Skip to Content

Thessaloniki; bezienswaardigheden & activiteiten

Thessaloniki; bezienswaardigheden & activiteiten

Vele van ons zijn wel eens op vakantie naar Griekenland geweest. Waar de één dit veelzijdige land bezoekt voor de uitgerekte zandstranden, de helderblauwe zee en de warme zon, zoekt de ander naar verhalen over de eeuwenoude geschiedenis van Macedonië. In deze één-na-grootste stad van Griekenland vinden nog dagelijks opgravingen plaats van oude gebouwen, begraafplaatsen of beeldende kunst.

Doordat mijn schoonfamilie al generaties lang in deze stad woont, krijg ik veel verhalen te horen van binnenuit. Tijdens wandelingen door musea, of op straat, worden mij leuke details verteld die mijn liefde voor Griekenland vergroten. Graag deel ik wat van deze informatie met jullie.

Korte Geschiedenis van Thessaloniki

De stad Thessaloniki is ongeveer driehonderd jaar voor Christus gesticht, door de zwager van Alexander de Grote, Kassandros. Kassandros was getrouwd met Alexanders halfzus, Thessalonike. Door de jaren heen is Thessaloniki door verscheidene groepen bestuurd. De stad lag eerst in het rijk Macedonië, een rijk dat over een groot deel van Griekenland (en nu Noord-Macedonië) verspreid lag. Thessaloniki heeft deel uitgemaakt van het Romeinse Rijk, het Byzantijnse Rijk en het Ottomaanse Rijk. De stad is verovert door zowel Goten, Saracenen en zelfs Noormannen.

De stad wordt zelfs benoemd in de bijbel. Zo rond vijftig na Christus preekte de apostel Paulus in Thessaloniki, waarna hij twee brieven schreef. Deze brieven worden in de bijbel benoemd als de eerste brief aan de Thessalonicenzen en de tweede brief aan de Thessalonicenzen.

In een meer recente geschiedenis is Thessaloniki in handen geweest van Venetië, Turkije, Bulgarije en uiteindelijk Griekenland, een naam die door de Turken is gegeven. Grieken betekent namelijk ruwweg barbaren. Dit is waarom de Grieken zichzelf Hellenic noemen en niet Grieks.

Geografie

Thessaloniki ligt in Noord-Griekenland. De stad ligt aan een golf die deel uitmaakt van de Egeïsche zee. Er wonen in Thessaloniki iets meer dan 1 miljoen mensen, maar het exacte aantal is lastig te zeggen door de grote aanwezigheid van (ongeregistreerde) zigeuners.

In de zomer kan Thessaloniki temperaturen hebben tot wel 40 graden Celsius, terwijl het niet ongebruikelijk is dat er lichte sneeuw valt in de winter. De kou in de wintermaanden wordt wel steeds minder door de jaren heen, met de laatste echte vriesvorst en winterstorm in 1987.

Thessaloniki

Het centrum van de stad bestaat uit twee delen. Een oud deel en een nieuw deel. Het oude deel is omringd door een muur (grotendeels ruïne) dat in oudere tijden diende ter bescherming van de bevolking. Inmiddels is de stad dusdanig uitgebreid dat enkel de kern binnen deze stadsmuur ligt. Deze historische stadskern is uitgeroepen tot UNESCO-werelderfgoed.

Thessaloniki heeft zijn eigen luchthaven, dat Airport Makedonia wordt genoemd. Dit ligt ongeveer vijftien kilometer van het centrum. Je reist gemakkelijk met taxi, bus of (leen)auto van het vliegveld naar de stad, al moet je wel goed opletten tijdens het rijden. De regels op de weg zijn iets minder streng dat die in Nederland, dus het rijden kan als agressief worden opgevat.

