Terschelling is naast Texel één van de vijf Waddeneilanden. Het is een prachtig eiland en biedt geweldige uitjes en activiteiten ook speciaal voor kinderen aan. Of je hier nu bent voor een weekendje of een hele vakantie. Behalve de zee, het uitgestrekte strand en de duinen is er nog veel meer aanbod voor alle actievelingen. Hieronder vind je de leukste uitjes en activiteiten om te doen.
Stranden Terschelling
Op een eiland kun je natuurlijk niet om een bezoekje aan het strand heen. Het strand van Terschelling is zo’n 30 km lang en één van de breedste stranden, niet alleen van Nederland maar van heel Europa. Je vindt hier stranden van maar liefst 500 meter breed! In de zomer is het hier drukker dan bijvoorbeeld in de mei- of herfstvakantie en kun je nu dus in alle rust genieten van het zand en de zee.
- Aan de oostkant van Terschelling, vlakbij het dorp Oosterend, bevindt zich één van de mooiste natuurgebieden, de Boschplaat. Het gebied is het grootste natuurreservaat van Nederland. Dit maakt het een uitzonderlijke plek om te genieten van een heerlijke wandeling over het strand. Verdwaal in de schoonheid die deze natuur te bieden heeft. Het gebied biedt diverse landschappen, waardoor er geen plaats is voor verveling. Je kan hier ook zeehonden tegenkomen.
- Het strand van Midsland is één van de breedste stranden van Terschelling. Wanneer je heerlijk door de duinen, langs de Drenkelingenhuisjes bent aangekomen op het strand, is meteen duidelijk waarom de stranden behoren tot de breedste stranden ter wereld. Je zult namelijk enkele minuten over het strand moeten lopen om aan te komen bij de zee. Het strand van Midsland maakt het op de meest zonnige dagen mogelijk om ongestoord te zonnebaden.
- Het Groene strand van Terschelling mag dan misschien niet het mooiste strand op dit eiland zijn, maar dat betekent niet dat hij niet op deze lijst zou moeten staan. Dit strand biedt verreweg het mooiste uitzicht van Terschelling. Het Groene strand is gelegen aan de kant van de Waddenzee bij West-Terschelling. Vanaf het strand heb je uitzicht over de Noordsvaarder naar Vlieland. Het Groene strand is voornamelijk bekend om het wadstrand met drooggevallen schepen en de actieve kite-surfers.
- Het strand van West aan Zee is gemakkelijk te bereiken met de fiets en ligt dichtbij het dorpje West-Terschelling. Het strand is ideaal voor wandelingen, maar ook actievelingen zouden dit strand niet over moeten slaan. Zo is het mogelijk om te kitesurfen, windsurfen, golfsurfen en om te vliegeren.
Zeehonden spotten
Het grootste roofdier van Nederland: de grijze zeehond! Er zijn diverse manieren om de zeehond zelf te spotten! Hoe kun je beter van het eiland genieten door mee te gaan met een boot om zeehonden te spotten? Je kunt vanaf Terschelling diverse bootexcursies boeken om zeehonden te spotten zoals met de Talisman, maar ook een ribboot of een museumreddingsboot met extra lage open kuip zodat je nog dichter bij de zeehonden kan kijken. Of wat dacht je van garnalenvissen of met de kano erop uit! Heel leuk om ze zo van dichtbij te zien met kinderen.
Meer informatie vind je hier.
Wadlopen en krabben zoeken
Ook zou je kind samen met jou als ouder mee kunnen doen aan wadlopen. Wadlopen is twee keer per dag mogelijk, (zowel ’s ochtends als ’s avonds) omdat dan de zeebodem droogvalt. Je kunt voor een korte wandeling kiezen, maar ook voor een langere. Het is fysiek wel aanpoten, neem goede laarzen mee en eventueel reservekleding in een rugzak. Dit is ook het ideale moment om bijvoorbeeld krabbetjes te gaan zoeken.
Meer informatie vind je hier.
Wrakkenmuseum
Een spannend en prettig gestoord museum voor grote en kleine mensen. Het museum is gevestigd in een authentieke Terschellinger boerderij. Een museum die bij een eiland past. Het museum is gehuisvest in een boerderij en ligt vol met spullen die eigenaar en wrakduiker Hillie ooit ergens heeft opgevist. Er zitten behoorlijk oude stukken tussen, sommige dateren uit 1650. Leuk voor zowel volwassenen als kinderen! Buiten is een speeltuin. Ken je het prentenboek Woeste Willem? Zijn piratenschip ligt hier! Verder is er ook nog een boomhut en een kasteel. En als je goed zoekt zie je ook nog kanonnen.
