landschappen en natuurverschijnselen. Omdat het eiland niet te groot is kun je gemakkelijk meerdere bezienswaardigheden op één dag bezoeken.

Lees ook: Lanzarote vakantie; bezienswaardigheden, activiteiten & stranden

La Palma

Spanje; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

In tegenstelling tot de andere Canarische eilanden is La Palma geen eiland vol massatoerisme, maar een plek waar mensen voor de rust en natuur komen. Van de eilandengroep is La Palma volgens velen de meest authentieke Canarische bestemming. Ook hier vind je een natte, groene kant aan het noorden terwijl het zuiden duidelijk zonniger en droger is.

Cantabrië

Comillas

Spanje; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

Comillas is één van de weinige plaatsen buiten Catalonië waar een bouwwerk van Antoni Gaudi te vinden is; namelijk het herenhuis El Capricho.. In het dorp vind je ook een standbeeld van Gaudi. In het centrum vind je nog historische gebouwen van de universiteit, ook het Parque Güell y Martos is de moeite waard. Vanaf het kruis heb je een prachtig uitzicht over het dorp en de Golf van Biskaje. Andere bekende bezienswaardigheden in het dorp zijn de Torre de Vega, de Igelesia de San Crisobal, Palacio de los duques de Almodovar del Río ubicado en el Barrio La en de aartsengel in de resten van een oude gotische kerk.

Cueva de Altamira

Spanje; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

Altamira is een beroemde grot die in 1879 werd ontdekt en bekend werd vanwege de rotstekeningen. Eerst dachten ze dat dit een vervalsing was, tot de grotten van Lascaux werden ontdekt en deze 15.000 jaar oud of zelfs ouder bleken te zijn. In de Altamiragrot zijn naast de tekeningen ook andere resten gevonden van menselijke bewoning. De grot staat sinds 1985 op de Unesco Werelderfgoedlijst.

Santander

Spanje; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

Santander ligt ingeklemd tussen bergen en zee en wordt daarom ook wel ‘de stad tussen blauw en groen’ genoemd. De stad ligt aan een baai die wordt gevormd door maar liefst 12 mooie stranden. Lange tijd was het een vissersdorp, in het zuiden vind je het oude stadscentrum waar Spaanse aristocraten herenhuizen, kastelen en promenades bouwden. Tijdens een stadsbrand in 1941 werden veel historische gebouwen verwoest en opnieuw opgebouwd.

Santillana del Mar

Spanje; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

Santillana del Mar is populair vanwege de historische gebouwen in het centrum van het dorp waaronder de 12e-eeuwse benedictijnenabdij Colegiata Santa Juliana. In de abdij zijn de resten te vinden van de martelares Santa Juliana die volgens de vertellingen de duivel gevangen zou hebben. Het dorpsaanzicht van Santillana del Mar behoort tot de best bewaard gebleven middeleeuwse aangezichten in Spanje. Je komt er prachtige versierde herenhuizen tegen. Deze huizen zijn versierd met wapens van oude Spaanse adellijke families. De bekendste bezienswaardigheid van het dorp is echter de grot van Altamira.

Castilië-La Mancha

Consuegra

Spanje; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

Consuegra staat voornamelijk bekend om de iconische witte windmolens die je verder alleen in La Mancha vindt. Deze molens liggen bovenop een heuvelrug zodat je ze vanaf alle kanten kan zien. Het mooiste uitzicht is misschien nog wel vanuit het 10e eeuwse Castillo de Consuegra, vanaf hier heb je ook toegang tot de molens waar je kan zien hoe ze werken. In het historische centrum van Consuegra vind je Plaza de España dat in de Romeinse tijd een forum was. Ook het stadhuis en de kerken zijn een prachtig voorbeeld van de diverse architectuurstijlen.

Cuenca

Spanje; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

De stad Cuenca ligt op een rotsplateau tussen de rivieren Júcar en Huécar en wordt door de rivier gescheiden in de oude en nieuwe stad. Het begon als fort van de Moren en groeide uit tot een middeleeuwse vestingstad die op de werelderfgoedlijst staat. Een deel van de huizen (Casas Colgadas) hangt over de klif en werden in de 15e eeuw gebouwd. Hier vind je ook het Museum van Spaanse Abstracte Kunst vinden. Op het grote plein Plaza Mayor vind je het gemeentehuis, de eerste gotische kathedraal van Spanje, de Moorse Torre de Mangana en vele gekleurde huizen.

Logroño

Spanje; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

Logroño ligt in de streek La Rijoah die bekend staat om de wijn. De stad kent een rijke historie, al in de Codex Calixtinus, de eerste reisgids uit de 12e eeuw over de pelgrimsroute, was dit de belangrijkste pleisterplaats. De brug Puente de Piedra was al in de 11e eeuw de toegangsweg naar de stad. Je vindt hier ook nog het Pelgrims Gasthuis, Pelgrim Fontein en de Santiagokerk. Er bevinden zich dan ook meer dan gemiddeld veel kathedralen en kerken in de stad, uit de diverse eeuwen. Maar ook paleizen van de markiezen van Legarda, Los Chapiteles en het museum van La Rioja, een barok paleis uit de 18e eeuw. Iets meer naar het zuiden vind je de Route van de Dinosaurussen waar je letterlijk de voetstappen kan volgen.

