Skip to Content

Mooiste stranden Nederland

Mooiste stranden Nederland

Een dagje naar het strand, lekker met een emmer en schepje zandkastelen bouwen, met de enkels in het water langs de vloedlijn lopen of juist lekker in je zwemkleding kopje onder in de golven? Een dag aan het strand biedt voor iedereen wat wils. Of je nu aan de kust zit of een strand bij een meer of rivier opzoekt. Daarom ging ik op zoek naar de leukste stranden van Nederland. Ideaal voor als je in de buurt op vakantie bent of op zoek bent naar een leuk uitstapje.

Inhoudsopgave verberg

Mooiste stranden in Drenthe

Baggelhuizerplas – Assen

Mooiste stranden Nederland - Reisliefde

De recreatieplas Baggelhuizen ligt aan de westkant van Assen! De plas heeft een groot strand, speeleiland en vlonder in het water met glijbaan en kabelbaan. Het water is zo’n 2,5m diep. Op het terrein vind je ook een kiosk, toiletten, een douche en sportvelden (volleybalveld en voetbalveld). Nabij de badzone is een speciale BBQ-/picknickplaats. Het is er netjes onderhouden en er is voldoende parkeergelegenheid.

Meer informatie vind je hier.

Ter Horsterzand – Beilen

Mooiste stranden Nederland - Reisliefde

Recreatieplas Ter Horsterzand ligt in een bosrijk gebied tussen Beilen en Spier en heeft een zandstrand van ongeveer 20m breed. Het water is ondiep; maximaal 1 meter en daarom zeer geschikt voor gezinnen met kleine kinderen. Op het terrein zijn geen toiletten en horeca aanwezig.

De plas ligt in een bebost stuifzandgebied, dat onderdeel uitmaakt van de uitgestrekte heide en stuifzandgebieden ten oosten van Dwingeloo. Je vindt er bos, heide en vennetjes. Een prachtig natuurgebied dus waar je ook heerlijk kunt wandelen.

Meer informatie vind je hier.

Ronostrand – Een

Mooiste stranden Nederland - Reisliefde

Recreatiecentrum “Ronostrand” is meer dan alleen een camping. Hier vind je een grote en schone recreatieplas met goudgele zandstranden en uitgestrekte zonneweiden. Dit stukje paradijs ligt tussen Roden en Norg, in de Kop van Drenthe. De plas is vrij toegankelijk voor campinggasten; dagrecreanten betalen entreegeld om te komen zwemmen en genieten. De zwemplas is maximaal 2,50 meter diep.

Meer informatie vind je hier.

Ermerstrand – Erm

Mooiste stranden Nederland - Reisliefde

Het Ermerstrand in Erm is echt een aanrader! Bij mooi weer is het heerlijk toeven daar! Een lekker groot meer met restaurantjes, speeltuintjes en allerlei andere faciliteiten. Bij warm weer betaal je een paar euro en bij minder weer is het zelfs helemaal gratis! Ben je dicht bij de Duitse grens in Drenthe dan is Schloss Dankern ook zeker een aanrader!

In een natuur- en recreatiegebied aan de rand van Erm, een klein dorp bij Emmen, ligt Ermerstrand. Het park heeft een oppervlakte van 80 hectare waarvan ongeveer de helft water is. Alle faciliteiten zijn rond deze recreatieplas gebouwd en bezoekers hebben dan ook overal uitzicht op het water. Met binnenspeelparadijs DOL-FIJN staat Ermerstrand voor kinderen gelijk aan genieten.

Meer informatie vind je hier.

Speelvijver ’t Nije Hemelriek – Gasselte

Mooiste stranden Nederland - Reisliefde

Aan de rand van boswachterij Gieten-Borger, tussen Gasselte en Anderen, ligt zwemvijver ’t Nije Hemelriek. Het zandstrand en de speelweide biedt veilig speel- en spartelplezier voor kinderen. Door het tropisch gekleurde water, de haast ondoordringbare bosjes om de plas heen en het witte strand zoeken veel mensen hier verkoeling. Er zijn ook speeltoestellen en toiletten. Neem je eigen eten en drinken mee voor de picknickplek, of kom langs bij de kiosk of restaurant ’t Hemelriek.

Meer informatie vind je hier.

Schoonhoven – Hollandscheveld

Zwemplas Schoonhoven ligt tussen Elim en Hollandscheveld in een klein natuurgebied. De plas wordt omringd door begroeiing en bestaat uit twee afzonderlijke plassen; een grote plas met een maximale diepte van 1,60 meter, en een kleine plas van maximaal een halve meter diep.

Een deel van de recreatieplas beschikt over een mooi zandstrand en ligweide en je vindt er verschillende sport- en speelmogelijkheden. Aan het strand ligt ook strandpaviljoen met een groot terras, inclusief een prachtig uitzicht over het water. Op het terrein vind je drie goed ingerichte toiletgebouwen. Er zijn ruime mogelijkheden voor zwemmen, surfen en vissen. Een deel van het strand is speciaal ingericht voor de allerkleinsten.

Meer informatie vind je hier.

Het Blauwe Meer – Hoogersmilde

Mooiste stranden Nederland - Reisliefde

Omringd door bomen, ligt Het Blauwe Meer. In de zomermaanden is dit een aangename plek om verkoeling te zoeken. Het meer ligt binnen het natuurgebied Leggelderveld en is ontstaan door zand-zuigwerkzaamheden. Per schip was het Leggelderveld makkelijk te bereiken en aan wit zand (nog steeds) geen gebrek.

Door het zand zuigen is het Blauwe meer erg diep. Je kunt er goed dobberen met bootjes. Voor de kleinsten is er een gedeelte afgezet in het water, zodat zij niet te diep kunnen gaan. Naast het zandstrand van ongeveer 300 meter, zijn er voldoende toiletten aanwezig en is het mogelijk om op zomerse dagen snacks te kopen.

Meer informatie vind je hier.

Zuidlaarderstrand – Midlaren

Het Zuidlaardermeer ligt aan de wijk Meerwijck (tussen Hoogezand en Zuidlaren) en is het grootste meer in Drenthe met een oppervlakte van maar liefst 671 ha. Het is een zeer vogelrijk gebied met een uniek vloedmoeras (Leinwijk) en stukken grasland met vele weidevogels. Bij/ in het meer is veel te doen: zonnebaden (mooi zandstrand), zwemmen, windsurfen, wandelen, fietsen, vogels kijken en varen. Je vindt er speeltoestellen, horeca, toiletten en douches. Er is voldoende parkeergelegenheid en het terrein wordt regelmatig schoongemaakt.

Meer informatie vind je hier.

Speelvijver Kibbelkoele – Noord-Sleen

Mooiste stranden Nederland - Reisliefde

In boswachterij Sleenerzand ligt Kibbelkoele, een heerlijke, schone zwemplas met een ruim zandstrand waar ook de allerkleinsten spetterplezier kunnen beleven. Bij de kiosk kun je terecht voor eten en drinken en er is volop picknickgelegenheid. En er zijn ook toiletten (waarvan één voor gehandicapten) aanwezig.

Meer informatie vind je hier.

Speelvijver Ieberenplas – Schoonloo

Mooiste stranden Nederland - Reisliefde

Naast Schoonloo is de speelvijver Ieberenplas te vinden, deze ligt in de omgeving van boswachterij Grolloo. De maximale diepte van de plas is 2 meter en de plas beschikt over een groot zandstrand. Bij de speelvijver hoort ook een kiosk, welke op zomerse dagen geopend is, toiletten en picknickplaatsen. Vanaf de Ieberenplas kunnen wandelingen gemaakt worden in het prachtige aangrenzende bos en natuurgebied.

Meer informatie vind je hier.

Natuurbad De Zandpol – Veenoord

Mooiste stranden Nederland - Reisliefde

Natuurbad de Zandpol is een kleine ondiepe plas ten westen van Zandpol en ten zuiden van Nieuw-Amsterdam. Om de gehele plas ligt een prachtig 20 meter breed zandstrand met daaromheen bomen. In het water, dat 50 cm tot 5 m diep is, zijn 3 loopbruggen aangelegd en daarom erg leuk voor kinderen. Ten noorden van de plas is een enorme ligweide en ligt een natuurplas waar gevist wordt. Toegang is gratis. Bij de plas zijn er diverse speeltoestellen, toiletten en een douche aanwezig, en een kiosk.

Meer informatie vind je hier.