Meer informatie vind je hier.
Museum ’t Behouden Huys
Het museum is vernoemd naar het Het Behouden Huys, het onderkomen waar de Terschellinger Willem Barentsz en zijn bemanning in 1596-1597 overwinterden op Nova Zembla. Het museum is gevestigd in twee originele commandeurswoningen en nieuwbouw aan de Commandeurstraat 30-32. Het museum werd op 5 mei 1939 gesticht onder door onder anderen de op Terschelling geboren Gerrit Knop, G. van Dieren, Jan Lieuwen, D. Smit, B. Stobbe en J.W. van Dieren.
En begon als een eenmalige tentoonstelling, die zo populair was dat men besloot er een permanent museum van te maken. De stichting “Schellinger Kultuur-historisch Museum Behouden Huys werd in 1955 opgeheven. De collectie werd in 1954 overgedragen aan de gemeente. Het eerste museumgebouw was al ingericht in 1952 en sinds de jaren vijftig zijn de gebouwen en de collectie eigendom van de gemeente Terschelling.
Meer informatie vind je hier.
Natuurmuseum Terschelling
Achter de stralend witte gevel van het Centrum voor Natuur en Landschap gaat er een wereld voor je open. Kom binnen en leer alles over de natuur op en rond Terschelling. In het natuurmuseum bevindt zich een natuurtentoonstelling en daarnaast kun je een bezoek brengen aan het zee-aquarium. Ontdek bijvoorbeeld de wereld onder water. De aquaria geven een uniek beeld van de wereld onder de golven. Neus-aan-neus met een zeebaars, in het grote aquarium kun je het beleven. Of wordt verrast door de natuur op het eiland. De tentoonstellingen geven je een beeld van alle landschappen met hun planten en dieren. Onderwerpen als getij, overheersende zeestromingen, weersomstandigheden, zandbewegingen, duinvorming, vissen en zee-organismen komen uitgebreid aan bod.
Meer informatie vind je hier.
Kinderboerderij en Landbouwmuseum ’t Hooivak
Lekker buiten bezig zijn, en met slecht weer lekker binnen, knuffelen met de dieren en spelenderwijs leren. Dat doe je op Het Hooivak. Op het erf loopt van alles rond dat aaibaar is. En aaien mag dan ook: alle hokken zijn toegankelijk. Er zijn pony’s, kippen, geiten, eenden, honden, katten, konijnen, kalfjes en lammetjes. Een reusachtig houten hobbelpaard trekt vast de aandacht van je kind! Op de kinderboerderij zijn allerlei dieren te bezichtigen en te knuffelen. Ook worden er activiteiten voor kinderen aangeboden. Er kan zelfs gekampeerd worden naast de kinderboerderij.
Op de zolder van de boerderij is een landbouwmuseum gehuisvest. De sfeer van het historisch veehoudersbedrijf proef je terug in de inrichting van het landbouwmuseum. De boerderij is gebouwd in 1889 en kent nog de oorspronkelijke indeling. De dorsvloer, de millem en het schuntsje. De grote ruimte is ingericht met authentiek boerengereedschap waaronder een zaaiviool, mestkarren en een Terschellinger boerenwagen.
Meer informatie vind je hier.
Natuurschuur Lies van Staatsbosbeheer
In de natuurschuur in Lies vind je wisselende tentoonstellingen over de natuur op Terschelling. Je vindt er natuurgidsen, waarin je kunt opzoeken wat je op het eiland gezien hebt. Ook starten er excursies met de boswachter, die je van alles en nog wat kan vertellen over de strandvogels. Bestudeer de rijke natuur van dit Waddeneiland en laat je verrassen door zijn flora en fauna.
Meer informatie vind je hier.
De koffiemolen in Formerum
Hier wordt heerlijke koffie en appeltaart geserveerd, dat is meer voor de ouders.. Kinderen hebben er een speelgelegenheid en er zijn heerlijke ijsjes om te proeven!
Meer informatie vind je hier.
Zelfpluktuin Groenhof
In de zomermaanden mogen zowel kinderen als volwassen fruit, bloemen en groente plukken in de pluktuin Groenhof. Door de kruiden, het geplukte fruit of de bloemen in een mandje of bakje te doen kun je op je gemakje door deze prachtige tuin wandelen. Je rekent af wat je geplukt hebt. Ook erg lekker voor een kruidentheetje!
Meer informatie vind je hier.
Kaasboerderij Pieter Peit’s hoeve
Boek een excursie op de kaasboerderij en leer alles over het maken van kaas en snuif wat van het boerenleven op.
