Skip to Content

Tips fiets mee op vakantie

Tips fiets mee op vakantie

Fietsen tijdens je vakantie is om meerdere redenen fijn. Niet alleen omdat fietsen leuk is, je veel ziet en het gezond is. Als dat het alleen is kun je immers die fiets ook gewoon ter plekke huren. Maar je eigen fiets fietst simpelweg het fijnst! Of je wilt echt een rondreis met je fiets maken, maar dan in een ander land. Hoe kom je daar dan mét fiets? We zochten het uit hoe je met je fiets toch de trein, de auto of zelfs het vliegtuig kunt pakken!

De fiets mee met de auto

Ga je met je eigen auto op vakantie dan zijn er meerdere mogelijkheden om je fiets mee te nemen. Dit is natuurlijk afhankelijk van jouw auto én wat je nog meer meeneemt, wat het handigst is. Heb je niet al te veel bagage en hoef je niet iedere keer in je kofferbak te zijn? Dan is een fietsendrager een prima en makkelijke manier. De verschillende manieren op een rijtje:

  • Op een fietsendrager op de trekhaak.
  • Fietsen op de kofferbak of vijfde deur.
  • Op een fietsendrager boven op de auto. Heb je geen last van als je iets uit je kofferbak nodig hebt, maar vangt wel veel wind.
  • Achterop de caravan.
  • In de caravan (eigenlijk de manier waarop je er de minste last van hebt!)
  • Op een aanhangertje. Meteen een plek om nog meer bagage op kwijt te kunnen!

De fiets mee in de trein

De fiets mee nemen kan prima als je met de trein reist. De fiets mag in Nederland mee de trein in. Er zijn hierin wel een aantal regels waar je rekening mee moet houden. Per persoon mag je 1 fiets meenemen, alleen niet in de spitstijden. In de weekenden, op feestdagen en de maanden juli en augustus gelden geen tijdslimieten. De fiets moet op de daarvoor bedoelde plekken gestald worden en mag niet mee de coupé in.

Bagage of bijvoorbeeld fietshelmen neem je natuurlijk wel mee naar je zitplaats. Is er geen plek voor je fiets, dan zul je moeten wachten tot een volgende trein. Je moet wel betalen voor je fiets! Hiervoor koop je een Fietskaart Dal. Bakfietsen, fietskarren en bolderkarren zijn simpelweg te groot en mogen niet mee.

Met de trein in/naar het buitenland

In het buitenland is het heel verschillend geregeld.

  • In de Thalys zijn fietsen alleen toegestaan als ze zijn verpakt in een fietshoes. Je moet een half uur van tevoren aanwezig zijn zodat je je fiets op tijd kunt verpakken (de wielen moeten er namelijk vanaf). Vouwfietsen worden hierbij gezien als handbagage als ze maximaal 120 bij 90 cm zijn. Tandems mogen helemaal niet.
  • Bij de TGV moet je ook je fiets in een fietshoes hebben zitten en is een tandem niet toegestaan.
  • Bij ICE International moeten fietsen als bagage meegenomen worden en dus verpakt zijn. Verpakt moeten ze dan passen in het bagagerek of onder je stoel!
  • Ga je naar Duitsland dan kun je op veel plekken je fiets meenemen en zijn hier speciale plekken voor in de trein. Hiervoor heb je wel een fietsticket nodig als je met een binnenlandse ICE- of IC-trein reist en moet je reserveren. Reis je in een regionale trein, dan heb je wel een ticket nodig, maar hoef je niet te reserveren.
  • De intercity Berlijn heeft zelfs een fietsrijtuig! Hierin mogen ook tandems en driewielers mee. Hiervoor moet je reserveren en uiteraard een ticket kopen.

Ga je ergens anders heen of voor het controleren van de huidige regels, kijk je op nsinternational.com voor de geldende regels. Zoek dit ruim op tijd uit zodat je alle tijd hebt om de nodige voorbereidingen te kunnen treffen!

Fiets mee in het vliegtuig

Met het vliegtuig op vakantie en wel daar met je fiets er op uit kunnen trekken? Ook dat is mogelijk. Je betaalt wel voor je fiets. Hoeveel je betaalt en wat er allemaal kan hangt af van de vervoerder met wie je reist. Zoek dit dan ook eerst uit voordat je boekt. De fiets gaat (vanzelfsprekend) mee in de bagageruimte. Zorg dan ook dat de fiets goed beschermd ingepakt is én duidelijk is van wie de fiets is. Je hebt hier dozen voor of speciale fietshoezen.

Je kunt bepaalde onderdelen van je fiets demonteren om het zo beter passend voor in de doos of hoes te maken. Dit kunnen de wielen zijn, het zadel of bijvoorbeeld de trappers. Het stuur kun je laten zakken en mocht je net te weinig ruimte hebben dan kan het leeg laten lopen van je banden net genoeg schelen!

Let bij het checken van de vliegtuigmaatschappij (met wie je gaat vliegen) op of er eisen zijn aan de verpakking. De ene maatschappij eist bijvoorbeeld een doos, terwijl een ander al genoegen neemt met een tas. Hoe steviger het materiaal is dat je gebruikt, hoe meer je fiets uiteraard beschermd is!

Op Schiphol zijn er dozen te koop om je fiets in te verpakken. Kom je echter niet op je fiets maar met een ander vervoersmiddel naar Schiphol, dan is het natuurlijk handiger om dit thuis al te doen. Dat scheelt een hoop stress en stel je voor dat de dozen uitverkocht zijn… Dan heb je toch een probleem.

Aanvullende tips

  • Besef bij het willen fietsen tijdens je vakantie dat er heel andere regels kunnen zijn rondom fietsen in je vakantieland. Check dit ook van tevoren! Zo kom je niet voor nare of onverwachte situaties te staan.
  • Wil je veel gaan fietsen, zorg dan dat je een fiets hebt die past bij je bestemming. Een opoefiets meenemen naar de Alpen is waarschijnlijk niet zo’n goed idee, om maar een voorbeeld te geven.
  • Ga je op onverharde wegen fietsen? Zorg voor een robuuste fiets die wel tegen een stootje kan en draag een fietshelm voor de veiligheid. In sommige landen is dit ook verplicht..
  • Koop fietstassen zodat je makkelijk bagage of etenswaren/drinken mee kan nemen op je tochten.
  • Koop alvast een boekje met routes of lees je alvast in via internet.
  • Ga je trekken met je fiets? Dan zul je ook veel bagage meeslepen tijdens het fietsen. Zorg dat je fiets dit hebben kan!
  • Neem kleding mee die prettig zit tijdens het fietsen.
Wil Cats

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.