Skip to Content

Overzicht sprookjesachtige plekken Nederland

Overzicht sprookjesachtige plekken Nederland

In eigen land jezelf in een sprookje wanen door de sfeer die de omgeving uitstraalt? Ja hoor, dat kan. Ook in ons eigen land zijn er pareltjes op dat gebied te vinden! We zochten voor jou de mooiste sprookjesachtige plekken in Nederland op!

Kasteel De Haar in Haarzuilens

Kastelen en sprookjes gaan natuurlijk hand in hand. Kasteel De Haar is daarbij een schoolvoorbeeld van hoe een kasteel er in een sprookje uit zou zien. Het huidige kasteel is onlangs nog gerenoveerd en eigenlijk helemaal zo oud nog niet. Relatief gesproken dan. Aan het eind van de negentiende eeuw begon de herbouw op de oude ruïnes van het oorspronkelijke kasteel.

Dit prachtige kasteel kun je bezoeken, maar je kunt ook je hart buiten ophalen door de prachtige kasteeltuinen te bewonderen. En vergeet ook niet om even een kijkje te nemen in het dorp zelf…want met zijn overduidelijke verbondenheid met het kasteel (door dezelfde rood/witte kleuren als het kasteel) heeft ook het dorp iets sprookjesachtigs.

Speulder-en Sprielderbos

Bij Ermelo en Putten vind je het Speulder- en Sprielderbos. Volgens Staatsbosbeheer is het het mooiste bos van ons land. Daarnaast is het ook nog één van de oudste bossen die we hier hebben. En oude bossen hebben zeker iets sprookjesachtigs. Als de zon door de bladeren speelt of als er ergens een nevel hangt…hoe sprookjesachtig wil je het hebben?

Nieuwkoopse Plassen 

Bij Nieuwkoop vind je veel water. Deze plassen kun je zelf bevaren met bootjes die je kunt huren. Ga je aan het einde van de dag, dan speelt de zon in het water en zoek zeker de smalle stroken water op. Door heel simpel de uitgestippelde routes te volgen.

Het is soms net alsof je ergens door de jungle vaart, terwijl je de andere keer de polder in kunt kijken of midden op het ‘grote’ water zit. Er zijn meerdere verhuurders van bootjes te vinden. Je zou trouwens ook kunnen gaan suppen. Midden in de Randstad, maar ver weg van verkeer, lelijke gebouwen en midden in de natuur! En als dan ook nog de zon ondergaat…

Bollenstreken 

Zeg nou zelf: de kleurenpracht van de bollenvelden zijn toch echt sprookjesachtig te noemen? Natuurlijk moet je even de tijd van het jaar in de gaten houden. De Bollenstreek is daarbij het bekendst (bij de Keukenhof in de buurt), maar er zijn meer plekken waar je bollenvelden kunt vinden. Hoewel de weidsheid van de vele bollenvelden het allemaal nog wel extra mooi maakt.

Niet alleen mooi te combineren met een bezoek aan de Keukenhof, je kunt ook nog even heerlijk de duinen in of het strand op. Want de bollenvelden liggen eigenlijk direct achter de duinen bij bijvoorbeeld Langevelderslag (Noordwijk).

Marken

Een sprookjesachtig dorp? Dan moet je toch echt naar een dorp als Marken. Met de huizen op palen, de klederdracht en al zijn oude schoonheid kun je dit zeker als een sprookje ervaren. Marken lijkt een beetje als een dorp uit een televisieserie over vroeger, maar bestaat toch echt…

Giethoorn

Tja, als we het over bijzondere plekken hebben, dan mogen we Giethoorn ook niet vergeten. De prachtige waterwegen maakt het tot een unieke plek die je vanaf het water kunt ontdekken. Je kunt met een kano op pad of ga je liever voor gemak en pak je een elektrische sloep? 

De Sahara van Nederland

Waan je in de Sahara, maar dan dicht bij huis. Onze ‘woestijn’ vind je in de Loonse en Drunense Duinen. Het is een stuk natuur die echt heel uniek te noemen is. Want het is niet alleen voor onze begrippen een groot stuk zand; het is zelfs één van de grootste van heel West-Europa. Natuurlijk kun je je zandbezoek combineren met een boswandeling.

Muiderslot

Naast kasteel De Haar, die we al eerder noemde, is er nog zo’n prachtig kasteel. Het bijzondere aan dit kasteel is dat het nog zo mooi eruit ziet, maar wel echt oud is. Daardoor voel je misschien de sfeer van vroeger nog wel aan en waan je je echt in het middeleeuwse sprookje. Het Muiderslot vind je in Muiden. 

De kust als sprookje

Eigenlijk zou je natuurlijk de hele Noordzeekust als sprookje kunnen betitelen. Want zeg nou zelf: als je op een rustige avond met je geliefde op het strand staat en de zon in de zee ziet zakken, dan kan je toch niks anders doen dan je in een sprookje wanen? En dat is aan de Zeeuwse kust net zo goed als aan de Noord-Hollandse kust. En alles daartussen.

Kun je er geen genoeg van krijgen? Strandhuisjes als vakantiehuisjes kun je inmiddels ook op veel plekken vinden. Dus reserveer er één van en blijf eindeloos lang genieten van het machtige uitzicht vanaf je eigen terrasje. Met een goed glas wijn…

De Wadden

En dan zijn de Wadden nog niet eens genoemd. Wadlopen of het echte eilandgevoel ervaren op één van de Waddeneilanden? Het is allemaal een sprookje te noemen. Voel je één met zee, zand en overige natuur! 

Utrecht

Iedere stad heeft zijn eigen charmes. Zeker als ze oud zijn en voorzien zijn van mooie grachtengordels. Maar wat Utrecht heeft… Want je kunt hier zo heerlijk dineren of gewoon een terrasje pakken aan het water van die grachten. Het zijn de kelders van de voormalige pakhuizen waar nu horeca gevestigd is. Hoe bijzonder dat je zo aan het water zelf kunt zitten.

Maar ook het eten binnen in die kelders heeft iets aparts. De smalle, lange ‘zalen’ geven het geheel een heel eigen sfeer. En of je nu van pizza houdt of juist van een Duitse schnitzel…je vindt hier echt van alles. Uiteraard wandel je ook nog even door het mooie centrum van Utrecht met zijn Dom, of vaar je over de grachten heen!

Wil Cats

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.