Toledo

Spanje; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

Toledo ligt aan de Taag en werd bovenop een heuvel gebouwd. De stad een bijzonder rijke geschiedenis die nog altijd van invloed is op de huidige monarchie, het was ooit de hoofdstad van het Koninkrijk Castilië en wordt daarom ook wel keizerlijke stad genoemd. Ook vind je hier drie culturen terug; zowel de christenen als joden als islamieten hebben hier hun herinneringen. Toledo is tegenwoordig een moderne universiteitsstad, die de geschiedenis een warm hart toedraagt. Ook het El Greco Museum, Toledo Museum of Art en het Alcázar zijn de moeite waard.

Castilië en León

Avila

Spanje; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

Avila ligt boven op een vlakke top op een 1132 m hoge rotsachtige heuvel aan de rechteroever van de Adajarivier. Een groot deel van de stad wordt nog omringd door de stadsmuren en wordt vanwege de vele bezienswaardigheden ook wel de “Stad van Stenen en Heiligen” genoemd. Dit is namelijk de geboorteplaats van de heilige Theresia van Avila en staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst. De muren van Avila uit de 11e eeuw zijn 2500 meter lang en kent 88 halfronde torens en 9 poorten en zijn daardoor het meest complete vestingwerk van Spanje. De Kathedraal van Avila is tegen de stadsmuur aangebouwd. Het Klooster van San Jose is gesticht door de heilige Theresia en ze is hier ook begraven. En tot slot vind je hier de 12e-eeuwse Basiliek San Vicente de Avila.

Burgos

Spanje; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

De stad Burgos ligt aan de rivier Arlazón op de Noord-Castiliaanse hoogvlakte. Ook deze stad is een belangrijke pleisterplaats van de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. Onder andere vanwege de kathedraal (die op Sevilla en Toledo na de grootste van Spanje is) en het klooster Monasterio de las Huelgas. Al in de Middeleeuwen werd er speciaal voor deze pelgrims een brug aangelegd over de Arlanzón. Ook het kasteel uit de 9e eeuw Castillo de Burgos is te bezoeken, net als de onderliggende gangen.

Las Medulas

Spanje; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

Las Medulas was vroeger de bekendste goudmijn van het Romeinse rijk waar ze maar liefst 2.000.000 kilo goud hebben gewonnen een werd na twee eeuwen verlaten en heeft nooit een ander doel gediend waardoor alles er nog zo uit ziet en is opgenomen op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Het landschap wordt gekenmerkt door rotsformaties en okerkleurige bergpieken met een roodachtige zonsondergangkleur. Dit zorgt in het gebied voor een magisch mysterieus stuk landschap. Je maakt hier kennis met een ingewikkeld mijnbouwsysteem waarbij met behulp van waterkracht de grond werd afgebrokkeld en het goud blootgesteld werd.

Leon

Spanje; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

León ligt aan de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. Het oude stadshart ligt op linkerrivieroever en wordt gedomineerd door één van Spanje’s grootste kathedralen. Het voormalige San Marcos klooster huisvest één van de mooiste en luxueuste Parador hotels van Spanje! Je vindt er een rijk historisch erfgoed en authentieke buurten, zoals de Barrio Húmedo. Rondom het met arcaden omgeven Plaza Mayor liggen de winkelstraten, gezellige tapasbars en restaurants. De stad ontstond in de 1e eeuw voor Chr toen er hier een legioen werd gestationeerd op de oevers.

Salamanca

Spanje; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

Salamanca ligt op een kale hoogvlakte aan de rechteroever van de Río Tormes. Het is een dynamische (studenten)stad, met de oudste universiteit van Spanje. Je vindt hier ook veel historische gebouwen in een gouden kleur. De Plaza Mayor wordt ook wel gezien als een van de mooiste pleinen van Spanje. Naast het historische centrum vind je hier ook 17e- en 18e-eeuwse wijken. De stad is door de UNESCO tot werelderfgoed verklaard. Overal zijn gezellige pleinen, restaurants en terrasjes. Vooral ’s avonds met de sfeervolle straatverlichting is het er sprookjesachtig!

Segovia

Spanje; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

De stad Segovia is iets minder bekend, maar kent een lange geschiedenis waardoor het op de lijst van Unesco is terug te vinden. Zo vind je hier een nog geheel compleet Romeinse aquaduct. Achter het sprookjesachtige Alcázar vind je paleizen, kloosters en de kathedraal. Ook buiten het centrum vind je diverse bezienswaardige paleizen. En heeft het daarnaast ook nog een aantal boeiende musea, gezellige restaurants en uitermate gezellige bars.

Valladolid

Spanje; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

Valladolid ligt in het Ribera del Duero wijngebied en werd al in de Romeinse tijd bewoond en heeft onder Moors bewind gestaan, maar werd pas in de 12e / 13e eeuw belangrijk. In het historische centrum vind je onder andere een universiteit uit de 1e eeuw, een 15e-eeuwse rechtbank, 16e-eeuwse kathedraal (die nooit helemaal is afgebouwd) en tientallen paleizen waaronder Plaza Mayor het oudste paleis in Spanje uit de tijd dat dit de favoriete woonplek was van de koninklijke familie. Je vindt hier ook diverse musea zoals het museumhuis van Columbus, het museumhuis van Zorrilla en het museumhuis van Cervantes.

