Skip to Content

Tips alleen op vakantie

Tips alleen op vakantie

Er kunnen meerdere redenen zijn waarom je alleen op vakantie gaat of dat je hier over nadenkt. Nu ben je waarschijnlijk bij dit artikel terecht gekomen omdat je nog wel graag meer wilt weten over het alleen op vakantie gaan. Wij geven je dan ook graag tips hoe je van jouw solovakantie een machtige ervaring kunt maken!

Alleen op een testvakantie

Ben je nog nooit alleen op stap geweest en weet je helemaal niet zeker of je dit wel leuk vindt? Je zou het uit kunnen proberen door eerst eens een weekendje weg te plannen. Niet ver weg of juist wel om het echter te maken, maar in ieder geval niet te lang. Zo kun je er even aan proeven, maar is het wel fijn om te weten dat je er niet meteen een paar weken aan vast zit.

Welke solovakantie boek je?

Waar je heen gaat is uiteraard een heel persoonlijke keuze. De reden waarom je alleen gaat kan hier al wel een gids in zijn. We zetten een paar suggesties op een rijtje:

 • Om tot jezelf te komen: bijzondere plekken zoals een klooster of midden in de natuur zijn hierbij een heerlijk decor.
 • Om je eigen interesse te volgen, maar contact met mensen is wel leuk: boek een accommodatie, zoals een hostel, waar je met anderen een kamer deelt. Of zorg voor een hotel waar ook een bar is. Zo maak je snel contact met anderen. Natuurlijk zorg je dat het onderkomen in de buurt is van wat jij graag wilt zien en doen.
 • Omdat je alleenstaande bent (geworden): misschien is een groepsreis voor alleenstaanden dan wel fijn voor je. Zo ontmoet je andere alleenstaanden en maak je nieuwe vrienden. En wie weet misschien nog wel een diepere verbinding met iemand.

Maak van de thuisblijvers geen spoorzoekers…

Het is altijd al een goed idee om de mensen thuis jouw vakantieadres te geven, mocht er iets zijn dan weten ze je te vinden. Maar als je alleen gaat is het helemaal goed als anderen weten waar je bent. Misschien kun je bij je verblijf ook aangeven waar je heengaat als je echt op stap gaat naar een minder drukbezocht gebied. Mocht er iets met je gebeuren, dan word je tenminste gemist en kan er actie ondernomen worden.

Let op je documenten en geld

Zorg dat je al je documenten goed geregeld hebt. Het is behoorlijk vervelend als je erachter komt dat niet alles in orde is en je daardoor in de problemen komt. Dit is niet alleen wat betreft paspoort en visa, maar denk ook aan je geldzaken.

Besef ook dat niet in alle landen ter wereld net zo makkelijk alles met pin betaald kan worden als hier. Contant geld bij je hebben is toch verstandig! Natuurlijk is dit niet specifiek iets voor als je alleen op vakantie gaat. Maar aan de andere kant ook weer wel, want als jij geen geld hebt is er niemand die jou wel even zal voorschieten.

Entertainment voor jezelf

Alleen op vakantie zijn betekent ook vaak alleen aan de koffie zitten of heb je het geluk om lekker relaxed op een veranda in het zonnetje te zitten. Heerlijk…maar soms ook wel saai als je niks anders te doen hebt dan zitten en wat rondkijken. Een goed boek, een tijdschrift of als je van schrijven houdt: pen en papier. Misschien een puzzelboekje of een reisgids met ideetjes die je kunt gaan doen.

Nu denk je misschien dat je toch je telefoon hebt, maar even niet op een schermpje turen is vast relaxter. Daarbij: als je die telefoon in je handen hebt, zie je ook alle berichten langskomen. Even geluid uit en de boel de boel laten is juist zo lekker van op vakantie zijn!

Wees voorzichtig

Misschien niet de leukste kant van een solovakantie, maar je bent alleen en dus loop je sneller gevaar. Dat is al als je alleen op een tocht gaat en er zou iets gebeuren. Dus zorg dat je altijd een volle telefoon bij je hebt, zodat je altijd om hulp kunt vragen. Maar ook zul je op je eigen inzicht moeten vertrouwen of je iets wel of niet moet doen.

Ga nooit roekeloos alles maar aan en met iedereen mee. Voelt het niet goed? Doe het dan gewoon niet! Raadpleeg anderen in het hotel, bijvoorbeeld, als je over bepaalde activiteiten wilt weten of het wat is en te vertrouwen is. Als het om lokale zaken gaat, weet het personeel of de eigenaren hier vast iets over te vertellen.

Als je met een groepsreis gaat

Alleen deelnemen aan een groepsreis is prima. Maar het is wel fijn om te weten of je ook niet helemaal in je eentje ertussen zult lopen. Van tevoren weten hoe de samenstelling van de groep is, is wel zo fijn. Zo kun jij beslissen of je dit wel of niet ziet zitten. Of kies voor speciale singlereizen, dan heb je dit probleem natuurlijk niet.

Hoe ontmoet ik andere mensen?

Ga je wel alleen op vakantie, maar wil je wel graag contact maken met mensen? Dan kun je dit op meerdere manieren voor elkaar krijgen:

 • Boek, zoals al eerder vermeld, een kamer welke je met anderen deelt
 • Bezoek de hotelbar
 • Neem deel aan excursies
 • Bezoek terrasjes en vraag of je bij iemand aan mag schuiven. Voelt dat raar? Kies dan voor een terrasje waar het verder vol zit! Dan is de vraag lang zo raar niet.
 • Maak spontaan een praatje met de mensen naast je op het strand, bij het zwembad of misschien wel in de skilift.
 • Boek een B&B, waarbij je echt bij de mensen in huis verblijft. Er zijn B&B’s waarbij je zelfs in hun eigen keuken of woonkamer ontbijt.

Tip: Je mindset veranderen

Of je nu bewust kiest om alleen op vakantie te gaan of omdat jouw situatie geen andere optie geeft, het kan zo zijn dat je denkt dat het zielig of raar is om alleen te vertrekken. Dit kan er al voor zorgen dat je minder onbevangen aan de reis begint. Zet die gedachte dan ook uit je hoofd. Er is niks zieligs aan en raar is het ook niet. Alleen op vakantie gaan is eerder avontuurlijk en je kunt trots op jezelf zijn dat je het doet.

Daarnaast kan alleen op vakantie gaan ook juist precies zijn wat je nodig hebt. Even alleen jezelf om rekening mee te houden en precies die dingen doen waar jij energie van krijgt of waar jouw interesse ligt. Rest mij alleen nog jou een heel fijne vakantie toe te wensen!

Wil Cats
Laatste berichten van Wil Cats (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.