Skip to Content

OYFO Techniekmuseum Hengelo

OYFO Techniekmuseum Hengelo

Samen met mijn dochters bezocht ik OYFO Techniekmuseum in Hengelo, Overijssel. Zoals de naam al zegt, leer je in dit technisch doemuseum van alles over techniek. Ook maakten mijn dochters hun eigen button en graveerden een glas met hun naam erop. Een hele ervaring voor een echte meisjesmoeder. Maar wanneer het leuk gebracht wordt, blijken meisjes en techniek in dit museum een ideale combinatie.

OYFO Techniekmuseum Hengelo

Dagje uit: Techniekmuseum Heim; ook voor meisjes - Mamaliefde.nl
Dagje uit: Techniekmuseum Heim; ook voor meisjes - Mamaliefde.nl

Twents Techniekmuseum Heim ligt in het oosten van Nederland. In de plaats Hengelo, op iets meer dan een uurtje rijden vanaf mijn woonplaats Arnhem. De omgeving toont de rijke geschiedenis van de Twentse techniek- en (textiel)industrie. Wat je terugziet in de verschillende oude fabriekspanden. Ook het karakteristieke neorenaissance pand waar OYFO Techniekmuseum in gevestigd is, ademt een rijke historie uit. In het verleden diende dit rijksmonument onder andere als ‘industrieschool’ voor de toekomstige werknemers van de Stork-fabrieken en een gieterij.

Inmiddels wordt het pand alweer meer dan 30 jaar gebruikt als onderkomen van Techniekmuseum HEIM. Dit werd in 1983 opgericht om het verzamelen, behouden en delen van kennis over de Twentse historie en techniek te vergroten. Zo’n 140 enthousiaste vrijwilligers zorgen ervoor dat schoolklassen, gezinnen en ouderen kennis maken met de wondere wereld van techniek en wetenschap. Wat jaarlijks toch zo’n 35.000 tot 40.000 bezoekers per jaar naar dit kenniscentrum trekt. Waarvan wij er dus 3 waren.

Wat is er te zien?

Dagje uit: Techniekmuseum Heim; ook voor meisjes - Mamaliefde.nl

De ontstaansgeschiedenis van de industrie in Hengelo en Twente loopt als een rode draad door Twents Techniekmuseum HEIM. Zo komt de huisnijverheid die zich ontwikkelde in de textielindustrie aan bod. Maar ook de daaropvolgende stappen. Van handmatig naar stoomindustrie om vervolgens te worden verdrongen door elektrisch. Op de bordjes naast en bij de apparaten, staat een en ander haarfijn uitgelegd. Dit geldt ook voor de afdelingen machine- en werktuigbouw. Mijn dochters vonden het allemaal ‘best interessant’ ook al was het dan vrij technisch.

Maar voor een kind zijn de machines waar je aan mag zitten, zodat je direct de werking ervan kan testen, natuurlijk het leukst. En dan zit je goed bij Radar en detectie. Hier kun je zelfs een spannende game spelen en zo een boef vangen. Maar ook elektrotechniek en telecommunicatie vonden de meiden leuk. Elektriciteit opwekken door te fietsen, of door op het juiste moment op een knop te meppen zorgen gegarandeerd voor veel geschater.

Dagje uit: Techniekmuseum Heim; ook voor meisjes - Mamaliefde.nl

In Museum HEIM zie je ook meteen hoe snel alles gaat. Ik groeide nog op met een vaste telefoon waar een snoer aan zat. Ook kan ik mij nog de tientallen telefooncellen in mijn buurt herinneren. En ieder bedrijf moest vroeger een fax hebben. Het was grappig om te zien hoe sommige van die apparaten voor mijn dochters helemaal onbekend zijn.

Dagje uit: Techniekmuseum Heim; ook voor meisjes - Mamaliefde.nl

Van al het spelend ontdekken kregen we ook honger. Gelukkig beschikt Museum HEIM over een mooi restaurant waar je even neer kan strijken voor wat lekkers. Terwijl je uitkijkt over de bovenkant van vele machines en de zaal wordt opgevrolijkt door een historisch glas-in-loodraam, is het goed toeven terwijl je je tosti weghapt.

Crea-doemiddag

Dagje uit: Techniekmuseum Heim; ook voor meisjes - Mamaliefde.nl

Normaliter is het dus al leuk om Museum HEIM te bezoeken. Maar tijdens de vakantieperiodes biedt het museum nog iets extra’s. De Crea Doemiddag. Op deze middagen kan je kind tegen een kleine vergoeding één van de 35 technische doepakketjes kopen in de museumwinkel. De prijzen variëren van 50 tot 14 euro. Als je een pakketje gekocht hebt, mag je op vertoon van je bon in een lokaal op de tweede verdieping je pakketje in elkaar zetten. Van tevoren aanmelden is niet nodig. Wel is het belangrijk dat kinderen onder de 15 jaar onder begeleiding van een volwassene komen.

Mijn ene dochter koos ervoor om een eigen button te maken. Dus vanaf het ontwerp tot en met het zelf in elkaar zetten met een geplastificeerde voorkant en achterkant met speld. De andere dochter koos ervoor een glas te graveren. Naast een tekening van een uil moest haar naam er natuurlijk ook op. Ik had verwacht dat ze wel wat hulp nodig zou hebben, maar nadat ze haar veiligheidsbril had opgezet verbaasde mijn 7-jarige dochter mij door te laten zien hoe behoorlijk vaardig ze met dit apparaatje overweg kon.

Als je zelf niet zo technisch bent, kan je kind gewoon leuk mee doen. In het lokaal lopen verschillende vrijwilligers rond die je kind met veel enthousiasme helpen het uiteindelijk in elkaar te zetten.

Meer informatie vind je hier.

Redactie Reis-liefde

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  1. Kleine Prinses schreef:

    oh geweldig! Lijkt me heel leerrijk!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.