Skip to Content

Stonehenge: Een van de grootste mysteriën uit de menselijke geschiedenis

Stonehenge: Een van de grootste mysteriën uit de menselijke geschiedenis

Stonehenge is een prehistorisch bouwwerk gelegen in het zuiden van Engeland, ongeveer 130 km ten westen van Londen. Het bestaat uit verschillende concentrische cirkels van rechtopstaande stenen, die tot op de dag van vandaag nog steeds een raadselachtig bouwwerk vormen voor archeologen, historici en andere wetenschappers. In dit artikel gaan we dieper in op de geschiedenis, betekenis en mysteries rondom Stonehenge.

Geschiedenis van Stonehenge

Stonehenge werd waarschijnlijk gebouwd tussen 3000 en 2000 voor Christus, in de late neolithische periode van de Britse geschiedenis. Het bestaat uit verschillende soorten stenen, waaronder de rechtopstaande ‘sarsen’-stenen die meer dan 5 meter hoog zijn en meer dan 25 ton wegen, en de kleinere ‘bluestones’ die tot wel 4 ton wegen. Het bouwwerk is zo’n 30 meter in diameter en bestaat uit verschillende concentrische cirkels.

Er zijn verschillende theorieën over wie Stonehenge heeft gebouwd en waarom. Een van de meest populaire theorieën is dat het een belangrijk religieus centrum was voor de prehistorische bewoners van Groot-Brittannië. Het zou een plaats zijn geweest waar men bij elkaar kwam om te bidden, offers te brengen en andere religieuze rituelen uit te voeren. Andere theorieën suggereren dat Stonehenge een astronomisch observatorium was, of een begraafplaats voor belangrijke personen uit die tijd.

Betekenis van Stonehenge

De betekenis van Stonehenge blijft tot op de dag van vandaag een mysterie. Het is echter duidelijk dat het een belangrijke plaats was voor de prehistorische bewoners van Groot-Brittannië. De manier waarop de stenen zijn geplaatst, de precisie van de bouw en het feit dat het bouwwerk eeuwenlang in stand is gebleven, tonen aan dat het een belangrijke rol heeft gespeeld in de geschiedenis van de mensheid.

Een van de meest interessante aspecten van Stonehenge is de manier waarop de stenen zijn geplaatst. Sommige stenen zijn afkomstig van meer dan 400 km verderop, wat betekent dat de prehistorische bouwers van Stonehenge in staat waren om deze enorme stenen over grote afstanden te verplaatsen. Het is echter nog steeds niet helemaal duidelijk hoe ze dit hebben gedaan, omdat de technologieën en middelen in die tijd zeer beperkt waren.

Mysteriën van Stonehenge

Er zijn verschillende mysteries rondom Stonehenge die tot op de dag van vandaag nog steeds niet zijn opgelost. Eén van de grootste raadsels is hoe de prehistorische bewoners van Groot-Brittannië erin slaagden om deze enorme stenen te verplaatsen over zo’n grote afstand en vervolgens te plaatsen op de manier waarop ze dat deden.

Een ander mysterie is de betekenis van het bouwwerk. Wat was de reden voor de bouw van Stonehenge? Was het een religieus centrum, een astronomisch observatorium of een begraafplaats? Of misschien een combinatie van deze factoren? Hoewel er verschillende theorieën zijn, blijft de betekenis van Stonehenge tot op de dag van vandaag een raadsel.

Een ander mysterie is hoe de stenen precies werden geplaatst en geïnstalleerd. Sommige van de stenen zijn meer dan 5 meter hoog en wegen meer dan 25 ton. Hoe konden de prehistorische bouwers van Stonehenge deze enorme stenen zo nauwkeurig plaatsen? Sommige wetenschappers hebben voorgesteld dat ze misschien gebruik hebben gemaakt van houten constructies om de stenen omhoog te tillen en te verplaatsen.

Een ander mysterie is de betekenis van de ‘bluestones’, de kleinere stenen die in de binnenste cirkel van Stonehenge zijn geplaatst. Deze stenen zijn afkomstig van een locatie in Wales die meer dan 200 km verderop ligt. Hoe kwamen deze stenen op hun plaats en waarom waren ze zo belangrijk voor de prehistorische bouwers van Stonehenge?