Er is ook een metro gepland in Thessaloniki. Volgens mijn schoonmoeder is de stad al vijfendertig jaar bezig met het bouwen van dit ondergrondse metrostelsel, maar doordat ze steeds op nieuwe vondsten botsen, worden de opgravingen continu gepauzeerd. Ze zijn van plan de muren ondergronds doorzichtig te maken, zodat je de verschillende lagen aan geschiedenis kunt aanschouwen.

Bezienswaardigheden Thessaloniki

Er zijn een aantal leuke bezienswaardigheden in de stad:

De witte toren

Thessaloniki; bezienswaardigheden & activiteiten - Reisliefde

De witte toren is het meest bekende monument van de stad. Deze toren werd in de vijftiende eeuw gebouwd door de Ottomanen. Toentertijd stond de stad veertig meter in het water en diende het als verdedigingstoren. Later werd het een gevangenis waar ook massaexecuties plaatsvonden. Inmiddels is het water gezakt en kun je de toren te voet bereiken.

Monumenten en standbeelden

Thessaloniki; bezienswaardigheden & activiteiten - Reisliefde

Een aantal bekende monumenten en standbeelden zijn het standbeeld van Aristoteles, Alexander de Grote en een monument dat is geplaatst in nagedachtenis voor vele Joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen en niet weer terug naar Thessaloniki konden komen.

Musea in Thessaloniki

Thessaloniki; bezienswaardigheden & activiteiten - Reisliefde

De bekendste musea zijn het museum over Byzantijnse cultuur en het Archeologische museum. Ook is er een Joods museum, een Oorlogsmuseum en veel kleinere musea over bijvoorbeeld fotografie, Macedonië en etnologie.

Architectuur

Thessaloniki; bezienswaardigheden & activiteiten - Reisliefde

Voor de oude architectuur kun je overal in Thessaloniki terecht, maar met name in het centrum kun je verscheidene prachtige structuren tegenkomen. Kijk met name naar de Galeriusboog in het centrum van Thessaloniki of het oude gemeentehuis, dat vlakbij de witte toren ligt.

Tips van binnenuit

Zelf heb ik wat toeristische tips gekregen van mijn familie, die ik graag met jullie wil delen.

Thessaloniki; tips wat te doen bezienswaardigheden, activiteiten, uitjes en geschiedenis - Reis-liefde.nl

Eén van deze tips, is om naar het Panoramarestaurant te gaan. Op deze hooggelegen plek heb je een prachtig uitzicht van de stad en ook bergen in de verte. Er komen weinig toeristen omdat het niet erg bekend is, maar is een bezoek zeker waard.

Qua eten en drinken raad ik je aan om verschillende soorten vis en zeevruchten te proberen. De visvangst in Thessaloniki is er ééntje waar de Grieken erg trots op zijn en verser kun je het bijna niet krijgen.

Inwoners uit Thessaloniki zelf genieten graag van een glaasje Tsipouro bij deze maaltijd, een Griekse soort van brandenwijn dat op tientallen verschillende manieren gemaakt kan worden. Volgens mijn schoonvader is het type dat door druiven is gemaakt het lekkerste, maar hij drinkt alle soorten met liefde. De drank lijkt wat op een raki, dus vergelijk het niet met ouzo, de wereldbekende anijsdrank die in Griekse andere steden veel gedronken wordt.

In de stad vind je overal soorten en maten bougatsa (spreek uit: boe-gat-zá), een hartige of zoete taart van filodeeg. Eén van de bekendste varianten is de zoete versie, die met name gemaakt is van suiker, room, kaneel en boter. Deze taart wordt het beste warm gegeten, maar is ook heerlijk zoet en romig koud. Er bestaat een versie met fetakaas, gele kaas, spinazie, gehakt en nog veel meer. Het filodeeg van deze taarten is erg dun en bestaat uit vele laagjes, waardoor het wel dagenlang knapperig blijft. Een echte aanrader.

Ook heb je de peneirli (spreek uit: pee-neer-lie) iets dat in het Engels als pizzaboot kan worden omschreven. Deze broodjes hebben een dikke korst (die ook gevuld kan worden met kaas) en soorten beleg in het midden. Peinirli kennen ook tientallen verschillende soorten en maten en zijn zeker het ontdekken waard.