Mooiste stranden Flevoland

Strandbad Duin – Almere

Mooiste stranden Nederland - Reisliefde

In Almere vind je meerdere stranden, in totaal heeft deze gemeente maar liefst 42 km strand. Aan de zuidkant van de jachthaven ligt Strandbad Duin, een strand waar je komt via een pont of looppoortje. Naast het strand is er een speelplaats met stronkenroute, pannaveldje, supermikado, vuurplaats en zwemvlotten en waterspeeltoestel.

In de zomermaanden het thuis van Steel Creek Beach Grill! Hoewel het in Almere ligt waan jij je er op een “tropisch” eiland. Het is hier over het algemeen enorm rustig, dus alle ruimte om te spelen, zwemmen en ontdekken.

Meer informatie vind je hier.

Houtribhoekstrand – Lelystad

Bij Lelystad vind je het Houtribhoekstrand waar locals graag heen gaan. Vanaf hier kijk je uit op het IJsselmeer. Wil je wat eten dan kun je terecht bij eetcafé @the beach.

Meer informatie vind je hier.

Havenstrand & Noorderstrand – Marker Wadden

Mooiste stranden Nederland - Reisliefde

Marker Wadden is het nieuwste stukje Nederland: een groep natuureilanden die nieuw leven in het Markermeer brengen. De eilanden zijn nog in aanleg, maar het Haveneiland is sinds september 2018 toegankelijk voor het publiek. Ontdek dit nieuwe leefgebied voor planten, insecten, vissen en vogels. Geniet van het uitgestrekte strand op Marker Wadden.

Zwemmen is mogelijk, maar wel op eigen risico en alleen toegestaan bij de stranden. Vanaf juni 2020 zijn er meer voorzieningen voor bezoekers, zoals een eilandpaviljoen, met kleinschalige horeca. Er zijn altijd eilandwachters aanwezig die meer informatie kunnen geven en soms ook een rondleiding.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Marker Wadden

Netl de Wildste tuin – Kraggenburg

Netl de Wildste Tuin, een avontuurlijk speellandschap waar je kunt spelen in en met de natuur en speeltoestellen. Kinderen gaan helemaal los in “de Wildste tuin”, het nieuwe speel- en doepark voor kinderen en hun ouders of opa’s en oma’s. Bewegen en leren gaan spelenderwijs samen in het avontuurlijke speellandschap met natuurlijke hindernissen. Word vies op de modderglijbaan, werk samen op het trekpontje en de touwbruggen, ga hard op de kabelbaan, lach je rot bij de lachspiegels en ontdek de wereld van de bamboejungle.

Meer informatie vind je hier.

Wellerwaard – Emmeloord

Mooiste stranden Nederland - Reisliefde

Wellerwaard is, net als de rest van Noordoostpolder, ontstaan op de tekentafel. Alle kavels in Noordoostpolder hebben een vaste maat. Zij zijn 300 meter breed en 800 meter lang. De plas in Wellerwaard ligt op zo’n kavel. Wellerwaard is het jongste recreatie- en natuurgebied in Noordoostpolder. Het is groot, ruim van opzet en het is er voor iedereen die wil genieten van de natuur, die houdt van zwemmen, wil spelen op het strand, graag wandelt of wil uitwaaien met de hond.

Meer informatie vind je hier.

Schokkerstrand haven – Nagele

Dit strand vind je in de Noordoostpolder, vanaf hier kijk je uit op het Ketelmeer en zie je de zeilboten voorbij varen. Hier vind je ook Pier 16, een restaurant met een geweldige kaart vol natuurlijke producten en lekker eten! Het strand ligt naast Marina Schokkerstrand.

Meer informatie vind je hier.

Veluwemeer – Zeewolde

Stranden Nederland; de leukste en mooiste stranden met kinderen per provincie; Veluwemeer - Mamaliefde.nl

Het Veluwemeer heeft meerdere stranden waar je kan zwemmen, wij bezochten het strand van Europarcs Resort Zuiderzee. Dit strandje is particulier eigendom en alleen toegankelijk voor campinggasten of voor daggasten. Als je de dijk oversteekt kom je eerst bij de haven waar je een ligplek kan huren en de havenmeester vindt en als je langs de beachclub loopt, kom je uit bij het strand die ook helemaal langs de camping loopt.

Het viel op dat het strand enorm langzaam afloopt. Zelfs een flink aantal meters verder zag ik kinderen die nog maar met hun knieën in het water stonden. Daarna werd het wel dieper en zie je de jacht- en zeilboten voorbijkomen. Het strand is niet heel breed, zodat je lekker dicht bij de begroeiing in de schaduw kan zitten en op het strandje lekker met water en zand spelen. Iedere keer als er een boot voorbijkwam ontstonden er kleine golven die voor meer verkoeling zorgden.

Meer informatie vind je hier.

Mooiste stranden Friesland

Ameland

Stranden Nederland; de leukste en mooiste stranden met kinderen per provincie; Ameland- Mamaliefde.nl

Aan de Noordzeekust vind je het strand van Ameland, maar liefst 27 km lang. Op de fiets kun je langs de duinen fietsen en vind je overal parkeerplaatsen om je fiets neer te zetten. Bij de strandtenten waar we zijn geweest was het ook mogelijk om een strandrolstoel te huren, zodat je ook als invalide het strand op kan. Als het hard waait is het wel verstandig om het strand te vermijden om te voorkomen dat je volledig gezandstraald wordt en dagen later nog zand uit je oren kan vissen. Aanraders zijn onder andere het strand Hollum vlakbij de vuurtoren en strand Nes bij ’t Strandhuys.

Meer informatie vind je hier.

Lemmer strand – Lemmer

Mooiste stranden Nederland - Reisliefde

Lemmer Beach, ook wel bekend als het Lemsterstrand, ligt in Lemmer en aan het IJsselmeer. Bij dit strand vind je onder andere een strandpaviljoen, terrasjes en het centrum van het dorp ligt nabij. Zwemmen is toegestaan, zeilen en surfen mag niet. Enkel windsurfen in het laagseizoen van 1 oktober tot 1 mei mag. Op het strand vind je ook vele speeltoestellen voor de kids en er zijn toiletten beschikbaar. Parkeren bij Lemmer Beach is gratis.

Meer informatie vind je hier.

De Groene Ster – Leeuwarden

Mooiste stranden Nederland - Reisliefde

De Groene Ster is al sinds het ontstaan van het recreatiegebied, een belangrijke zwemlocatie voor Leeuwarden. De 3 recreatiestranden met zwemgelegenheid liggen in het westelijke deel van de Groene Ster. Op de stranden is geen badtoezicht aanwezig, het zwemmen en recreëren is op eigen risico.

Voor alle stranden geldt dat honden niet zijn toegestaan op het strand en de ligweiden. Je kan hier gratis parkeren. Na het sluiten van alle openluchtzwembaden, waaronder ook die bij de Kleine Wielen, is het nu de enige buitenzwemgelegenheid in Leeuwarden.

Meer informatie vind je hier.

Holle Poarte / Makkumerstrand – Makkum

Mooiste stranden Nederland - Reisliefde

Het Makkumerstrand, gelegen aan het IJsselmeer, is een prachtig mooi strand in Makkum dat bekend staat om de watersport. Op het strand in Makkum zelf zijn er voor de kinderen speeltoestellen geplaatst. Ook is er een volleybalveld en zijn er winkels en restaurants waar je rustig kan zitten. Niet alleen in de zomer is dit strand, ook wel genaamd recreatiezone de Holle Poarte, mooi om te bezoeken. Ook in de overige maanden is dit gebied een gezellig wandelgebied.

Tip: ga je tijdens zonsondergang dan zie je de zon volledig ondergaan in het water.

Meer informatie vind je hier.

Hege Gerzen – Oudemirdum

Stranden Nederland; de leukste en mooiste stranden met kinderen per provincie; Hege Gerzen Oudemirrum- Mamaliefde.nl

Strandpaviljoen en recreatieterrein De Hege Gerzen in Oudemirdum ligt op een unieke locatie in Gaasterland aan het IJsselmeer. Je kunt er terecht voor een heerlijk dagje recreëren aan het strand. Naast een hoog gelegen grazige zonneweide (Hege Gerzen) is er een prachtig zandstrand. Je kunt er zwemmen in het IJsselmeer.

Kleedruimten en toiletten zijn aanwezig, de kleedruimten hebben babyfaciliteiten en warm- en koudwaterdouches. Er is een voetbal- en volleybalveld. Het grote terras biedt naast een uitgebreid koffie- en drankenassortiment; ijsjes, snacks, lunchgerechten, pannenkoeken en plateservice. Voor de kleintjes is er een veilig peuterbad met een glijbaan. Daarnaast zijn er speeltoestellen en een midgetgolfbaan.