Meer informatie vind je hier.
Bunkerroute
Een speciale wandelroute die jullie door het tijdperk van de Tweede Wereldoorlog laat reizen. Langs de kust zijn nog veel bunkers (ongeveer 500) te vinden die uit dit tijdperk stammen. Op 25 mei is het nationale bunkerdag en dan zijn de bunkers geopend om bekeken te worden. Je kunt de bunkerroute combineren met het Bunkermuseum op West-Terschelling. Er worden hier excursies aangeboden die 2 uur duren.
Kabouterpad
Het Staatsbosheer heeft een kabouterpad op Terschelling uitgezet. Gegarandeerd een succes om met jonge kinderen te doen! De startlocatie is in Hoorn, op de Badweg. Voor €1 kun je een boekje aanschaffen bij VVV Terschelling of bij de Natuurschuur van Staatsbosheer in Lies.
De route is speciaal voor peuters en kleuters gemaakt en is ongeveer 2 kilometer lang. Eventueel kun je halverwege stoppen. Voor rolstoelen is dit pad niet geschikt door de zandpaden met hellingen.
Informatie vind je hier.
GPS-tocht
Kinderen vanaf 10 jaar kunnen deelnemen aan een heuse GPS-tocht. Op knalgele steppen zoeken ze coördinaten op het eiland op. De tocht heeft allerlei weetjes en vragen waardoor jouw kind straks veel kennis heeft over Terschelling. Het leuke is dat je zelf de route kunt kiezen. Houd rekening met ongeveer 2 uur voor deze activiteit. Toe aan een langere activiteit? Dan kun je bij MooiWeer de GPS-tocht uitbreiden door te paintballen, boogschieten of een andere activiteit erbij te boeken.
Meer informatie vind je hier.
Huifkartocht op Terschelling
Er zijn diverse bedrijven die een huifkartocht op Terschelling aanbieden. Leuk om over het strand te rijden, terwijl je zelf heerlijk in de huifkar zit. De routes gaan over het gehele eiland van de Boschplaat tot Terschelling West. De koetsier is meteen een gids en vertelt onderweg van alles over Terschelling. De huifkartocht kan uitgebreid worden met bijvoorbeeld een picknick of door een thematocht te boeken.
Meer informatie vind je hier.
Paardrijden op het strand
Voor alle paardenliefhebbers kan er paard gereden worden op het strand. Het mooie aan Terschelling is dat er zowel strand, bos en duinen zijn. Er zijn verschillende buitenritten te boeken, met een duur van 2,3, 4 uur tot een avondtocht. Er kan zowel individueel als in groep gereden worden.
Meer informatie vind je hier.
Een eco safari over het eiland maken
Als gezin kun je met elektrische terreinwagentjes onder begeleiding van een gids het eiland verkennen. Het leuke is dat je met deze wagentjes op plekken in de natuur komt, die met andere voertuigen niet toegankelijk zijn. Een safari duurt ongeveer 2.5 uur en is inclusief een stop met warm drankje. De gids vertelt over het eiland, de cultuur en de geschiedenis en neemt jullie mee op zoek naar het wildlife. Hiervoor zijn verrekijkers beschikbaar.
Voor informatie kijk je hier.
Een heuse ezeltocht
Puur Terschelling biedt ritjes op de rug van een ezel aan en heeft daarvoor ook mooie routes samengesteld. Hoe leuk is dat, op de rug van een ezel het eiland verkennen! Een picknickmand mee en onderweg lekker een boterhammetje eten. De kortste wandelroute duurt 2,5 uur en je kunt zelfs een hele dag op de ezel rijden. Op maandag zijn er geen ezeltochten.
Meer informatie vind je hier.
Joon avondwandeling met eilandmeisje
Ook een absolute aanrader is een wandeling maken met Eilandmeisje. Zij is een verhalenjutter en zit vol met verhalen over het eiland. Speciaal voor kinderen is er aan het begin van de avond een verkorte wandeling mogelijk van de Joon (avond) wandeling. De ideale combinatie van wandelen, verhalen luisteren en naar de sterren kijken. Ook is het mogelijk om overdag een wandeling te maken met haar.
Meer informatie vind je hier.
Blokart of kajak, suppen en zeilen
Wil je een keer iets nieuws proberen? Ga dan de uitdaging aan om een ritje te maken op de Blokart (strandzeilen). Blokarten is voor jong en oud en na een korte introductie is het voor iedereen mogelijk om de ongekende vrijheid te ervaren wanneer je langs de kustlijn rijdt. Via de organisatie MooiWeer kun je blokarten bij West aan Zee (Paal 8). Eerst krijg je een korte instructie, waarna je meteen aan de slag mag. Moeilijk is het niet. Je zult zien dat je binnen een mum van tijd met de wind volop in de zeilen over het strand scheert. Ook is het mogelijk om een duo-sitter te boeken. Tip: MooiWeer organiseert nog veel meer leuke activiteiten die je met een groep kunt doen, waaronder kajakken in de branding, suppen en zeilen op het wad.
