Skip to Content

Stedelijk Museum Schiedam bezoeken

Stedelijk Museum Schiedam bezoeken

In een museum alleen maar naar schilderijen kijken, is al een tijdje verleden tijd. De tentoonstellingen worden steeds interactiever; en dus ook steeds interessanter om met kinderen te bezoeken. De kunst wordt ook steeds diverser; naast schilderijen en beeldhouwwerken is de fantasie van de kunstenaar de grens.

Er worden kunstwerken gemaakt van recyceld materiaal en andere materialen om de bezoeker aan het denken te zetten. Zo ook bij de tentoonstelling Sticky Business in het Stedelijk Museum Schiedam. Hier is suiker de rode draad in al zijn vormen en meningen. Je hoeft hier niet alleen te kijken, maar je gebruikt diverse zintuigen. Ideaal dus voor een bezoekje met kinderen! En na een bezoek aan dit museum kan je vervolgens naar het Beatrixpark om lekker te spelen in Fort Drakensteijn of een wandeling langs de molens in Schiedam, waaronder de grootste ter wereld.

Stedelijk Museum Schiedam

Afgelopen zondagmiddag, een regenachtige middag ging ik daarom op stap met beide kinderen. We melden ons bij de balie en kregen een speurtocht mee. Er zijn twee varianten; één voor kinderen van 4 tot 7 jaar en één voor kinderen boven de acht. In de speurtocht voor kinderen tot vier jaar ga je op zoek naar een muis en vervolgens met hem langs ingrediënten die je nodig kan hebben voor het maken van een taart.

In de speurtocht voor oudere kinderen staan ook vragen. Je jas en tas kun je kwijt in één van de gratis kluisjes. Wat heel bijzonder is, is dat er op de balie ook een collectebus staat voor het diabetesfonds. Een bezoekje aan deze tentoonstelling zet iedereen, ook de kinderen, aan het denken over suiker.

De kleurrijke & glitterwereld van Pip n Pop

Stedelijk Museum Schiedam bezoeken - Reisliefde
Stedelijk Museum Schiedam bezoeken - Reisliefde

Het eerste onderdeel van de tentoonstelling is toch ook wel het hoogtepunt. Namelijk het sprookjesachtige kunstwerk van Pip & Pop, alias Tanya Schultz. Een kunstenaar uit Australië die de hele wereld over reist om landschappen te creëren van kleurrijk suiker. Afgelopen zomer waren er ook van die landschappen te zien in Delft, en nu dus in het Stedelijk Museum in Schiedam. Maar liefst dertig meter vol suiker, glitters en nepbloemen en planten.

Wij gingen hier gewoon even zitten om te kijken; geloof me; je blijft nieuwe dingen ontdekken. Er zijn zo ontzettend veel details. Het kunstwerk staat in een hoek dus je kan er niet helemaal rondom heen, maar ook vanuit ieder zichtspunt zie je weer wat anders. Kinderen worden gevraagd op zoek te gaan naar het huisje van de muis. Als je goed zoekt zie je zijn holletje zitten.

Dit kunstwerk mag je niet aanraken. Wel staat er op een plankje op de muur een bakje met gekleurd suiker. Daar mag je voelen hoe het materiaal aanvoelt. Hier zit wel pigment doorheen, dus opeten is geen goed idee!

Veranderlijke kunst

Stedelijk Museum Schiedam bezoeken - Reisliefde

Niet alles is altijd hetzelfde; kunst kan veranderen net als de meningen op het gebied van gezondheid. Er zijn een aantal kunstwerken die dat visueel laten zien. Zo heeft de Australiër Joseph Marr kunstwerken gemaakt waar je aan mag likken. Doordat iedereen er aan likt veranderen de kunstwerken in de tijd.

Er staan twee beelden waar je aan mag likken; de één smaakt naar cola en de ander naar drop. Hier staan trappetjes zodat ook kinderen er bij kunnen. Dat vonden de kinderen toch ook wel heel erg bijzonder en konden daar geen genoeg van krijgen. Het liefste hadden ze het helemaal opgegeten 😉 Er staan ook een paar beelden waar je alleen naar mag kijken.

Stedelijk Museum Schiedam bezoeken - Reisliefde

Op de eerste verdieping heb je het kunstwerk van de Zwitser Jonas Etter; dit is een schilderij dat is gemaakt van gebrand suiker. Als je op Instagram kijkt, zie je foto’s van hoe dit er in het begin uitzag. Het schilderij vergaat namelijk doordat het op de grond druppelt. Deze ‘plas’ is ook onderdeel van het kunstwerk.

Stedelijk Museum Schiedam bezoeken - Reisliefde

Waar dit schilderij vergaat staat er ook een kunstwerk van Driessens & Verstappen dat juist groeit. Dit zijn twee stalagmieten; een heel grote en een heel kleine waarboven een druppelmachine hangt waar bijenwas uit druppelt.

Goed of slecht

Stedelijk Museum Schiedam bezoeken - Reisliefde

Over het wel of niet gebruiken van suiker zijn veel verschillende meningen. Van ouders die suiker willen vermijden in voeding en het zien als het witte gif. Tot mensen die er geen genoeg van kunnen krijgen en lijden aan obesitas. Het mooie van deze tentoonstelling is dat er geen standpunt uitgedragen wordt maar je wel aan het denken wordt gezet. Zo was dochterlief erg onder de indruk van het obesitaslichaam dat op de grond lag zonder hoofd. Het is dus niet allemaal zoet goed.

