Sporten.. Voor de één onderdeel van je lifestyle, voor de ander voelt het bijna als een noodzakelijk kwaad. Zelf moet ik me vaak echt over een flinke drempel helpen, voor ik er klaar voor ben. En zeker als ik op vakantie ben met ons gezin. Dan is een boekje lezen op een stoel al heerlijk. Toch weet ik ook wel dat ik moet blijven sporten. Conditie op peil houden en ook omdat ik op gewicht wil blijven. Als je op vakantie gaat, kun je dan ook sporten?

Jazeker! Dit hoeft niet heel groot of ingewikkeld te zijn. Denk aan niet de lift nemen in het hotel, maar de trap. Loont toch als je meerdere keren per dag vier trappen op- en afgaat. Hierbij 8 tips hoe je kunt sporten tijdens de vakantie. Van licht tot zeer intensief, net waar jij aan toe bent. Fijne vakantie!

Maak gebruik van wat je vakantieadres biedt

Heeft je hotel een sportgym? Maak daar gebruik van! Schrijf je op een vaste tijd in. Dat helpt om sporten in je vakantieroutine op te nemen. Wat mij helpt is kleding aandoen waar ik me prettig in voel en een muziekje op. Mijn man is dan verantwoordelijk voor de kinderen en ’s avonds sport hij en pas ik op. Fijn om het zo te regelen en dan met frisse energie de dag te kunnen beginnen. Mocht je geen oppas voor de kinderen hebben, informeer dan eens naar het animatieteam en de activiteiten. Grote kans dat er in het hoogseizoen leuke activiteiten geregeld worden.

Je kunt die tijd dan lekker benutten om te gaan sporten. Als je geen sportgym hebt, maar wel een zwembad kun je met jezelf afspreken dat je een half uur of een uur baantjes gaat zwemmen. Is je vakantie aan het strand? Voor wie durft, ga eens zwemmen in de zee. Let dan wel op dat je netjes binnen de zone blijft waar je mag zwemmen. En zorg dat achterblijvers weten waar je bent.

Een rondje hardlopen langs het strand is meteen een dubbele work-out. Je loopt hard én op zand. Dat is echt wel een andere belasting dan als je normaal op asfalt of op stukken berm loopt. En lekker in de natuur, super gezond en een mooi uitzicht.

Begin de dag met een work-out

Je kunt je dag ook afsluiten met een work-out. Ik ben een ochtendmens, maar mijn man is een avondmens. Die vindt het heerlijk om ’s avonds te trainen. Dus kies waar jij het meest happy van wordt.

Een work-out kun je inkorten tot 20 minuten. Om jezelf te motiveren en voor de effectiviteit is het verstandig om voldoende variatie tussen kracht en cardio in te bouwen.

Hierbij 3 work-outs die je via YouTube mee kunt doen.

  • Ginny neemt je mee in een vakantiework-out. Het fijne aan deze work-out is dat je dit ook in de hotelkamer kunt doen. Het vraagt weinig ruimte als je wilt sporten met deze work-out. Een goede work-out voor je billen, onderrug en hamstrings. Een oefening is bijvoorbeeld 5 keer op je linkerbeen, 5 keer op je rechterbeen en dan naar achteren strekken. Ze houdt daarbij goed aan dat je jezelf niet overbelast. Verder heb je voor deze work-out geen gewichten of schoenen nodig. Iets om onder je rug te leggen kan fijn zijn. De link vind je hier.
  • Wout neemt je in dit 12 minuten durend filmpje mee in een totale work-out. En de achtergrond is ook helemaal in vakantiestemming. Je voelt je meteen dichtbij op een tropisch eiland. Met duidelijke uitleg en opzwepend muziekje. Je kunt hier meedoen.
  • De laatste work-out is voor buiten bedoeld. Met sportkleding en goede schoenen kun je al meedoen. Ook fijn, je kunt zelfs je peuter inschakelen haha. Je moet een behoorlijke conditie hebben om dit tempo hier bij te benen. Het enige nadeel kan zijn als je het niet bijhoudt, dat je je scherm soms even op pauze moet zetten. Met muziekje en duidelijke, haalbare oefeningen heb jij je beweging binnen!

