Skip to Content

Sprookjeshof Zuidlaren Drenthe

Sprookjeshof Zuidlaren Drenthe

In het hoge noorden van mijn mooie provincie Drenthe ligt Zuidlaren en in Zuidlaren hebben ze het enige echte sprookjeshof. Aangezien mijn man zegt dat hij een sprookjeshuwelijk heeft kan een bezoekje aan het sprookjeshof niet ontbreken natuurlijk. Het is vakantie, dus we gaan er op uit.

Lees ook: Overzicht sprookjesachtige uitjes Nederland

Wat is het sprookjeshof?

Speelpark Sprookjeshof Zuidlaren is een nostalgisch familiepark in Drenthe. Jeugdherinneringen komen weer tot leven en even lijkt het alsof de tijd heeft stil gestaan. Met een heus sprookjesbos, buitenspeeltuin, indoor speelparadijs en een kinderboerderij hoef jij je niet te vervelen. Genoeg te doen voor een hele dag weg. Dit uitje in Drenthe is zeer geschikt voor zowel een zonnige dag als een regenachtige dag. Sprookjeshof is zeer geschikt voor de jongere kinderen, tot en met een jaar of 8.

Wat is er te doen?

Sprookjeshof Zuidlaren Drenthe - Reisliefde
Sprookjeshof Zuidlaren Drenthe - Reisliefde
Sprookjeshof Zuidlaren Drenthe - Reisliefde
Sprookjeshof Zuidlaren Drenthe - Reisliefde
Sprookjeshof Zuidlaren Drenthe - Reisliefde
Sprookjeshof Zuidlaren Drenthe - Reisliefde
Sprookjeshof Zuidlaren Drenthe - Reisliefde
Sprookjeshof Zuidlaren Drenthe - Reisliefde

Sprookjesbos

Zoals de naam al aangeeft is het park gebaseerd op sprookjes en dit zie je vooral terug in het Sprookjesbos. Maar liefst 25 sprookjes komen in het sprookjesbos tot leven. Met één druk op de knop beginnen sprookjesfiguren te bewegen en wordt hun sprookje verteld. Je kunt van sprookje naar sprookje lopen (kleine route nog geen km) en laat je betoveren door alle verhalen en kleine huisjes.

Speeltuin voor jong en oud

De grote speeltuin is een heerlijke plek vol schommels, draaimolens, trampolines en klimtoestellen. Hier komt de nostalgie tot leven door onder andere de familieschommel en de fietsschommeltjes.

Indoor Speelparadijs

Is het een regenachtige dag? Geen probleem, ook binnen is het feest. In het grote Indoor Speelparadijs (drie verdiepingen!) kun je al je energie kwijt met de familieglijbaan, rollerbaan, hoge klimberg, fietsbaan, trampolines, airhockey en het familieklimtoestel. Schuif ook gezellig aan in het Sprookjestheater voor het sprookje ‘Het verhaal van de gouden appel’.

Kinderboerderij

Buiten vind je een kleine kinderboerderij waar allerlei lieve beesten lopen, zoals herten en alpaca’s. De geitjes zijn dol op knuffelen. De kippen lopen lekker langs je voeten te scharrelen.

Minigolf

Jeugdsentiment! Nog steeds is doel om het golfballetje zo snel mogelijk in de hole krijgen. Lukt het jou om een topscore te halen op verschillende holes?

Is er een mogelijkheid om te eten en te drinken?

Trek gekregen? Op allerlei plekken in het park kun je wat eten en drinken. In het selfservicerestaurant in het Indoor Speelparadijs haal je wat lekkers voor bij de koffie, tosti’s en snacks. Bij het Petit restaurant van Sprookjeshof haal je drankjes en kleine maaltijden binnen op. Het menu bestaat uit: tosti’s, pannenkoeken, poffertjes en panini’s. Er is een terras waar je het eten kunt nuttigen. Het is toegestaan om je eigen eten en drinken mee te nemen in het park. Deze mag niet in het restaurant (of bijbehorend terras) genuttigd worden maar het park biedt genoeg bankjes en picknicktafels aan waar dit wel kan.

Wat is de prijskwaliteitverhouding?

Kinderen tot twee jaar zijn gratis in het sprookjeshof te Zuilaren. Vanaf twee jaar betaal je 9,99 per persoon. Dit vind ik een prima prijs voor wat je krijgt. Het maakt dat een dagje uit naar het sprookjeshof niet onbetaalbaar wordt.

Rolstoel, rollator of hulphond?

Speelpark Sprookjeshof is rolstoeltoegankelijk. Alle paden in het park zijn verhard en breed. In het Indoor Speelparadijs vind je een aangepast toilet. Hulphonden zijn welkom.

Hoe kom je bij sprookjeshof in Zuidlaren?

