Skip to Content

Streetfood eten tijdens vakantie

Streetfood eten tijdens vakantie

Op vakantie zijn en lekker eten kan prima samengaan. Het eten uit die streek eten maakt de beleving van het land nog groter en waar kun je dat beter letterlijk én figuurlijk proeven dan bij de kleine kraampjes en tafeltjes langs de kant van de weg.

Maar ja, we weten ook allemaal de verhalen over voedselvergiftigingen die je hierdoor kunt oplopen. Eet je dus wel of niet streetfood tijdens je vakantie? Wat zijn de gevaren en waar let je op?

Hygiëne en dat soort zaken

Helaas is niet overal de hygiëne op orde en kun je behoorlijk ziek worden van streetfood. Zomaar overal iets te eten kopen is dan ook zeker niet slim om te doen.

We geven je in dit artikel dan ook diverse tips om de kans op veilig voedsel groter te maken. Maar wees in de eerste plaats zelf heel alert. Vertrouw je het niet? Neem het dan ook niet!

Is het eten gaar?

Een open deur, want dit geldt uiteraard overal, maar let op of je eten gaar is. Eten wat nog geheel of gedeeltelijk rauw is kan voor vreselijke voedselvergiftigingen zorgen omdat bacteriën dan nog vrij spel hebben.

Kijk naar hoe het streetfood eruit ziet, maar je kunt je ook indenken dat eten wat nog niet warm is in zijn geheel ook niet gaar kan zijn. Is het nog niet helemaal heet? Dan geef je het terug met de vraag of het nog langer gebakken kan worden (of in de oven kan, bijvoorbeeld).

Waar eten de locals?

Een kraampje waar de plaatselijke bevolking voor in de rij staat? Dan mag je er toch vanuit kunnen gaan dat het wel snor zit met het eten. Wordt het eten ook aan lokale kinderen verkocht of door hen gegeten?

Dan weet je nog meer dat het eten is wat voor iedereen wel veilig zal zijn. Dat dit inhoudt dat je dus in de rij moet wachten is een bijkomstigheid. Je weet zo immers niet alleen dat het veilig is, maar ook lekker. Want anders eten al die locals er toch ook niet?!

Hoe hygiënisch wordt er gewerkt?

Houd je ogen open. Je ziet immers al snel hoe schoon de mensen er werken. Het beste kun je kiezen voor een streetfood kraam waar de taken verdeeld zijn en de één het eten maakt en de ander de klanten helpt. Een eenmanstentje? Kijk dan of de man of vrouw zijn handen wast of bijvoorbeeld handschoenen draagt als hij het eten bereidt.

Iemand die zowel jouw eten aanraakt als het geld en andere zaken van het streetfoodstalletje, kan nooit hygiënisch te werk gaan. Het voordeel van straatkraampjes is dat de keuken vaak ook open is en je zo kunt zien hoe er gewerkt wordt. Heb je zo je twijfels? Loop dan snel verder!

Warm land? Eet op tijd!

Het eten moet in warme landen niet te lang al bereid zijn of in de warme zon liggen bakken. Bacteriën krijgen zo immers alle kans om toe te slaan. Dit risico verklein je door streetfood te eten als het echt etenstijd is en er veel mensen aan het eten zijn. Dan zal het eten immers net vers bereid zijn. Ja, het kan minder aantrekkelijk zijn omdat je dan in de drukte zit/staat te wachten. Maar liever dat dan dat je ziek wordt!

Neem zelf schoon bestek mee…

Je kunt jezelf aanwennen om zelf altijd schoon bestek bij je te hebben. Het eten kan prima bereid zijn, maar als het bestek is afgewassen met vervuild water dan ben je net zo ver van huis. Zeker weten dat je dit risico niet loopt is dus zelf voor je bestek zorgen.

Vermijd vlees en sauzen

Vlees is nog veel sneller onderhevig aan ‘enge’ zaken en kiezen voor vegetarisch eten kan zeker een goed idee zijn. Ook saus kan een bron van bacteriën zijn omdat deze vaak niet gekoeld bewaard worden. Eet deze dus alleen als je ziet dat ze wel gekoeld bewaard worden of vers bereid wordt!

Verdiep je van tevoren

Door internet kun je al veel te weten komen over de plaats en het land waar je heen gaat. Lees deze verhalen en kijk hierin ook of er gesproken wordt over streetfood eettentjes die je zeker moet bezoeken of die je juist moet overslaan. Je kunt natuurlijk ook navraag doen bij je accommodatie.

Hoewel je dan wel weer moet oppassen of er geen vriendjespolitiek om de hoek komt kijken… Zijn er reizigers die al langer in het gebied verblijven in jouw hotel (om maar iets te noemen)? Wie weet hebben zij al ervaring met streetfood ter plaatse en kunnen zij jou vertellen waar je lekker en veilig kunt eten.

Beruchte etenswaren

Er zijn van die artikelen waarvan je vaak hoort dat je die beter niet kunt nemen. IJs of gewoon kraanwater kun je beter niet nemen. Het water is daar namelijk niet zo schoon als hier en kan zelfs vervuild zijn.

Daarbij zullen wij zieker worden van bepaalde bacteriën dan de locals omdat wij hieraan niet gewend zijn. Fruit wat je niet kan pellen kun je ook beter laten liggen. Die zijn waarschijnlijk gewassen met datzelfde water en heb je dus weer hetzelfde probleem.

Zien, ruiken en proeven

Gebruik je gezonde verstand en bepaal ook met je zintuigen of streetfood wel of niet goed is. Ziet het er raar uit, smaakt het vreemd of ruikt het vies? Laat het staan! Natuurlijk is het moeilijk om bij onbekend streetfood te bepalen of het verkeerd ruikt, bijvoorbeeld, maar toch mag je hier heel kritisch in zijn.

Wil Cats

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.