Skip to Content

Speelgoedmuseum Kinderwereld in Roden: Een reis door de tijd van het speelgoed

Speelgoedmuseum Kinderwereld in Roden: Een reis door de tijd van het speelgoed

Het Speelgoedmuseum Kinderwereld in Roden is een uniek en bijzonder museum in Drenthe, in het noorden van Nederland. Het museum biedt een reis door de tijd van het speelgoed en laat je kennismaken met de geschiedenis van het speelgoed, van de oudheid tot het heden.

In dit artikel nemen we je mee naar het Speelgoedmuseum Kinderwereld in Roden en vertellen we je alles wat je moet weten over deze fascinerende attractie.

Geschiedenis van het Speelgoedmuseum Kinderwereld

Het Speelgoedmuseum Kinderwereld opende zijn deuren in 1985 en is gevestigd in een prachtig gerestaureerd pand uit 1877. Het pand diende vroeger als schoolgebouw en heeft een rijke geschiedenis. In het museum kun je nog steeds de oude schoolbanken en leermiddelen bewonderen, die gebruikt werden in de 19e eeuw.

Het idee voor het Speelgoedmuseum ontstond in de jaren ’70 van de vorige eeuw, toen de oprichter van het museum, mevrouw Bruins, begon met het verzamelen van speelgoed. Ze begon met het verzamelen van poppen, maar al snel groeide haar verzameling uit tot een indrukwekkende collectie speelgoed uit alle hoeken van de wereld. In 1985 opende het Speelgoedmuseum Kinderwereld zijn deuren voor het publiek en sindsdien is het een populaire attractie voor jong en oud.

Collectie van het Speelgoedmuseum Kinderwereld

De collectie van het Speelgoedmuseum Kinderwereld is indrukwekkend en omvat speelgoed uit alle hoeken van de wereld en uit alle tijden. Zo kun je er speelgoed vinden uit de oudheid, zoals houten paardjes en tolletjes.

Het museum heeft ook een grote collectie poppen, die een belangrijk onderdeel van de collectie vormen. Zo kun je er antieke poppen vinden uit de 19e eeuw, maar ook moderne poppen van bekende merken zoals Barbie en Bratz.

Naast poppen heeft het museum ook een grote collectie mechanisch speelgoed, zoals stoommachines, treinen en auto’s. Deze mechanische speelgoedjes werden vaak aangedreven door stoom of veerkracht en waren populair in de 19e eeuw.

Interactieve tentoonstellingen

Het Speelgoedmuseum Kinderwereld heeft niet alleen een indrukwekkende collectie speelgoed, maar biedt ook verschillende interactieve tentoonstellingen aan. Zo kun je bijvoorbeeld een kijkje nemen in de oude klaslokalen van het schoolgebouw en ervaren hoe het was om op school te zitten in de 19e eeuw. Je kunt er oude leermiddelen bekijken en zelf proberen te schrijven met een kroontjespen en inkt.

Ook is er een interactieve tentoonstelling waarbij kinderen zelf kunnen spelen met ouderwetse spelletjes, zoals sjoelen, tollen en knikkeren. Hierbij kunnen ze ervaren hoe het was om te spelen zonder computers en smartphones. Daarnaast heeft het museum ook een bijzondere tentoonstelling over treinen. Kinderen kunnen hier zelf treintjes laten rijden en leren hoe een trein werkt.

Ook een aanrader is een bezoek aan het buitenplein waar je oude voertuigen vindt die je vroeger op het schoolplein tegenkwam zoals stelten, maar ook metalen fietsjes etc.

Educatieve activiteiten

Naast de interactieve tentoonstellingen biedt het Speelgoedmuseum Kinderwereld ook educatieve activiteiten aan voor scholen en groepen. Zo kunnen kinderen bijvoorbeeld een ouderwetse speelgoeddag beleven, waarbij ze leren hoe kinderen vroeger speelden en zelf aan de slag kunnen met ouderwets speelgoed.

Bijzondere evenementen

Het Speelgoedmuseum Kinderwereld organiseert regelmatig bijzondere evenementen, zoals poppentheatervoorstellingen en treinritten met ouderwetse treinen. Ook is er jaarlijks een grote poppen- en berenbeurs, waar verzamelaars hun mooiste poppen en beren tentoonstellen.

Daarnaast is het museum betrokken bij de organisatie van de jaarlijkse Rodermarkt, een groot feest in Roden met kermis, markt en andere activiteiten. Het museum organiseert tijdens de Rodermarkt speciale activiteiten voor kinderen, zoals ouderwetse spelletjes en poppenkastvoorstellingen.

Conclusie

Het Speelgoedmuseum Kinderwereld in Roden is een bijzondere en unieke attractie in het noorden van Nederland. Het museum biedt een reis door de tijd van het speelgoed en laat je kennismaken met de geschiedenis van het speelgoed, van de oudheid tot het heden. Met een indrukwekkende collectie speelgoed uit alle hoeken van de wereld en interactieve tentoonstellingen is er voor jong en oud genoeg te zien en te beleven.

Meer informatie vind je hier.

Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.