Skip to Content

Stoomtrein Goes: een nostalgische reis door het Zeeuwse landschap

Stoomtrein Goes: een nostalgische reis door het Zeeuwse landschap

De Stoomtrein Goes-Borsele is een unieke attractie in Zeeland. Het is een authentieke stoomtrein die langs het prachtige Zeeuwse landschap rijdt. De trein wordt bemand door gepassioneerde vrijwilligers en biedt een nostalgische ervaring die je niet snel zult vergeten. In dit artikel gaan we dieper in op de geschiedenis van de Stoomtrein Goes-Borsele en wat je kunt verwachten tijdens een ritje.

Geschiedenis van de Stoomtrein Goes-Borsele

De Stoomtrein Goes-Borsele heeft zijn oorsprong in de jaren ’60 van de vorige eeuw. Destijds werd er nog volop gebruikgemaakt van stoomtreinen voor het vervoer van goederen en personen. Naarmate de tijd vorderde, werden stoomtreinen echter vervangen door modernere vervoersmiddelen, zoals elektrische treinen en auto’s.

In 1968 werd de Stoomtrein Goes-Borsele opgericht door een groep enthousiaste vrijwilligers. Ze wilden de stoomtrein weer nieuw leven inblazen en de rijke geschiedenis van deze treinen in ere houden. De trein maakte zijn eerste ritje in 1970 en sindsdien is het uitgegroeid tot een belangrijke toeristische attractie in Zeeland.

Ritje met de Stoomtrein Goes-Borsele

Een ritje met de Stoomtrein Goes-Borsele is een unieke ervaring. Het begint allemaal op het historische station van Goes, waar je de stoomlocomotief kunt bewonderen en een kijkje kunt nemen in het museum. Vervolgens stap je in de trein en word je meegenomen op een reis door het Zeeuwse landschap.

Het rangeerterrein / station in Goes zelf is al een bezienswaardigheid op zich. Het is goed bewaard gebleven en je krijgt echt het gevoel dat je teruggaat in de tijd. Er zijn oude locomotieven en wagens te zien, en overal hangen oude posters en borden die de sfeer van vroeger tijden oproepen.

De stoomlocomotief voor de trein was al opgewarmd en het stoomgefluit kondigde aan dat we klaar waren om te vertrekken. De trein rijdt vervolgens door het Zeeuws landschap met mooie dorpjes en langs uitgestrekte weilanden en akkers. Onderweg kun je genieten van het geluid van de stoomtrein en de geur van kolen en olie. Het is een echte belevenis die je terugbrengt naar vroeger tijden.

Na ongeveer een uur kwamen we aan bij het station in Hoedekenskerke, waar we even konden uitstappen. Hier was ook een klein museum waar je meer kon leren over de geschiedenis van de Stoomtrein Goes-Borsele. Ook was er een wereld met minitreintjes.

Buiten is er een speelpark voor de kinderen. Daar kun je tegen betaling ook een ritje maken met een minitreintje, of een stukje wandelen naar een soort doolhof gemaakt van slootjes waar je doorheen kunt wandelen. Op het terras kun je ook terecht voor een hapje en drankje terwijl je wacht op de rit terug naar het station in Goes. De terugrit was even mooi als de heenrit, en ik genoot opnieuw van het prachtige landschap.

Evenementen

Ook zijn er speciale evenementen, zoals de Kerstrit en de Sinterklaasrit, waarbij de trein is omgetoverd tot een gezellige sfeer. Op deze evenementen worden ook vaak leuke activiteiten georganiseerd voor kinderen, zoals knutselen en spelletjes.

Vrijwilligers

Een belangrijk aspect van de Stoomtrein Goes-Borsele zijn de vrijwilligers. Het zijn allemaal gepassioneerde mensen die zich inzetten om deze unieke attractie in stand te houden. Ze werken als machinist, conducteur, restaurateur en nog veel meer. Veel vrijwilligers hebben zelfs een speciale opleiding gevolgd om de stoomtrein te kunnen besturen en onderhouden.

Het werk van de vrijwilligers gaat veel verder dan alleen het rijden met de trein. Ze zijn ook verantwoordelijk voor het onderhoud van de trein en het restaureren van oude treinen en wagons. Daarnaast organiseren ze evenementen en activiteiten en geven ze rondleidingen aan bezoekers.

Duurzaamheid

Naast het behoud van de geschiedenis van stoomtreinen, zet de Stoomtrein Goes-Borsele zich ook in voor duurzaamheid. Zo wordt er gebruikgemaakt van gerecyclede materialen en wordt er bij het onderhoud en de restauratie van treinen zoveel mogelijk rekening gehouden met het milieu.

Ook wordt er gekeken naar manieren om de trein duurzamer te maken. Zo wordt er onderzoek gedaan naar het gebruik van alternatieve brandstoffen en wordt er geëxperimenteerd met hybride stoom-elektrische aandrijving.

Conclusie

Een ritje met de Stoomtrein Goes-Borsele is een unieke en nostalgische ervaring die je niet snel zult vergeten. Het brengt je terug naar vroeger tijden en laat je genieten van het prachtige Zeeuwse landschap. Met verschillende routes en evenementen is er altijd wel iets te beleven.

De inzet van gepassioneerde vrijwilligers zorgt ervoor dat deze bijzondere attractie in stand kan worden gehouden en dat de geschiedenis van stoomtreinen wordt behouden. En met de focus op duurzaamheid wordt er ook aan de toekomst gedacht. Kortom, een ritje met de Stoomtrein Goes-Borsele is een aanrader voor iedereen die houdt van geschiedenis, natuur en avontuur.

Meer informatie vind je hier.

Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.