Skip to Content

Tips speelgoed voor in vliegtuig/ meenemen aan boord voor kinderen

Tips speelgoed voor in vliegtuig/ meenemen aan boord voor kinderen

Op vliegvakantie gaan met kinderen hoeft zeker niet voor problemen te zorgen. Maar het zal voor iedere ouder duidelijk zijn dat je kind sneller verveeld is dan jij als volwassene. Wat neem je dus mee om je kind gedurende de vlucht bezig te houden?

Mag je speelgoed meenemen?

Uiteraard is het allereerst wel handig om te weten of er wel speelgoed mee mag het vliegtuig in. Dat mag! Maar het moet wel in de handbagage passen. Ook voor speelgoed gelden de regels rondom vloeistoffen en gels. Voorkom dus dat je voor speelgoed kiest waar vloeistof of gel bij aan te pas komt.

Kleine tip: zorg dat het speelgoed ergens in je handbagage zit waar je makkelijk bij kunt! Het geheel in een apart tasje stoppen in jouw tas kan een uitkomst zijn. Zo zal je het sneller terugvinden in je tas en heb je alles meteen in 1 keer bij elkaar.

Tips

Wat kun je allemaal doen om je kind de reistijd door te helpen op een plezierige manier?

 • Neem gevarieerd speelgoed mee waar afwisselend mee gespeeld kan worden
 • Verras je kind met nieuw speelgoed tijdens de vlucht!
 • Zorg dat het speelgoed geen overlast voor andere reizigers oplevert. Kies dus voor speelgoed zonder geluidjes…
 • Zorg dat het speelgoed is wat niet snel van het tafeltje afvalt
 • Uiteraard kun je geen groot speelgoed meenemen
 • Wat lekkere hapjes tussendoor bieden eveneens uitkomst bij kinderen die het allemaal toch wel erg lang vinden duren
 • Samen een filmpje kijken is leuker dan alleen
 • Leest je kind zelf graag? Neem dit leesvoer dan ook mee het vliegtuig in
 • Lees eens een stukje voor uit een favoriet boek, die je dus ook mee moet nemen…of vanaf je e-reader uiteraard
 • Vergeet de knuffel van je kindje niet!

Voor de baby

Ga je op stap met een baby, dan heb je niet veel aan leesboeken en klei… Natuurlijk neem je in dat geval babyspeelgoed mee. Zo kun je denken aan:

Knuffeltjes die gemaakt zijn om te voelen. Deze bestaan uit verschillende materialen en kunnen ook ringen en andere versiersels bevatten. Je kindje ontdekt zo van alles door te voelen en te luisteren/kijken

 • Bijtring
 • Rammelaar
 • Knisperboekjes
 • Favoriete knuffel of doekje
 • Voor iets grotere baby’s zijn magnetische blokken leuk

En gewoon jouw eigen lijf…want een baby wordt al snel rustig van lekker knuffelen met papa of mama.

Ga je met een baby op stap dan is het meenemen van een vliegtuigbedje eveneens een fijn plan.

Voor peuters en kleuters

Tablet met spelletjes

Een prima zoethouder is natuurlijk een tablet. Zorg voor goed werkende oortjes, zodat alleen je kleuter ervan geniet en niet de boze buurman op de rij voor je. Uiteraard zorg je van tevoren dat de tablet goed is opgeladen en dat er leuke spelletjes op staan.

Of misschien kun je op zoek gaan naar leuke films. Wil je voorkomen dat je kinderen gaan vechten om de tablet, dan zou je voor hen allemaal een eigen tablet mee kunnen nemen. Een eigen kindertablet is natuurlijk prima.

Tekenen

Misschien is het niet echt ideaal om papier en potloden mee te nemen. De potloden rollen het hele vliegtuig door… Maar een magnetisch tekenbord is uiteraard een prima plan. Kijk of de tekenpen vastzit aan een koordje of bevestig die zelf op de één of andere manier aan het bord. Zo voorkom je dat de pen steeds valt.

Raamstickers of stickerboekjes

Lekker plakken op de ramen van het vliegtuig…en zo je eigen verhalen uitbeelden. En steeds opnieuw een ander tafereel maken. Waarschijnlijk zullen ze ook op het tafeltje voor je plakken.

Samen met de herbruikbare stickers een verhaal uitbeelden of er meteen een verhaaltje bij verzinnen is eveneens leuk om samen met jou te doen. Ook stickerboekjes kunnen heel leuk zijn om mee bezig te zijn.

Kleien

Neem potjes klei mee en laat ze daar maar lekker mee kneden en doen. Ook nu is het natuurlijk weer zo dat het nog leuker wordt als papa, mama of een broer/zus ook meedoet. In het vliegtuig of de auto is dit natuurlijk minder geschikt.

Autootjes of poppetjes

Een paar kleine autootjes of poppetjes kunnen leuk zijn. Natuurlijk weet jij het beste of je kind hier wel of niet blij van wordt. Een nieuw autootje of een nieuwe eenhoorn die je kind tijdens de vlucht krijgt kan weer even voor rust zorgen én een blij kind.

Duplo

Speelt je kind nog met Duplo, dan kun je hier prima een klein setje van meenemen. Lego is minder handig omdat de kleine blokjes sneller kwijtraken!

Knuffel en vingerpopjes

Een knuffel om lekker mee weg te snoezelen of juist vingerpopjes om mee te spelen en de buurvrouw ook te vermaken: ze nemen weinig plek in en kunnen wel net het verschil maken.

Voor oudere kinderen

Zijn de kinderen al ouder dan kunnen ze het nog altijd leuk vinden om mee te nemen:

 • Uiteraard de tablet
 • Magnetisch tekenbord
 • Misschien toch nog altijd zijn knuffel

Of kijk eens bij de volgende ideeën

Puzzelboekjes en leesboeken

Voor de grotere kinderen kunnen puzzelboekjes veel afleiding bieden. En uiteraard leesboeken of een nieuw tijdschrift. Heeft je kind (of jijzelf) een e-reader, dan nemen die leesboeken meteen niet zoveel ruimte in beslag, wat toch wel handig is want de ruimte in je handbagage is nu eenmaal beperkt.

Spelletje doen

Met elkaar een spelletje doen is leuk, hoewel niet alles handig is in het vliegtuig. Je zit toch naast elkaar, dus een spelbord kwijt kunnen waar iedereen bij kan is niet echt handig. Er zijn kleine reisuitgaven van bekende bordspellen. Ze nemen weinig plek in, dus je zou het natuurlijk gewoon kunnen proberen.

Hoewel een dobbelsteen gooien niet echt handig is…Maar je kunt ook kiezen voor woordspelletjes, hints of ‘ik zie, ik zie’. Dingen waarbij je geen bord nodig hebt of dobbelstenen. Hooguit iemand die de score bijhoudt!

Scratch Art

Bij Scratch Art kan je kind lekker krassen en zo de mooiste dingen laten ontstaan. Ze krassen met de bijgeleverde pen het grijze deel weg en dan ontstaat er een mooie afbeelding. Voordeel is dat de bekleding van het vliegtuig niet onder de viltstift of verf komt te zitten…

Geschikt speelgoed vind je hier.

Wil Cats

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.