Let op: Je betaalt entree voor toegang tot het strand.

Meer informatie vind je hier.

Strand de Ulesprong – Sint Nicolaasga

Mooiste stranden Nederland - Reisliefde

Strand De Ulesprong, oftewel Tsjûkemar Ulesprong in Sint Nicolaasga is een mooi gelegen strand aan de bovenzijde van het Tjeukermeer. Doordat deze locatie aan de A6 snelweg tussen Lemmer en Joure ligt wordt het in de zomer vaak druk bezocht. Het is goed bereikbaar en van veel gemakken voorzien. Je kan deze locatie vinden op de: Tsjukemarwei Sint Nicolaasga in de Fryske Marren. De toegang van strand De Ulesprong is volledig gratis.

Meer informatie vind je hier.

Pottenstrand – Sneek

Mooiste stranden Nederland - Reisliefde

Pottenstrand in Sneek, gelegen aan het Sneekermeer is sinds 2013 een goedgekeurde en erkende zwemwaterlocatie. Vroeger werd het gebruikt als zandwinplas, in de tussentijd is het in opdracht van de gemeente omgebouwd tot dag recreatiepark De Potten. Er is genoeg te doen zoals bijvoorbeeld: lekker zwemmen in uitstekend zoet zee water, zonnen in het zand of op het gras of gezellig met de hond wandelen in de nabije omgeving.

Daarnaast zullen kinderen zich ook niet snel vervelen. Er staan namelijk genoeg speeltoestellen voor hen klaar. De parkeergelegenheid en de toegang tot dit strand in Sneek zijn geheel gratis.  Daarnaast zijn er douches, toiletten en prullenbakken aanwezig.

Meer informatie vind je hier.

Schiermonnikoog

Mooiste stranden Nederland - Reisliefde

De stranden van Schiermonnikoog zijn breed, heel breed. Het strand is 18 kilometer lang en op veel plaatsen meer dan een kilometer breed. Het Noordzeestrand van ‘Schier’ behoort namelijk tot de breedste stranden van Europa. Het is daarnaast verrassend genoeg ook erg groen met veel kleine duinen die begroeid zijn met verschillende planten. Denk aan biestarwegras en helmgras. Je vindt er ruimte en rust, helemaal vanaf paal 7. Voor een stuk bewaakt strand kun je terecht nabij paal 6. Dat is de strandopgang aan het einde van de Prins Bernhardweg. Een aanrader is ook een bezoekje aan het strandpaviljoen De Marlijn.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Schiermonnikoog; bezienswaardigheden & activiteiten

Mooiste stranden in Gelderland

Strand Maaslanden (De Gouden Ham) – Appeltern

Mooiste stranden Nederland - Reisliefde

Recreatiepark de Gouden Ham is een zeer groot, indrukwekkend en veelzijdig waterrecreatiegebied van Uiterwaarde in Het Land van Maas en Waal. Het ligt tussen de dorpskernen van Appeltern en Maasbommel. Het totale gebied bestaat grotendeels uit water met een open verbinding naar de Maas. Er zijn drie schiereilanden en een natuurgebied aan de rand. Het zandstrand van De Gouden Ham is maar liefst 700 meter lang. Riverside, Strand Maaslanden is gelegen op de kop van het schiereiland van waterrecreatiegebied De Gouden Ham.

Meer informatie vind je hier.

De Meent – Beusichem

Mooiste stranden Nederland - Reisliefde

De Meent is een mooi en gezellig recreatiepark bij Beusichem in de gemeente Buren. Je kunt hier zwemmen, luieren, vissen, wandelen, sporten, spelen en kanoën. Kinderen zijn de hele dag zoet op het Jutterseiland. Met boomstammen is er een uniek avontuurlijk klim- en klauterparadijs gemaakt. Het speeleiland in het water is bereikbaar via het strand, een trekpontje en een mooie loopbrug. Ook is er een echte retro trimbaan. Rond de recreatieplas lopen verschillende wandel- en fietspaden. Daarnaast is er een nieuwe beachclub op De Meent.

Meer informatie vind je hier.

Bussloo

In de stedendriehoek Apeldoorn, Deventer en Zutphen vind je één van de meest veelzijdige recreatiegebieden van Nederland: Bussloo. Het recreatiegebied Bussloo ligt direct aan de A1. Diverse zandstranden, ruime ligweiden en vele voorzieningen maken Bussloo tot de ideale plek voor een dagje uit. Kinderen vermaken zich uitstekend op het strand en bij de verschillende speeltoestellen, vooral bij het Kinderstrand van de Withagen of bij de Robberskamp. Bij de diverse kiosken kun je terecht voor lekkere versnaperingen.

Meer informatie vind je hier.

De Zanding – Otterlo

De Zanding is een prachtig natuurgebied en grenst aan Het Nationale Park de Hoge Veluwe, met stuwwallen aan de zuidkant. Het gebied bestaat uit heide, zandverstuivingen, grove den, eiken, berken enz. Er leven edelherten, reeën, zwijnen, dassen en er komen zeldzame vlinders en sprinkhanen voor. Er is ook een klein meertje met het spannende Avonturen Survival Eiland. Kleine kinderen vermaken zich op de speeltoestellen, terwijl de wat oudere kinderen de hoogte opzoeken in het 11 meter hoge superklimnet. Ook kun je lekker op het strand liggen en een hapje eten.

Meer informatie vind je hier.

Rijkerswoerdse Plassen – Elst

Mooiste stranden Nederland - Reisliefde

Het recreatiegebied De Rijkerswoerdse Plassen is een recreatiegebied waar je prima een dag kan genieten. Je kan hier heerlijk zwemmen, luieren, vissen, surfen, duiken of kanoën. Maar ook voor wandelaar en fietsers zijn er in dit gebied voldoende mogelijkheden. Daarnaast is er een Outdoor Fitness Zone, TORO, trimbaan en buitenfitnesstoestellen. Kinderen vermaken zich geweldig bij de watergoot, het speelveld of het duikvlot. De Rijkerswoerdse Plassen zijn het hele jaar gratis toegankelijk.

Meer informatie vind je hier.

Rhederlaag – Giesbeek

Het uitgestrekte recreatiegebied Rhederlaag heeft alles voor een heerlijk ontspannen dag in de buitenlucht. Het is een geliefd oord voor watersporters. Maar ook lekker lui zonnen op een zandstrand, een verblijf op een camping of een bezoek aan een charmant dorp, het kan allemaal op Rhederlaag, een uniek recreatiegebied ten oosten van Arnhem met een directe verbinding aan de IJssel.

De mooie stranden bij Giesbeek en Lathum zijn zeer geschikt om te zwemmen, zonnen, spelen of surfen. Uiteraard zijn er toiletten (ook voor mindervaliden) en kiosken. De toegang tot het recreatiegebied is van gratis, parkeren is wel betaald.

Meer informatie vind je hier.

Eiland van Maurik – Maurik

Het Eiland van Maurik is een waterparadijs voor jong en oud. Er is van alles te doen; van zwemmen en zonnen tot zeilen, waterskiën en vissen. Het bevindt zich in een prachtig natuurlijk gebied vlakbij Maurik, ook wel ‘de oogappel van de Betuwe’ genoemd. Het is uitgegroeid tot een populair, groen waterrecreatiegebied voor dagrecreatie. Het heeft een fijn strand, ligweides en goed zwemwater, ook is er een vakantiepark.

Meer informatie vind je hier.

Spiegelwaal – Nijmegen

Mooiste stranden Nederland - Reisliefde

In Nijmegen hebben ze de luxe dat ze vanuit de stad zó naar het strand kunnen wandelen. Om hoogwaterstanden beter te kunnen opvangen is er een extra aftakking van de Waal gemaakt: de Spiegelwaal. Daarmee ontstond er een compleet nieuw stadseiland met veel strand om zonnige dagen op door te brengen. Je kunt heerlijk zwemmen in de nevengeul, waar je geen last hebt van de sterke stromingen die de Waal gevaarlijk maken.

Meer informatie vind je hier.

Strandpark – Slijk-Ewijk

Strandpark Slijk-Ewijk is een recreatiegebied met ruime ligweiden en zandstranden. Kinderen willen niet meer weg als het speelschip of het avontureneiland ZandZieBar hebben ontdekt waar ze via een avontuurlijke oversteek, hangbrug of trekpontje kunnen komen. Het Strandpark Slijk-Ewijk nabij Valburg biedt alle mogelijkheden om heerlijk te zwemmen, windsurfen, kanoën en vissen. Ook wandelen en fietsen zijn populaire bezigheden in dit gebied. ZandZieBar is gratis toegankelijk maar voor het parkeren moet je betalen.

