Skip to Content

Overzicht strandwandeling / duinwandeling Nederland

Overzicht strandwandeling / duinwandeling Nederland

Een strandwandeling maken is voor veel mensen een heerlijke bezigheid. Maar ook het achterliggende duinlandschap mag zeker niet vergeten worden, want ook daar vind je een uniek stukje Nederlandse natuurpracht. Uiteraard kun je gewoon een stukje langs de kustlijn struinen, maar je kunt eveneens kiezen voor een mooie wandeling op een onbekende plek, waar je zowel strand als duinen bezoekt. Waar kun je heen?

Texel

Uiteraard heeft ieder Waddeneiland zijn mooie kuststroken en duingebieden. Als voorbeeld nemen we even Texel. Een route van maar liefst 21.5 km die je het echte eilandgevoel laat voelen. Langs de Mokbaai en over het strand voorbij slufters en door de duinen en het bos bereik je uiteindelijk Ecomare en De Koog. Een mooie afwisselende tocht.

Zand tegen Zee route Petten

Je loopt nu langs de Pettemer Zeewering. Hier zijn heel jonge duinen, waar je langs loopt. Verder loop je over de Hazedijk van de Zijpe. Natuurlijk ontbreekt ook het strand zelf niet. Of wat te denken van de natte duinvalleien. De route is 9 km.

Beautiful Bergen

Een route van 18 km die je voert door het mooie duingebied tussen Bergen en Bergen aan Zee. Met een mooi uitzicht en langs vennetjes en heideveldjes. Je wandelt hier door open duingebied, maar ook door bossen.

Onderweg krijg je de kans om van de omgeving te genieten vanaf de uitkijktoren bij Huize Glory. Natuurlijk doe je ook het strand nog aan. Let op: je hebt wel een duinkaart nodig voor dit gebied. Deze is te koop bij restaurant Duinvermaak of bestel hem online.

Rondje WaZ (Wijk aan Zee)

Over zandpaden door de duinen, langs bunkers en historische plekken: rondje WaZ is er één die je niet alleen langs natuurschoon voert, maar ook door de geschiedenis van het kustdorp Wijk aan Zee (bij Beverwijk). Je ziet ook de staalfabrieken.

Verder vind je hier het PWN-duingebied, de Noordpier en het beeldenpark Een Zee van Staal. De tocht biedt ook een mooi uitzicht vanaf het Paasduin. Het rondje is ruim 5 km en je doet er dan ook ongeveer anderhalf uur over. 

Nationaal Park Zuid-Kennemerland en Wandelpark Caprera

In Nationaal Park Zuid-Kennemerland kun je heerlijk wandelen door bos en duin. Maar er is ook een wandelpark, genaamd Caprera. Dit park is geopend van zonsopgang tot zonsondergang. Je moet er wel even een kaartje kopen (1 euro).

Ook honden mogen tegen betaling mee. Je vindt hier 180 verschillende soorten planten en bomen. En er zijn meerdere uitzichtpunten waar vandaan je stad, zee en duinen kunt bewonderen. Er is een meertje en een moerasbos.

Maar in het Nationaal Park vind je eveneens mooie wandelroutes. Zo is er bijvoorbeeld een route van 2 km waarbij er vragen gesteld worden over bos en dieren en via een QR-code kijk je of je antwoord klopt. Leuk om met het gezin te doen!

De langste uitgezette route door de Kennemerduinen is 15 of 16 km lang, net waar je eindpunt ligt. Dit is een NS-route. Je hebt bij Strand & Duinpaviljoen Parnassia aan Zee de keuze of je de route vervolgt naar Zandvoort (via het strand) of via de duinen naar station Overveen. Beide beschrijvingen vind je bij de route aangegeven.

Info over het hele gebied vind je hier.

Langevelderslag bij Noordwijk

Ons favoriete stukje kust vlakbij huis is het Langevelderslag. Het ernaartoe rijden vind ik altijd al een mooi stukje, omdat je eerst al met de auto (of fiets) dwars door een breed duingebied moet voordat je bij de parkeerplaats komt. Vervolgens kan je kiezen om de duinen in te wandelen.

De horeca vind je ook bovenop de duinen. Waar je hond heel welkom wordt geheten. Of je ‘daalt af’ naar het strand. Op het strand zelf heb je geen strandtentjes. Je kunt hier een uitgezette wandeling lopen van 3,5 km.

Hierbij ga je heel simpel de ene kant op door de duinen en over het strand weer terug (of andersom uiteraard). Het pad is voorzien van kabouterpaaltjes, dus leuk om met de kinderen deze route te lopen.

Duinkabouterpad Hollands Duin in Noordwijk

Met de kinderen aan de wandel? Dan zijn kabouterpaden heel leuk en ook die vind je in de duinen! Als restaurant Langs Berg en Dal in Noordwijk open is, kun je de route lopen met een gevulde knapzak en een puntmuts. De route is 1500 meter en je luistert naar een kabouterverhaal terwijl je onderweg bent. Natuurlijk met kabouteropdrachten.

Rondje Kijkduin (Den Haag)

Een afwisselende wandeling is dit Rondje Kijkduin. De lengte is bijna 13 km en zal je voeren langs Haagse parken en duinen, maar ook de kassen in het Westland. Je wandelt een rondje en je hebt te maken met een stijging van in totaal 74 meter en daling van 68 meter. 

Boswachterspad in Meeuwenduinen

12 km wandelen door het grootste bos van Zeeland. In boswachterij Westerschouwen zijn meerdere routes te vinden, waaronder dus deze. Het brengt je via vlaktes met mossen, nog kale jonge duinen en duingrasland naar je eindpunt. Je kunt hier de zandhagedis tegenkomen of luister eens of je de veldleeuwerik of de nachtegaal kunt horen. 

Zoutelande

Misschien moet je, net als ik, nu meteen aan het gelijknamige liedje denken…maar je kunt in Zoutelande dus heerlijk wandelen. Een mooie wandeling van 11 km die via Zoutelande naar Boudewijnskerke loopt. De route loopt via bos naar de duinen en ook het strand doe je aan.

Maar dit keer loop je ook door weilanden. Horeca onderweg zijn strandpaviljoens, dus houd er rekening mee dat daarvan de openingstijden niet altijd even ruim zijn. Natuurlijk kan je ook in Zoutelande zelf horeca vinden. 

Wil Cats

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.