Skip to Content

Tips buggy / kinderwagen op vakantie in vliegtuig

Tips buggy / kinderwagen op vakantie in vliegtuig

Je gaat op vakantie en je neemt mee…met een baby erbij héél véél. Waar je anders even snel een koffer vol propte met wat kleding, moet je nu echt nadenken over alles wat mee moet. Ga je dan ook nog met het vliegtuig, dan kom je voor nog meer vragen te staan. Want hoe zit het met een buggy of kinderwagen? Of bijvoorbeeld een Maxi Cosi? Je wilt toch je kind kunnen vervoeren!

Let op waar je boekt

Het maakt verschil bij welke maatschappij je boekt of je een kinderwagen of buggy mee zou mogen nemen. In het algemeen een uitspraak doen wat mag is dan ook eigenlijk niet te doen. Laat je dan ook goed informeren over de mogelijkheden. Als het goed is zullen de algemene voorwaarden antwoorden geven.

Maar je kunt uiteraard ook even telefonisch contact opnemen met de maatschappij. En de mail is ook geduldig. Doe dit voordat je boekt, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Bij de meeste maatschappijen zul je best een kinderwagen of buggy mogen meenemen.

Zoals gezegd: kijk voor de exacte regels altijd naar de algemene voorwaarden! Er kan ook altijd nog weer iets wijzigen in wat ze goedkeuren, dus bij een volgende reis is even checken ook geen overbodige luxe.

Mee als bagage of als handbagage

Het hangt helemaal af van de grootte van jouw buggy of kinderwagen of het mee het toestel in mag als handbagage of dat het gewoon afgegeven moet worden bij de incheckbalie (of de gate). Welke formaten hiervoor gehanteerd worden hangt dus ook af van de maatschappij waarbij je boekt. Vaak wordt alleen de zogenaamde paraplubuggy, die je helemaal in kan klappen, toegestaan.

Overigens kan er ook verschil zijn in de plek waar je het moet inleveren als het samen met de koffers vervoerd gaat worden. Bij de ene maatschappij doe je dit bij het inchecken, bij de ander mag het mee tot aan de gate.

Kinderwagen versus buggy

Heb je de vrijheid om zowel een buggy als een kinderwagen mee te mogen nemen? Dan is het fijn om te weten wat de beste keuze is. Voordelen van een kinderwagen zijn:

  • Meest ideale vervoersmiddel voor jonge baby’s
  • Ga je veel wandelen, dan is een kinderwagen zeker fijner
  • De baby heeft zo ook een plekje om te kunnen slapen als je op stap gaat

Is de baby ouder en kan het goed rechtop zitten, dan kan een buggy een fijne optie zijn. En natuurlijk is een buggy meenemen ook ideaal als je met een peuter op vakantie gaat. Een buggy heeft als voordelen:

  • Meestal makkelijk in te klappen en daardoor handig als je op vakantie ook met het openbaar vervoer reist
  • Een buggy mag vaak mee tot aan de gate, zodat je ook op het vliegveld er profijt van hebt
  • Een buggy neemt minder ruimte in op je vakantieplek

Alternatieven

Mocht je toch met een maatschappij vliegen (omdat het niet anders kan) die dit allemaal niet zou accepteren, is er dan een alternatief? Je zou dan kunnen gaan voor een draagzak. Ook dit heeft voordelen, want bij wandelingen op ruw terrein heb je weinig aan vervoersmiddelen op wielen…

Maar het heeft natuurlijk wel het grote nadeel dat je kind geen eigen zitplekje heeft om even op adem te komen of om in te kunnen slapen (bij een kinderwagen). Er zijn ook maatschappijen die een autostoeltje accepteren. Een Maxi Cosi (of ander merk natuurlijk) zou je dan dus ook mee kunnen nemen.

Overigens is een draagzak (als extra ‘vervoersmiddel’) best een slim idee. Moet je bijvoorbeeld de buggy al inleveren bij de incheckbalie, dan kun je de kleine in de draagzak meenemen. En wie weet zijn er tijdens de vakantie ook wel bepaalde momenten dat een draagzak handiger is.

Reisbuggy’s

Er zijn buggy’s die speciaal zijn ontworpen om ze mee te nemen op reis. Deze buggy’s zijn heel licht en je kunt ze heel klein opvouwen. Er zijn er zelfs bij die zo klein op te vouwen zijn dat ze als schoudertas mee het vliegtuig in mogen!

Hiermee voorkom je dan uiteraard al het risico dat ze beschadigd raken door de manier waarop er met de vracht van het vliegtuig omgegaan wordt. Je houdt hem immers zelf bij je!

Nog een voordeel: je kunt hem gebruiken tot je het vliegtuig instapt, maar ook direct weer als je uit het toestel uitstapt!

Tip: Het kan ook interessant zijn om goedkoop een tweedehands buggy over te nemen van iemand anders voor de vakantie, mocht er dan toch onverhoopt iets mee gebeuren en beschadigd raken is dat niet erg.

Beschermhoezen

Transportschade komt helaas voor tijdens vluchten met een vliegtuig. Nu kun je dit niet helemaal voorkomen, maar je kunt wel maatregelen nemen om de kans op schade te verkleinen. Het is zeker aan te raden om een beschermhoes te kopen.

Dit kan op het vliegveld zelf, maar je snapt vast al wel dat ze daar hun prijs wel weten… Je kunt het uiteraard beter van tevoren al kopen. Je kunt reistassen kopen voor buggy’s en ook voor bepaalde kinderwagens bestaan er speciale hoezen.

Transporttassen

Ga je op zoek naar een beschermhoes dan is de term transporttas een fijne. Deze tassen zijn simpelweg online te koop. Let uiteraard op dat de maat groot genoeg is. De tas beschermt tegen vuil, krassen en het is ook fijn als het waterafstotend is. Het is handig als de tas grotere handgrepen heeft, zodat je die makkelijk over je schouder mee kan nemen. Natuurlijk moet de tas van stevig materiaal zijn en goed afsluiten.

Schade claimen

Heb je de pech dat jouw buggy of kinderwagen toch beschadigd is door de vlucht? Meld dit dan direct op het vliegveld. Laat hier een rapport opmaken, zodat je bewijs hebt dat dit gebeurd is. Hiermee kun je naar je reisverzekering gaan. Eventueel kun je ook de luchtvaartmaatschappij verantwoordelijk stellen.

Tip

Heb je de buggy moeten inleveren bij de gate? Dan zul je hem waarschijnlijk ook daar weer krijgen. Vraag dit even na als je hem inlevert, zodat je weet waar je zijn moet als jullie geland zijn.

Wees je er ook van bewust dat een luiertas of iets dergelijks, die aan je kinderwagen hebt hangen, mee gaat het vliegtuig in als handbagage! Hij telt dus mee, waardoor je een eigen tas dan niet meer mee kunt nemen.

Wil Cats
Laatste berichten van Wil Cats (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.