Tussen Assen en Groningen ligt Zuidlaren. Het dorp van Berend Botje én het groenste dorp van Europa. Noem het een plek waar de goede dingen samenkomen: wandelen, fietsen, watersporten, stijl en gezelligheid.

Het adres van Sprookjeshof is: Groningerstraat 10, 9471 AR Zuidlaren. Het is niet moeilijk te vinden. Zuidlaren staat al snel op de borden. Eenmaal in Zuidlaren rijdende staan er borden met sprookjeshof die je moet volgen. Er is voldoende parkeerplek aanwezig tegenover de ingang van het park.

Wat was onze ervaring in het sprookjeshof te Zuidlaren?

Dit was de tweede keer dat wij een bezoek brachten aan Sprookjeshof. Er is mij ooit verteld: Als je geen verwachtingen hebt dan valt het ook niet tegen. De eerste keer had ik ook zeker geen verwachtingen. Alles is nieuw en alles was even leuk. De tweede keer ga je er toch met verwachtingen heen. Ik moet zeggen dat het voor mij iets tegenviel. De eerste keer dat wij Sprookjeshof Zuidlaren bezochten was ik onder de indruk van de nostalgische speeltoestellen. Waar we voor mijn gevoel uren konden spelen.

Sprookjeshof is een verouderd, kneuterig park. Niets mis met kneuterig, daar houd ik juist van. Het is gemoderniseerd met de grote indoorspeelhal, die op onze regenachtige dag uitkomst bood. Binnen kun je je uren vermaken. De kinderboerderij was wat verlaten naar mijn idee. Er scharrelden 3 kippen en er stonden 6 geitjes, waarschijnlijk houden de dieren ook niet zo van regen! Dit was jammer want mijn jongste is zo dol op dieren.

De wandeling door het sprookjesbos is echt magisch, hoewel het een korte wandeling is kijken de kinderen hun ogen uit naar alle kleine huisjes met prinsessen, dwergen of heksen. Dat mijn ervaring tegenviel zegt meer over mij dan over het sprookjeshof, de kinderen hebben zich uitermate goed vermaakt en kunnen uren spelen. Sprookjeshof Zuidlaren is een geschikt park voor de jongere peuters en kleuters. Vanaf groep 4 wordt het niet meer leuk en mist de uitdaging (hoewel er binnen genoeg uitdaging is). Als je er nog nooit geweest bent dan is het zeker de moeite waard om dit park te bezoeken.

Meer informatie vind je hier.

Wat is er toe doen in de omgeving?

In het gezellige centrum van Zuidlaren kun je leuk shoppen, er zijn kleine boetiekjes en hippe winkels, er zijn veel terrasjes en restaurants.
Bezoek ook eens het Zuidlaardermeer. Op en rond het Zuidlaardermeer is veel te doen en te ontdekken. Het is een waardevol natuurgebied met veel vogels en er leven zelfs bevers. Er is veel ruimte om te zwemmen, zeilen, vissen of te windsurfen.

De fiets is misschien wel het beste vervoersmiddel om Zuidlaren en omgeving te ontdekken. Zuidlaren is de ideale uitvalsbasis voor elk soort fietstocht. Je kunt door de bossen van de Drentse Aa of de Hondsrug fietsen. Bovenal is Drenthe een prachtige groene provincie waar veel te doen en te beleven is. Ben je bijvoorbeeld al eens in de nieuwe spectaculaire dierentuin Wildlands geweest?

Door de vele heide en de bossen zijn er veel leuke wandelpaden door de natuur. Ook in de omgeving van Zuidlaren zijn die paden te vinden. Wil je eens een pad proberen? Loop dan het Plankenpad Dwingeloo of het Belevingspad Hoogersmilde eens.

Wie ben ik?

Sprookjeshof Zuidlaren Drenthe - Reisliefde

Ik ben Lisanne, mama van drie kindjes (2015, 2017 en 2020). Sinds de coronaperiode ben ik gaan bloggen op Gezin met vijf. Op mijn website neem ik je mee in mijn iet wat chaotische leventje over het ouderschap. Ik wil het ouderschap graag normaliseren en laten inzien dat eigenlijk iedereen maar wat doet en er geen goed of fout is. Op mijn blog vind je recepten, tips over dagjes weg (veelal in het mooie Drenthe), tips over het huishouden en vooral veel opvoedblogs.

Ik heb wekelijks contact met professionals en krijg vaak gastblogs over onderwerpen aangereikt. Voor iedereen is er iets te vinden op mijn site. Verder probeer ik nog 28 uur te werken naast het (op)voeden van mijn drie kinderen. Ik ben gelukkig getrouwd en woon samen met mijn man op een boerderij in Drenthe. Kom je mijn blog ook eens bezoeken? Of kijk lekker achter de schermen mee op Instagram.

Redactie Reis-liefde
Laatste berichten van Redactie Reis-liefde (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.