Catalonië

Barcelona

Spanje; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

Barcelona is een grote stad aan de Middelandse Zee en beroemd vanwege de voetbalclub FC Barcelona met het stadion Camp Nou, en de kunstenaar Gaudí die de Sagrada Familia heeft ontworpen waar nog steeds aan gebouwd wordt, of Parc Guell. Het is de tweede stad van Spanje. Je kunt hier ook heerlijk winkelen of flaneren over de Ramblas met veel straatkunstenaars en terrassen. Vanaf de Bunkers del Camel heb je een prachtig uitzicht, ook de Olympische stad is de moeite waard of een bezoek aan de Tibidabo of de berg Montserrat met klooster.

Costa Dorada

Spanje; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

Aan de 200 km lange  ‘Gouden Kust’ met prachtige stranden vind je steden zoals Salou, Sitges, Cambrils en Tarragona. Naast de fantastische stranden hebben de plaatsen aan de kust en in het binnenland voldoende afwisseling te bieden. Er zijn tientallen interessante en vernieuwende musea te vinden zoals het Romantische Museum in Sitges. In steden als Tortosa en Tarragona is juist weer heel veel cultuur en geschiedenis te snuiven.

Estany de Sant Maurici Nationaal Park

Spanje; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

Parque National Aigüestortes I Estany de San Maurici ligt in de Pyreneeën. Aigüestortes betekent ‘woelige wateren’ in het Catalaans en dat is niet voor niets. Je vindt hier namelijk meer dan 200 meren, gletsjers, watervallen, en met riet omzoomde moerrassen. Kenmerkend voor het park zijn de hoge bergmeanders die begroeid zijn met naaldbossen. Rondom het park liggen mooie valleien met oude dorpjes en romaanse kerken.

Figueres

Spanje; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

Figueres ligt vlakbij de Franse grens en wordt door veel mensen gepasseerd die met de auto naar de Costa rijden. Er zijn dan ook veel dagtrips naar deze stad. Met name omdat dit de geboorteplaats is van Salvador Dali en het Teatre-museum de Dali is een van de meest bezochte bezienswaardigheden in Spanje. Ook de andere musea en het Castell de Sant Ferran, het grootste fort van Europa is de moeite waard. Je vindt hier nog steeds een wachttoren, vestingmuren, kanonnen, munitiedepots en kelders met gewelfde plafonds.

Gerona

Spanje; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

Deze stad ligt iets verder van de kust en is daarom zeer aangenaam qua temperatuur. In het oude stadsdeel ‘Barri Vell’ vind je de meest waardevolle bezienswaardigheden zoals het prachtige plein Plaça de la Independència, de kathedraal van Gerona, oude stadsmuren en enkele originele Arabische badhuizen. In het geschiedenismuseum kom je alles te weten over de lange en boeiende geschiedenis van de stad. De bruggen van de stad die het oversteken van de rivieren mogelijk maken zorgen voor buitengewoon mooie uitzichten.

Siruana

Spanje; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

Siruana is een klein Middeleeuws dorpje dat zeker de moeite waard is om te bezoeken (in het weekend en vakanties kan het daardoor wel heel druk zijn). Dit dorp ligt in het midden van de wijnstreek Priorat in een kloof dat erg populair is bij bergbeklimmers vanwege de steile rotswanden. Het uitzicht vanuit het dorp, en zeker vanaf de kerk is zeer de moeite waard! Onderaan de rotsen vind je een stuwmeer waar je je ook prima kunt vermaken.

Tarragona

Spanje; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

Tarragona is de eerste Romeinse stad op het schiereiland Hispanië en werd al in de 3e eeuw voor Chr. gesticht. Daarna werd het verwoest door de Westgoten, geheerst door de Moren en zelfs de Fransen hebben hier hun invloeden achtergelaten. Het is een populaire havenstad met mooie stranden en nog veel Romeinse ruïnes waaronder een theater met prachtig uitzicht, circus en aquaduct. Op het hoogste punt vind je een kathedraal op de plek waar vroeger een burcht stond. Ook de stadswallen en boulevards zijn de moeite waard. Niet voor niets dus dat dit op de lijst van UNESCO staat.

Extremadura

Caceres

Spanje; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

Caceres wordt ook wel het ooievaarsdorp genoemd omdat die zich hier in de winter volop nestelen waardoor het beschermd vogelgebied is. Daarnaast staat het historische centrum volledig op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Via één van de vijf stadspoorten in de vestingmuren bereik je het historische autovrije bovenstad. Cáceres heeft tal van smalle straatjes omgeven door adellijke huizen, paleizen, kerken en torens uit verschillende periodes.

Merida

Spanje; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

Mérida ligt vlakbij de grens met Portugal op een heuvelrug aan de Río Guadiana. Ca. 25 v. Chr werd de stad door de Romeinse keizer Augustus gesticht. Hier kwamen twee drukke wegen bij elkaar; de Romeinse weg Vía de la Plata (tussen Mérida en Astorga wat later onderdeel werd van de pelgrimsroute naar Santiago de Compostello), en de weg van Toledo naar Lissabon. Mérida staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO omdat je op Tarragona na hier de meeste Romeinse overblijfselen vindt waaronder de Puento Romano (Romeinse brug).

