Skip to Content

De mooiste stadswandelingen van Nederland

De mooiste stadswandelingen van Nederland

Nederland kent mooie steden en een stadswandeling maken is dan ook een top idee voor een dag uit. Houd je van wandelen en van cultuur? Dan zal je met een stadswandeling misschien niet het aantal kilometers halen die je gewend bent, maar je ziet des te meer op het gebied van cultuur. Onderweg neem je natuurlijk de tijd om dat oude gebouw te bewonderen, de kerk te bezoeken of dat leuke kleine stadsmuseumpje.

En uiteraard loop je ook niet alle gezellige terrasjes of cafeetjes langs. Daar ga je met enige regelmaat natuurlijk ook naar binnen… We zochten mooie stadswandelingen voor je op, verspreid over heel Nederland. Zo is er zeker één bij jou in de buurt of geeft het je een mooie kans om er meteen een weekendje weg van te maken!

Tip

Je kunt zelf op stap gaan in een stad en gewoon wat rondslenteren, maar laten we eerlijk zijn: vaak krijg je dan toch lang niet alles mee van waar je doorheen komt. Ga je echt op stap met een route voor een stadswandeling, dan zie je opeens veel meer en misschien zit er bij de route ook wel uitgebreide beschrijvingen.

Wil je een stad nog beter leren kennen, dan kan een route lopen met een stadsgids (in de zin van een begeleider…) nog mooier zijn. Zij weten immers veel meer te vertellen en wijzen je van alles aan of hebben mooie extra anekdotes.

Nog een tip: download je een route van internet? Besef dat er soms dingen kunnen wijzigen, die niet altijd zijn doorgevoerd in de routes. Dus misschien wel handig om even te checken of alles nog open is, bijvoorbeeld, als je iets specifieks wilt bezoeken.

Amsterdam

Natuurlijk beginnen we bij onze prachtige hoofdstad. Een stadswandeling door Amsterdam kan niet anders dan indrukwekkend zijn. Amsterdam kun je natuurlijk zelf bezoeken en er rondlopen, want er is gewoon zo veel te zien. Maar uiteraard is een route die je specifiek langs hoogtepunten brengt wel zo leuk.

Zo is er De Gouden Eeuw-route. Een route van 8 km, die je voert langs de pracht uit de Gouden Eeuw. Je wandelt langs de Grachtengordel met zijn grote huizen van de rijke kooplieden. Onderweg kom je veel musea tegen en kom je met de trein dan is het ideaal. Want vanaf dit punt start de route. 

Je vindt deze ‘gouden’ route hier.

Lees ook: Amsterdam bezienswaardigheden

Rotterdam

Misschien wat gewaagd om direct over te springen naar Rotterdam na onze Amsterdamse vrienden, maar we doen het lekker toch. Rotterdam is natuurlijk een heel ander verhaal. Met zijn eigen charme en prachtig waterwerk.

Want Rotterdam aandoen zonder ergens aan het water te verschijnen, dat kan natuurlijk niet. Je wandelt met deze route 12 of 15 km door de stad en onderweg kom je bij prachtige singels, bezoek je Delftshaven en ook nu zijn er vele musea.

In Delftshaven is nog de sfeer te proeven van vroeger tijden. Ze ontstond al zo’n 600 jaar geleden! Delfshaven was een kolonie van Delft en pas sinds 1886 werd het bij Rotterdam gevoegd. Er is veel over de geschiedenis van Delfshaven te vertellen, maar ga vooral lekker zelf op stap in het mooie Rotterdam.

De NS-wandeling vind je hier.

Lees ook: Rotterdam bezienswaardigheden

Utrecht

Utrecht bezoeken: dan wil je toch in ieder geval zijn beroemde grachten zien met die leuke terrasjes aan het water? Een route lopen waarbij je de werven en werfkelders voorbij ziet komen én waar je dus lekker kunt genieten van een kopje koffie aan de gracht: hoe Utrechts wil je het hebben? Natuurlijk moet je ook de Domtoren gezien hebben.

De leuke wandelroute ‘Grachten en Werven’ start bij de Dom en voert je langs de grachten, het stadhuis en wijst je op bijzondere gebouwen. En je eindigt bij de Dom, waarna je natuurlijk niks anders kan doen dan Utrecht aldaar ook nog eens ondergronds te ontdekken in de DOMunder.

De route vind je hier.

Lees ook: Utrecht stad bezienswaardigheden

Groningen

Voor Groningen hebben we de leuke shoproute uitgezocht. De stadswandeling met hoog winkel- en horecagehalte is 6 km lang en begint bij het station. Je kunt direct het Groninger Museum bezoeken.

Je wandelt door een stiller gedeelte van de stad om vervolgens volop in de binnenstad je slag te kunnen slaan bij de leuke winkels. Verder kom je langs de Noorderhaven en een park. En vergeet de hofjes niet! 

Meer info over deze stadswandeling vind je hier.

Lees ook: Groningen stad bezienswaardigheden

Stadswandeling Zutphen

Op bezoek bij een oude Hanzestad betekent vanzelf teruggaan in de tijd. De stadswandeling is 4 km lang en je wordt meegenomen naar de tijd tussen 1250 en 1450. Dit is het ‘Hanze tijdperk’. Er zijn eeuwenoude panden te bewonderen, maar ook oude ambachten en ateliers.

Natuurlijk kun je onderweg ergens iets eten of drinken én kan je Zutphen ook nog verder in, nadat je de route gelopen hebt. Zutphen kent leuke winkeltjes.

Meer info vind je hier.

Lees ook: Zutphen bezienswaardigheden

Den Bosch

Ook Den Bosch mag natuurlijk niet ontbreken. Deze stadswandeling is 10 km lang en afwisselend. Want je komt niet alleen langs de oudere panden, maar ook nieuwe gebouwen. Je wordt meegevoerd door buitengebieden en natuurlijk kun je de Sint-Janskathedraal niet overslaan. Het Zuiderpark, het Citadel en nog veel meer moois komt langs. En uiteraard geniet je onderweg ergens van een heerlijke Bossche Bol!

Ook deze route begint heel handig bij het station, zodat je niet moeilijk hoeft te doen om te parkeren en gewoon de trein pakt naar Den Bosch. Tip: Den Bosch ook nog leren kennen vanaf het water! Een boottochtje is een prachtige aanvulling. 

Hier vind je de route.

Een gratis route van de ANWB door Den Bosch vind je hier. Deze is korter (3,7 km), maar voert je ook langs de mooiste hoogtepunten!

Lees ook: Den Bosch bezienswaardigheden

Maastricht

6,5 km wandelen door het mooie Maastricht: wie kan daar nee tegen zeggen? De stadswandeling voert je door kleine straatjes, mooie parken, langs gebouwen en monumenten die al een lange geschiedenis achter zich hebben. Maar ook over de stadswallen en uiteraard kun je ook lekker een bakkie onderweg doen. 

De route kun je hier downloaden.

Lees ook: Maastricht bezienswaardigheden

Wil Cats

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.