Skip to Content

Star Wars 7 The Force Awakens recensie

Star Wars 7 The Force Awakens recensie

Star Wars, voor de één jeugdsentiment, a way of life, of de beste filmserie ooit. Voor de ander onbekend, een hype of te nerdig voor woorden. Een verhaal over goed en kwaad welke zich afspeelt in een “galaxy far, far away”, waarin ruimtetovenaars (Jedi) het opnemen tegen de onderdrukkende overheerser (the Empire).

Vandaag is het zevende deel The Force Awakens uit de serie in première gegaan, of eigenlijk gisteren. Nederland was één van de acht gelukkige landen waar de grote galapremière al op de 15e plaats vond. De dag dat het eerste deel, episode IV A new hope, precies 38 jaar geleden in Nederland te zien was…..

Star Wars fan

En ik (mijn man dus die dit zo speciaal vond dat hij zijn eerste blogje heeft geschreven) was erbij 🙂

Sinds het midden van mijn middelbare schooltijd kan ik mijzelf een Starwars-fan noemen inclusief plastic lightsabers en een verzameling Starwars-Lego. En alle films van de prequel-trilogie heb ik op de dag van uitkomen in de bioscoop gezien.

Van “The Phantom menace in 1999 t/m “revenge of the Sith” in 2005 of de nieuwste Rogue One. Hier in huis is mijn obsessie niet ruim aanwezig maar soms haal ik wat Starwars-speelgoed van de zolder in een hoop mijn liefde voor de serie aan mijn kinderen door te geven.

Met Vaderdag kreeg ik een kaart met een Darthvader gemaakt van een zwarte handafdruk van dreumesboy, en peuterdochter kijkt gezellig met papa naar Starwars-rebels op de Disney Channel. Toen ik hoorde dat Disney de rechten van de films had overgenomen en er een 3e trilogie aan zou komen begon het bij mij dan ook weer echt te kriebelen. Ruim een jaar geleden ben ik begonnen met een Starwars-kostuum en ben ik lid geworden van de Mandalorian Mercs.

Als leden van de Mandalorian Mercs waren we uitgenodigd om samen met de leden van de de 501st en de rebel legion, de drie grootste internationale Starwars-kostuumverenigingen, een echte Starwars-sfeer neer te zetten met levende personages uit de films, games en universum. Dit was mijn eerste evenement als “Merc” en dat was natuurlijk best wel spannend.

Ik kende maar enkele van de mensen aanwezig en was blij verrast met de spontane kameraadschap die ik tegenkwam. Sommige kende ik al van totaal andere activiteiten zoals scouting, larpen en zwaardvechten terwijl anderen zich spontaan voorstelden en meteen in je geïnteresseerd waren.

De gala-première

Recensie Premiere Star Wars 7 The Force Awakens Nederland TFA - Mamaliefde

Zoals met elke gala-première was er een blik BN-ers open getrokken die zich keurig lieten interviewen op de “zwarte”-rode loper. Voor een groot deel was dit hun eerste kennismaking met Starwars, André van Duin wist niet eens om welke episode het ging,  maar een enkeling was een echte fan die hun kinderen hadden meegesleept om kennis te maken met de filmliefde van hun vader of moeder. Ook de Amersfoortse priester Roderick Vonhögen was van de partij. Hij is misschien wel de grootste pastorale Starwars-fan van de wereld. Zijn korte uitleg over waarom Starwars hem aansprak was niet alleen vanuit het hart maar ook inspirerend.

In de zaal aangekomen wisten we met een klein groepje echt fantastische plekken te bemachtigen en de pret kon beginnen. We kregen nog even een korte uitleg waarom iedereen zijn telefoon moest inleveren, angst voor het uitlekken van beelden voordat de hele wereld zijn première had gehad, en een woordje van de directeur Disney Benelux begon de intromuziek. De zaal werd stil en de spanning steeg, zou deze film net zo goed zijn als de originele trilogie of is het net zo’n debacle als episode I…………

Star Wars 7; het verhaal (zonder spoiler)

Over de film zelf zal ik niks verklappen, dat moeten jullie zelf maar ontdekken. Maar ik kan zeggen dat het de moeite waard is. Het gevoel van de originele trilogie zit echt in deze film. Niet alleen in de verhaallijn, maar ook visueel, wat wil je ook met een regisseur als J.J. Abrams die tijdens interviews over zijn Star Trek-films al zei dat hij een grotere Star Wars dan Star Trek-fan was.

