Skip to Content

Sprookjesboom de Musical tour

Sprookjesboom de Musical tour

Afgelopen weekend was ik met peuter uitgenodigd voor de feestelijke start van de tournee van de Sprookjesboom de Musical; Een vrolijk muziekfeest. Afgelopen jaar was deze te zien in het Efteling theater zelf en nu gaat hij touren door Nederland. De aftrap vandaag was in het Chassé theater in Breda. Het is een 3+ voorstelling en vanwege de duur van de voorstelling werd het een moeder dochter uitstapje. In de uitnodiging stond de dresscode voor volwassenen casual en voor kinderen sprookjesachtig.

Zo gezegd zo gedaan. Het was nog even spannend, de parkeergarage van het theater was vol omdat hier gewerkt wordt, alle parkeerplaatsen in de buurt waren vol vanwege de kermis dus ik was erg blij toen ik een plekje vond. En we nog op tijd binnen waren. Heel bijzonder waren de kinderen die in nette pakjes bij de deuropeningen stonden om de kaartjes te scheuren. Na afloop van de voorstelling en de borrel hebben we nog lekker patatjes gegeten voor we aan de terugreis begonnen waar ze eerst even aan oma en papa moest vertellen wie en wat ze allemaal had gezien voor ze een uurtje later dan normaal ook in bed lag.

Als je de zaal binnenkomt kan je al genieten van het decor van de voorstelling. De gordijnen zijn namelijk open. Op en langs het podium is een schitterend bos nagebootst. Het maakt niet uit waar je kijkt. In dit schitterende decor komt het Sprookjesbos tot leven, natuurlijk met de stem van de Sprookjesboom. Maar ook  de karakters van Roodkapje, Assepoester, Geitje Benjamin, Wolf, dwerg, de heks, Klein Duimpje, de draak en (niet in beeld) de reus. In het sprookjesbos heb je ook juf Lianne met haar klasje dat verdwaald is nadat ze van het pad zijn gegaan. Juf Lianne, de kinderen en de figuren zijn bekenden van elkaar. Allemaal bekenden van Sprookjesboom TV.

Het verhaal

Het is druk in het Sprookjesbos, er moet heel hard gewerkt worden want vandaag is het grote Muziekfeest. Als het podium af is kunnen de sprookjesfiguren gaan oefenen. Voor het grote muziekfeest moeten ze namelijk allemaal een muziekinstrument spelen. Assepoester gaat oefenen op de harp, Roodkapje op de gitaar, draakje op de trom en zo maar door. Er is wat ruzie tussen Assepoester en de heks. Die wil namelijk meedoen met haar zelfgemaakte Kwabedongedingel. Dan verdwaalt Juf Lianne met haar klas in het sprookjesbos en komen uiteindelijk bij een verdrietig Geitje aan. Benjamin weet namelijk niet met welk muziekinstrument hij mee zal doen aan het grote Muziekfeest. Zal dat nog goed komen voor het Muziekfeest begint?

Interactieve voorstelling

De theatervoorstelling is niet voor niets een musical, er wordt lekker veel gezongen. Ik moet toegeven voor mij allemaal nieuwe liedjes, maar op het einde werden er liedjes gezongen die bekend waren in de zaal en ze dus mee mochten zingen. Dat was echt goed gedaan. In het begin was er een zaag en timmer liedje van een dwerg en Draakje waar het publiek werd gevraagd om mee te doen. Wat gelijk pretoogjes opleverde bij onze dochter die dit geweldig vond en om het hardste mee gilde. De liedjes kennen veel herhaling, zijn korte teksten die vaak ook door meerdere karakters worden gezongen zodat ze goed tot leven komen bij de kinderen.

Nadat de show ruim een half uur onderweg was werd er muziekles gegeven door Juf Lianne. Maar de noten waren weg. Gelukkig waren deze wel in de zaal aanwezig waardoor de kinderen werden gevraagd om naar voren te komen om deze in te leveren. Helemaal super dus, legale reden om even die benen te strekken en daarna snel weer te gaan zitten voor de rest van de voorstelling. Ook later betrok Assepoester de zaal door op zoek te gaan naar handtekeningen en werden de kinderen aan het einde van de show opgeroepen om vooral te gaan staan en mee te dansen met de drakendans, paddenstoelendans en meer. Deze dansjes, met uitleg, kwam ik later ook tegen op het youtube kanaal van SprookjesboomTV dus zeker even kijken.