Ten slotte is er nog de vraag wie Stonehenge heeft gebouwd en wie de prehistorische bewoners van Groot-Brittannië waren die dit bouwwerk hebben gemaakt. Er zijn verschillende theorieën over de bouwers van Stonehenge, waaronder dat het werd gebouwd door Kelten, druïden, of misschien zelfs door buitenaardse wezens. Het is echter onduidelijk wie de bouwers van Stonehenge waren en hoe ze in staat waren om zo’n indrukwekkend bouwwerk te creëren met de beperkte technologieën en middelen die ze toen hadden.

Stonehenge bezoeken

Stonehenge: Een van de grootste mysteriën uit de menselijke geschiedenis - Reis-liefde.nl
Stonehenge: Een van de grootste mysteriën uit de menselijke geschiedenis - Reis-liefde.nl
Stonehenge: Een van de grootste mysteriën uit de menselijke geschiedenis - Reis-liefde.nl
Stonehenge: Een van de grootste mysteriën uit de menselijke geschiedenis - Reis-liefde.nl
Stonehenge: Een van de grootste mysteriën uit de menselijke geschiedenis - Reis-liefde.nl
Stonehenge: Een van de grootste mysteriën uit de menselijke geschiedenis - Reis-liefde.nl

Als je Stonehenge wilt bezoeken, zijn er verschillende opties om er te komen en verschillende manieren om het monument te bekijken.

De meest populaire manier om Stonehenge te bezoeken is door middel van een georganiseerde tour vanuit Londen, Bath of Salisbury. Deze tours bieden meestal transport van en naar het monument en kunnen ook andere bezienswaardigheden in de omgeving bezoeken.

Als je liever op eigen gelegenheid gaat, kun je een auto huren en zelf rijden naar Stonehenge. Er is een parkeerplaats bij het monument waar je tegen betaling kunt parkeren.

Eenmaal bij Stonehenge aangekomen, kun je ervoor kiezen om deel te nemen aan een rondleiding met een gids, of om het monument op eigen gelegenheid te verkennen met behulp van een audiogids. Het is ook mogelijk om het bezoekerscentrum te bezoeken, waar je meer informatie kunt vinden over de geschiedenis van Stonehenge en archeologische vondsten in de omgeving.

Houd er rekening mee dat Stonehenge een populair toeristisch attractie is en dat het in het hoogseizoen en tijdens vakanties erg druk kan zijn. Het is daarom aan te raden om je bezoek van tevoren te plannen en online tickets te kopen om wachtrijen te voorkomen.

Grafheuvels Stonehenge

Grafheuvels zijn een andere interessante attractie die je kunt bezoeken tijdens een reis naar het zuiden van Engeland. Ze zijn te vinden in de buurt van Stonehenge en hebben een lange geschiedenis die teruggaat tot de prehistorie.

Grafheuvels zijn heuvels die zijn gebouwd bovenop graven van belangrijke personen uit het verleden. In de buurt van Stonehenge zijn er veel van deze grafheuvels te vinden en ze zijn belangrijke archeologische vindplaatsen geworden. Veel van de grafheuvels dateren uit de bronstijd en zijn meer dan 4000 jaar oud.

De grafheuvels zijn gebouwd door het opstapelen van aarde en stenen op de graven van belangrijke personen. In sommige gevallen zijn er ook grafgiften gevonden, zoals juwelen en wapens, die werden meegegeven aan de overledene voor hun reis naar het hiernamaals.

Naast de grafheuvels zijn er ook andere prehistorische sites te vinden in de buurt van Stonehenge, zoals Avebury en Silbury Hill. Deze sites zijn belangrijke archeologische vindplaatsen die ons veel vertellen over het leven en de cultuur van onze voorouders.

Kortom, als je Stonehenge bezoekt, vergeet dan niet om ook de grafheuvels te bekijken en te ontdekken hoe onze voorouders hun dierbaren eeuwen geleden begroeven. Het is een fascinerende kijk op onze geschiedenis en cultuur.