Galicië

La Coruna

Spanje; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

La Coruña is de meest noordwestelijke stad van het Iberisch schiereiland met zowel in het noorden als westen de Atlantische oceaan. Daarom dat dit al bij de Kelten in 2500 v. Chr. een belangrijke havenstad was. Aan de kust vind je de oudste nog werkzame 120m hoge vuurtoren ter wereld; de Torre der Hercules. Nu vind je hier veel hoge kranen en containerboten. Hier is ook de eerste Zara-winkel geopend. In het centrum vind je het Praza María Pita met de kenmerkende ‘galerías’, een soort witte erkers die je ook op andere plekken in de stad tegenkomt. Natuurlijk vind je hier ook stadsstranden, diverse musea en een boulevard die van het centrum naar de kaap loopt.

Combarro

Spanje; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

Het vissersdorpje Combarro ligt aan de rivier de “Ria de Pontevreda” en staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst, nog steeds kom je hier mannen tegen die netten repareren en vrouwen die schelpen zoeken. In het middeleeuwse deel vind je nog veel steegjes. Ook de horreos (voorraadschuren) zijn uniek, deze hangen half over het water zodat ze ook gebruikt konden worden als aanlegsteiger en zijn geplaatst op stenen palen met een ronde cirkelsteen zodat ratten niet bij de sardines konden komen die hier lagen te drogen. Ook vind je hier veel kruisbeelden die moeten beschermen tegen de doden.

Lugo

Spanje; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

Lugo ligt aan de Río Miño en wordt beschermd door een 3e-eeuwse Romeinse stadsmuur, die na due van Avila het beste bewaard is gebleven. Daarnaast vind je hier Romeinse baden bij de rivier en een Romeinse brug uit de 1e eeuw. In het centrum vind je een enorme kathedraal, ook de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela loopt door deze stad.

Ourense

Spanje; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

Ourense ligt aan de Rio Miño en wordt omringd door de wijngebieden Ribeiro en Ribeira Sacra. Door de Romeinen werd er in de rivier de Miño goud gevonden. In de 5e/6e eeuw was het de residentie van Suevische koningen. Tegenwoordig is het een handelsstad waarvan een deel van de middeleeuwse stadsmuren nog staan. Ourense is vooral bekend vanwege de warmwaterbronnen.

Pontevedra

Spanje; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

Pontevedra ligt in het hart van de ría (fjordachtige baai), al in de 17e eeuw was dit een havenstad waar waarschijnlijk het schip van Columbus is gebouwd. Ook de stadswallen komen uit deze tijd, in het historische centrum vind je smalle granieten straten, indrukwekkende huizen en pleinen die vernoemd zijn naar de middeleeuwse gilden. Eén van de bekendste bezienswaardigheden is de Romaanse brug waar de stad omheen is gebouwd. In de wijk Barrio Alto vind je kleurrijke winkeltjes en gezellige restaurants.

Santiago de Compostela

Spanje; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

Santiago de Compostela lig top 35 km van de kust en is na Jeruzalem en Rome de belangrijkste bedevaartsstad voor christenen die hier komen vanwege de kathedraal. De kathedraal is gebouwd op de plek waar de beenderen van de apostel Jakobus (Spaans Santiago) de broer van Johannes, zijn teruggevonden. Daarnaast staat het historische middeleeuwse centrum op de UNESCO-werelderfgoedlijst vanwege de 15e-eeuwse universiteit, middeleeuwse kerken, kloosters en één van de best bewaarde pleinen van Spanje. Vanwege de studenten is het nachtleven hier ook aanwezig. Vanuit het Alamedapark heb je een prachtig uitzicht over de stad.

Vigo

Spanje; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

Vigo is de grootste stad in Galicië en ligt aan de kust, en heeft een belangrijke haven. Ook de auto-industrie is hier aanwezig. Tegenover Vigo, liggen de twee badplaatsjes Cangas en Moaña die populair zijn vanwege de prachtige stranden, ook de badplaats Baiona heeft prachtige stranden en een historisch centrum. Ilas de Cies heeft één van de mooiste stranden ter wereld. Al in de 13e eeuw kwamen hier mensen vanwege het strand en in de haven vond de slag om de Zilvervloot plaats, tegenwoordig vind je hier enorme cruiseschepen.

Madrid

Alcala de Henares

Spanje; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

De universiteit van Alcalá uit de 15e eeuw is één van de oudste universiteiten van Spanje. Het oudste universiteitsgebouw, San Ildefonso, is bewaard gebleven en vormt een populaire toeristische attractie. Een andere populaire bezienswaardigheid is het geboortehuis van Cervantes in de Calle Mayor. Dit is de belangrijkste straat van Alcalá uit de 12e eeuw. Ook de 15e eeuwse kathedraal en één van de oudste theaters uit de 17e eeuw zijn een bezoekje waard. In het voormalige klooster vind je een historisch museum.