Meer informatie vind je hier.

Recreatieplas Lingebos – Vuren

Mooiste stranden Nederland - Reisliefde

De recreatieplas in het Lingebos is een ideale plek om verkoeling te zoeken op warme dagen. De zwemplas van wel 10 hectare groot heeft meerdere ‘zwemzones’: je kunt er zwemmen in het diepe zwemgedeelte, of spelen met de kinderen op het strandje.

Het water rond het strand is met een drijflijn afgesloten, zodat de kinderen niet in het diepe water terecht kunnen komen. Ook loopt het strandje geleidelijk af, naar water van maximaal 1 meter diep. Rond de zwemplas vind je allerlei leuke (water-)speeltoestellen.

Meer informatie vind je hier.

Beldert Beach – Zoelen

Mooiste stranden Nederland - Reisliefde

Beldert beach is the place to beach en wordt ook wel het mooiste strand van de Betuwe genoemd. Er worden hier diverse activiteiten georganiseerd en er zijn diverse faciliteiten, voor jong en oud! Het is en blijft een fantastische plek om te vertoeven. Zo vind je hier prachtig kraakhelder zwemwater, een fijn strand, douches, toiletten, een waterglijbaan, beachvolleybal, horeca, vermaak, … alles is aanwezig om er een heerlijk dagje genieten in de zon van te maken!

Meer informatie vind je hier.

Mooiste stranden Groningen

Stadsstrand – Groningen

Ieder jaar is de stad Groningen trotse bezitter van een stadsstrand. Op het Ebbingekwartier, naast Dot, vind je een met boeien afgezet stuk water om in te zwemmen. Maar je zwemt er niet alleen, bij het Stadsstrand speel je op zonnige dagen ook een potje beachvolleybal, tafeltennis, tafelvoetbal of schaak. De strandwachten maken het zomerse plaatje af.

Meer informatie vind je hier.

Hoornse plas – Haren

Stranden Nederland; de leukste en mooiste stranden met kinderen per provincie; Hoornse Plas Haren- Mamaliefde.nl

Dit is echt een onwijs mooi pareltje, verstopt in de stad Groningen. Eigenlijk is hier alles voor een perfecte dag ontspanning aanwezig. Veel gras om lekker in te zitten of te op één van de velden te voetballen, zand bij het water om lekker te graven en zandkastelen te bouwen.

En een grote plas (meer) om in te zwemmen, dit is voor de kleintjes afgezet met drijvers in het water. En dit alles is tussen bomen en zo ben je dus echt helemaal afgesloten van de stad. Je kan er ook heerlijk wandelen. Er is een leuke speeltuin, ook een deel in het water bij. En een restaurant in de buurt en op warme dagen zijn de kiosks open.

Meer informatie vind je hier.

Strandheem – Opende

Mooiste stranden Nederland - Reisliefde

In het Westerkwartier, tegen de Friese grens aan, vind je de recreatieplas ’t Strandheem. Uiteraard kun je aan het strand zwemmen, dobberen en zonnebaden, maar voor de liefhebber is er ook gelegenheid tot vissen of roeien.

Meer informatie vind je hier.

Mooiste stranden in Limburg

BillyBird Park Drakenrijk – Beesel

Op het overzichtelijke en gemoedelijke familiepark is het van mei tot en met eind september altijd vakantie. Het hart van het park bestaat uit een prachtig strandbad. Rondom het strandbad vind je een buitenspeeltuin, een voetbalveld en een volleybalveld. Geniet met je gezin van een lekker dagje uit. Kom pootjebaden, zandkastelen bouwen en spelen in de buitenspeeltuin vol ‘echte’ draken. Heb je het warm en wil je afkoelen, neem dan een verfrissende duik in het strandbad.

Sinds 2020 heeft het park voor de echte waaghalzen ook een AquaFunPark, een luchtkussenparcours op het water. Bij de Beach Bar haal je een heerlijk gekoeld drankje en voor een smakelijk hapje ga je naar het terras met uitzicht op het strandbad. Bij Drakenrijk is eigen eten ook toegestaan, met uitzondering van barbecues. Drakenrijk verzorgt ook graag jouw kinderfeestje of schoolreisje.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: BillyBird Park Drakenrijk; strand en speeltuin Limburg

Fun Beach – Panheel

Mooiste stranden Nederland - Reisliefde

Wie Cote d’Azur zegt, zegt ook azuurblauw water. En zo kraakhelder als op Fun Beach The Beach is het water bijna nergens in Limburg. Sterker nog: Fun Beach Event & Leisurepark is als eerste strand van Limburg onderscheiden met de Blauwe Vlag, een internationale erkenning voor stranden die voldoen aan de allerhoogste eisen op het gebied van waterkwaliteit en veiligheid. Daarnaast is Fun Beach door de ANWB uitgeroepen tot één van de tien beste stranden van Nederland.

Het grote Aquapark is de ultieme mega-waterattractie, met toestellen om op te klimmen, van af te glijden of te springen, zover als het oog reikt. Dit is het grootste Aquapark van Nederland! Little Beach, een rookvrij gedeelte van Fun Beach, is speciaal ingericht voor kinderen tot 8 jaar. Hier vind je allerlei leuke attracties, waaronder een kleuterstrand, een luchtkussen, een trampoline, een peuterbadje, houten speeltoestellen, glijbanen en schommels.

Meer informatie vind je hier.

Maasplassen – Roermond

Mooiste stranden Nederland - Reisliefde

Ook in Midden-Limburg kun je heerlijk naar het strand. Hier liggen namelijk diverse stranden rondom de Maasplassen. Je kunt er heerlijk relaxen. Geniet van faciliteiten als een ligweide, een loungeterras, waterfietsverhuur, glijbanen en andere watersportmogelijkheden. Om het relaxte gevoel van de kust te ervaren kun je dus uitstekend terecht aan de Maasplassen in het Limburgse land.

Meer informatie vind je hier.

Leukermeer – Well

Mooiste stranden Nederland - Reisliefde

Van wakeboarden en banaanvaren, kanoën, surfen of zeilen tot vissen en gewoon lekker luieren en zonnen op het strand. Kinderen spelen eindeloos in het zand en het water. Er is een heel gave waterspeeltuin! En de vraag is natuurlijk: wie zwemt er het snelst naar het eiland?

Of, wie bouwt het mooiste zandkasteel? Vervelen is dus eigenlijk onmogelijk… ontdek op deze pagina wat er allemaal te doen is op en rondom het Leukermeer. Dit strand is onderdeel van een vakantiepark, maar ook tegen betaling toegankelijk voor daggasten.

Meer informatie vind je hier.

Mooiste stranden in Noord-Brabant

Strand aan de Binnenschelde – Bergen op Zoom

Aan de westkant van Bergen op Zoom, op de Bergse Plaat, vind je recreatiemeer de Binnenschelde. Een grote zoetwaterplas met flinke boulevard. Ideaal om te surfen en kiten en vaak een waar spektakel om naar te kijken. Voor de kleintjes is er op de boulevard een flinke speeltuin, de droge dare-devils hebben hun skatepark en je kunt er heerlijk wandelen en fietsen rondom het water.

De waterkant is onderverdeeld in twee stukken. Speciaal voor de watersporters is er een gedeelte met gras, makkelijk met je spullen die je zo uit je auto kunt laden. Aan de andere kant van zwembad De Schelp vind je het zandstrand en zwemgedeelte.

Meer informatie vind je hier.

Strandpark Aquabest – Best

Mooiste stranden Nederland - Reisliefde

Luieren op een prachtig zandstrand of samen met de kinderen een sprookjesachtig zandkasteel bouwen en daarna lekker pootje baden of een frisse duik nemen in het heldere schone water? Zonaanbidders kiezen uit zandstrandjes of het zachte gras van de ligweiden. Het kan allemaal op het strandpark van Recreatiepark Aquabest; het gastvrije zwem- en strandparadijs voor jong en oud aan de A2 bij Best.

Meer informatie vind je hier.

Recreatiegebied Stroombroek – Braamt

Mooiste stranden Nederland - Reisliefde

Het recreatiegebied met strand is geen onderdeel van het Landalpark Stroombroek, maar er zijn meerdere toegangen en paden om daarheen te gaan. Op het strand en om het meer vind je een aantal speeltuintjes. Geef de kinderen zand en water en ze zijn de hele dag zoet, je kan eten en drinken meenemen of je loopt gewoon even terug naar het huisje.

