Skip to Content

10 tips voor een geslaagde vakantie met een camper

10 tips voor een geslaagde vakantie met een camper

Campervakanties zijn steeds populairder. En dat is niet verwonderlijk, want wat is er nu heerlijker dan met je eigen (huur)camper door het prachtige Europa te rijden? Je bent immers niet gebonden aan vaste routes en kunt gaan en staan waar je wilt. Bovendien heb je alle voorzieningen bij je, zodat je niet afhankelijk bent van hotels of andere overnachtingsmogelijkheden. Kortom: met een campervakantie bepaal je zelf hoe je vakantie eruit ziet!

Toch is een vakantie met een camper wel even wennen. Je moet namelijk rekening houden met veel meer factoren dan bij een ‘gewone’ vakantie. Daarom geven we je hier 10 tips mee, zodat ook jouw campervakantie een onvergetelijke ervaring wordt:

Plan je route zorgvuldig

Het is belangrijk om je route vooraf goed te plannen, zodat je weet waar je kunt overnachten en welke routes je kunt nemen. Er zijn speciale apps (zoals Campercontact) waarmee je gemakkelijk campings en andere overnachtingsmogelijkheden in de buurt kunt vinden. Houd er wel rekening mee dat als je dit vooraf niet reserveert het niet altijd mogelijk is om op de camping van je eerste voorkeur terecht te kunnen, zorg dus ook voor een aantal back-upadressen.

Zorg voor voldoende rustpauzes

Wanneer je met de camper rijdt, is het belangrijk om voldoende pauzes in te bouwen. Je mag namelijk maar 9 uur per dag achter elkaar rijden en moet om de 4 uur minimaal 45 minuten pauze nemen. Dit is niet alleen om je lichaam even te laten rusten, maar ook om je concentratie te behouden.

Wees voorbereid op files

In Europa is er in de vakantie extra veel verkeer op de weg, waardoor files niet ongewoon zijn zeker niet op zwarte zaterdag. Probeer daarom buiten de spits te rijden en reis eventueel ‘s nachts als dat mogelijk is. Op die manier vermijd je niet alleen files, maar bespaar je ook op overnachtingen.

Wees voorzichtig met parkeren

Als je met de camper op vakantie gaat, is het belangrijk om goed op te letten waar je parkeert. Sommige campkeerplaatsen zijn namelijk niet geschikt voor campers. Zorg er daarom altijd voor dat je op een parkeerplaats parkeert waar campers welkom zijn. Daarentegen zijn er ook parkeerplaatsen die speciaal gericht zijn op campers, maar dan met basic of geen faciliteiten.

Let op je belading

Een camper is een grote auto en kan daardoor veel gewicht dragen. Toch is het belangrijk om niet te veel te laden, want dan wordt het rijden minder veilig. Zorg er daarom voor dat deze niet meer dan 35% van zijn maximale gewicht draagt.

Zorg voor voldoende water

Met een campervakantie ben je niet afhankelijk van hotels of andere overnachtingsmogelijkheden. Toch is het belangrijk om voldoende water mee te nemen, want je weet nooit wanneer je een keer moet overnachten op een plek waar geen water aanwezig is. Zorg er daarom voor dat je altijd minimaal 10 liter water mee hebt.

Zorg voor een goede verzekering

Een campervakantie is een investering, dus het is belangrijk om goed verzekerd te zijn. Zorg er daarom voor dat je een goede camperverzekering afsluit, met een goede dekking, ook in het geval van WA-schade of diefstal. Zeker als je op pad gaat met een gehuurde camper, al zijn er ook organisaties zoals Goboony die dit goed geregeld hebben voor zowel de huurder als verhuurder om ongemakken te voorkomen, zodat je ook gerust op vakantie kan gaan met een camper als je er één huurt.

Zorg voor een goede navigatie

Een goede navigatie is onmisbaar tijdens een campervakantie. Zorg er daarom voor dat je een navigatiesysteem hebt waarmee je gemakkelijk kunt zoeken naar campings en andere overnachtingsmogelijkheden.

Wees voorbereid op onvoorziene omstandigheden

Het is belangrijk om voorbereid te zijn op onvoorziene omstandigheden, want je weet nooit wat er tijdens een campervakantie kan gebeuren. Zorg er daarom voor dat je altijd een EHBO-kit bij je hebt en neem voldoende (reserve)kleding mee.

Redactie Reis-liefde
Laatste berichten van Redactie Reis-liefde (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.