Aranjuez

Spanje; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

Aranjuez ligt aan de Taag midden in een landbouwgebied. Veel mensen komen hier vanwege het koninklijk paleis dat wordt omringd door diverse tuinen. De Jardín de la Isla is de oudste tuin en werd aangelegd op een eiland in de Taag. Al sinds de 15e eeuw woonden hier de koningen van Spanje nadat in opdracht van Karel V er een jachtslot gebouwd werd. In de 17e eeuw werden onder de vorsten van Bourbon het huidige paleis en tuinen aangelegd. In de Jardín del Príncipe vind je de Casa del Labrador gebouwd naar voorbeeld van het Trianon in Versailles. Vanwege deze paleizen is het opgenomen op de UNESCO-werelderfgoedlijst.

Madrid

Spanje; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

Madrid is de hoofdstad van Spanje en één van de grootste metropolen van Europa. Madrid heeft een lange geschiedenis en vele bezienswaardigheden; zoals het Plaza Mayor waar vroeger mensen onthoofd werden of stierengevechten plaatsvonden, het koninklijk paleis dat nu alleen nog voor bezoeken wordt gebruikt, de middeleeuwse wijk Barrio de los Austrias vernoemd naar de Habsburgers die hier ooit de baas waren. Aan het begin van de 20e eeuw werd hier naar voorbeeld van Parijs en New York een brede laan aangelegd met diverse invloeden. Rondom het plaza del Chueca vind je het uitgaansgebied. Het stadion van Real Madrid is ook erg populair voor foto’s.

Lees ook: Madrid bezienswaardigheden en uitjes

San Lorenzo de El Escorial

Spanje; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

San Lorenzo de El Escorial is een gigantisch paleis en kloostercomplex ten noordwesten van Madrid in het gelijknamige stadje. Het paleis en klooster werd tussen 1563 – 1584 gebouwd door architect Juan Batista de Toledo (die o.a. had meegewerkt aan het Vaticaan) in opdracht van koning Felipe II als laatste rustplek voor zijn vader. Sinds 1984 staat het complex ook op de UNESCO-werelderfgoedlijst en is een van de meest bezochte bezienswaardigheden van Spanje.

Murcia

Cartagena

Spanje; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

Cartagena werd in de 3e eeuw v. Chr. gebouwd door een legeraanvoerder uit Carthago (Noord-Afrika). Omdat dit een veilige plek was om de Middelandse Zee over te steken en de rest van de omgeving te veroveren. Nog steeds is het de belangrijkste handels- en oorlogshaven van Spanje. De stad wordt vanaf steile rotsen bewaakt door twee oude forten en is door de Romeinen ommuurd met 9 poorten. Tijdens het Moors beheer had de stad een grote mate van autonomie. In de omgeving vind je ook veel mijnen die nu zijn gesloten maar wel zorgden voor mooie herenhuizen met glazen erkers. Dankzij steun van de EU is de stad en het centrum grondig gerenoveerd en het cultureel erfgoed behoorlijk opgeknapt. Je vindt hier ook veel cruise– en containerschepen.

Lorca

Spanje; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

Lorca ligt aan weerszijden van de Río Guadalantín, in een vruchtbare vallei. De stad is de thuishaven geweest van Romeinen, Westgoten en Moren. Lorca herbergt een intrigerend kasteel en een indrukwekkend Plaza España. De stad werd in 1984 uitgeroepen tot historisch artistiek complex en staat bekend als ‘barokke stad’ vanwege zijn talrijke barokke monumenten in het historische centrum. In 2011 is de stad zwaar getroffen door twee aardbevingen waarbij een aantal gebouwen in de stad (ernstig) zijn beschadigd.

Los Alcazares

Spanje; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

Los Alcázares komt uit het Arabische Al-Kazar, wat kasteel betekent en werd door de Arabieren gebruikt als zomerresidentie. Ook nu is het nog een populaire bestemming voor Spanjaarden die hier in de zomer een tweede huis hebben. Je vindt er diverse houten badhuizen met lange vlonders die doorlopen in de zee zoals het Hotel Balneario La Encarnación waar de tijd stil lijkt te staan. Rondom de stad vind je een aantal golfbanen.

Murcia

Spanje; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

Murcia ligt aan de Río Segura en heeft op de ene oever een historisch centrum en aan de andere kant nieuwe wijken. De Moren hebben de stad in 825 gesticht, waarvan je alleen nog wat delen van de stadsmuur terugvindt. De Moren hebben het dorre land middels vernuftige irrigatiemethoden vruchtbaar gemaakt waar ze nog steeds profijt van hebben. Langs de twee belangrijkste aanvoerswegen vind je nog middeleeuwse gebouwen terug. Deze stad is ook echt een studentenstad.

Natuurpark Bardenas Reales

Spanje; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

Het Natuurpark Bardenas Reales is een uniek semi-woestijnachtig gebied met een bijna maanachtig landschap dat door UNESCO is uitgeroepen tot Biosfeerrreservaat. Het droge landschap bestaat uit hoge vlakten, ravijnen, rotsen en heuvels, soms in de vorm van zandkastelen, anderen in kaarsrechte tafelbergen en dat op nog geen uur rijden van de groene valleien in de Pyreneeën. Interessant is de “Sanmiguelada” op 18 september als duizenden schapen uit de Pyreneese valleien hierheen gaan om in de winter te grazen. Ooit zou dit een binnenzee zijn geweest waarvan fossielen het bewijs leveren. De verwachting is echter dat over 50 jaar het kalklandschap door erosie is verdwenen en de rotsen letterlijk in de rivier de Ebro, de grootste rivier van Spanje, zijn verdwenen.