Op het strand zijn er ook twee snackpunten, die waren nu gesloten. Fietsen op het strand is niet toegestaan van mei tot oktober, er zijn diverse toegangen die dat onmogelijk maken maar je kan er wel omheen. Op de recreatieplas is het ook mogelijk om te waterskiën en je vindt hier het A-B-C-dierenpad.

Meer informatie vind je hier.

E3 Strand – Eersel

Mooiste stranden Nederland - Reisliefde

Midden in het bos, vlakbij Eersel, ligt een uniek plekje: het E3-strand. Het uitgestrekte, helderwitte zandstrand van de bosrand tot de waterkant. Voor degene die niet houdt van zand tussen de tenen. zijn er diverse groene ligweiden. In de zon, in de schaduw, in het geroezemoes of in een rustig deel: ieder vindt een ideaal plekje op het ruime terrein. Het heldere zwemwater nodigt uit tot plezier voor jong en oud. In het ondiepe deel kunnen de kleinsten lekker poedelen. Het diepe gedeelte biedt alle ruimte aan de echte zwemmers.

Sterrenstrand Terspegelt – Eersel

Mooiste stranden Nederland - Reisliefde

Regent het en wil je toch graag naar het strand? Dan is een bezoek aan het Sterrenstrand een absolute aanrader. In een enorme glazen kas vind je dit overdekte strand met een terras, enorme ‘zandbak’ met stromend water (tot circa 30 cm hoogte) en diverse klimtoestellen, torens en glijbanen etc.

Toen er donkere wolken zichtbaar werden aan de horizon gingen we hier naar binnen, voor het strand hoef je niet te reserveren en hebben we een paar uur gezeten. Wel kan de temperatuur hier binnen oplopen, en baalde ik dat ik niet zelf een zwempak had aangetrokken om ook in het water te kunnen afkoelen. Het was dus fijn dat het af en toe regende.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Sterrenstrand Recreatiepark Terspegelt

Rooye Plas – Handel

Stranden Nederland; de leukste en mooiste stranden met kinderen per provincie; Rooye plas - Mamaliefde.nl

Een leuke plek om lekker aan een meer te liggen is de Rooye Plas in Handel. Heerlijk omdat ze aan het meer een soort ministrand hebben en daarnaast ook lekker veel gras om op te liggen. Daarnaast is er geen entree, dus ideaal om heen te gaan! Er is een bar aanwezig voor koude drankjes en lekkers, maar je mag natuurlijk ook je eigen versnaperingen meenemen.

Meer informatie vind je hier.

Experience Island ’t Blauwe Meer – Tilburg

Twee grote stranden met ligweides, kraakhelder zwemwater én een prachtig terras met uitzicht over ’t Blauwe Meer. Voor een dagje strand hoef je niet speciaal naar de kust. Experience island heeft alle ingrediënten in huis voor een heerlijke dag aan het water. Het meer heeft een geschatte gemiddelde diepte van 13,5 meter met een maximale diepte van 28 meter.

Op het diepste punt van het meer zit een wel wat zorgt voor een lichte onderwaterstroming. Dit zorgt voor het uitstekende waterkwaliteit van ’t Blauwe Meer, hierdoor heeft ’t Blauwe Meer de afgelopen 15 jaar nog nooit blauwalg gehad en behoort bij de schoonste wateren van het land.

Meer informatie vind je hier.

Mooiste stranden in Noord-Holland

Lolaland – Amsterdam

Stranden Nederland; de leukste en mooiste stranden met kinderen per provincie; Blijburg aan Zee Amsterdam- Mamaliefde.nl

Ook in Amsterdam kun je naar het strand. Op een kwartier fietsen van Amsterdam-Oost vind je namelijk Blijburg, een nog vrij onbekend pareltje. Een zandstrand dat afloopt in het IJ. Aan de ene kant staat best wel stroming en vind je rotsen, aan de andere kant kun je heerlijk genieten van het zonnetje en in het strand spelen.

Er is (beperkte) gratis parkeerplaats en veel ruimte voor fietsen. Ook het openbaar vervoer is prima te doen. Je vindt hier ook de club Haas en Popi waar je terecht kan voor een hapje en drankje. Ook worden hier regelmatig feestjes, evenementen en festivals georganiseerd.

Meer informatie vind je hier.

Noordzeestrand – Bergen aan Zee

Het strand van Bergen aan Zee is tot ver buiten Nederland vermaard. Een lange, blonde kuststrook achter de brede duinenrij, met een weids uitzicht over de Noordzee. Kilometers ruimte voor strandpret en zonplezier in de zomer. En voor eindeloze wandelingen in alle jaargetijden. Het goed toegankelijke strand, met drie strandafgangen, is ideaal om te luieren, maar ook om actief te ontspannen. Er is uitgebreide gelegenheid om bijvoorbeeld te zwemmen, zeilen en kitesurfen.

Meer informatie vind je hier.

De Strook – Breukeleveen

Mooiste stranden Nederland - Reisliefde

Een populair recreatieterrein bij de Loosdrechtse Plassen is De Strook. Op een mooie dag kan het aantal recreanten in deze omgeving wel oplopen tot 10.000. De strook ligt aan de zuidkant van de Vijfde Loosdrechtse Plas. Je kunt hier uiteraard zwemmen en zonnen, maar er zijn ook speeltoestellen voor kleine kinderen en er is een volleybalveld. Ook zijn er voldoende picknick-banken en barbecue-mogelijkheden. Naast de ingang ligt Paviljoen de Strook, waar je de hele dag terecht kunt voor snacks en drankjes.

Meer informatie vind je hier.

Callantsoog

Mooiste stranden Nederland - Reisliefde

Callantsoog is een kleine, rustige badplaats aan de Noord-Hollandse kust. Wie op zoek is naar rust en ontspanning is hier aan het juiste adres. Het strand in Callantsoog is prachtig, bijna wit. Er is bovendien alle ruimte om tot rust te komen, te zonnen en te zwemmen – zelfs in het hoogseizoen. Het prachtige zandstrand is natuurlijk de belangrijkste attractie van Callantsoog.

Tip: als je erop let kan het mogelijk zijn om zeehonden zien te tijdens een dagje aan het strand. Enkele van de dieren zwemmen regelmatig langs de kust.

Meer informatie vind je hier.

Enkhuizer Strand – Enkhuizen

Mooiste stranden Nederland - Reisliefde

Dagrecreatieterrein Enkhuizer Zand ligt direct aan het IJsselmeer. Door het ondiepe water bij het zandstrand is het uitermate geschikt voor kinderen. Er zijn lig- en speelweiden en grasland met beschutte plekjes. In de directe omgeving vind je het overdekte zwembad Recreatiebad Enkhuizer Zand en Strandpaviljoen Enkhuizen. Naast het recreatiegebied ligt camping Enkhuizer Zand en Sprookjeswonderland.

Meer informatie vind je hier.

Strand & Zomerkade –  Huizen

Mooiste stranden Nederland - Reisliefde

Bij mooi weer kun je heerlijk vertoeven aan de Huizer stranden langs het Gooimeer. Door het ondiepe water ook zeer geschikt voor kleine kinderen en surfers. Aan de zomerkade zijn diverse gezellige terrassen met uitzicht op het strand en water. Op loopafstand ligt een hotel met een mooi terras met uitzicht over het Gooimeer en de jachthavens. Ook aan de Zomerkade liggen diverse restaurants en bars en in de zomer zijn er regelmatig activiteiten.

Meer informatie vind je hier.

Toolenburger plas – Hoofddorp

Stranden Nederland; de leukste en mooiste stranden met kinderen per provincie; Toolenburgseplas- Mamaliefde.nl

In de buurt van Hoofddorp vind je de Toolenburgerplas. Dit is een aangelegde plas wat kleinschalig is en leuke speelgelegenheden heeft. Het grote voordeel is ook dat hier een apart strandje is voor honden. Zo kunnen zowel de liefhebbers als de tegenstanders uit de voeten. De ligweiden zijn niet breed waardoor je jouw kleintje goed in de gaten kunt houden.

Meer informatie vind je hier.

Noordzeestrand – Huisduinen

Mooiste stranden Nederland - Reisliefde

Met haar markante rode vuurtoren mag Huisduinen, het kleine broertje van Den Helder er zeker zijn. Vuurtoren De Lange Jaap is zelfs de hoogste gietijzeren vuurtoren van Europa! Ook Napoleon zag de kracht van deze kustplaats en bestempelde het als het ‘Gibraltar van het Noorden’. Hij bouwde hier Fort Kijkduin (onderdeel van Stelling Den Helder) dat nog altijd een onderaards gangensysteem heeft. Het Fort is dagelijks te bezoeken en herbergt een bijzonder Noordzee-aquarium.