Meer informatie vind je hier.
Klimbos Klimdaris Terschelling
Het klimbos bestaat momenteel uit vier verschillende routes, welke je gedurende twee uur kunt klimmen. Naast het high-rope parcours waarvoor je minimaal 1.30 m dient te zijn is er een juniorparcours waar mensen die het nog wat spannend vinden zouden kunnen starten of waar jonge deelnemers vanaf 4 jaar kunnen klimmen. Het juniorparcours is op een hoogte van 1 meter, zodat ouders hun kinderen vanaf de grond kunnen begeleiden.
Meer informatie vind je hier.
Jeugdcursus imkeren
Is jouw kind ook een Freek Vonk in wording? In Midsland bieden ze iedere schoolvakantie een jeugdcursus imkeren aan vanaf 9 jaar. Op 3 zaterdagochtenden start de ‘bijenles’ om 10 uur. Onderwerpen die aan bod komen zijn:
- Vertellen over het bijenvolk, hoe ze leven en wat ze eten
- Honing slingeren en proeven
- Een insectenhotel maken
- Zaadbommetjes maken, waar bloemen uit groeien die zorgen voor een beter leefgebied voor vlinders en bijen.
Meer informatie vind je hier.
Midsland is een prachtig en groot dorp, een tip voor jou als ouders is dan ook om als je kind naar bijenles het dorp Midsland in te trekken.
Workshop sieraden maken
Creatieve kinderen kunnen aan de slag in een workshop sieraden maken. Van koperdraad en fossielen (en haaientanden) kunnen ze hun eigen aandenken aan dit eiland vereeuwigen. Er wordt met handgereedschap gewerkt en met natuurlijke materialen. Deze activiteit is vanaf 7 jaar geschikt.
Meer informatie vind je hier.
Brandaris
De Brandaris is een vuurtoren op Terschelling, en tevens de oudste nog werkende vuurtoren van Nederland. Deze toren is vernoemd naar Sint Brandarius of Sint Brandaan. In het huidige dorp West-Terschelling werd in de Middeleeuwen in 1323 de Sint-Brandariuskerk gebouwd. De toren werd zo gebouwd dat deze kon dienen als baken voor de schepen die via de Zuiderzee op weg waren naar Amsterdam. Een goede markering van de nauwe doorvaart tussen Vlieland en Terschelling was nodig omdat de Waddeneilanden vanuit de Noordzee gezien veel op elkaar lijken. Deze kerk bestaat niet meer. De huidige Brandaris heeft de rol van baken van de voormalige Brandarius-kerktoren overgenomen; vandaar dat deze vuurtoren de naam van de zeevarende heilige Brandaan heeft behouden. Het eiland Terschelling verplaatste zich geleidelijk, waardoor de eerste Brandaris omstreeks 1570 in zee stortte. Het heeft tot 1592 geduurd voordat men aan de constructie van een tweede toren begon, maar deze stortte in voordat hij klaar was, doordat er slechte bouwmaterialen waren gebruikt.
De huidige toren was gereed in 1594. In 1837 werd de Brandaris verbouwd om als eerste Nederlandse vuurtoren een draaiende fresnellens te kunnen dragen. De trapkoker en het lichthuis zijn in dat jaar aangebracht. Elektrificatie volgde in 1907. Hiervoor werd een jaar eerder aan de noordzijde van de toren een machinehuis gebouwd. Dit gebouw werd in 1982 afgebroken. De lamp met elektrische aandrijving werd in 1920 geïnstalleerd. In 1977 kreeg de vuurtoren een lift en een radarantenne. Het licht is nu volkomen automatisch. Door inwerking van weer en wind en zoute zeelucht is regelmatig onderhoud aan de Brandaris noodzakelijk. In 2010 is de toren in opdracht van Rijkswaterstaat geheel opnieuw gevoegd. De toren heeft speciale vogelverlichting om te voorkomen dat vogels er tegenaan vliegen.
De eerste verdieping is één van de locaties die door de gemeente Terschelling is aangewezen als ruimte voor het voltrekken van huwelijken. De locatie is enkel bereikbaar via de stenen wenteltrap. De Brandaris is verder niet toegankelijk voor bezoekers.