Olite

Spanje; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

Olite ligt in het midden van Navarra, in de omgeving vind je dan ook veel verdedigingswerken, abdijen, burchten, kastelen en paleizen. Het centrum van Olite met stadsmuren, middeleeuwse smalle straten, renaissancistische en gotische herenhuizen en paleizen is goed bewaard gebleven. Het Koninklijk Paleis van Olite, het hof van de Navarrese koningen, was een van de meest luxueuze middeleeuwse kastelen in Europa.

Pamplona

Spanje; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

Pamplona ligt op een heuvel, aan de westrand van de Pyreneeën en aan de linkeroever van de Río Arga, vanaf hier kun je de Pyreneeën, wijngebieden of woestijn ontdekken. De stad is gesticht door de Romeinen, in de middeleeuwen was het een machtige stad die de weg naar Spanje moest verdedigen met o.a. een vesting met eeuwenoude vestingmuren en vijfhoekige citadel. Het oude centrum bestaat uit smalle steegjes en kleurrijke huizen, en rondom veel bezienswaardigheden, waaronder gotische en barokke kerken, mooie parken en de enorme citadel. Later werden er veel groene parken en brede lanen aangelegd.

Tudela

Spanje; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

Tudela ligt aan de rechteroever van de Río Ebro. In de 9e eeuw is de stad door de Moren gesticht en was het één van de grotere steden, sinds de 12e eeuw werd het onderdeel van het Koninkrijk van Navarra en Aragón. Vierhonderd jaar lang leefden Arabieren, Joden en Christenen in Tudela samen. De Joodse gemeenschap heeft de stad zijn grootste welvaart bezorgd tot ze in de 15e eeuw werden weggejaagd net als de Moren. In het goed bewaarde historische stadscentrum is nog de Moorse en Joodse wijk te bezichtigen. De middeleeuwse brug is waarschijnlijk bovenop een voormalige moorse constructie gebouwd. Vanaf deze plek heb je het beste panoramische uitzicht op de hoofdstad van de Ribera.

La Rioja

Calahorra

Spanje; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

Calahorrat is één van de oudste steden van Spanje waarvan de geschiedenis meer dan 2000 jaar teruggaat naar de Romeinen die in de 5e eeuw een bisschop kreeg. De van oorsprong gotische kathedraal in het centrum dateert uit de 15e eeuw, in de renaissancekloostergang is het museum gehuisvest. Resten van Romeinse muren vind je in de islamitische oude stad bij de 16e-eeuwse kerk San Andres in de benedenstad met onder andere een overgebleven Romeinse triomfboog. Bij het uitkijkpunt Bellavista heb je een mooi uitzicht over het rivierdal. In Plaza del Pile, een voormalige Romeinse forum, staat de kerk van Santiago. In het gebied rondom Enciso bevindt zich Europa’s grootste aantal fossiele voetsporen van dinosaurussen van tussen de 75 en 200 miljoen jaar oud.

Haro

Spanje; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

Haro ligt aan de rivier de Ebro en wordt omringd door wijngaarden, het is dan ook de tweede wijnhoofdstad. De eeuwenoude Bodega’s en wijngaarden zijn de belangrijkste toeristische attracties. Rond het voormalige station dat de wijn vervoerde vind je de hoogste concentratie aan eeuwenoude oude bodega’s. Je vindt hier ook een wijnmuseum en het eerste Oenologische Station van Spanje waar rondleidingen worden gegeven en cursussen voor wijnproeverijen.

Valencia

Alicante

Spanje; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

Alicante ligt aan een grote baai, het is na Valencia, de grootste stad van de Costa Blanca. Alicante werd onder de Romeinen ‘Lucentrum’ en onder de Moren ‘Lecant’ of ‘Al-Lucant’ genoemd. Nu zijn het de talrijke hoge flats en een drukke haven die de stad een moderne indruk geven. Alicante staat bekend om zijn prachtige wandelpromenade met palmbomen, de “Explanada España”. In de gezellige oude wijk met een deel van de verdedigingsmuren vind je smalle straatjes, verborgen pleintjes en veel gezellige (goede) restaurants en cafeetjes, bovenop de berg vind je het kasteel van Santa Barbara. En dat in combinatie met mooie stranden en moderne jachthaven. waar je het MACA-museum vindt.

Altea

Spanje; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

Altea is één van de mooiste witte dorpen van de Costa Blanca en ligt op een heuvel, aan de voet van de Sierra de Bérnia. Het dorp ligt op 10 km afstand van Benidorm maar heeft een totaal andere sfeer en uitstraling. Langs de 6 km lange kustlijn met stranden en baaien, ligt een gezellige boulevard met volop restaurants en bars.