Meer informatie vind je hier.

Noordzeestrand – Julianadorp

Mooiste stranden Nederland - Reisliefde

Strandslag Julianadorp is de grootste en meest bekende strandopgang van Julianadorp aan Zee. Op het strand is een groot paviljoen aanwezig, er is een bewaakte strandpost. Deze strandslag heeft de Blauwe Vlag en heeft meerdere prijzen gewonnen als schoonste strand van Nederland. Je vind hier ook de strandhuisjes van Landal Julianadorp.

Meer informatie vind je hier.

Muiderberg – Muiderberg

Stranden Nederland; de leukste en mooiste stranden met kinderen per provincie; Muiderberg- Mamaliefde.nl

Met zijn prachtige zandstrand aan het IJmeer is Muiderberg een magneet voor jong en oud. Centraal op het strandje ligt Strandpaviljoen De Zeemeeuw, sfeervol van binnen en met een geweldig terras voor een kop koffie, lunch, borrel of diner. Muiderberg is een ideaal strand voor een dagje uit met de kinderen.

In het zand kunnen ze naar hartenlust spelen en het water is over een brede strook ondiep en dus veilig voor jonge kinderen. Aan de pier zit Watersportcentrum Muiderberg, waar je een zeilboot, surfplank of kano kunt huren. Dat kan per uur of per dagdeel. En wil je even van het strand af, dan loop je in enkele minuten naar Midgetgolfbaan De Leeuwenkuil.

Meer informatie vind je hier.

Duinmeer Het Wed – Overveen

Stranden Nederland; de leukste en mooiste stranden met kinderen per provincie; Duinmeer het Wed Overveen- Mamaliefde.nl

Dit is een fijne plek om te vertoeven bij mooi weer! Makkelijk parkeren en dan na een korte maar mooie wandeling neerploffen in het witte zand van de Kennemer Duinen. Het meer wordt maar geleidelijk diep, ideaal met de kindjes.

Een andere fijne plek in de duinen is duinmeer Oosterplas; wat moeilijker bereikbaar (te voet of met de fiets) en daardoor een stuk rustiger.

Meer informatie vind je hier.

Noordzeestrand – Petten aan Zee

Mooiste stranden Nederland - Reisliefde

Het zandstrand is groot, breed, lang en het oogt zeer fraai. Het strand en de duinen zijn in 2016 aangelegd om de kust in dit gebied verder te versterken. Voor het jaar 2016 had Petten helemaal geen strand. Het nieuwe strand van Petten is maar liefst zeven kilometer lang. De zesentwintig meter hoge panoramaduin is één van de attracties van Petten aan Zee. Het is best een klim naar boven maar als je eenmaal boven bent dan is het genieten geblazen. Ook bijzonder (en instagramwaardig) is het palendorp in het strand, compleet met schommel.

Meer informatie vind je hier.

Noordzeestrand – Schoorl aan Zee

Stranden Nederland; de leukste en mooiste stranden met kinderen per provincie; Schoorl- Mamaliefde.nl

Schoorl is een kustplaats in het noorden van Noord-Holland net voorbij Alkmaar heeft het allemaal, stranden, prachtig, uitgestrekt duingebied maar ook bossen. Voor elke weertype is een dagje uit Schoorl dus een aanrader. Is het te koud voor het zonnen op het strand dan kun je er prachtige wandelingen maken.

Vooral de klimduinen zijn favoriet bij kinderen. Dat is een megahoog stuk duin waar je lekker vanaf kan rollen om daarna er weer tegen aan te klimmen. Ideaal als je kinderen wat energie kwijt moeten.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Schoorlse duinen; van klimduin tot speelbos

Strand – Texel

Mooiste stranden Nederland - Reisliefde

Met name aan de noord/westkant van Texel waar het eiland grenst aan de Noordzee vind je een uitgebreid zandstrand van maar liefst 30 km. Op diverse plaatsen kun je hier het strand op, het strand heeft geen naam maar wordt aangeduid met het paalnummer. Soms is het een stukje lopen vanaf de parkeerplaats door de duinen, op andere plaatsen kom je redelijk dichtbij.

Over het gehele strand staan er diverse palen om aan te geven waar je je bevindt. Bij een aantal plaatsen zijn er ook strandclubs en in de zomer een vrijwillige strandwacht. Populaire stranden zijn onder andere bij De Koog en bij de Vuurtoren. Van paal 22 tot 27 vind je een ongerept strand.

Meer informatie over de stranden, paviljoenen en vervoer vind je hier.

Noordzeestrand – Wijk aan Zee

Stranden Nederland; de leukste en mooiste stranden met kinderen per provincie; Wijk aan Zee- Mamaliefde.nl

Annemarie woont vlakbij het strand van Wijk aan Zee, waar ze als kind al kwam. Het strand is lekker breed en er zijn veel leuke strandtenten. Haar persoonlijke favoriet voor een hapje en een drankje is de Sunseabar. De kinderen gaan het liefst naar strandtent Warners, want daar zijn trampolines, een springkussen en een ballenberg. In het Noord-Hollands Duinreservaat, dat direct aan het strand grenst, kun je heerlijk wandelen.

Meer informatie vind je hier.

Noordzeestrand – Zandvoort

Stranden Nederland; de leukste en mooiste stranden met kinderen per provincie; Zandvoort- Mamaliefde.nl

Ook in Zandvoort vind je fijne stranden. Je hebt hier heel veel leuke en lekkere strandtenten. Een strandtent waar kinderen zich uren kunnen vermaken is Ahoi. Dit is een strandtent met een enorme speeltuin. De ouders kunnen lekker op het terras genieten van een lekkere lunch of een koud drankje, terwijl de kinderen zich vermaken in de speeltuin! Er zijn nog meer leuke strandtenten. Wat ook een leuke strandtent is, Ubuntu. Hier kun je o.a. heerlijk ontbijten, dat is echt een aanrader om te doen met kids!

Meer informatie vind je hier.

Mooiste stranden in Overijssel

Stadsstrand – Deventer

Mooiste stranden Nederland - Reisliefde

Een aanrader is het stadsstrand van Deventer aan de IJssel. Dit is geen officieel stadsstrand, al zou je dat wel denken als je ziet hoeveel gezinnen hier bij een klein beetje zon al lekker aan het relaxen zijn. De grasvelden langs de IJssel zijn picknickvriendelijk en met een bal voor de kids en een boek voor mama kun je jezelf hier de hele dag vermaken.

Af en toe komt er een ijscowagen voorbij en in de avond wordt er volop gebarbecued. Natuurlijk kun je aan de hoofdstroom gaan zitten maar met kinderen kun je beter kiezen voor één van de afdammingen. Die lopen heel traag af en hier is geen stroming. Vanaf het strand heb je mooi uitzicht over de Deventer skyline.

Meer informatie vind je hier.

Rutbeek – Enschede

Je kan hier heerlijk zwemmen in een schone recreatieplas in Enschede dat met regelmaat wordt gecontroleerd door het waterschap en de provincie Overijssel! Kinderen kunnen hier naar hartenlust spelen in de speeltuin of zandkastelen bouwen op het strand. De ondiepe delen van het water zijn duidelijk gemarkeerd met drijflijnen (geel tot 0,80 m en rood tot 2,50 m). Voor de allerkleinsten zijn er de mooie stranden, waarop ze de mooiste zandkastelen en watergangen kunnen maken. Elk strand heeft zijn eigen kleur (toiletgebouw en afvalbakken).

Meer informatie vind je hier.

Lutterzand – De Lutte

Stranden Nederland; de leukste en mooiste stranden met kinderen per provincie; Lutterzand de Lutte- Mamaliefde.nl

Het Lutterzand in De Lutte (Twente) heeft een prachtig strand, ook al ligt het ver weg van de kust! Een prachtig natuurgebied met een riviertje. Dit is niet alleen een leuke plek om te zwemmen, maar ook om te wandelen/fietsen, schatten te zoeken en nog veel meer!

Meer informatie vind je hier.

Het Stoetenslagh indoorstrand – Rheezerveen

Stranden Nederland; de leukste en mooiste stranden met kinderen per provincie; Sterrenstrand Stoetenslagh- Mamaliefde.nl

Het leukste indoorstrand is te vinden bij Camping Het Stoetenslagh. In het hoogseizoen een tienercamping, maar in het voor- en najaar juist erg leuk met jongere kinderen. Op het indoorstrand kun je in een boom klimmen, beachvolleyballen en spelen. Valt het weer toch mee? Dan ligt er buiten een grote recreatieplas met strand. Een ideale plek om nu alvast te boeken voor het najaar, zeker als je vakantie deze zomer in het water valt (wat we natuurlijk niet hopen…).

