Skip to Content

Tips voor een budgetvriendelijke vakantie in Sri Lanka

Tips voor een budgetvriendelijke vakantie in Sri Lanka

We weten allemaal dat reizen niet goedkoop is. Maar achteraf zijn de ervaringen die je op vakantie maakt, hoeveel je er ook voor betaald hebt, onbetaalbaar.

Gelukkig is er ook een manier om de wereld te ontdekken zonder dat je heel je spaarrekening hoeft leeg te trekken en zijn er landen waar zelfs mensen met een klein budget zonder zorgen naartoe kunnen reizen zonder er berooid van terug te komen.

Zo ook Sri Lanka, dat door vele reizigers wordt bestempeld als één van de goedkoopste landen ter wereld om naartoe te reizen. Zet je koffer maar alvast klaar!

Boek je vlucht zo ver mogelijk van tevoren

Als je al een doorgewinterde reiziger bent en al heel wat reizen, en daarbij ook vluchten, achter de kiezen hebt, weet je dat hoe verder van tevoren je boekt, hoe goedkoper de vluchten zullen zijn. Het is aan te raden om ten minste drie maanden van tevoren te beginnen met zoeken naar vluchten, of in ieder geval zodra je een idee hebt wanneer je in Sri Lanka wilt aankomen.

Als jij je vluchten pas op het laatste moment boekt, is de kans groot dat de prijzen enkele honderden euro’s hoger liggen in vergelijking met een paar maanden eerder.

Het is misschien ook geen verkeerd idee om te kijken naar vluchten met een overstap in India. Toegegeven, er zijn niet veel rechtstreekse vluchten naar Sri Lanka, maar als je een vlucht met tussenstop zou moeten kiezen, is het de prijs meer dan waard om er één te kiezen met een tussenstop in India, bijvoorbeeld in New Delhi, Chennai of Mumbai. Je portemonnee zal je dankbaar zijn.

Reis in het laagseizoen

Afhankelijk van het seizoen waarin je reist, kunnen de prijzen van bijvoorbeeld accommodaties, eten en vervoer aanzienlijk verschillen. Als jij je welverdiende geld zoveel mogelijk in de hand wilt houden, kun je reizen in het hoogseizoen, tussen december en april, zoveel mogelijk vermijden.

Betere reismogelijkheden zijn er tussen mei en september, wanneer het laagseizoen van start gaat. Wel is het belangrijk om te weten dat in deze maanden ook de moesson haar intrede doet, die, zoals je misschien wel weet, gepaard gaat met veel stortbuien.

Toegegeven, het is misschien geen slecht idee om je regenjas mee te nemen op reis, maar het hoeft de pret niet te bederven, daar de regenperiodes in Sri Lanka slechts van korte duur zijn. Voordeel is wel dat zeker in het geval van vluchten en accommodaties, de prijzen een stuk lager liggen dan in het hoogseizoen. Doe er je voordeel mee.

Probeer te onderhandelen over de prijs

Afdingen is key in Sri Lanka. Afdingen is een belangrijk onderdeel van de Sri Lankaanse cultuur en je zult merken dat er in Sri Lanka maar weinig winkels zijn die vaste prijzen hanteren. Het is echter wel aan te raden dit met de nodige voorzichtigheid te benaderen.

Als ze zien dat je een buitenlandse toerist bent, kunnen ze wel 50% meer vragen dan dat ze aan een local zouden aanbieden, dus wees niet bang om af te dingen voor een lagere prijs. Als het niet tot een deal komt, loop dan gewoon weg. In de meeste gevallen zullen ze dan alsnog akkoord gaan met de lagere prijs.

Doe zoals de locals doen

Dit geldt misschien wel voor vrijwel elke bestemming, maar zeker op het gebied van eten is de regel: als je ergens een restaurant ziet waar veel locals op afkomen en het er altijd druk is, dan weet je dat het daar goed eten is. In Sri Lanka heb je zogenaamde ‘hotels’, wat niets anders zijn dan kleine restaurantjes aan de straat, waar je voor omgerekend slechts een paar euro al voorzien kunt zijn van een volledige maaltijd, denk aan rijst, curry’s, groenteburgers en nog veel meer.