Las een sportmiddag in met het gezin

Op vakantie doe je vaak andere sporten dan thuis. Neem het hele gezin hierin mee. Zoek een gave wandelroute die je wandelend uitloopt. Of boek de midgetgolfbaan voor een paar uurtjes af. Ook een lekker stuk kanoën is uitstekend om te sporten op vakantie. Om het zo met elkaar te doen, is niet alleen leuk maar ook motiverend om door te zetten.

Dansen dansen

Bijna iedereen houdt van dansen. En dit kan ook snel in je hotelkamer of in je appartement. Ook hiervoor zijn fijne video’s beschikbaar. Je hoeft deze enkel na te doen. Fijn als je dempende schoenen mee hebt, maar het kan ook op blote voeten. Je kunt ook hierin je kinderen mee laten doen. Leuk om te kijken hoe iedereen de dansmoves onder de knie krijgt!

  • Een voorbeeld is zumba. Deze dans kan iedereen meedoen en is op muziek. Dit nummer van J. Lopez ‘on the floor’ nodigt iedereen uit om mee te doen. Ook leuk met pubers! Hier is de link voor deze zumbavideo.
  • Aerobic laat je wat intensiever bewegen. Deze video belooft dat het de snelste oefening geeft voor vetverlies. Geen idee of het zo is, maar het zou met 1 keer per dag al resultaat geven. Geen hinderlijk gepraat, maar muziek en 3 dames die de bewegingen voordoen. Wil je het ook proberen? Bekijk dan deze video hier.
  • Liever hiphop als work-out? Begin met een warm-up met deze video hier en eindig dansend! Geschikt voor ieders niveau en ook op een hotelkamer uit te oefenen.

Ga naar een klimpark

Of je nu alleen of als gezin gaat, een klimpark zet al je spieren in beweging. Je armen, je benen maar ook je rug en schouders worden aan het werk gezet. Helemaal leuk om een klimparcours te doen. Naast klimmen, wordt er ook een beroep op je evenwicht en kracht gedaan. Waar je ook heen gaat, vrijwel ieder land heeft fijne klimparken.

Maak gebruik van wat de natuur biedt

Ja als je naar het bos gaat, kun je in bomen klimmen, hardlopen maar ook evenwicht oefenen trainen. In veel bossen zijn speelparcours voor kinderen.. Vaak staan er ook toestellen voor volwassenen. Doe eens een rondje met de kinderen mee. 😉 Wij volwassenen zijn vaak leniger dan we zelf denken. In sommige bossen bieden ze ook boogschieten aan bijvoorbeeld. Ook erg leuk!

Huur fietsen

Ga er op uit met de fiets. Met de mountainbike de route door het bos volgen, of met de fiets door de stad heen. Fijn als je meteen een flinke route doet. Denk aan een route van minimaal 20 kilometer. Zo weet je zeker dat je lekker in beweging bent. Informeer eens bij het hotel of de camping welke fietsroutes er zijn en wat de aanraders zijn. Door het fietsen heb je afleiding aan de omgeving en vergeet je zo hoeveel kilometers je nog voor de boeg hebt.

Leer een nieuwe sport

De vakantie kan ook een perfect moment zijn om te kiezen voor een nieuwe sport. Neem eens lessen paardrijden. Of neem duiklessen in het zwembad. De meeste vakantiebestemmingen bieden diverse activiteiten aan en anders is er altijd wel een manege of zwembad in de buurt die dit aanbiedt. Zo ben je lekker aan het sporten en je leert iets nieuws. Ben je dubbel trots op jezelf na afloop.

Het belangrijkste is dat je plezier hebt in het sporten en dat het bij je past. Als je graag alleen traint, zal het volgen van allerlei groepslessen je vermoedelijk geen optimaal plezier opleveren. Probeer daarnaast het sporten op een vast moment van de dag te doen. Zo wordt het onderdeel van je vakantie.

En geniet vooral van je vakantie. Onderzoeken wijzen uit dat je pas na 3 weken echt aan krachtverlies gaat doen, dus lekker een weekje op je ligbed bijkomen is echt geen probleem.  😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.