Meer informatie vind je hier.

De Zwarte Dennen – Staphorst

Mooiste stranden Nederland - Reisliefde

In en rond waterplas Zwarte Dennen in de boswachterij Staphorst kun je heerlijk spelen en spartelen. De zandstrandjes zijn geschikt voor de allerkleinsten en op de kinderspeelplaats kunnen kids zich ook buiten het water vermaken. Op de ligweide is het heerlijk zonnen of picknicken.

Bij de kiosk kun je een hapje en drankje kopen en er zijn ook toiletten. De Parkeerplaats ligt op loopafstand en wordt aangegeven met borden. De bosvijver is echt heerlijk om even in af te koelen. De kinderen kunnen uren graven in het zand, of zelf een kleine vijver maken voor de kikkervisjes of kikkertjes die ze er vangen.

Meer informatie vind je hier.

Het Lageveld – Wierden

Stranden Nederland; de leukste en mooiste stranden met kinderen per provincie; Lageveld Wierden- Mamaliefde.nl

Het Lageveld is een recreatiepark met veel voorzieningen voor gezinnen. Zo zijn er voor de allerkleinsten onder ons een speciaal peuterbad. Deze waterspeeltuin is geschikt voor kinderen van 1 tot 5 jaar. Daarnaast is er ook een speciale kleutervijver.

Dit water is maximaal 80 cm diep en is voorzien van een lekker ruim zandstrand en een stoer trekvlot naar het eiland. Dit levert gegarandeerd speelplezier op voor jou en je kleuter. Ook zijn er diverse speeltoestellen geplaatst, zoals een familieschommel, diverse veerelementen, wipwappen, klimtoestellen, trekvlot, pingpongtafel, pannadoeltjes etc. Voor de sportieve mensen hebben ze op het terrein fitnesstoestellen staan.

Meer informatie vind je hier.

Agnietenplas – Zwolle

Mooiste stranden Nederland - Reisliefde

De Agnietenplas aan de Haersterveerweg is 1 van de drie stranden in Zwolle. Het is een gemeentelijke zwemplas met een heerlijk zandstrand. Het zwemwater wordt door de provincie gecontroleerd en er is een heerlijk zandstrand bij, waar je lekker kunt spelen. Een deel van het water is afgezet op een maximale diepte van 1.20 mtr.

Meer informatie vind je hier.

Mooiste stranden in Utrecht

Zandfoort aan de Eem – Amersfoort

Stranden Nederland; de leukste en mooiste stranden met kinderen per provincie; Zandvoort aan de Eem Amersfoort- Mamaliefde.nl

Zandfoort aan de Eem zorgt voor het ultieme vakantiegevoel midden in de stad met gezelligheid en lekker eten en drinken. Zandfoort aan de Eem is hét stadsstrand van Amersfoort. Met een wereldrestaurant, een gezellige bar en veel mogelijkheiden voor activiteiten en workshops. Genieten met de voetjes in zand; dat is Zandfoort aan de Eem. Zandfoort is ook uniek door haar ligging in de binnenstad van Amersfoort, goed te bereiken en vlakbij het station. Ze zijn gevestigd midden in het Oliemolenkwartier en onderdeel van De Nieuwe Stad, het creatieve hart van Amersfoort.

Meer informatie vind je hier.

Vinkeveense Plassen – de Ronde Venen

Mooiste stranden Nederland - Reisliefde

De Vinkeveense Plassen is heel veelzijdig op het gebied van recreatie en natuur. Op de Noordplas is een ring van 12 zandeilanden aangelegd. Deze eilanden beschikken over aanlegvoorzieningen en diverse zwemplaatsen. De zandeilanden zijn ideaal voor de varende recreant. De eilanden 1/2 (Winkelpolder) en 4/5 zijn via een vaste oeververbinding vanaf het land bereikbaar. Hier zijn tevens parkeervoorzieningen. Bij eiland 4 is een duikzone aanwezig. Aan de zandeilanden mag 3×24 uur worden afgemeerd.

Meer informatie vind je hier.

Strandbad Maarsseveense Plassen – Maarssen

Mooiste stranden Nederland - Reisliefde

Lekker zwemmen, spelen, en luieren in ons strandbad met haar mooie zandstrand, water en ruime ligweides. Kinderen vermaken zich uren op de vele speeltoestellen. Het fantastische speeleiland heeft twee waterglijbanen en het waterdoolhof.

Voor de allerkleinsten zijn er twee kleuterbadjes, piratenbootjes en andere speelvoorzieningen. Er liggen drijflijnen op 70 cm en 160 cm. Vanaf het speeleiland kan er vanaf de rand gedoken worden. Er zijn toiletten en bij de hoofdingang van het strandbad bevindt zich een pannenkoekenrestaurant, en een ijs- en snackbar.

Meer informatie vind je hier.

Plas Laagraven – Nieuwegein

Laagraven is een prachtig terrein met twee plassen. Aan de zuidplas ligt beachclub Down Under; een unieke locatie in het midden van het land met uiteenlopende watersportmogelijkheden.

Meer informatie vind je hier.

Haarrijnseplas – Utrecht

Mooiste stranden Nederland - Reisliefde

In het afgeschermde deel van de plas kun je veilig zwemmen. Er is een lekker zandstrand met speelse duinen en een lig- en speelweide met voorzieningen om te sporten en te spelen. Om ervoor te zorgen dat kinderen hun ouders niet zo snel kwijtraken en als aanrijdbaken voor hulpdiensten zijn de herkenbare oriëntatiepalen. De toegang is gratis. Op het strand vind je loungerestaurant Key West Beachhouse; een strandpaviljoen met zee-elementen. Bij mooi weer is er toezicht aanwezig.

Meer informatie vind je hier.

Henschotermeer – Woudenberg

Mooiste stranden Nederland - Reisliefde

Het Henschotermeer, een uniek recreatiegebied middenin de bossen van de Utrechtse Heuvelrug. Een plek om er even helemaal tussen uit te zijn. Of je nu zin hebt om lekker te luieren en te genieten van de mooie omgeving, te bouwen aan je eigen zandkasteel op het langgerekte zandstrand, te zwemmen of gewoon heerlijk rond te dobberen op het meer of misschien heel sportief een rondje om het meer te wandelen… er is echt voor iedereen wel iets te doen!

Meer informatie vind je hier.

Strand Cattenbroek – Woerden

Mooiste stranden Nederland - Reisliefde

Woerden is voorzien van een recreatieplas. Natuurlijk is het voor kinderen heerlijk om met het zand te spelen, maar mocht je niet van zand houden maar wel willen genieten van de zon, dan kun je plaats nemen op het grasveld. De zwemzone is afgebakend met een ballenlijn, de waterdiepte bedraagt daar 1.40 meter. Het strand is voorzien van sanitair. Zowel het parkeren als de toegang tot het gebied zijn gratis. Sinds een aantal jaar is er ook een loopboulevard met strandtenten.

Meer informatie vind je hier.

Mooiste stranden in Zeeland

Cadzand

Mooiste stranden Nederland - Reisliefde

De zuidelijkste badplaats van Nederland is Cadzand, dit is ook de plek in Nederland met de meeste zonuren. Hier vind je een 11 kilometer zandstrand. Omgeven door de mooie Zeeuwse natuur. Met slikken, schorren en oude polders. Cadzand is bovendien bekend om zijn miljoenen jaren oude haaientanden.

Deze vind je hier gewoon langs het strand. Een haaientand is een geweldig souvenir. Een zeef, een emmer en een schepje. Meer heb je niet nodig voor urenlang strandplezier. Bij eb wandel je zo van het strand langs natuurgebied het Zwin, richting de Belgische badplaats Knokke.

Meer informatie vind je hier.

Dishoek – Vlissingen

Stranden Nederland; de leukste en mooiste stranden met kinderen per provincie; Dishoek Vlissingen- Mamaliefde.nl

Een beroemd strand dat regelmatig ook in het nieuws komt is Dishoek / Vlissingen, hier fiets je in ongeveer 20 minuten naartoe. Ook aan het Veerse Meer kun je je heel goed vermaken, vooral ook met watersport: zeilen, surfen, suppen en kanoën het kan er allemaal! Let hier wel op want soms varen schepen enorm dichtbij en kunnen golfslag veroorzaken waardoor kinderen meegesleept kunnen worden.