Amesbury

Amesbury is een dorp in het graafschap Wiltshire, in het zuiden van Engeland. Het dorp ligt op slechts 3 kilometer afstand van het beroemde prehistorische monument Stonehenge en is daarom een populaire uitvalsbasis voor bezoekers die het monument willen bekijken.

Amesbury heeft zelf ook een rijke geschiedenis en archeologische vindplaatsen, waaronder de Amesbury Abbey, een voormalig klooster dat nu als school dient, en de vroegere Amesbury Priory, waarvan de ruïnes nog steeds te zien zijn. Er zijn ook verschillende wandel- en fietsroutes in de omgeving, waaronder de rivier de Avon die door het dorp stroomt en een prachtig uitzicht biedt op het omliggende platteland.

Het dorp heeft verschillende voorzieningen, waaronder accommodaties, restaurants, pubs en winkels. Het is goed bereikbaar met het openbaar vervoer, met regelmatige bus- en treinverbindingen naar nabijgelegen steden zoals Salisbury en Bath.

Als je Stonehenge wilt bezoeken, is Amesbury een handige uitvalsbasis vanwege de nabijheid ervan. Maar het is ook een charmant dorpje op zichzelf en een leuke plek om te verkennen voor liefhebbers van geschiedenis en natuur.

Megalithische bouwwerken Zuid-Engeland

Het gebied rondom Stonehenge in het graafschap Wiltshire, in het zuiden van Engeland, staat bekend om zijn megalithische bouwwerken en prehistorische archeologische vindplaatsen. Naast Stonehenge zijn er nog veel meer bezienswaardigheden in de omgeving die de moeite waard zijn om te bezoeken, zoals:

  • Avebury: een groot prehistorisch stenen monument dat bestaat uit drie cirkels van stenen en een gracht en aarden wal. Het monument is ouder dan Stonehenge en ligt op slechts 17 kilometer afstand.
  • Silbury Hill: een heuvel van aarde en stenen die dateert uit de bronstijd. Het is het grootste prehistorische kunstmatige heuvel ter wereld en ligt op ongeveer 5 kilometer afstand van Stonehenge.
  • West Kennet Long Barrow: een neolithische grafheuvel die dateert uit ongeveer 3600 v.Chr. Het is een van de best bewaarde grafheuvels in Engeland en ligt op ongeveer 10 kilometer afstand van Stonehenge.
  • Woodhenge: een prehistorisch monument dat bestaat uit palen van hout die in een cirkel geplaatst zijn. Het is ouder dan Stonehenge en ligt op ongeveer 3 kilometer afstand.
  • Durrington Walls: een prehistorische nederzetting die vlakbij Stonehenge ligt. Het is een van de grootste bekende nederzettingen uit de prehistorie en was waarschijnlijk een belangrijk centrum voor religieuze en ceremoniële activiteiten.

De meeste van deze locaties zijn toegankelijk voor het publiek en bieden informatieve displays en bezoekerscentra. Er zijn ook verschillende wandel- en fietsroutes in de omgeving die deze locaties met elkaar verbinden.

Het gebied rondom Stonehenge is een van de meest fascinerende en mysterieuze archeologische locaties ter wereld, en het is zeker de moeite waard om te bezoeken voor iedereen die geïnteresseerd is in de prehistorie.

Avesbury steencirkel

De stenen cirkel van Avebury is het grootste prehistorische stenen monument ter wereld en bestaat uit drie cirkels van stenen die omringd zijn door een gracht en aarden wal. Het monument dateert uit de late neolithische periode en was waarschijnlijk een religieuze en ceremoniële locatie.

Naast de stenen cirkel zijn er in Avebury nog meer archeologische vindplaatsen te vinden, waaronder een neolithische grafheuvel en een heuvelfort uit de bronstijd. Het dorp zelf heeft ook historische charme, met oude huizen en een middeleeuwse kerk.

Avebury is een populaire bestemming voor bezoekers die geïnteresseerd zijn in prehistorische geschiedenis en archeologie. Er zijn verschillende wandelroutes rondom de stenen cirkel en door het omliggende platteland, waaronder de Ridgeway, een oude route die al duizenden jaren gebruikt wordt. Het dorp heeft ook verschillende pubs en restaurants, evenals accommodaties voor overnachtingen.

Meer informatie vind je hier.

Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.