Meer informatie vind je hier.
Dark Sky Park & Natuurreservaat De Boschplaat
Aan het uiterste eind ligt het Europees Natuurreservaat De Boschplaat, waar jaarlijks duizenden vogels broeden en geregeld ook zeehonden zonnebaden. Hier regeert de natuur. Sinds 2015 is natuurgebied ‘De Boschplaat’ benoemd tot Dark Sky Park. Er is namelijk zo weinig lichtvervuiling dat je er nog echte duisternis vindt. Terschelling is daarom officieel één van de meest donkere plekken ter wereld.
Drenkelingenhuisje
Het drenkelingenhuisje van Terschelling was vroeger een redmiddel voor gestrande schippers. De schipbreukelingen konden dan in dit huisje schuilen wat ervoor zorgde dat ze niet op het strand in weer en wind moesten blijven. Het was echt hun redding! Het was een erg cruciale plek, want de zee kon en kan hier erg woest zijn. Het kwam dus best vaak voor dat er schipbreuken waren. Ze konden dat in het huisje een nacht overnachten totdat de storm over was. Daarna liepen ze langs het strand richting het dorpje om om hulp te vragen. Nog steeds is hier een huisje te vinden op palen, vanaf het dorpje is het echter wel 7 km lopen over het zand. Daarom is het zeker met kinderen een aanrader om hier alleen heen te gaan met een tour of op een fatbike.
Overtocht naar Terschelling
De vakantie begint al op de boot van Rederij Doeksen naar Terschelling. Aan boord kun je genieten van de uitgestrekte Waddenzee, met een beetje geluk spot je al zeehondjes. De veerboot vertrekt vanaf Harlingen en brengt je in ongeveer 2 uur naar de overkant. Aan boord is een buffetrestaurant en kun je er voor kiezen om binnen of buiten te zitten. Er is ook een sneldienst, waarbij je in 45 minuten naar de overkant vaart.
Je kan kiezen tussen een overtocht met de auto, dit kan echter qua kosten vrij snel oplopen aangezien je per enkele rit betaalt, of als voetganger. De bagage wordt bij aankomst naar de accommodatie gebracht en de gehuurde fietsen staan al klaar. Voor kinderen kun je ook een fietskar of een kinderzitje boeken.
Let op: Het aantal passagiers is beperkt. Zeker als je in het hoogseizoen in het weekend of de schoolvakanties de overtocht wil maken kan dit erg populair zijn en moet je dus op tijd reserveren.
Meer informatie vind je hier.
Overnachten op Terschelling
Naast de campings op Terschelling of de Bed & Breakfests zijn er ook een aantal kindvriendelijke overnachtingsmogelijkheden op dit eiland.
Stayokay Terschelling
Stayokay Terschelling ligt prachtig bovenop een duin. Geniet van een weids uitzicht over het Wad, de duinen en de haven van West Terschelling. Dit hostel is sinds april 2019 volledig gerenoveerd. Na een dag uitwaaien kun je lekker thuiskomen in deze Stayokay (voorheen Jeugdherberg “Hanskedune”). Je vindt er speeltoestellen en een terras met misschien wel het mooiste uitzicht van het hele eiland. ’s Avonds kun je genieten van een heerlijke vers bereide maaltijd. De medewerkers van het hostel helpen je graag op weg om dit mooie eiland te ontdekken. Begroeide bossen, uitgestrekte heidevelden, brede zandstranden en gezellige dorpjes zijn de ingrediënten voor een heerlijke vakantie. Dit is je ideale uitvalsbasis om de schatten van Terschelling te ontdekken! Tip: in de schoolvakanties worden allerlei kinderactiviteiten georganiseerd. Er is genoeg te beleven voor de kids!
Meer informatie vind je hier.
Landal Terschelling
Landal heeft meerdere parken op dit eiland:
Op Landal Schuttersbos word je omringd door duinen, bosgebied, dorpjes en brede stranden. Ervaar het eilandgevoel tijdens uw verblijf in een moderne cottage op dit knusse park. Kom helemaal tot rust.
Meer informatie vind je hier.
Op loopafstand van het gezellige West-Terschelling ligt Landal West Terschelling. De moderne appartementen zijn van alle gemakken voorzien. Bij aankomst zijn zelfs de bedden al voor je opgemaakt.
Meer informatie vind je hier.
- Benschop Speelplezier Nieuwland speeltuin & trampolines - 28 juni 2024
- Reykjavik Stedentrip IJsland; Bezienswaardigheden & Uitjes - 31 mei 2024
- Tips voor als je kind telkens spullen kwijt raakt - 14 maart 2023
Leave a comment