Meer informatie vind je hier.

Zoutelande

Mooiste stranden Nederland - Reisliefde

Uniek is dat dit het enige strand in Nederland is dat naar het zuiden is gelegen. Zoutelande is een mooi strand met een lengte van vijf kilometer dat in het bezit is van een blauwe vlag. Dat betekent dat het er schoon en hygiënisch is en er veel faciliteiten zijn voor een strandbezoek.

In de zomer trekt de populaire badplaats veel toeristen, aangezien dit een plek is met een van de meeste zonuren van Nederland, en kan het er druk zijn. Bezoek het strand daarom bij voorkeur op mooie, warme voorjaars- en najaarsdagen. Dan is Zoutelande op haar mooist.

Meer informatie vind je hier.

Mooiste stranden in Zuid-Holland

Brielse Meer – Brielle

Mooiste stranden Nederland - Reisliefde

Brielse Maas, beter bekend als het Brielse Meer, is een populair recreatiegebied. Naast de vele mogelijkheden om op het land de vrije tijd door te brengen, biedt de waterplas volop gelegenheid om watersport te beoefenen. De vroegere rivierarm Brielse Maas was tot de afdamming in 1950 van belang voor de scheepvaart.

Ongeveer tien kilometer lang loopt het water door het gebied met aan weerszijden op de oevers ligweiden, jachthavens, vrij toegankelijke afmeermogelijkheden, strandjes, een naturistenterrein, campings en horecagelegenheden. Het Brielse Meer is geschikt voor surfen, duiken, zeilen, zwemmen en vissen. Er is ook een waterspeeltuin voor kinderen.

Meer informatie vind je hier.

Kijkduin – Den Haag

Dagje Kijkduin met kinderen: strand, duinen en meer! - REis-liefde.nl

Dit is mijn persoonlijke favoriet. Veel mensen kennen wel Scheveningen in Den Haag, maar Kijkduin is vrij onbekend. Terwijl je hier gratis kunt parkeren of er met de bus heen kan gaan. Je vindt er een hotel en boulevards met diverse restaurants, kiosken en twee strandtenten. Het strand is zeer aangenaam, niet te breed zodat je niet ver hoeft te lopen naar het water, maar ook niet zo smal dat je hutje mutje op elkaar zit.

Bij de trappen over de duinen vind je douches met duinwater zodat je schoon weer het strand kan verlaten. Leuk voor de kinderen zijn de klimboot, uitkijktoren en de (betaalde) carrousel.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Kijkduin strand en boulevard

Vlietland – Leidschendam

Mooiste stranden Nederland - Reisliefde

Vlietland is één van de grootste en meest aantrekkelijke watersport-, recreatie- en natuurgebieden van Nederland! Het hart van Vlietland wordt gevormd door drie meren met een oppervlakte van in totaal circa 130 hectare. Daaromheen liggen bossen, kreken, ligweiden en een parkachtig landschap. In 2015 werd hier één van de grootste Aquapretparken van Europa op feestelijke wijze geopend.

Aquapretpark  Vlietland beschikt over de grootste speelstructuur op het water van Aquaglide ter wereld met waanzinnig speelplezier. Bij het Aquapretpark vind je onder andere op het watertrampolines, klim-, klauter- en glijmogelijkheden op verschillende niveaus, een volleybalcircuit en nog veel meer.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Storm Aquapretpark Leiden

Dobbeplas – Nootdorp

Stranden Nederland; de leukste en mooiste stranden met kinderen per provincie; Dobbeplas Nootdorp - Mamaliefde.nl

Op de grens van het Bieslandse Bosch vind je de Dobbeplas, een overzichtelijke zwemvijver met fijn strand. Op het strand vind je een aantal waterspelelementen om te spelen. Bij de fietsenparkeerplaats staan er bomen die voor schaduw zorgen. Grasvelden en zandstrand wisselen elkaar af.

Bij het strand is het zwemgebied afgezet met boeien. Voor de oudere kinderen is er een soort survivalbaan over het water en is er een speelveld. Aan de andere kant van de plas is er ruimte om vogels te observeren die daar broeden. Ook is er een hindernisbaan en een café waar je wat kan eten en drinken. Hier is wel regelmatig sprake van blauwalg.

Meer informatie vind je hier.

Oude Tol – Oud-Beijerland

Stranden Nederland; de leukste en mooiste stranden met kinderen per provincie; Oude Tol Oud Beijerland- Mamaliefde.nl

Vroeger werd er regelmatig gezwommen in een kleine inham van het Spui, maar dat is nu niet meer aan te raden. Het water ziet er behoorlijk smerig uit en aan de kant liggen gevaarlijke, gladde stenen. Inmiddels hebben ze een mooi alternatief. Bij de Oude Tol in Oud-Beijerland ligt sinds een tijdje een aangelegd strand waar de jeugd gecontroleerd kan zwemmen in het rivierwater. Voor iets lekkers kun je terecht bij het naastgelegen Grand Café en de allerkleinsten kunnen zwemmen in een zwembadje.

Meer informatie vind je hier.

Noordzeestrand – Ouddorp

Volgens Melanie is Ouddorp in Zuid-Holland het mooiste strand, omdat het strand hier ongeveer 17 kilometer lang is. Er staan vele strandtenten waar genoeg voor jong en oud te doen is. Zowel de zonaanbidders en de watersporters kunnen hun hart hier op. En ze is niet de enige, in 2007 is dit door het AD verkozen als beste badplaats.

Meer informatie vind je hier.

Kralingse Plas – Rotterdam

Mooiste stranden Nederland - Reisliefde

In de Rotterdamse wijk Kralingen vind je het Kralingse bos. Een uitgestrekt natuurgebied dat geliefd is bij hardlopers, hondenbezitters en dagjesmensen. Hier kun je je makkelijk een dag vermaken met een wandeling door het bos, een bezoek aan de kinderboerderij met natuurspeeltuin en een kijkje in het hertenkamp. Om de dag compleet te maken kun je neerstrijken bij een van de restaurants aan de Kralingse plas. Wie gaat voor watersport, kan ook een zeilboot huren om de plas te verkennen.

Meer informatie vind je hier

Lees ook: Kralingse Plas strand, speeltuin & Kinderboerderij Kraal Rotterdam

Wassenaarse slag – Wassenaar

Mooiste stranden Nederland - Reisliefde

De Wassenaarse Slag is een afgelegen strandopgang bij duingebied Meijendel ten noorden van Den Haag. Het acht kilometer lange strand van Wassenaar is voornamelijk bekend om zijn prachtige natuurgebieden, zoals Meijendel. Naast natuur vind je op de Wassenaarse Slag een aantal strandtenten waar je rustig kunt genieten van lekkere gerechten en het mooie uitzicht over de Noordzee.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Meijendel; met speel Monkeybos, bezoekerscentrum en wandelroutes

Zevenhuizerplas – Zevenhuizen

Mooiste stranden Nederland - Reisliefde

Even boven Rotterdam, net onder de Eendragtspolder, ligt de Zevenhuizerplas. De plas is ontstaan uit zandwinning en is een waar paradijs voor watersporters. Kanoen, suppen, zeilen en surfen kan hier allemaal. De plas staat indirect in verbinding met de Rottemeren. Zonaanbidders strijken neer op het Nesselandse strand.

Meer informatie vind je hier.

Kaart met schoonste stranden Nederland

Wie een ander Zeeuws strand kiest zit overigens ook in schoon zand, want de schoonste stranden liggen met Noord-Beveland, Groede, Zoutelande en Nieuwvliet in Zeeland. Het eerste niet-Zeeuwse strand in de lijst is het Zuid-Hollandse ’s-Gravenzande met een score van 9,85. Nederlandse stranden zijn met een gemiddelde van 9,59 sowieso zeer schoon en het publiek is meer betrokken dan ooit.

NederlandSchoon ontving voor de Schoonste Stranden Verkiezing drie keer zoveel publieksstemmen als voorgaande jaren. Nieuw dit jaar is de Stimuleringsprijs voor het meest slimme schoonmaakinitiatief. Deze werd in de wacht gesleept door ‘Doe mee, verlos de zee!’ dat strandbezoekers met jutbakken aanspoort afval te verzamelen.

Meer informatie vind je hier.

Tip: Bij instagrambloggers vind je ook een handig overzicht van de leukste strandtenten.

Let op: Actuele informatie over de zwemwaterkwaliteit vind je op de website www.zwemwater.nl
en is ook beschikbaar via de zwemwater-app.

Wat vind jij het mooiste strand van Nederland?

Linda van Aken

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.