Al met al is de stad Thessaloniki een prachtige plek om te bezoeken, met een rijke geschiedenis. Ga voor een geplande zon-zee-en-strandvakantie naar de eilanden toe omdat het zeewater vies is en niet zo blauw als de meeste foto’s doen geloven. Maar als de historische geschiedenis van Griekenland je trekt, is deze stad een zekere must.

Overnachten in Thessaloniki

Electra Palace Thessaloniki – Thessaloniki

Electra Palace Thessaloniki is een luxe 5-sterrenhotel dat gelegen is in het hart van Thessaloniki, op slechts een paar minuten lopen van de boulevard en de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. Het hotel beschikt over ruime kamers en suites met moderne voorzieningen en biedt een prachtig uitzicht op de stad en de Golf van Thermaikos. Gasten kunnen genieten van de spa- en wellnessfaciliteiten, waaronder een binnenzwembad, sauna’s, stoombaden en een fitnessruimte. Het restaurant van het hotel serveert regionale en internationale gerechten.

Meer informatie vind je hier.

The Met Hotel – Thessaloniki

The Met Hotel is een modern 5-sterrenhotel dat gelegen is in het westelijke deel van Thessaloniki, op slechts een paar minuten rijden van het stadscentrum en de belangrijkste bezienswaardigheden. Het hotel beschikt over comfortabele kamers en suites met moderne voorzieningen en biedt een prachtig uitzicht op de stad en de Golf van Thermaikos. Gasten kunnen genieten van de spa- en wellnessfaciliteiten, waaronder een binnenzwembad, sauna’s, stoombaden en een fitnessruimte. Het restaurant van het hotel serveert regionale en internationale gerechten.

Meer informatie vind je hier.

Makedonia Palace – Thessaloniki

Makedonia Palace is een elegant 5-sterrenhotel dat gelegen is aan de boulevard van Thessaloniki, op slechts een paar minuten lopen van het stadscentrum en de belangrijkste bezienswaardigheden. Het hotel beschikt over comfortabele kamers en suites met moderne voorzieningen en biedt een prachtig uitzicht op de stad en de Golf van Thermaikos. Gasten kunnen genieten van de spa- en wellnessfaciliteiten, waaronder een binnenzwembad, sauna’s en een fitnessruimte. Het restaurant van het hotel serveert regionale en internationale gerechten en er is ook een bar waar gasten kunnen ontspannen.

Meer informatie vind je hier.

Daios Luxury Living – Thessaloniki

Daios Luxury Living is een 5-sterrenhotel dat gelegen is aan de boulevard van Thessaloniki, op slechts een paar minuten lopen van het stadscentrum en de belangrijkste bezienswaardigheden. Het hotel beschikt over elegante kamers en suites met moderne voorzieningen en biedt een prachtig uitzicht op de stad en de Golf van Thermaikos. Gasten kunnen genieten van de spa- en wellnessfaciliteiten, waaronder een binnenzwembad, sauna’s, stoombaden en een fitnessruimte. Het restaurant van het hotel serveert regionale en internationale gerechten en er is ook een bar waar gasten kunnen ontspannen.

Meer informatie vind je hier.

City Hotel Thessaloniki – Thessaloniki

City Hotel Thessaloniki is een modern 4-sterrenhotel dat gelegen is in het stadscentrum van Thessaloniki, op slechts een paar minuten lopen van de belangrijkste bezienswaardigheden en het Aristoteles-plein. Het hotel beschikt over comfortabele kamers met moderne voorzieningen en biedt uitzicht op de stad. Gasten kunnen genieten van de fitnessruimte en de bar van het hotel. Het hotel heeft ook een restaurant dat regionale en internationale gerechten serveert.

Meer informatie vind je hier.

Redactie Reis-liefde

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.