Skip to Content

The Art of the Brick; LEGO tentoonstelling Amsterdam

The Art of the Brick; LEGO tentoonstelling Amsterdam

Tentoonstelling The Art of the Brick komt tijdelijk naar Nederland. Honderd kunstwerken van één miljoen LEGO®-steentjes vanaf 10 december in Amsterdam. De bejubelde expositie The Art of the Brick van de Amerikaanse kunstenaar Nathan Sawaya komt tijdelijk naar Nederland. Honderd unieke kunstwerken, gebouwd met meer dan één miljoen LEGO-stenen, zijn vanaf donderdag 10 december te zien in de Kalverpassage aan de Kalverstraat in Amsterdam. Echt een van de beste LEGO-uitjes ter wereld. En heel anders dan de tentoonstelling World of Bricks.

The Art of the Brick werd door CNN uitgeroepen tot één van de tien tentoonstellingen ter wereld die je gezien moet hebben en trok wereldwijd al miljoenen bezoekers. Na het grote succes in 2014 is The Art of the Brick eindelijk weer terug in Nederland en nu bijna twee keer zo groot opgesteld met honderd kunstwerken. Aan de expositie is de prachtige galerie In Pieces toegevoegd, een multimediale samenwerking van Sawaya met de bekroonde Australische fotograaf Dean West.

LEGO speelgoed verheven tot kunstvorm

De New Yorkse kunstenaar Nathan Sawaya heeft het bekende LEGO-speelgoed verheven tot kunstvorm en inspireert daarmee jong en oud. Bezoekers zien hoe je met verbeelding en creativiteit eindeloze mogelijkheden kunt bouwen: van de publieksfavoriet Yellow en een T Rex van zes meter lang, tot interpretaties van wereldwijd bekende kunstwerken van Da Vinci, Vermeer en Rembrandt.

Voor jong en oud, LEGO-fans en kunstliefhebbers

The Art of the Brick; LEGO tentoonstelling Amsterdam - Reisliefde
The Art of the Brick; LEGO tentoonstelling Amsterdam - Reisliefde
The Art of the Brick; LEGO tentoonstelling Amsterdam - Reisliefde
The Art of the Brick; LEGO tentoonstelling Amsterdam - Reisliefde

The Art of the Brick is een feest van herkenning voor alle leeftijden, van LEGO-fans tot kunstliefhebbers. Voor kinderen zijn een gratis kinderaudiogids en speurtocht beschikbaar, waarmee ze langs de bouwwerken met duizenden LEGO-blokjes geleid worden en ze kunnen op de foto met Blue guy sitting, een levensgroot menselijk figuur van LEGO.

Om het bezoek zo veilig en verantwoord mogelijk te maken, wordt het uitgebreide protocol van de Museumvereniging gevolgd. De expositie beslaat maar liefst 3000m2, tickets worden per tijdslot gereserveerd en wordt georganiseerd in een zogenaamde ‘doorstroomlocatie’ waar de bezoekers lopend een route afleggen met één ingang en één uitgang. Zo worden de bezoekers zowel in tijd als in ruimte gespreid.

Nathan Sawaya, van bedrijfsjurist tot kunstenaar

Nathan Sawaya is een bekroonde kunstenaar en was de eerste kunstenaar ooit die het beroemde speelgoed transformeerde tot kunst. Hij bekleedt een toppositie in de wereld van de hedendaagse kunst en heeft een nieuwe dimensie toegevoegd door Pop Art en Surrealisme op een ontzagwekkende en baanbrekende manier samen te voegen. Zijn kunst bestaat uit het spelen met het materiaal, de kleur, de beweging, het licht en het perspectief.

Sawaya is de enige persoon ter wereld die zowel de titel LEGO Certified Professional als de titel LEGO Master Builder draagt. Sawaya, die eerder in New York carrière maakte als bedrijfsjurist, is nu schrijver, spreker en één van de meest populaire en awardwinnende hedendaagse kunstenaars.

Samenwerking The Experience Providers, NEMO Science Museum en Kroonenberg Groep

In deze complexe tijd een familie-expositie veilig in hartje Amsterdam presenteren, is geen eenvoudige opdracht. Organisator The Experience Providers werkt samen met Kroonenberg Groep voor de bijzondere locatie en deed een beroep op de expertise en kunde van NEMO Science Museum.

Founder Daniëlle van de Beemd van The Experience Providers: ‘Deze tijd brengt voor iedereen uitdagingen met zich mee en veel activiteiten zijn stopgezet of geannuleerd. Wij zagen een mogelijkheid om The Art of the Brick tijdelijk naar Nederland te halen in een geweldige samenwerking met Kroonenberg Groep en NEMO Science Museum. We zijn er trots op dat we het Nederlandse publiek – juist in deze ingewikkelde tijd – een stukje verwondering en inspiratie in een veilige omgeving kunnen bieden.’

Directeur Michiel Buchel van Science Museum NEMO: ‘NEMO heeft als missie om op een interactieve en laagdrempelige manier wetenschap en technologie dichter bij het publiek te brengen. Dat gebeurt in het museum, op school, bij landelijke evenementen en online. Wij zetten kennis en expertise in om de internationale expositie met kunstwerken van LEGO-stenen op zo’n bijzondere locatie in hartje Amsterdam te presenteren.

LEGO-stenen zijn niet alleen verslavend leuk speelgoed, het bouwen aan de constructies stimuleert belangrijke vaardigheden zoals creativiteit en probleemoplossend vermogen en tijdens het spelen leer je en passant meer over wetenschap en technologie zoals je ook tijdens een bezoek aan NEMO doet. En je kunt er prachtige kunst mee maken, zoals kunstenaar Nathan Sawaya laat zien in The Art of the Brick.’

Algemeen Directeur Lesley Bamberger van Kroonenberg Groep: ‘Met de presentatie van deze fantastische publieksexpositie verwachten wij een positieve impuls te geven aan de beleving in de Kalverstraat en weer meer mensen naar het centrum te trekken. Zo stimuleren we in de nieuwe anderhalvemetersamenleving het ondernemersklimaat voor alle winkels en bedrijven in de directe omgeving.’

Bezoekersinformatie

Tickets worden gefaseerd beschikbaar gesteld en zijn verkrijgbaar vanaf € 14,90. Er is een speciaal familieticket beschikbaar. De expositie is slechts enkele maanden in Nederland te zien. The Art of the Brick is geopend van 10:00 uur tot 18:00 uur, laatste toegang is om 16:30 uur. Op maandagen is de expositie gesloten, behalve tijdens de kerstvakantie en andere schoolvakanties. Zie de website voor de meest actuele openingstijden.

Meer informatie vind je hier.

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.