Ook vegetariërs en veganisten hoeven in Sri Lanka geen honger te lijden. Sri Lanka is, net zoals buurland India, overwegend vegetarisch en je zult zien dat veel gerechten nauwelijks of geen dierlijke ingrediënten bevatten en vaak zelfs als basis kokosmelk gebruiken in plaats van echte melk.

Door zogezegd te doen zoals de locals doen, maak je niet alleen kennis met de authentieke Sri Lankaanse keuken en eetcultuur, je bespaart er ook nog eens geld mee. Wil je namelijk enkel westerse gerechten eten in Sri Lanka, zoals je gewend bent van thuis, dan ben je vaak wel een stuk duurder uit, en dat zou zonde zijn, zeker omdat er in Sri Lanka zoveel lekkers te vinden is.

Maak gebruik van het lokale openbaar vervoer

Voor Aziatische begrippen is het openbaar vervoer in Sri Lanka bijzonder goed geregeld. Sri Lanka heeft een uitgebreid openbaar vervoernetwerk, met bussen en spoorwegen die de grotere steden met het achterland verbinden.

De wegen in Sri Lanka zijn van goede kwaliteit, en hoewel de lokale bussen vaak overvol zijn en geen airconditioning hebben, zijn ze vaak wel goedkoop, en kun je een enkele reis maken voor omgerekend slechts een paar euro.

Houd er wel rekening mee dat ze qua dienstregeling niet dezelfde stiptheid kennen als in Nederland, en dat ze sneller geneigd zullen zijn om het “we vertrekken als de bus vol is”- principe te hanteren. De lokale bussen rijden om de paar minuten, dus je hoeft niet bang te zijn dat je er eentje mist.

Tips voor een budgetvriendelijke vakantie in Sri Lanka - Reis-liefde.nl

De trein is meestal de beste en meest comfortabele manier van reizen in Sri Lanka. Het is ook een ideale manier om kennis te maken met de Sri Lankaanse cultuur en de rijke en diverse landschappen van het land te ontdekken.

Als je zo comfortabel mogelijk wilt reizen, kun je kiezen voor een treincompartiment met airconditioning, maar die zal vaak wel iets duurder zijn dan een compartiment zonder airconditioning. Ook kun je, als je verzekerd wil zijn van een plekje, je zitplaats vooraf boeken, maar ook dit komt met een meerprijs. Het is vaak beter om voor omgerekend een paar euro een los treinkaartje op de dag zelf te kopen.

Vraag op tijd je visum Sri Lanka aan

Een reis naar Sri Lanka kan natuurlijk niet beginnen zonder de vereiste reistoestemming, zoals een visum, aan te vragen. Je kunt ervoor kiezen om bij aankomst in Sri Lanka een zogenaamd visa on arrival aan te vragen, maar omdat dit soms een heel gedoe blijkt te zijn, is het veel makkelijker om voor vertrek online een visum voor Sri Lanka aan te vragen.

Het visum Sri Lanka, ook wel het ETA Sri Lanka genoemd, is een digitale reistoestemming waarmee je na toekenning tot 30 achtereenvolgende in Sri Lanka kunt verblijven.

Het voordeel van het online aanvragen van een visum voor Sri Lanka, is dat alle kosten die je betaald voor het visum, waaronder consulaire kosten, transactiekosten etc., volledig inbegrepen zijn in de prijs. Zo weet je dat je achteraf nooit meer betaalt dan wat staat aangegeven op de website.

Alleen als je het visum in zeer korte tijd nodig hebt, wordt er een spoedtoeslag gerekend, zodat je gegarandeerd tijdig in het bezit bent van een geldig visum.

Redactie Reis-liefde

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.