Het verhaal zit echt goed in elkaar. Echt iets voor de hardcore Star Wars-fan, maar zeker ook een mooi instapmoment voor éénieder die er nog niet mee bekend is. Vaak wordt er bij een “reeboot” van een filmserie enkel gekeken hoe ze meer nieuwe fans, en dus inkomsten, kunnen krijgen maar deze film is ook echt voor de oude fans.

Het is zeker geen teleurstelling zoals The Phantom Menace was, maar echt een voortzetting van het verhaal zoals verteld in de originele trilogie maar ook een begin van een nieuwe verhaallijn. Het spontane applaus, gejuich, gelach en stiltes tijdens de film geven aan hoe goed en aangrijpend de film was. Het hele publiek leefde mee.

Afterparty

Voldaan en tevreden liepen we na de film de zaal uit om ons te storten op de afterparty waar we onder het genot van een hapje en een drankje de fijne details nog een keer bespraken, welke theorieën we hadden en welke daarvan uitkwamen of echt 180 graden anders waren. Het was leuk om te zien dat enkele BN-ers die eigenlijk niks met Star Wars hadden, nu echt enthousiast waren en jammer dat enkele van hen snel het pand verlieten alsof het een verplicht nummertje was.

Na de afterparty kregen we natuurlijk nog een goodiebag met onder andere een speelgoed-lightsaber en een miniatuurtje van één van de vele ruimteschepen uit de films. Aangezien ik twee kids heb, ben ik een beetje stout geweest en heb ik een tweede goodiebag geregeld zodat ik de boel eerlijk kan verdelen.

Aanrader?

En dan nu mijn kijkers advies: Ben je een oude Star Wars fan en/of je bent gedesillusioneerd door de prequel-trilogie, dan moet je zeker deze film zien, hij maakt een hele hoop goed. Het is eindelijk weer een echte Star Wars-film. Deze film is ook een goede gelegenheid om je partner kennis te laten maken met het Star Wars-universum, regel een oppas en ga gezellig met z’n tweetjes weer eens ouderwets samen naar de film.

Ook voor kinderen in de bovenbouw van de basisschool is dit een geschikte film. De ruim aanwezige, goedgeplaatste en niet overdreven humor in het begin van de film zal hen echt aanspreken. Heb je jongere kinderen en wil je ze kennis laten maken met Star Wars of wil je zelf rustig aan samen met hen de “galaxy far, far away” instappen raad ik de series Star Wars Rebels en “the Clone Wars” aan waarbij de eerste een iets simpelere verhaallijn heeft welke zeker voor de jongere kinderen goed te volgen is.

Heb jij ook een fan van Star Wars in huis?

Meer informatie vind je hier.

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 1. Arjen schreef:

  Ik ben een Star Wars fan en heb in spanning zitten wachten op een nieuw verhaal in het Star Wars universum.
  Het bleek echter een zware tegenvaller!
  Tijdens het kijken van de film had ik een gevoel als of we weer naar een deel 4 zitten te kijken, het verhaal mist een groot stuk.
  In plaats van Star Wars naar 2015 te halen proberen JJ Abrams en Disney je mee te nemen naar 1977. Het is jammer dat Disney zoveel goed geschreven Star Wars verhalen genegeerd heeft.
  Aan het einde van de film kan ik alleen maar zeggen dat ik een fan ben van G.Lucas Star Wars met bijbehorend EU boeken en Disney heeft op zielige wijze geprobeerd om op dat succes mee te liften door de oude film verhaal lijnen te herbruiken en er een nieuwe draai aan te geven.
  Het was een aardige B film om op een koude winteravond op dvd te zien als je alle goede films uit je privé collectie alweer een keer gezien hebt, het was echter weg gegooid geld als je dacht een goede nieuwe Star Wars film in de bioscoop te zien.

 2. Cassandra schreef:

  Hier ook een star wars fan in huis wat zich heeft geuit in onze dochter: Leia en zo ook mijn blog haha. Je hebt het leuk geschreven. Gefeliciteerd met je debuut!

 3. Judith schreef:

  Wat vet zeg, wij gaan dit weekend pas!!! Maar kan niet wachten, heel benieuwd!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.