Benidorm

Spanje; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

Benidorm is hét symbool van maasatoerisme; je vindt hier enorme wolkenkrabbers met appartementen en hotelkamers, lange zandstranden, boulevards en terrasjes en winkels. Dit is niet alleen populair in de zomer bij voornamelijk de Britten, maar ook in de winter bij ouderen die hier komen overwinteren. In en rondom Benidorm is er van alles aangebracht om de toeristen te vermaken: bingopaleizen, pretparken, toeristentreintjes en winkelcentra. Het strand wordt in tweeën gesplitst door een aantal terrassen op de plek waar vroeger een fort was gebouwd.

Bunol; La Tomatina

Spanje; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

Buñol is een typisch Spaans dorp met smalle straatjes vol trappetjes en witte huizen, deze stad is internationaal bekend geworden vanwege het feest Tomatina waarbij de stad rood kleurt van de tomaten. In de grotten rondom het dorpje zijn sporen uit de prehistorie gevonden waardoor we weten dat hier 50.000 jaar geleden al mensen zouden geweest. Daarna kwamen de Romeinen en Iberiërs waarvan de stadsmuren en begraafplaats nog herinneren. De naam Buñol (fontein) komt van de Iberiërs omdat er hier zo’n 300 fonteinen zijn te vinden. Het kasteel ‘Castillo de Buñol’ is een populaire bezienswaardigheid.

Costa Blanca

In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken heeft de naam ‘Witte Kust’ niets te maken met de kleur van de huizen of witte zandstranden. Er wordt verwezen naar de kleur van de bloesem van de amandelbomen die hier vroeger op grote schaal aanwezig waren. Tegenwoordig is de Costa Blanca een belangrijke vakantiebestemming voor zonzoekers en overwinteraars.

Costa Brava

Spanje; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

De Costa Brava is de meest noordoostelijke kuststrook van Spanje. Populaire badplaatsen zijn Roses, L’Escala, Blanes, L’Estartit, Lloret de Mar, Tossa de Mar en Platja d’Aro. Het aangename mediterrane klimaat is één reden om hier op vakantie te gaan, de indrukwekkende kustlijn die een combinatie vormt van rotsen, kliffen, grotten en stranden vormt de tweede reden. Ook vind je hier diverse bezienswaardigheden.

Denia

Spanje; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

Dénia is van oorsprong een Griekse kolonie maar zijn naam heeft hij aan de Romeinen te danken. De stad heeft ook onder Moorse heerschappij gestaan. De oude stad wordt gedomineerd door het Moorse kasteel vanwaar je prachtige uitzichten hebt op de stad en zee. Het centrum is gezellig met een kleurrijke winkelstraat met mooie platanen en volop winkels en terrasjes. Naast badplaats is Dénia ook een belangrijke vissershaven waar de boten dagelijks uitvaren. Aan de overkant van de haven vind je de vertrekhal van de veerboot naar de Balearen. Ook is er een kleinere jachthaven met veel restaurantjes.

Elche

Spanje; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

Elche met de witte huizen en vlakke daken staat vooral bekend om zijn palmenbos met 200.000 palmbomen, de grootste van Europa. Toeristen komen speciaal hiervoor naar toe! Daarnaast zijn de basiliek, stadhuis en de Moorse baden populaire bezienswaardigheden. Het oorspronkelijke centrum van Elche ligt in de archeologische vindplaats L’Alcudia. Na de Iberiërs vestigden de Romeinsen zich hier. Omstreeks de 10e eeuw vestigden de Arabieren in de stad en omgaven deze met palmbomen, daardoor werd Elche vergeleken met de heilige stad van de islam.

Castell de Guadalest

Spanje; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

Het toeristische bergdorp Castell de Guadalest ligt 22km landinwaarts vanaf Benidorm boven op een rots in een vruchtbare vallei, waar sinaasappelen, citroenen, amandelen en de mispel groeien. Bezienswaardigheden in het middeleeuwse centrum zijn onder andere het kasteel, hangend op de rots en beschermd door de oude muur.

Orihuela

Spanje; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

Orihuela is een voormalige bisschopsstad aan de voet van een berg met ruïnes van een vesting en gebouwen van het priesterseminarie. Het ligt op de linkeroever van de Río Segura temidden van palmen en sinaasappelboomgaarden. Naast de palmentuinen van Elche, zijn die van Orihuela ook de moeite waard. Het historisch centrum getuigt van een rijk verleden, met gotisch en barok erfgoed, religieuze gebouwen en musea. Vanaf het seminarie heb je een mooi uitzicht.

Torrevieja

Spanje; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

Torrevieja ligt dichtbij de zee en wordt omringd door twee grote natuurlijke zoutmeren die de grootste zijn van heel Europa, vroeger was zoutwinning dan ook de belangrijkste economie. Vanwege de zoutmeren is dit een populaire plek voor patiënten die lijden aan reuma, astma en psoriasis. Tegenwoordig staat de stad vooral in het teken van het toerisme, je vindt hier dan ook een paar van de mooiste stranden zoals La Mata waarbij ht kristalheldere water wordt omgeven door het natuurpark en de duinen. Ook de pier waaraan de bootjes worden vastgelegd is populair.

