Kinderen en museum geen goede combinatie? Het ligt er helemaal aan welk kindermuseum je uitkiest. Als je naar het speelgoedmuseum gaat zul je in ieder geval geen klachten horen. Sterker nog, grote kans dat ze na afloop vragen wanneer ze er weer heen mogen gaan. 😉 Het motto van het Speelgoedmuseum in Deventer is: je bent nooit te oud om te spelen. Dit museum is zeker niet alleen leuk voor kinderen!
Speelgoedmuseum Deventer
Het Speelgoedmuseum Deventer heeft de grootste openbare speelgoedcollectie van Nederland. De collectie bevat maar liefst meer dan 13.000 items in Nederland gebruikt speelgoed. Van unieke historische poppen en poppenhuizen, treinen, verschillende soorten mechanisch- en optisch speelgoed tot bordspellen en games. In 2021 is het museum volledig gerenoveerd en vernieuwd.
Audiotour
Voor kinderen is er een speciale audiotour aanwezig in het museum. Bij de kindervariant luister je naar Brinkie, het aapje van het Speelgoedmuseum. In diverse ruimtes hangt er een aapje waar je de speaker tegenaan houdt om te activeren en vertelt het aapje spelenderwijs iets extra’s over het speelgoed in die ruimte, of speelt een spelletje met ze in het museum en laat ze ongemerkt goed naar de collectie kijken.
Kinderen worden hierbij ook vragen gesteld om bijvoorbeeld op zoek te gaan naar een bepaald stuk speelgoed of na te denken. Zo worden ze gevraagd in de zaal met genderspeelgoed een speelgoed uit te kiezen waar ze zelf nooit mee zouden spelen en hun ouders te laten denken alsof ze dat geweldig vinden en willen kopen van hun eigen zakgeld. 😉
Normaliter / vroeger was er voor volwassenen ook een audiotour. Ik kwam ergens nog een symbool daarvan tegen, maar die waren nu niet beschikbaar.
Tentoonstellingen
De meeste mensen denken bij speelgoed aan kinderen. Zij spelen er nu eenmaal het meeste mee. Maar de collectie historisch speelgoed is net zo interessant voor volwassenen. Het roept tenslotte herinneringen op aan de tijd waarin jijzelf jong was. En geeft een indruk van de leefwereld van eerdere generaties.
Mensen houden niet op met spelen omdat ze oud worden, ze worden oud omdat ze ophouden met spelen
George Bernard Shaw
Spelen draait om emoties. Om spanning en sensatie. Om vertedering en verwondering. Eigenlijk kun je spelen met alles. Speelgoed komt pas tot leven door fantasie en interactie. Het is fascinerend hoe wij voorwerpen kunnen bezielen. Door er een naam aan te geven, een personage van te maken of beweging te suggereren. In het Speelgoedmuseum kun je je verbazen over fraai, ingenieus of gek speelgoed, waarmee kinderen zich de afgelopen eeuwen hebben vermaakt. Maar ook recenter zoals Lynx, Furby en Toettoet van VTech.
De presentatie van de collectie is aan verschillende maatschappelijke thema’s ophangen. Zoals welvaartsontwikkeling, gender en techniek. Je vindt hier geen grote zalen met alleen maar vitrines, de kinderen worden ook uitgedaagd om zelf te spelen of op een actieve wijze het speelgoed te bekijken door middel van de audiotour. Als je de route volgt kom je in alle ruimtes en zalen.
- Wonderkamer; dit is de kamer met diverse kleine vitrines waarin historisch speelgoed wordt tentoongesteld. De kamer om nostalgische gevoelens op te roepen van speelgoed waar je zelf, of je ouders vroeger mee hebben gespeeld. Ook kom je hier meer te weten over de geschiedenis van het speelgoed; en dat het eerste (houten) speelgoed afkomstig is uit Duitsland uit de omgeving van Neurenberg, waar nog steeds de grootste speelgoedbeurs ter wereld wordt georganiseerd.
- Opkamer; in dezelfde ruimte vind je ook een bovenverdieping met een objectentheater waarbij kinderen zelf een schilderij maken met losse voorwerpen die geprojecteerd worden op het beeldscherm in de wonderkamer. Of aan de touwtjes kunnen trekken om poppen tevoorschijn te toveren, of via een lange gele buis praten met de mensen beneden.