De adviesleeftijd van de show is 3+ er waren wel jongere kinderen aanwezig. Toch weet ik niet of ik dit zou aanbevelen. Onze zoon was er niet bij en daar heb ik geen spijt van. De wolf en heks vond onze dochter al een beetje spannend. De wolf als hij Benjamin probeert te laten schrikken en de heks als zij heel hard muziek maakt en helemaal als ze de muziekinstrumenten vals wilt gaan toveren en er een stroboscoop ingezet wordt. Zo zit ze in het verhaal. Als de reus echter door het bos begint te banjeren en zich laat gelden is ze toch wel erg bang. Jonge kinderen krijgen hier misschien minder van mee omdat ze minder in het verhaal zitten maar toch. De musical duurt in totaal 1 uur en 15 minuten, dat is zeker voor onze zoon te lang.

De cast

Niets dan lof over de poppenspelers die bestaat uit Amy Galatá, Thijs van Empel, Janneke Iking, Niels van der Gaarden en Laura van Bentum. Het is duidelijk te zien dat ze erg bekend zijn met het verhaal en de karakters. Het is alsof ze er een mee zijn geworden. Vrijwel alle spelers spelen meerdere karakters, toch moest ik regelmatig bij mezelf nagaan of het nu dezelfde poppenspeler was of toch een andere. Ze leken wel op elkaar, maar toch. Ze zijn zo compleet een met de karakters. Het ene moment de grauwe heks bijvoorbeeld en het volgende het jeugdige Roodkapje. Echt alsof er twee verschillende personen op het podium staan. De mimiek, lichaamstaal, stemgebruik van de poppenspeler versterken ook het karakter van de pop. Die kan namelijk niet boos, of verdrietig zijn. De poppenspeler wel en dit wordt zo ontzettend mooi uitgespeeld dat je helemaal meeleeft met de verschillende karakters. Zeker ook voor jonge kinderen is dit erg belangrijk om het verhaal te kunnen volgen. Als jarenlange scout vind ik het natuurlijk ook superleuk dat deze poppenspelers outfits dragen die geïnspireerd zijn door de traditionele padvinders uniformen.

Recensie Sprookjesboom de musical het muziekfeest Efteling theater - Mamaliefde

Ook juf Lianne gespeeld door Käthe Staallekker doet het erg leuk. Samen met haar kinderklasje dat bestaat uit vijf kinderen die roulerend meespelen aangevuld met tien kinderen die die dag voor het eerst in het theater staan. Niets dan respect; sommige kinderen zien er echt jong uit (nader onderzoek wijst uit minimaal 6 jaar), hebben vooraf een dvd gekeken met de dansjes en krijgen die dag pas voor het eerst de kleding aan en staan gelijk al op het podium. De vijf vaste kinderen nemen deze groep goed mee in het verhaal zodat je dit er niet aan af ziet. Zelfs met de dansjes doen ze enthousiast mee. Toch zie je ook wel dat er een paar bij zijn die hier al veel ervaring mee hebben en daardoor uit de groep vallen. De kleding van de kinderen is geïnspireerd op de outfits van de Von Trap kinderen en de stoffen waarvan de kleding van de Efteling medewerkers is gemaakt ziet er ook echt schitterend uit.

Jouw kind ook op het podium?

Weet je wat het leuke is; jouw kind kan ook meespelen in de musical. Iedere voorstelling van Sprookjesboom de Musical zijn naast de vaste cast, ook 10 ‘nieuwe’ kinderen te zien op het podium. Deze kinderen spelen eenmalig mee in de voorstelling en vertolken de rol van leerlingen van een muziekklas. Zo geeft de Efteling ruim 400 kinderen in Nederland de unieke kans om mee te spelen in deze musical. De kinderen kunnen zich inschrijven bij de verschillende theaters en oefenen vervolgens thuis de liedjes en danspasjes. Op de dag zelf staan zij vaak voor het eerst in hun leven op een écht podium, in een échte musical. Houdt de website van het theater bij jou in de buurt in de gaten voor meer informatie en de voorwaarden.

Meer informatie vind je hier.

Ben jij al naar de Sprookjesboom musical geweest?

Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.