Stedelijk Museum Schiedam bezoeken - Reisliefde

Het tegenovergestelde zijn natuurlijk de diëten waar sommige mensen bij zweren. Zoals het eten van roze wc-papier door Beyonce…

Stedelijk Museum Schiedam bezoeken - Reisliefde

Een ander voorbeeld is de zwerm van suikerlolly pistolen van Marije Vogelzang. Zij is ook de gastcurator van deze voorstelling en heeft met twintig kunstenaars de kunstwerken verzorgd. Ook hier zie je de tegenstelling terug van suiker; de kleurrijke lollies maar wel in de vorm van een pistool die het einde maakt aan het leven.

Snoep in andere culturen

Stedelijk Museum Schiedam bezoeken - Reisliefde

Suiker wordt over de gehele wereld gebruikt. In diverse vormen en maten. Verspreid over de tentoonstelling vind je diverse verwerkingen; van Nederlandse tompouces, toverballen, negerzoenen, geconfijt fruit, fernandez drankjes en meer. Zo zie je hoe veel suiker eigenlijk gebruikt wordt. Op één van de plankjes staat een bordje met ‘ruik hier’. Je ziet niets maar als je ruikt is er duidelijk een geur waar te nemen van een suikerproduct.

Politiek

Stedelijk Museum Schiedam bezoeken - Reisliefde

Wist je dat er plaatsen op de wereld zijn waar er meer cola te vinden is dan (schoon) drinkwater? Dat inspireerde de Rotterdamse kunstenaar Helmut Smits die een destileerapparaat heeft gemaakt die water uit cola destilleert. In het weekend wordt het apparaat aangezet, dus dan zie je ook hoe de inhoud van een flesje cola gekookt wordt en de stoom opgevangen wordt en afkoelt tot water. Niet alleen kunst, maar ook een stukje scheikunde en een politiek statement.

Multimediaal

Stedelijk Museum Schiedam bezoeken - Reisliefde
Stedelijk Museum Schiedam bezoeken - Reisliefde

Op diverse plaatsen staan er ook televisies of projectoren waarbij er op de grond en muren wordt geprojecteerd. Soms staan er bankjes bij, zoals boven de trap. Het zijn over het algemeen korte filmpjes met onder in de hoek een klok zodat je ziet hoe dat loopt. Van filmpjes hoe chocolade paashazen met een strijkijzer smelten, tot een documentaire over magnums of de nieuwste trend sploshing. Waarbij mensen met blote billen in de taart mogen zitten.

Daar krijg je trek van

Stedelijk Museum Schiedam bezoeken - Reisliefde

Van al dat suikergoed krijg je natuurlijk wel trek. Geen probleem, in het midden van de ontvangsthal staat een tafel met allerlei lekkernijen. Zowel gezond als met suiker 😉 Hier kan je gewoon pakken wat je wilt. Bij de gerechten staan richtlijnen, maar hier geldt ‘you pay what you want’. Dit is een experiment dat hier als eerste museum wordt ingevoerd. Je kan plaatsnemen aan één van de lange tafels, waar je ook op het ’tafelkleed’ mag kleuren. Je kan er dus een gezellig middagje van maken.

Wat wij er van vonden

Stedelijk Museum Schiedam bezoeken - Reisliefde

Hierboven vind je een paar van onze hoogtepunten, want er zijn nog veel meer kunstwerken te zien. Toen we thuis kwamen, was papa erg nieuwsgierig waar we waren geweest. Daar kwam een voor hem onsamenhangend verhaal uit over huizenmuisjes met bergen vol kleur en dat je mocht likken aan cola. En dat als je teveel suiker eet, je dik wordt en je ‘kop eraf’ gaat.

Zonder daar aandacht aan besteed te hebben, is het dus opeens heel visueel voor ze geworden. Nu vroegen ze even later gewoon om een snoepje, maar het is nu wel makkelijker om erover te praten. Het was duidelijk dat die twee het meeste indruk hadden gemaakt op de kinderen. Het is best bijzonder om te ervaren hoe zo diverse zintuigen geprikkeld worden.

Stedelijk Museum Schiedam bezoeken - Reisliefde

Het is geen grote tentoonstelling, in een uur / anderhalf uur heb je het wel gezien. Voor mijn kinderen was dan ook voldoende. Dan blijft het ‘leuk’. Mochten jouw kinderen meer willen; er zijn nog meer tentoonstellingen. Een paar maanden geleden was ik hier ook om voor Kunstfanaatjes op zoek te gaan naar de hoogtepunten. Al hebben er een paar daarvan plaats moeten maken voor deze tentoonstelling.

Wel had ik het achteraf fijner gevonden om of met twee volwassenen en twee kinderen te gaan, of alleen met de oudste. Het is echt letterlijk een heel verleidelijke tentoonstelling en aan het ene kunstwerk mag je likken en het andere alleen naar kijken. Als je dan twee enthousiaste kinderen hebt moet je je dus eigenlijk even opsplitsen.

In het kader van deze tentoonstelling worden er ook regelmatig activiteiten georganiseerd. Zo was er een rol weggelegd tijdens de finale van Heel Holland Bakt, worden er ook lampionnen gemaakt met Sint-Maarten of worden er chocoladebonbons gemaakt.

Meer informatie vind je hier.

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.