Valencia

Spanje; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

Valencia is de derde stad van Spanje, na Madrid en Barcelona. Valencia staat vooral bekend als de bakermat van het typisch Spaanse visgerecht paella. De 12e-eeuwse kathedraal is zeker de moeite waard, ook het stadhuisplein en de gebouwen die daaraan liggen zijn de moeite waard of de stadsmuur. Valencia heeft een stadsstrand met veel voorzieningen en ligt naast de haven van Valencia. Ook kun je prima winkelen, er is een enorm overdekt winkelcentrum. Ook het kilometerslange stadspark Parque Natural de la Albufera aan de lagune is de moeite waard, hier vind je ook het Oceanium.

Villajoyosa

Spanje; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

In het Valenciaans heet het plaatsje La Vila Joiosa en is misschien wel een van de mooiste plaatsen aan de Costa Blanca. Het goudgele zandstrand van Villajoyosa is maar liefst 3,5 kilometer lang en op sommige plekken bijna 100 meter breed waardoor het hier niet heel snel druk aanvoelt. Uniek is de schilderachtige oude kern van Villajoyosa met vissershuisjes aan het strand in prachtige pasteltinten. Dit werd gedaan zodat vissers vanaf de zee konden zien waar ze moesten zijn.

Xativa

Spanje; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

Op de berg Vernissa, op het hoogste punt van de stad, lag het kasteel Xátiva waarvan nu alleen nog de ruïnes van over zijn. De ommuring dateert uit de periode ten tijde van de Arabische bezetting. Het stadje is afgelopen jaren weliswaar uitgebreid maar er zijn nog heel wat oude wijken en mooie middeleeuwse monumenten te vinden. Onder de Moren telde de stad de eerste papierfabriek van Europa. De stad heeft 2 pausen voortgebracht, ten tijde van de periode van de Bourbons raakte de stad in verval en werden de huizen verbrand.

Overnachten in Spanje

Of je nu op zoek bent naar een fijn hotel, appartement of een vakantiehuis om met kinderen te overnachten maar dan wel met de nodige privacy. Of ben je meer van het kamperen en ben je op zoek naar een kampeerplek voor je camper, caravan of tent. Ook een aanrader zijn de unieke accommodaties zoals een boomhut of een cruise of rondvaartboot. Je kunt hier alle kanten op.

Spanje; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde
La Siesta Salou Resort & Camping
Spanje; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde
Best Hotel Tritons

Corendon; Bij Corendon heb je de keuze uit een veelzijdig aanbod aan hotels en appartementen. Alle accommodaties worden met grote zorg geselecteerd om je vakantie zo zorgeloos mogelijk te maken. Of je nu kiest voor all-inclusive (ultra) of alleen logies. Bij de selectie wordt er gelet op de locatie. Het aanbod vind je hier.
TUI; Op zoek naar een voordelige vakantie in een hotel of appartement? TUI doet er alles aan om reizigers een onvergetelijke vakantie te bezorgen en de verwachtingen te overtreffen. De belofte is niet voor niets; discover your smile.  Het aanbod vind je hier.
Prijsvrij; Ideaal voor als je op zoek bent naar een fijne pakketreis in combinatie met vlucht, transfer en accommodatie in een hotel en appartement. Je weet hier zeker dat je nooit teveel betaalt. Het aanbod vind je hier.
Vakantiediscounter; Of je nu gaat voor de typische strandvakantie of toch liever een stedentrip. Bij Vakantiediscounter vind je voordelige aanbiedingen. Inclusief fijne last-minute reizen. Het aanbod vind je hier.
De Jong Intra Vakanties; Voor als je op zoek bent naar populaire autoreizen of pakketreizen, ook in combinatie met een cruise of een busreis. Het aanbod vind je hier.
Belvilla; Voor een onvergetelijke vakantie is er altijd een Belvilla: Belvilla heeft een verrassend en breed aanbod aan unieke vakantiehuizen met typische streekkenmerken op prachtige locaties. Het aanbod vind je hier.
Campspace; Een aanrader voor als je op zoek bent naar een betaalbare en unieke accommodatie van boomhut, prive tent, glamping lodge of toch een eigen villa of vakantiehuis? . Het aanbod vind je hier.
ASCI Eurocampings; ASCI is de campingspecialist van Europa. Of je nu wilt gaan kamperen met een eigen tent, camper of caravan. Maar ook als je op zoek bent naar een glamping of chalet voor een vakantie in een huuraccommodatie. Het aanbod vind je hier.
Suncamp Holidays; Dit is onderdeel van ASCI Eurocampings, maar dan met een specifieke selectie van kindvriendelijke vakantiebestemmingen. Alle campings liggen aan een strand of hebben een mooi zwembad. Het aanbod vind je hier.
Natuurhuisje; Heerlijk ontspannen in een natuurlijke omgeving? Kies dan voor een natuurhuisje, deze vind je zowel op de natuurlijke bestemming als buiten de gebaande paden. Het aanbod vind je hier.
Eliza was here; Op zoek naar een kleinschalige vakantiebestemming in een authentiek hotel of een rustieke B&B, dan is dit een aanrader. Compleet met vlucht en huurauto. Het aanbod vind je hier.

Zelf een reis samenstellen; de goedkoopste vliegtickets vind je via Expedia of je boekt direct bij Vueling of KLM.

Wat is jouw favoriete bestemming in Spanje?

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.