Skip to Content

Tips handbagage vliegtuig

Tips handbagage vliegtuig

Handbagage meenemen in het vliegtuig: wat mag wel en wat mag niet? Is dit overal hetzelfde? Hoe groot mag je handbagage zijn? En zo heb ook jij vast nog wel andere vragen over je handbagage in het vliegtuig!

Wat mag wel en wat mag niet in je handbagage?

Veel zaken liggen natuurlijk voor de hand dat je dat niet meeneemt. Dat je geen wapen in je tas mag hebben zitten, hoeven we waarschijnlijk niet uit te leggen. Maar niet alles is zomaar duidelijk. Daarom even op een rijtje wat wel en niet mee mag!

Wat mag wel?

 • Camera’s, laptops en tablets mogen gewoon mee in je handbagage.
 • Kaas en andere voedingswaren mogen mee, maar als ze vloeibaar zijn vallen ze wel degelijk onder de vloeistoffenregeling.
 • Vloeistoffen, gels, crèmes en pasta’s mogen mee, alleen moeten ze wel aan de vloeistoffenregeling voldoen. Dit houdt in dat de verpakkingen maximaal 100 ml mogen zijn, alles bij elkaar in een hersluitbaar zakje zit, die transparant is en maximaal een inhoud heeft van 1 liter én ieder persoon mag maar 1 zakje meenemen.
 • Vloeistoffen die je hebt gekocht na security mogen mee, mits ze verzegeld zijn en je het aankoopbewijs kunt laten zien.
 • Medicijnen, dieet- en babyvoeding mogen mee. Eventueel voorzien van een medische verklaring.
 • Kleine vijl, schaar en pincet mogen mee. Er is wel een maximum aan de lengte. Dit is 6 cm.

Wat mag niet mee?

 • Vuurwapens en attributen die daarop lijken. Dus andere voorwerpen waarmee je ook iets kunt afschieten mogen niet. En vergis je niet: ook speelgoedpistolen mogen niet mee als ze op een echt wapen lijken. 
 • Verdovingsapparaten.
 • Scherpe voorwerpen, dus spullen met een scherpe punt of rand.
 • Stompe slagvoorwerpen.
 • Explosieven en brandgevaarlijke stoffen.
 • Drugs 

Uitgebreide lijst

Wil je nog meer weten wat je allemaal niet mee mag nemen? Bij Schiphol.nl vind je een uitgebreide lijst, waarbij je ook meteen weet wat er sowieso niet mee mag (dus ook niet bij de bagage die je afgeeft).

Vloeistoffenregeling

De vloeistoffenregeling hebben we hierboven al uitgelegd. Maar we gaan er nog even dieper op in. Je mag dus in totaal 1 liter aan vloeistoffen meenemen, waarbij de verpakkingen niet groter dan 100 millimeter mogen zijn. Kleiner mag uiteraard wel. Je mag eventueel ook gebruik maken van halfvolle verpakkingen.

Alle crèmes, gels, vloeistoffen, zalfjes en pasta’s stop je in een zak, waar je doorheen kunt kijken én die je kunt hersluiten. Leg deze bovenop in je handbagage. Ook elektronica kun je het beste bovenop leggen. Zo kun je er snel bij en zul je sneller door de securitycheck heenkomen.

Wil je grotere verpakkingen meenemen? Stop ze dan in je ruimbagage. Overigens kun je proberen om grotere verpakkingen goed te laten keuren door de securitymedewerker. Maar de kans is natuurlijk aanwezig dat je het moet inleveren en daarom kun je het beter in je koffer stoppen. 

Hoe zit het met babyvoeding of medicijnen?

Voor medicijnen of dieetvoeding gelden andere regels. En dus ook voor het eten van je baby. De baby mag dan niet ouder zijn dan anderhalf. Als het om dit soort producten gaat mag je meer meenemen dan 100 ml. 

Hoe groot mag handbagage zijn?

Om dit te weten zal je dit moeten checken bij de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt. Die hanteren namelijk verschillende maten. We geven hier een paar voorbeelden van de bekende maatschappijen in Nederland.

 • KLM: In Economy Class mag je altijd meenemen: 1 stuk handbagage van maximaal 55 x 35 x 25 cm inclusief handgrepen en wielen; 1 accessoire (zoals een kleine handtas of laptoptas) van maximaal 40 x 30 x 15 cm. In totaal mag dit niet meer dan 12 kg wegen.
 • Transavia: 1 stuk handbagage van max 55x35x25 cm (zoals een rugzak of trolley). Deze plaats je boven je in het rek. Is de cabine vol, dan wordt dit alsnog in het ruim geplaatst (gratis). Je mag ook een accessoire meenemen waaronder een kleine handtas wordt verstaan of bijvoorbeeld een laptoptas. Deze plaats je onder de stoel voor je en mag 40x30x20 cm zijn. Samen mogen ze niet meer dan 10 kg. wegen.
 • TUI meldt: ‘Per passagier (>2j) is één persoonlijk item én één stuk handbagage toegestaan.
  Een persoonlijk item (max 40x30x20 cm) moet onder de stoel voor je passen, bv. rugtas, handtas en mag altijd mee in de cabine.
  Een stuk handbagage (max 55x40x20cm, max. 10kg) moet passen in de opbergvakken, bv. kleine trolley, koffer, grote tas.
  Het is mogelijk dat niet alle handbagage in de cabine past, deze kan dan gratis mee in het laadruim. Kinderen jonger dan 2 jaar hebben geen recht op eigen handbagage.’

Douaneregels

Houd er ook rekening mee dat naast de extra eisen aan handbagage er ook nog altijd de douaneregels gelden. Je kunt hier de lijst vinden die wordt gehanteerd op Schiphol. Er is een verschil van wat wel en niet mag en of je naar een EU-land gaat of erbuiten. In andere landen gelden weer andere regels, dus check die ook altijd zodat je ook daar verder geen problemen krijgt.

Regels op andere vliegvelden

Dit geldt ook voor wat wel en wat niet mee mag in je handbagage. Op Schiphol mag er nu meer omdat ze gebruik maken van heel moderne 3D-scans, waardoor ze op hun scherm een duidelijk beeld krijgen van wat er in de bagage zit.

Alleen moet je er wel rekening mee houden dat de regels in andere landen nog altijd strenger kunnen zijn omdat zij die scans nog niet hebben. En dan moet je dus alsnog op dat vliegveld je vloeistoffen inleveren. Check dus ook op dit gebied de regels van de luchthavens waar je heen gaat of waar je een tussenstop moet maken!

Wil Cats
Laatste berichten van Wil Cats (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.