- In de pronkkamer vind je met name poppenhuizen en oorlogsspeelgoed terug, dit was vroeger het speelgoed van de elite. Kinderen worden aangemoedigd om zelf ook de laatjes open te trekken.
- In de Logeerkamer vind je iedere keer een andere tentoonstelling van iemand. Toen wij er waren was dit het speelgoed Archetoys van Floris Hovers met speelgoed dat hij zelf ontworpen heeft en ook terug te zien is in het Stedelijk Museum Amsterdam.
- In de genderkamer vind je veel speelgoed terug dat al snel als typisch voor jongens of typisch voor meisjes wordt geclassificeerd. Ook vind je hier het ‘eerste’ genderneutrale speelgoed zoals computerspelletjes.
- Helemaal boven kom je op de speelzolder; waar ze zelf kunnen spelen.
- Naast de speelzolder vind je de machinekamer waar je onder andere elektronisch, mechanisch, optisch en bewegend speelgoed tegenkomt zoals de toverlantaarn en ze zelf ook kunnen draaien en zwieren aan diverse hendels.
- Daarna ga je weer naar beneden en kom je terecht in de werkkamer; waar je het constructiespeelgoed tegenkomt en je ook weer zelf kan spelen.
- Tot slot kom je in de ruimte met modeltreinen; naast de uitgebreide collectie vindt je hier ook een treinbaan met treinen en knoppen waarmee je de achtergrond en het weer kan bedienen.
Zelf spelen
Het leukste aan speelgoed is natuurlijk als je er niet alleen naar kan kijken, maar ook zelf mee kan spelen! Dit kan op verschillende plekken; zo is er een groot poppenhuis waarmee gespeeld kan worden en een autobaan. Ook het digitale speelgoed ontbreekt niet in de vorm van diverse spellenkasten waar je bijvoorbeeld Pacman kan spelen. Of je kan aan diverse wielen draaien of aan touwen trekken om iets in werking te stellen.
Daarnaast zijn er ook twee speciale speelruimtes; zo is er de speelzolder waar je diverse soorten speelgoed terugvindt zoals bordspellen aan 2-persoonstafeltjes, een soort podium met duplobaden, een tafelvoetbaltafel dat zoonlief vooraf op de foto’s had gezien en graag wilde spelen en een gigantische poppenkast. Voor ieder wat wils dus.
Ook is er een kamer met speeltafels waar je aan de slag kan gaan met k’nex, kapla en ander constructiespeelgoed. Of als je dat liever wilt kun je hier ook gaan tekenen en is er een live game waarbij je met je lichaam het spel speelt.
Hanzestad Deventer
Het museum bevindt zich aan de rand van de hanzestad Deventer en is ondergebracht in twee monumentale koopmanshuizen van voor 1500. De panden hebben typische Hanzegevels met korfbogen en trapgevels. Typerend zijn de hoge benedenverdiepingen met balkon, hiervan is er niet veel bewaard gebleven.
De laatmiddeleeuwse sfeer is zoveel mogelijk bewaard gebleven om de sfeer van het historische speelgoed maximaal tot recht te laten komen. Het oorspronkelijke hijsrad is nog steeds aanwezig op zolder. De achtergevels zijn nog afkomstig van de voorgangers van deze panden en zijn gebouwd in 1300 toen de Brink als marktplein in gebruik werd genomen.
Praktische informatie
We zijn ongeveer anderhalf uur in het museum bezig geweest en hebben dit gecombineerd met iets anders in de omgeving. Dat is een van de voordelen van de museumkaart dat je dan makkelijker ook dit soort kleinere musea bezoekt.. Als je hierheen gaat is dit goed te combineren met bijvoorbeeld een dagje Deventer. Het stadscentrum is niet heel groot en alles is op loopafstand van elkaar. Het museum ligt aan een uitloop van de Brink, naast het Museum de Waag.
Parkeren kan gratis aan de andere kant de IJssel bij Parkeerterrein de Worp. Daarna kin je met de pont de oversteek maken naar het historische centrum. Je kunt ook dichterbij betaald parkeren onder de brug van de IJssel bij parkeergarage Brink.
Meer informatie vind je hier.
- Camping Koeksebelt Ommen - 8 december 2024
- Kerst in New York: activiteiten en bezienswaardigheden - 7 december 2024
- Depot Boijmans van Beuningen met rooftop - 7 december 2024
Leave a comment